واردات به شرط صادرات مزیتدار
#یادداشت
در ایران با توجه به شرایط اقلیمی و نوع خاک بهترین محصولات کشاورزی تولید میشود تا جایی که ما در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی، میوهها و صیفیجات رتبههای نخست تا پنجم دنیا را توانستهایم به خود اختصاص دهیم.
ایران در تولید برخی از محصولات کشاورزی ازجمله زعفران، خرما و گردو دارای مزیت است اما برخلاف اینکه در تولید برخی از محصولات کشاورزی به لحاظ کیفیت و حجم تولید بهترین شرایط را داریم متاسفانه نتوانستهایم از این مزیت برای حضور در بازارهای هدف استفاده کرده یا اینکه حضور خود را در بازارهای جهانی تثبیت کنیم.
همه مشکل به نداشتن صادرات محصولات کشاورزی و یا از دست دادن بازارهای هدف ختم نمیشود، بلکه مشکل از زمانی آغاز میشود که با بررسی بازار یا آمارهای گمرک به این حقیقت تلخ میرسیم که ایران به واردکننده برخی از محصولات کشاورزی که در تولید آنها مزیتهای فراوانی دارد، تبدیل شده است. نبود برنامهریزی و اجرای برنامههای تدوین شده موجب شده تا ما نه تنها نتوانیم در صادرات محصولات کشاورزی که در تولید آنها رتبههای نخست دنیا را داریم به مزیتهای صادراتی دست پیدا کنیم، بلکه این بیبرنامگیها ما را به واردکننده همان محصولات نیز تبدیل کرده است، به طوری که درباره واردات محصولات کشاورزی نظیر گردو و خرما که ایران در تولید آنها دارای مزیت است، امروزه با چالشهای جدی مواجه شدهایم زیرا نه تنها نتوانستهایم از این فرصت برای صادرات استفاده کنیم، بلکه به واردکننده همان محصولات تبدیل شدهایم. واردات محصولات کشاورزی و یا سایر کالاها به طور ذاتی دارای اشکال نیست زیرا اگر ما از یک سو واردکننده کالاهایی باشیم که در آنها مزیت تولید داریم و از سوی دیگر بتوانیم همان کالای تولید داخل را با قیمت بیشتر صادر کنیم، بهطور قطع زمینه ارزآوری را برای کشور مهیا کردهایم. برای مثال اگر گردوی چینی را با نرخ هر کیلو ۵ دلار وارد کرده و گردوی ایرانی را با قیمت ۱۰ دلار صادر کنیم، این اقدام به نفع اقتصاد کشور خواهد بود اما مشکل ما این است که از یک سو نمیتوانیم این واردات را با قیمت مناسب انجام بدهیم و از سوی دیگر در صادرات این محصول توفیقی نداشتهایم. وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید اگر به وظایف خود درست عمل کرده و برای این بخش برنامهریزیهای دقیقی داشته باشد و به آنها عمل کند، ما دیگر شاهد بروز چنین مشکلاتی نخواهیم بود. وزارت جهاد کشاورزی اگر هر سال پیش از فصل برداشت اقدام به ارائه حجم دقیق محصولات کشاورزی قابل برداشت کند، دیگر برای واردکنندگان قانونی انگیزهای برای واردات محصولات کشاورزی باقی نمیماند زیرا همگان با دریافت این آمارها خواهند دانست که بازار نیازی به واردات ندارد. البته واردات بخشی از محصولات کشاورزی از جمله گردو نیز به شکل غیررسمی انجام میشود که برای مقابله با آن لازم است وزارت صنعت، معدن و تجارت وارد میدان شده و با وارداتی که به اقتصاد کشور آسیب میزند به شکل جدی مقابله کند.
محمدحسین روشنک – عضو اتاق بازرگانی ایران
#صادرات #قاچاق #صادرات #کشاورزی #قاچاق #دیپلماسی #واردات #دولت
9/10/93 / گسترش صمت
https://www.smtnews.ir/note/4785-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D9%87-%D8%B4%D8%B1%D8%B7-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D8%B2%DB%8C%D8%AA%E2%80%8C%D8%AF%D8%A7%D8%B1.html