افغانها سارق جدید زعفران ایرانی
علیرغم اینکه بیش از ۹۰ درصد زعفران جهان در ایران تولید میشود، نیمی از صادراتمان به نام کشورهایی همچون امارات و اسپانیا رقم میخورد. در این میان افغانها هم سارق دیگر زعفران ایرانی شدهاند، چراکه پیاز زعفران ایرانی به این همسایه شرقی قاچاق میشود.
در سال گذشته ۱۲۶ تن زعفران ایرانی به ۴۵ کشور دنیا صادر شد که تقریبا نیمی از آن پس از صادر شدن به کشورهایی مانند اسپانیا و امارات مجددا به نام آن کشورها بسته بندی و به کشورهای مقصد ارسال شد.
البته هزینههای بالای حمل و نقل مانع صادرات ریز زعفران است و صادرکنندگان ترجیح میدهند از قبول این هزینهها خودداری کنند. به گفته حسینی، عضو شورای ملی زعفران اگر ۱۰ کیلوگرم زعفران در بستهبندیهای ریز صادر شود وزن آن با توجه به نوع بستهبندی به بیش از ۳۰۰ کیلوگرم میرسد.
در این میان قاچاق پیاز زعفران ایرانی به افغانستان تهدید مضاف و رو به تشدید این محصول شده است چراکه ایران از لحاظ میزان تولید زعفران و کیفیت آن در دنیا رتبه اول را دارد اما عدم استفاده درست از این ظرفیت و همجواری اقلیمی افغانستان با استان خراسان که مهد کشت زعفران است، باعث شده سود جویان، پیاز زعفران را به افغانستان به صورت قاچاق ارسال کنند که تداوم این امر رقیب جدیدی برای طلای سرخ ایرانی خواهد بود.
کار از کار گذشته است
محمد حسین روشنک، رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی مشهد نیز در این باره به ایسنا گفت: ارسال پیاز زعفران به افغانستان کاملا قاچاق و غیرقانونی است اما به دلیل گستردگی مرز و تردد بالای در مرزها نمیتوان از آن جلوگیری کرد. البته جلوگیری از قاچاق این کالا در حال حاضر دیگر تاثیری ندارد زیرا به اندازه کافی پیاز زعفران قاچاق شده است.
وی افزود : زعفران افغانستان کیفیت زعفران ایران را ندارد و اصول بهداشتی در تولید آن رعایت نمی شود اما این کالا در بازارهای بین المللی به نام بازار ایران وارد میشود و بازار را تخریب میکند.
روشنک اظهار کرد: تنها راه مبارزه با این مشکل، شناسنامه دار کردن زعفران ایرانی و صادرات زعفران با برند ایرانی است.
#زعفران #کشاورزی #دستکاری_در_ساختارها #برند #صادرات #قاچاق
ایسنا – 6/8/1393
https://www.isna.ir/news/93080603034/
://www.isna.ir/news/93080603034/%D8%A7%D9%81%D8%BA%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%A7-%D8%B3%D8%A7%D8%B1%D9%82-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%B2%D8%B9%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C