🔺قرار دادن کالای قابل رقابت در سبد صادراتی استان
🔸افزایش قیمت تمام شده تولید کالاها در ایران که عوامل مختلفی از جمله فرسودگی ناوگان حمل و نقل را شامل میشود، باعث شده که ایران قدرت رقابت خود با کالاهای ترکیه، چین و غیره را در کشورهای هدف صادراتی از دست بدهد که این موضوع در بهره گیری از فرصت شانگهای برای توسعه تجارت باید مدنظر قرار گیرد.
🔺سبد صادراتی کشورمان نمیتواند با سبد صادراتی کشورهایی از جمله ترکیه رقابت کند، این مشکل به بخش تولید ایران باز میگردد به طوری که تولیدات این بخش به طور عمده مصرف داخلی دارد.
🔸رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا، عضویت هر کشوری در هر سازمان بینالمللی را یک امتیاز بزرگ دانست و گفت: این مهم به معنای همگرایی، هماهنگی و هم جهتی با کشورهای مختلف بوده که یک امتیاز بسیار بزرگ و با ارزش است.
🔺محمدحسین روشنک افزود: عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای، آن هم در شرایط تحریم، تو دهنی محکمی به آمریکا و هم پیمانانش است که ایران و چین را تحریم کردهاند، شاید همین موضوع باعث گرد هم آمدن کشورهای منطقه و وارد شدن به پیمان شانگهای یا اوراسیا یا پیمانهای منطقهای دیگر شده باشد.
🔸وی بیان کرد: با اینکه ما عضویت هر کشوری را در پیمانهای بینالمللی بسیار موثر میدانیم، اما در این میان نکتهای وجود دارد چرا که منتقدان اذعان دارند دلیل اینکه ایران صرفا در پیمانهای شرق عضویت دارد، چیست که در پاسخ میتوان گفت ایران تمایل به پیوستن به همه پیمانهای بینالمللی دارد، اما غربیها اجازه ملحق شدن ایران به آن پیمانها را نمیدهند و لازمه چنین پیوندی را کنار گذاشتن همه آرمانهای انقلاب و شهدا میدانند که چنین چیزی برای ایران ممکن نیست.
🔺رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: تاکنون سیاستهای رییس جمهور در حوزههای منطقهای موثر واقع شده و دولت سیزدهم از دیپلماسی اقتصادی – منطقهای مفیدی برخوردار بوده است به این معنا که در بلوک شرق به نحوی عمل کرده که به عنوان محور توانمند اقتصادی و حتی سیاسی به رسمیت شناخته شده و حتی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به جز بحرین و عربستان، ایران را به عنوان شریک اقتصادی خود پذیرفته و علاقهمند به برقراری روابط تجاری با کشورمان هستند.
🔸روشنک اظهار داشت: در صورتی که از این پیمانها مراقبت نشود، ۱۰۰ درصد موثر واقع نخواهد شد، به این معنا که اگر کالای قابل عرضهای که بتواند با کالاهای کشورهای عضو پیمان شانگهای رقابت کند، مهیا نکنیم خود به خود متضرر شده و تبدیل به مصرف کننده کالاهای دیگر کشورهای عضو سازمان شانگهای یا اوراسیا خواهیم شد.
🔺وی مشکل اصلی ایران در توسعه روابط تجاری را ناچیز بودن کالاهای قابل رقابت با بازارهای جهانی در کشورهای هدف صادراتی ذکر کرد و افزود: در صادرات نمیتوان کشور مقابل را وادار کرد که کالاهای ایرانی را با قیمت بالاتر از کالاهای مشابه دیگر خریداری کند زیرا قیمت تمام شده کالاهای تولیدی – صادراتی ما بالا است.
⭕️ اولویت دادن به تکمیل زیرساختهای تجاری
🔸زیرساختهای تجاری اعم از حوزه حمل و نقل، امکانات مرزی و مواردی از این دست در خراسان رضوی از ضعفهای متعددی برخوردار است، ضعفهای زیرساختی تاثیر عمیقی در تجارت با کشورهای هدف صادراتی میگذارد و هزینه تمام شده تولید و تجارت را افزایش میدهد.
🔺رییس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا، پیمانهای منطقهای را راهگشای توسعه روابط تجاری دانست اما رسیدن به هدف مطلوب را مستلزم تکمیل زیرساختهای آن عنوان کرد.
🔸کاظم شیردل گفت: موقعیتی که ایران با عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای پیدا میکند اندک اندک اهمیت تکمیل و توسعه زیرساختها بویژه در حوزه حمل و نقل و مرزها را دو چندان میکند.
🔺وی اظهار داشت: ایران و از جمله خراسان رضوی با ضعفهای زیادی در حوزه حمل و نقل مواجه است که فرسودگی کامیونها، ضعف خطوط ریلی و کمبود برخی امکانات در مرزها از آن جمله است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
🔸رییس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی گفت: در صورتی میتوان از فرصت عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای به نحو مطلوب بهره گرفت که در ابتدا زیرساختها، به ویژه حوزه حمل و نقل را توسعه داد.