🔺کمبود کالاهای صادراتی
📌اگرچه سفر رئیسجمهوری ایران اسلامی به دوشنبه، پایتخت تاجیکستان و موافقت سازمان همکاریهای شانگهای با عضویت ایران در این پیمان، فرصت مناسبی را برای توسعه تجارت شرق و خراسان رضوی فراهم میکند اما بنا بر اظهارات برخی از کارشناسان تولیدات فعلی کارخانهها و برخی از مشکلات مانند کمبود واگنهای صادراتی و یا گران تمام شدن محصولات تولیدی در کشور اجازه نخواهد داد تا از این فرصت مناسب بهدرستی استفاده شود.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که همگام با پیوستن ایران به این پیمان باید زیرساختهای لازم نیز درون کشور فراهم و توسعه یابد.
👤رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی در گفتگو با بازار در این رابطه اظهار میکند: اگر تحریمها نبود شاید صادراتمان از مرز صدها میلیارد دلار در سال گذشته بود.
🔺محمدحسین روشنک بیان میکند: ما تا سالهای گذشته کالاهای بسیاری برای صادر کردن در اختیار داشتیم اما در حال حاضر اقلام صادراتی و قابلرقابت محدودتر شده است و تحریمها باعث شده تا بنیه تولیدی رقابتی کشور کاسته شود و باید اعتراف کرد که کالای چندانی برای صادرات در اختیار نداریم.
🔸وی ابراز میکند: برای مثال درگذشته حجم زیادی به افغانستان رب گوجهفرنگی، ماکارونی و نوشابه صادر میکردیم اما در حال حاضر آنها خیلی از این محصولات را خودشان تولید میکنند لذا ما باید تولیدمان را رشد میدادیم و کالاهای دیگری را تولید و جایگزین میکردیم که نیاز بازار کشورهای همسایه باشد.
🔺کارآفرین برتر خراسان رضوی میافزاید: متأسفانه سبد صادراتی کشورمان نمیتواند با سبد صادراتی کشورهایی از جمله ترکیه رقابت کند، این مشکل به بخش تولید ایران بازمیگردد بهطوریکه تولیدات این بخش بهطور عمده مصرف داخلی دارد.
🔸رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و تاجیکستان به بازار میگوید: همانطور که ما روزی از آلمان، انگلیس، فرانسه و بسیاری از کشورهای اروپایی ماکارونی، کنسرو و کمپوت یا دستمالکاغذی وارد میکردیم اما بعدها خودمان تولیدکننده و همچنین صادر کننده همین کالاها شدیم لذا باید متناسب با نیاز بازارهای جهانی تولید کالاها را نیز رشد و توسعه دهیم.
🔺وی ابراز میکند: اگر بگوییم کالای پیشرفته صنعتی بسیاری برای صادرات در اختیار داریم باید عرض کنم که دستمان در این راستا خالی است.
🔸رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی ابراز میکند: برای مثال اتومبیل و لوازمخانگی که سنبل شاخص تولید صنعتی ماست مشاهده میکنید که خودرو ۴ برابر قیمت خودرو جهان در کشور تولید و تحویل مردم میشود!
🔺وی ادامه میدهد: صنایع لوازمخانگی هم اگر شخصی از کشور کره خریداری کرده و وارد عراق کند و سپس از کردستان عراق و توسط کولبر به مشهد قاچاق کند بازهم ۳۰ درصد زیر قیمت محصول ایرانی البته با کیفیت بهتر قابل خریداری است لذا با این اوصاف نمیتوان با دنیا رقابت کرد.
🔸این فعال اقتصادی مشکل اصلی ایران در توسعه روابط تجاری را ناچیز بودن کالاهای قابلرقابت با بازارهای جهانی در کشورهای هدف صادراتی ذکر کرده و میگوید: در صادرات نمیتوان کشور مقابل را وادار کرد که کالاهای ایرانی را با قیمت بالاتر از کالاهای مشابه دیگر خریداری کند زیرا قیمت تمامشده کالاهای تولیدی و صادراتی ما بالا است.