بالارفتن نرخ تمام شده مانعی برای صادرات
روشنک، با اشاره به اینکه نبود امکان رقابت از دیگر مشکلات پیش روی صادرکنندگان است، تاکید کرد: به طور نمونه ما در خراسانرضوی در تولید پوشاک ظرفیت بالایی داریم اما بهدلیل بالا بودن نرخ تمام شده کالای مرغوب داخلی، در پایان کار به دلیل گران بودن کالا نمیتوانیم با محصولات مشابه خارجی رقابت کنیم.
بالارفتن نرخ تمام شده کالا مانعی برای صادرات و درمقابل تولید موفق، باکیفیت و با نرخ تمام شده مناسب لازمه صادرات است.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی اظهار میکند: حذف تسهیلاتی مانند جایزههای صادراتی از دیگر موانع صادرات است که باید دوباره احیا شود. وی با اشاره به اینکه قاچاق کالا از دیگر مشکلات پیش روی تولیدکنندگان و صادرکنندگان استان است، خاطرنشان کرد: فعالان اقتصادی هزاران شغل ایجاد کردهاند و باعث شدهاند چرخ اقتصاد بسیاری از خانوادهها بچرخد و در حقیقت با این کار تبدیل به افسران تولید و تجارت شدهاند. از نگاه کارشناسان، استان خراسان رضوی بهمنظور تقویت صادرات، باید روشهای نوین بازاریابی در بازارهای جدید را تجربه کند. همچنین باتوجه به برنامههای اجرا شده، امیدواریم زمینههای بیشتری برای فعالیتهای اقتصادی در این استان فراهم شود که در این راستا نقش بخش خصوصی بسیار بااهمیت است.
روشنک برای توضیح این موضوع به بررسی واردات کنجد در استان خراسان رضوی پرداخته و اظهار میکند: یکی از کالاهایی که در کشور افغانستان میزان تولید قابل توجهی دارد و در ایران هم برای تامین نیاز داخل کشور به واردات آن نیاز داریم، کنجد است. ایران از کشورهای مختلف کنجد وارد میکند. در استان خراسان رضوی مدتها کارگروه توسعه صادرات، کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، اتحادیه صادرکنندگان، اتحادیه واردکنندگان، اتاق مشترک ایران و افغانستان و دیگر نهادها برای کاهش تعرفه واردات کنجد از افغانستان تلاش میکردند تا بتوانیم نظر افغانستانیها را برای تجارت با ایران جلب کنیم. وی ادامه میدهد: این تلاشها در حالی است که یکی از معاونتهای وزارت جهاد کشاورزی در مقابل همه درخواستهای این نهادها ایستادگی میکند و هیچ توجهی به این درخواست ۲ ساله ندارد. این موضوع نمونه بارزی از نبود هماهنگی بین نهادهای استان خراسان رضوی است. کشور افغانستان در صورتی که تعرفهای برای صادرات کنجد به ایران ندهد، در بیشترین حالت میتواند ۳۰ میلیون دلار کنجد وارد ایران کند و این مقدار زیادی نیست اما بر اثر همین سیاست روابط ۲ کشور با مشکلاتی رو به رو میشود.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد درباره موانعی که در آن طرف مرز وجود دارد، اظهار میکند: یکی از استانهای همجوار استان هرات امکانات بهتری برای صادرات و واردات ایجاد کرده و بیشتر کالاها به جای اینکه از مرز «دوغارون» به کشور افغانستان صادر شود از دیگر مرزها روانه بازار این کشور میشود.
روشنک ادامه میدهد: زمینه خوبی برای فعالیتها و مشارکت اقتصادی بین ایران و افغانستان وجود دارد اما این زمینهها در صورتی که با این سیاستها روبهرو شود با فراز و نشیبهای کنونی هم روبهرو میشود.
وی با بیان اینکه در صورتی که سیاستهای مناسبی برای ایجاد روابط اقتصادی با کشور افغانستان در پیش گرفته شود، این مشکلات نیز از میان برداشته میشود، تصریح میکند: امسال به دلیل همین سیاستها شاهد کاهش مراودات اقتصادی با کشور افغانستان بودیم و در صورتی که این موضوع ادامه یابد همچنان سطح مراودات اقتصادی کاهش خواهد یافت. این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد در ادامه میافزاید: پیشنهاد ما برای حل این مشکل این است که دولت روند هماهنگی و همکاری اقتصادی بین ایران و افغانستان را به استانهای هممرز با کشور افغانستان محول کند. با ایجاد یک کمیته مشترک از استانهای هممرز با کشور افغانستان این مشکل برطرف خواهدشد.
افغانستان و ایران صرف نظر از اینکه دیدگاههای مقامهای سیاسی این ۲ کشور همواره میتواند دستخوش تغییر شود، به سبب همسایگی و رابطه دیرینه فرهنگی و واقعیتهای منطقهای ناگزیرند رابطه دوستانه خود را بهویژه در حوزه اقتصادی با یکدیگر حفظ کنند.
#صادرات #قیمت_تمام_شده #دستکاری_در_ساختارها #کنجد #دیپلماسی #تعرفه #کشاورزی #افغانستان #سیاست #دولت #واردات