سهم ۳۹۸ میلیون دلاری خراسان رضوی از صادرات
استان خراسان رضوی در ۳ ماهه سال جاری ۳۹۸ میلیون دلار صادرات داشته، اما این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است.
به گفته کارشناسان، وقتی نرخ ارز ثابت نگه داشته شود قیمت تمام شده کالا در داخل کشور افزایش پیدا میکند و همین افزایش قیمت تمام شده باعث میشود صادرات با کاهش روبهرو شود بنابراین هر قانونی که در جهت رفع موانع صادراتی میتواند موثر باشد، باید اجرا شود. همچنین برای ورود به بازار کشورهای اروپایی باید دولت کمک کند و فناوری روز را در اختیار صادرکنندگان قرار دهد تا بتوانیم شاهد افزایش صادرات در این بازارها باشیم.
مزیت خراسان رضوی
رییس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی میگوید: در ۳ ماهه سال جاری حدود ۳۹۸ میلیون دلار از گمرکات خراسان رضوی صادرات انجام شده است. محمدحسین روشنک در گفتوگو با صمت با اشاره به اینکه صادرات چمدانی یکی از انواع مهم صادرات است، میگوید: همچنین میزان وزن محصولات صادر شده از گمرکات خراسان رضوی در ۳ ماهه امسال ۵۱۱ هزار تن بوده که این میزان صادرات از لحاظ وزنی ۵ درصد و ازلحاظ ارزشی حدود ۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی با اشاره به علت کاهش صادرات تصریح میکند: وقتی نرخ ارز ثابت نگه داشته شود قیمت تمام شده کالا در داخل کشور افزایش پیدا میکند و همین افزایش قیمت تمام شده باعث میشود صادرات با کاهش روبهرو شود.
وی ادامه میدهد: در ۳ سال گذشته حدود ۵۰ درصد افزایش قیمت تمام شده داشتهایم در حالی که در خارج از کشور این اتفاق نیفتاده است، متاسفانه نرخ ارز هم ثابت بوده بنابراین توجیهی برای صادرات کالای ایرانی باقی نمیماند.
روشنک در پاسخ به این سوال که برای رفع این مشکلات چه برنامههایی باید اجرا شود، اظهار میکند: باید نرخ ارز حاصل از صادرات اصلاح شود به گونهای که امکان صادرات فراهم شود، در این صورت است که صادرات میتواند افزایش پیدا کند، ضمن اینکه باید تلاش کنیم قیمت تمام شده کالاهای داخلی کاهش پیدا کند.
رییس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی اضافه میکند: عواملی که باعث میشود قیمت تمام شده کالاها افزایش پیدا کند را میتوان افزایش مالیات، افزایش نرخ خدمات شرکتهای دولتی، افزایش حقوق کارگر و… نام برد، بنابراین افزایش قیمت تمام شده باعث میشود صادرات با افت مواجه شود.
وی با بیان اینکه تجارت جهانی یک بازار باز است، خاطرنشان میکند: علت اینکه صادرات خراسان رضوی نسبت به استانهای دیگر افت کمتری داشته این است که مزیتهایی مانند زعفران، پسته و زرشک دارد چون این محصولات مخصوص صادرات به بازارهای جهانی هستند. روشنک با اشاره به اینکه سال جاری خراسان رضوی از لحاظ صادرات صنعتی هم مانند استانهای دیگر کاهش اندکی داشته است، بیان میکند: یکی دیگر از علتهای کاهش صادرات این است که به جای اینکه مزیتهای صادراتی را افزایش دهیم انگیزههای بسیاری برای واردات داریم، متاسفانه جلوی واردات را با تعرفه میگیریم که همین اقدام باعث فساد و قاچاق کالا میشود.
رییس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی درباره عمده کالاهای صادراتی استان تاکید میکند: زعفران در بستهبندی بالای ۳۰ گرم، انواع زعفران در بستهبندی ۱۰ تا ۳۰ گرم، کفپوشهای غیرمخملی و رب گوجه فرنگی مهمترین محصولات صادراتی استان در ۳ ماهه سال جاری بودهاند.
روشنک ادامه میدهد: همچنین عمده کالاهای وارداتی به خراسانرضوی در ۳ ماهه سال جاری پنبه حلاجی نشده، گندم، دانه کنجد خرد شده و برنج بودهاند. رییس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی اظهار میکند: سهم ارزش صادرات استان به افغانستان ۴۹ درصد، آسیای میانه ۲۷ درصد که بیشترین صادرات را به تاجیکستان داشتهایم، اروپا ۳ درصد و کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس ۹ درصد بوده است، سال گذشته کاهش عمدهای در صادرات به چین، عراق و هند داشتهایم اما در حوزه افغانستان کاهش نداشتیم.
وی تصریح میکند: عمده محصول صادراتی استان در سال گذشته مواد غذایی مانند زعفران، سیبزمینی و… بوده، ۹ هزار تن سیبزمینی توسط تعاونی مرزنشینان صادر شده، همچنین از دیگر محصولات صادراتی را میتوان خوراک دام و آبزیان نام برد. روشنک بیان میکند: در سال گذشته ۴هزار تن گوشت مرغ به ارزش۶ میلیون دلار صادرات داشتیم، همچنین ۲۰۰ راس دام سنگین و ۱۶۰ راس دام سبک به منطقه خلیجفارس و ترکمنستان صادر شده است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی خاطرنشان میکند: امیدواریم در سال جاری با رفع موانع بانکی بخش کشاورزی رونق بیشتری یابد، خوشبختانه آمادگی لازم در زمینه رفع موانع بخشهای صنعتی را داریم به علاوه با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از صادرات استان در زمینه محصولات کشاورزی است برنامههای ویژهای را برای صادرات این محصولات در سال جاری درنظرگرفتهایم.
نکته پایانی
به گفته کارشناسان، استان خراسان رضوی به منظور تقویت صادرات، باید روشهای نوین بازاریابی صادراتی را تجربه کند. همچنین با توجه به شرایط ایجاد شده و پسابرجام، امیدواریم بستری برای فعالیتهای اقتصادی در ایران فراهم شود که در این زمینه نقش بخش خصوصی بسیار حائز اهمیت است. در این بین باید بنگاههای اقتصادی موجود تقویت شوند.
#صادرات #ارز #قیمت_تمام_شده #دستکاری_در_ساختارها #زعفران #مالیات #کشاورزی#تولید #عراق #هند #تاجیکستان #اروپا #گمرک
30/4/95