1. ایجاد امید در محیط کسب و کار
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی در دیدار کارآفرینان با آیت ا…هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه بخش خصوصی و فعالان اقتصادی خدا را به علت عمل موفقیت آمیز مقام معظم رهبری شاکر بود و برای سلامتی ایشان همواره دعا میکنند،گفت: ازاینکه بعد از یکسال این توفیق نصیب شد تا در مشهد دوباره بتوانیم از بیانات شما استفاده کنیم،خوشحال هستیم.
محمد حسین روشنک با تشکر از آستان قدس رضوی که هرساله این را فراهم میکنند که خدمت حضرتعالی برسیم و جناب آقای علی عسگری (معاون پارلمانی دانشگاه آزاد اسلامی ) که همکاری صمیمانهای برای انجام این ملاقات داشته اند،گفت: سفر هیئت دولت به خراسان رضوی در روزهای گذشته مثبت و موفق ارزیابی میشود ، ایشان ادامه داد هرچند اتخاذ سیاستهای ضد تورمی باعث ایجاد مضایق و مشکلاتی در حوزه کسب و کار شده است،اما اقدامات خوبی که دولت یازدهم در یکسال اخیر انجام داده ،باعث برگشت امیدبه مردم و نشاط در جامعه شده است.
وی افزود: دولت یازدهم با اقداماتی که انجام داد اقتصاد کشور را از نابودی در حال وقوع نجات داد.
روشنک که عنوان چهره ماندگار حوزه کار و تولید و کارآفرین نمونه را در کارنامه دارد ، تصریح کرد: در پایان دولت دهم، دولت هیچگونه کنترلی بر اقتصادی کشور نداشت و اقتصاد در شرایط بحرانی قرار گرفته بود ، اما در دولت یازدهم دوباره اقتصاد به کنترل درآمد.
رئیس اتحادیه صادر کنندگان و وارد کنندگان با بیان اینکه سیاست خارجی دولت تدبیر و امید موفقیت آمیز بوده و تا اندازهای به بهبود وضعیت تجارت خارجی کشور منجر شده است ، بیان داشت: سیاست خارجی دولت بسترهای لازم برای افزایش تعامل با تجار خارجی و در نتیجه افزایش صادرات فراهم کرده است .
روشنک بیان داشت فعالین اقتصادی بر اساس نظر مقام معظم رهبری باور خود از سیاستهای خارجی دولت حمایت کامل دارند و نسبت به کسانی که سیاستهایی که با حمایت رهبری اجرا میشود را با سئوال مواجه میکنند اعتراض دارند .
عضوهئیت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: حرکت مناسب دولت در تعامل سازنده با بخش خصوصی تأثیرخوبی بر فضای کسبوکار کشور داشته و خواهد داشت .
صادر کننده نمونه کشوری با بیان اینکه یکی از مهمترین راههای برون رفت از مشکلات اقتصاد رونق صادرات است،خاطرنشان کرد: صادرات را باید با انگیزه اشتغالزایی در کشور و پر کردن ظرفیتهای تولیدی و با یک برنامهریزی صحیح و مدون اجرایی کرد.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به ممنوعیتها و محدودیتهایی که برخی مواقع برای صادرکنندگان ایجاد شده است، افزود:یکی از مطالبات صادرکنندگان از دولت، حذف مالیات از تمامی فرآیندهای صادرات است.
روشنک خاطرنشان کرد: صادرات نیازمند فضای مناسب است در این فضا باید صادرکننده را محترم شمرد و وی را به عنوان سربازی که میخواهد سیاستهای اقتصاد مقاومتی را پیگیری کند و به اجرای سیاستهای خروج از رکود تورمی کمک کند، تکریم کرد .
محمد حسین روشنک به عنوان رئیس اتحادیه صادر کنندگان خواستههای این حوزه را که در سفر هیئت دولت به مشهد مقدس مطرح شده بود خدمت ریاست محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام تقدیم کرد.
#ساختارها #صادرات #اقتصاد_مقاومتی #دولت #کسب-و-کار #تورم #رکود
26/6/93 – فراخبر
- آنچه انجام شده، اشتباه بوده
#یادداشت
سالهاست که بخشی از بودجه دولت از محل دریافت عوارض تعرفه واردات کالاست که به بهانه حمایت از تولید انجام میشود، اما واقعا تاثیر دریافت تعرفه در حمایت از تولید چه بوده است؟ چه استفادهای از اینگونه حمایت نصیب تولید شده است؟ حتی یک ریال از تعرفه دریافتی به بهانه حمایت از تولید برای رفع مشکلات تولید هزینه نشده و نمیشود، بلکه تعرفه خود باعث افزایش قیمت تمام شده مواد اولیه و کارگر و ماشینآلات تولید شده و در نتیجه قیمت تمام شده کالای تولید داخل افزایش یافته و باعث شده تولید داخل نتواند با تولید مشابه خارجی رقابت کند.
بهعنوان مثال وقتی یک شرکت تولیدی داخل کشور باید برای خرید خودروی سبک و سنگین مورد استفاده تولید خود دو برابر شرکت مشابه خارجی بهخصوص چین و ترکیه و… پرداخت داشته باشد، چگونه میتواند قیمت تمام شده خود را به قیمت تمام شده رقبای خارجی در همان کشورها نزدیک کند؟ شیوه فعلی دریافت و هزینه تعرفه به بهانه حمایت از تولید باعث افزایش شدید قیمت تمام شده کالای تولید داخل شده و دور باطلی را به راه انداخته تا هیچگاه بهای تمام شده کالای داخلی قادر به رقابت با قیمت تمام شده کالای خارجی نباشد.چندی پیش مطلبی در خصوص مشکلات تولید مرغ و تخممرغ منتشر شده بود که رییس اتحادیه تولیدکنندگان تخممرغ از افزایش قیمت نهادههای تولید شکایت داشت.
چندی بعد مطلبی را در جای دیگر مطالعه کردم که نوشته بود قرار است به منظور حمایت از صنایع روغنکشی، تعرفه قابل توجهی از واردات کنجاله سویا دریافت و به حساب دولت واریز شود تا روغنکشیها بتوانند کنجاله تولیدی خود را گرانتر به مرغداران و دامداران بفروشند یعنی همان دور باطل ادامه یابد و قیمت تمام شده دان مرغ به بهانه حمایت تعرفهای از صنایع روغنکشی افزایش یابد و مرغدار و مصرفکننده مرغ و تخممرغ زیان آن را بپردازند، تا بیش از پیش شاهد نابودی صنعت دام و طیور و افزایش تورم در بهای مواد غذایی مهم مردم باشیم.
این شیوه تعرفهگیری به بهانه حمایت از تولید سالهاست باعث همان مثال معروف «تو بگرد تا من بگردم» بوده و خواهد بود. پیش از این در یادداشتی نوشتیم حمایت تعرفهای از تولید زمانی موثر خواهد بود که دولت درآمد حاصل از تعرفه را هدفمند هزینه کند؛ مثلا تعرفه دریافتی از واردات خودرو را با برنامه به صنعت خودرو اختصاص دهد تا این صنعت بتواند در یک زمانبندی مشخص خود را به پای صنایع تولیدی خارجی برساند.
ضمن اینکه دولت به نمایندگی از مردم تعهد و تضمین لازم را از خودروسازان بگیرد و به مردم بگوید قرار است پنج سال خودروی گران بخرند تا از صنعت تولید خودروی داخل حمایت شود؛ بعد از پنج سال نیز خودروی داخل و خارج را بدون تفاوت قیمت تعرفهای استفاده کنند. دریافت تعرفه برای تامین بودجه دولت به بهانه حمایت از تولید نابودکننده تولید داخل و صادرات کشور است، لذا باید متوقف شود. آنچه تاکنون انجام شده، اشتباه بوده است، چرا که باعث شده بعد از سالها حمایت صد در صدی تعرفهای از صنعت خودرو، این صنعت نتواند قدمی به جلو بردارد.
#خودرو #تعرفه #ساختارها #تولید #قیمت-تمام-شده #رانت #انحصار #تورم
3/1/95 – فرصت امروز
۲۰درصد صادرات خراسان رضوی روی زمین ماند/۳۱صادر کننده نمونه شدند
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی گفت: امسال ۲۰ درصد صادارت این استان به دلیل مشکلات بخش ریلی و کمبود واگن از بین رفت که دلیل عمده آن بی توجهی راه آهن به این نیاز بود.
به گزارش خبرنگار مهر، محمد حسین روشنک شامگاه دوشنبه در همایش «تجلیل از صادرکنندگان برتر خراسان رضوی» که در تالار اجتماعات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: بازار برای برخی کالاهای تولیدی خراسان رضوی فصلی است اما به دلیل کمبود واگن این کالاها نتوانست به بازار هدف صادر شود لذا بخشی از صادرات استان انجام نگرفت.
وی بیان کرد: بانک توسعه صادرات نیز در خصوص پرداخت تسهیلات به صادرکنندگان همکاری مطلوبی با فعالان این بخش در استان نداشته است.
وی افزود: کاهش نقدینگی، پایین بودن تسهیلات، مسائل و مشکلات اداره دارایی و سازمان تأمین اجتماعی ازجمله مشکلات اقتصاد و صادرکنندگان است.
وی نبود مشتری برای جذب کالاهای ساختهشده در حوزههای مختلف تولید را یکی از مشکلات قابلتوجه و اساسی دانست و گفت: صادرکننده نمونه شدن در شرایط کنونی اقتصاد ایران امری بسیار دشوار است بطوریکه وضعیت کنونی اقتصاد کشور موجب شده تا کارخانهها از ظرفیت کامل خود جهت تولید استفاده نکنند و قیمت کالاهای تولیدی زیاد تمام شود که درنتیجه بازرگانی ایرانی توان رقابت در حوزه بینالمللی را از دست میدهد.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی صادرات غیرنفتی را مهمترین راهحل رفع مشکلات اقتصادی کشور عنوان کرد و ادامه داد: بسته حمایتی دولت در قالب تحریک بازار داخلی راهحل درستی برای حل معضلات اقتصادی کشور نیست، چراکه تورم ایجادشده از این امر قابلکنترل نخواهد بود.
روشنک اقتصاد مقاومتی را به معنای توسعه صادرات دانست و خاطرنشان کرد: زمانی که بتوانیم ارز آوری از محل صادرات غیرنفتی را ایجاد کنیم، اقتصاد مقاومتی محقق میشود
- ۳۱ صادر کننده نمونه معرفی شدند
به گزارش خبرنگار مهر، همچنین در ادامه این مراسم از تعداد ۳۱ صادرکننده نمونه استانی و ملی خراسان رضوی طی آیینی تقدیر بعمل آمد.
در این آیین که با حضور استاندار خراسان رضوی، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی برگزار شد از صادرکنندگان بخش کشاورزی، صنایع غذایی، مصالح ساختمانی، دارو وتجهیزات، صنایع شیمیایی، محصولات پتروشیمی، نساجی پوشاک وچرم، فلزات، برق الکترونیک، بازرگانی عمومی، خدمات و تعاونی تجلیل شد.
در این مراسم در بخش کشاورزی شرکتهای صداقت یاران توس، گوهر زعفران، نوین زعفران، زعفران ادمان نوعی خبازان و شرکاء، ارم کالای ایرانیان وبازرگانی امینی و در بخش صنایع غذایی نیز از صنایع پورشیر مشهد، نان قدس رضوی، سینا روین شرق و شیر پگاه خراسان به عنوان صادرکنندگان نمونه معرفی ومورد تجلیل قرار گرفتند.
همچنین در این مراسم و در بخش مصالح ساختمانی نیز از پردیس سرام پاژ، بازرگانی شعبانی خراسان و میردامادی وشرکاء به عنوان صادرکننده نمونه تقدیر شد.
دربخش صنایع شیمیایی نیز شب گذشته از صنایع خوشنام مشهد، حباب کف توس، کالا کودک توس و اترک شیمی شرق به عنوان واحدهای نمونه یاد شد و موزد تجلیل واقع شدند.
همچنین در مراسم تقدیر از صنای نمونه در بخش محصولات پتروشیمی و پایه نفتی از شرکتهای صنعت بام شرق و روزبهان به عنوان واحدهای نمونه این بخش قدردانی شد.
دربخش نساجی نیز شرکتهای پوشاک وچرم و شرکت نگین مشهد عنوان صادرکننده نمونه استانی را به خود اختصاص دادند و در بخش فلزات، برق و الکترونیک، خدمات به ترتیب فولاد پروفیل مشهد، صنایع خیام الکتریک و صنایع سیم و کابل مشهد، شرکت بین المللی هشتم و اطلس افروز شرق عناوین صادرکننده برتر را به دست آوردند.
در بخش بازرگانی عمومی نیز شرکت ایمان تجارت روشن، زرین معین افشاری، تعاونی مرزنشینان سفیر سرخس، فراوردههای غذایی تارا و شرکت شادگل به عنوان صادرکنندگان نمونه استانی معرفی شدند.
#صادرات #واگن #ارز #واگن #سرمایه #مالیات #تورم #دولت
24/9/94 / خبرگزاری مهر
- رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در گفتوگوی تفصیلی با فارس:
مهمترین مشکل صادرات کالای ایرانی قیمت تمام شده است/ دولت هزینه اضافه بر تولید تحمیل میکند/ برخی سازمانها سربهسر بخش خصوصی میگذارند
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی با تاکید بر اینکه دولت روحانی هزینههایی را به بنگاههای اقتصادی تحمیل کرده است، گفت: مهمترین مشکل صادرات کالای ایرانی قیمت تمام شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، صادرات، بخش مهمی از اقتصاد هر کشور را تشکیل میدهد و شرایط اقتصادی و منابع انسانی ایران نیز به گونهای است که صادرات در گروی تولید بوده و ابزاری کارآمد در راه توسعه اقتصادی است، اما با توجه به اهمیت تولید و صادرات در کشور همچنان موانعی بر سر راه تولیدکنندگان و صادرکنندگان وجود دارد که همچنان مسؤولان به آن بی توجه هستند و تنها با تأخیر انداختن صورت مسئله از پاسخدهی و حل آن شانه خالی میکنند.
محمد حسین روشنک یکی از فعالان اقتصادی در شرق کشور است که سالهاست نه تنها خود بلکه قصه دست و پنجه نرمکردن تولیدکنندگان و کارآفرینان بسیاری را دیده و امروز حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
وی علاوه بر اینکه رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی است، کانون کارآفرینان این استان را مدیریت کرده است. آنچه که ادامه میخوانید حاصل گفتوگو با او درباره نسخه درمانی شرایط تولید و صادرات است.
- چرا محمدحسین روشنک را با عناوین مختلفی مورد خطاب قرار میدهند؟ دکتر روشنک، مهندس یا سردار روشنک؟!
روشنک: علت اینکه بنده را مهندس خطاب میکنند این است که کارهای عمرانی بسیاری از جمله نوسازی و ساخت فروشگاههای اتکا، راهآهن مشهد ـ سرخس و خط دوم راهآهن مشهد ـ تهران و سپس ساخت صحن جامع رضوی و زیرگذرها را انجام دادهام.
به این دلیل برخی مرا دکتر خطاب میکنند، چون 6 سال صادرکننده و تولیدکننده نمونه کشور بودهام و در رابطه با ایدهپردازی برند و تولید بدون کارخانه مقالات مختلفی را نوشتهام.
برخی نیز به خاطر فعالیتهایی که در حوزه مهندسی سپاه و عناوینی که در آن بخش به لطف همراهی با سرداران شهید داشتهام من را به نام سردار میشناسند، در حالی که عنوان نظامی ندارم. شما بگویید حاج محمدحسین روشنک!
- دغدغه امروز حاج محمدحسین روشنک پس از سالها فعالیت اقتصادی، عمرانی و انقلابی چیست؟
روشنک: دغدغه امروز کمبود صداقت، راستی و شفافیت در جامعه و زیادی تظاهر و وانمود کردن کارها چه در اعمال شخصی، چه در رفتار شخصی و چه اجتماعی است.
دغدغه من امروز این است که همه امروز منتقد شدیم. چه کسی گفته ما اینقدر بد هستیم؟ و چه کسی گفته کشور ما اینقدر بد است و حاکمیت و نظام ما به این مقدار که در شبکههای اجتماعی مینویسند ایراد دارد؟ چرا از نظامی که برایش جان کندیم دفاع نمیکنیم و همه منتقد شدیم؟ رئیسجمهور قبل و قبلتر منتقد شدند. یعنی هیچکدام ما در این خرابیها نقش نداشتیم؟ بنابراین دفاع از دستاوردهای شهدا یکی از دغدغههای اصلی ما است.
چیزی که من را به عنوان یک فعال اقتصادی رنج میدهد مسائل اقتصادی نیست و ممکن است بنگاههای اقتصادی مشکلاتی داشته باشند که این مشکلات ناشی از مدیریت غلط در دولت قبل و دولت کنونی است، اما ذات این کشور غنی و دارای امکانات وسیع است و کشوری است که دارای نیروهای فراوان تحصیلکرده، توانمند و مرزهای امن و شاخص در دنیاست.
دغدغه اصلی من تسلط سیاست بر مدیریت اقتصادی است و سیاست، اقتصاد کشور را به گروگان گرفته است. نگرانی فقط در رفتارهای سیاسی کشور است که سایه انداخته بر اقتصاد، معیشت مردم، رفاه مردم، ارتباطات بینالمللی و بر هر آنچه که مفید است. این سیاستزدگی باید از کشور دور شود. خرابیهایی که به دلیل ندانمکاریهای سیاسی ایجاد شده، به این زودی قابل درست شدن نیست.
- با این شرایط اوضاع اقتصادی برای مردم و تولیدکنندگان چطور است؟
باید از دو منظر به این موضوع نگاه کنیم. طبق آمارها نرخ ارز امروز به تورم نزدیک شده و یا خیلی نمانده که به عدد تورمی که در حوزه اقتصاد به آن نگاه میکنیم برسد. در 45 سال گذشته نرخ ارز ما به 700 برابر رسیده و دستمزد کارگر 1850 برابر شده است که این معنی را میرساند که رفاه بیشتر شده است، اما آیا این رفاه با چیزی که در جامعه شاهد هستیم یکی است؟ خیر، مردم انتظارشان بیشتر شده است. شرایط دنیا تغییر کرده و خواستهها بیشتر شده است.
تردیدی نیست که معیشت و اقتصاد نمودشان را براساس توفیقات نشان نمیدهند. این هم چند دلیل دارد که یکی توقعی است که ایجاد شده و دیگری شبکههای اجتماعی و رسانهها هستند که به تصور بد از شرایط موجود دامن میزنند.
موضوعی که شرایط را بدتر میکند دخالت در فضای کسب و کار است. دولت و نهادهای حاکمیتی با دخالتهای نسنجیده در فضای کسب و کار آن را خراب کردهاند. در نرخ ارز هم همینطور و یکی از مشکلات ناشی از دخالت دولت همین ماجرای ارز است. نرخ باید همراه با تورم گران میشد، اما چون در آن دخالت شد و دلار بیشتری داشتیم حجم درآمدیمان بیشتر بود، پس از هفت سال مقاومت سرانجام ارز به تورم رسید، دولت کنونی چون آن مقدار درآمد ارزی نداشت، بیش از پنج سال نتوانست مقاومت کند.
- به افزایش رفاه مردم اشاره کردید، وقتی با مردم صحبت میکنید هم همین افزایش رفاه نسبت به گذشته را احساس میکنند؟
روشنک: قطعاً خیر؛ بعضیها برای اینکه بگویند کفایت نمیکند دوران شاه را مثال میزنند که این غلط است، شاخصها نشاندهنده افزایش میزان رفاه است که با آمار به آن اشاره کردم، اما نکتهای که وجود دارد سطح توقع مردم از رفاه در زندگی چند برابر رشد کرده است.
- مسئله اشتغال یکی از شاخصهای تعیینکننده وضعیت اقتصادی و حتی رفاه در جامعه است، با توجه به این مسئله وضعیت اشتغال و رفاه در خراسان رضوی چگونه است؟
روشنک: ما باید برگردیم به سالهای خیلی دور، سالهایی که بیکاران امروز به دنیا میآمدند. زمینه فراهم کردن اشتغال چیزی نیست که شما بتوانید آن را همین امروز ایجاد کنید، اشکال ما این است روزی که بچهها متولد میشدند باید برای اشتغال امروزشان برنامهریزی میکردیم، همین طور که برای اشتغال بچههایی که امروز به دنیا میآیند باید فکر کنیم، نه اینکه امروز برای اشتغال کسانی که 22 سال قبل به دنیا آمدهاند برنامهریزی کنیم.
ما 15 تا 20 سال عقب افتادیم، یعنی 20 سال در فکر کردن و برنامهریزی برای اشتغال تأخیر داریم. چگونه 20 سال عقب افتادیم؟ یعنی امروز داریم فکر میکنیم بیکارهای امروز را چگونه شغل دهیم.
بیایید موضوع اشتغال را چند دسته کنیم. اول روستاها، در روستاها به تعداد زاد و ولد نمیتوانیم شغل ایجاد کنیم، بلکه برای ماندگاری کسانی که از گذشته در روستا بودند نیز نمیتوانیم شغل ایجاد کنیم، چون آب که یک موضوع اساسی است، وجود ندارد و مردم به شهرها میآیند. چون نتوانستیم در روستا برای جایگزین کمبود آب برنامهای داشته باشیم دچار این مسأله شدهایم، در حالی که بیش از اینها میتوانستیم برای آن کاری بکنیم، پس ریشه بیکاری روستاها اینجاست.
دوم دانشگاهها، از دانشگاهها برای تأخیر انداختن تقاضای شغل استفاده کردهایم. برای به تأخیر انداختن تقاضای بازار کار برای 4-5 سال و یا حتی 7-8 سال از دانشگاه استفاده کردیم. دانشگاه نه برای اینکه برای جوانان شغل ایجاد کند یا آموزش، هنر و تخصصی ارائه دهد، بلکه برای تأخیر در افزایش تقاضا برای بازار کار مورد توجه قرار گرفت.
اکنون هم به جایی رسیده که از مقطع دکتری و فوق لیسانس و لیسانس خارج شدند و باز هم برایشان برنامهریزی نکردیم و چیزهایی به آنها آموزش دادیم که در آن زمینه، کاری وجود ندارد. اینها بحثهایی نیست که امروز به وجود آمده باشد، بلکه در طول دوران به وجود آمده و دلایلی هم داشته است.
در دوران جنگ و تا چند سال پس از آن، اشتغال اصلاً به عنوان مشکل مطرح نبود. مشکل اشتغال از دورانی بود که دانشگاه را گسترش دادیم. در کارگاههای عمرانی برای هر 20 نفر یک مهندس نیاز داریم، برای آن 20 نفر شغل وجود دارد، اما برای مهندس شغل نیست. در بعضی موارد آن 20 نفر اصلاً پیدا نمیشوند، پس ما نیاز به این همه مهندس نداشتیم و تکنسین میخواستیم.
راهحل این است که اولاً؛ رویکرد نظام آموزشی به ویژه در دانشگاهها تغییر کند، اگرچه باید از دوران ابتدایی شروع شود، اما حداقل در دوران دانشگاه تغییر ایجاد شود. باید دانشگاهها را از همین امروز اصلاح کنیم. افتخار به اینکه دانشگاه آزاد این قدر فارغالتحصیل دارد افتخار به جایی نیست، بلکه دانشگاه باید در قبال اشتغال دانشجو مسؤولیت بپذیرد. هر دانشگاه هر دانشجویی که میپذیرد چه دولتی، آزاد، پیام نور و … نباید بگوید اشتغال شما به ما ربطی ندارد. باید زمینهای را فراهم کند که جوان بعد از بیرون آمدن اشتغالش فراهم شود.
بعد از این باید برای بحث اشتغال به عنوان معضل اصلی در شاخههای مختلف هزینه کنیم. یعنی چون آن عقبماندگی را داریم، مجلس باید از درآمدهای نفتی برای ایجاد شغل بودجه بگذارد و بگوید اگر کسی در این زمینهها برای هر شغلی که ایجاد کرد، میتواند از اعتبار تخصیص داده شده، استفاده کند.
- در خراسان رضوی چه زمینههایی وجود دارد که میتوان با تخصیص اعتبار به آنها مسأله اشتغال را برطرف کرد؟
روشنک: در زمینههای گردشگری، زیارتی، صنایع دستی و صنایع مرتبط با کالاهای مورد نیاز کشورهای اطراف. در استان خراسان در برخی از صنعتها مانند کنسرو و کمپوت بیش از مصرف ایران ظرفیت تولید وجود دارد. در زمینههای دیگری نیز همینطور است. دیگر نمیتوان برای مصرف داخل در صنعت شغل ایجاد کرد و اصلاً غیرممکن است، باید روی تولیداتی کار کنیم که بتوانیم به افغانستان، کشورهای آسیای میانه، خلیج فارس، شرق و غرب و روسیه صادر کنیم.
زمینه چهارم برای ایجاد اشتغال در خراسان، عمران و آبادانی است. اینکه بعضی اوقات فکر میکنند حوزه عمران و مسکن تولید محسوب نمیشود، اشتباه است، اتفاقاً بهترین تولید است. با هر ساختمانی که در شهر مشهد میسازید علاوه بر تعداد قابل توجهی که در پروژه مشغول کار میشوند تعداد قابل توجهی هم در کارخانجات مختلف مصالح تولید میکنند. در صنعت ساختمان به جایی رسیدیم که وابستگی وارداتی نداریم و همه نیاز یک ساختمان و بنای خوب در داخل کشور تولید میشود.
در زمینه صنایع دستی هم در روستاها میتوان اشتغال ایجاد کرد. دولت باید قالیبافی و صنایع مختلف را دوباره رونق دهد.
در زمینه اشتغال کشاورزی باید بهبود مصرف آب ایجاد کنیم. یعنی در زمینه آبیاریهای مدرنی که در مصرف آب صرفهجویی میکند ایجاد اشتغال کنیم تا به دو نتیجه برسیم، هم صرفهجویی در آب و هم ایجاد اشتغال.
زمینههای قابل توجهی در خراسان برای ایجاد اشتغال وجود دارد. همت مقامات استانی به خصوص مسؤولان استانداری و سازمان استانی را خوب میبینم و تلاش خیلی خوبی دارند، اما اختیارات آنها کم است که باید مرکزیت به آنها اختیارات و اعتبار بدهد تا بتوانند زمینهها را فراهم کنند. معتقدم اگر انباشتگی جدیدی در خصوص تقاضای کار به وجود نیاید میتوانیم برای انباشتگی تقاضای گذشته نسخه بپیچیم.
- چرا صنعت استان خراسان رضوی با ظرفیت کامل تولید و اشتغالزایی نمیکند؟
روشنک: همان طور که اشاره کردم کارخانههای کنسروسازی در استان خراسان رضوی داریم که اکثراً با ظرفیت کم کار میکنند، چون مصرف کم است. ظرفیت صنعت ما در بسیاری از زمینهها از مصرف داخلی بسیار بیشتر شده است و باید برای تسخیر بازارهای همسایگان برنامهریزی کنیم.
در این میان اشکال کار آنجاست که قیمت تمام شده بالاست. کیفیت در بسیاری از کالاها از نمونههای خارجی هم بهتر است و در محصولات کشاورزی و محصولاتی که از کشاورزی به دست میآید از بسیاری از کشورهای دنیا تولید مرغوبتری داریم، اما قیمت تمامشده بالاست. این پدیده چند مشکل ایجاد میکند. این مشکلات زمینه بهرهوری کم از صنعت و معدن و کشاورزی را فراهم کرده و ایجاد بیکاری میکند.
وقتی قیمت تمام شده بالا رفت، زمینه را برای واردات، چه واردات رسمی با پرداخت عوارض گمرگی و چه قاچاق فراهم میکند. از طرفی هم نمیتوانیم صادرات انجام دهیم چون کالایی که تولید خارجی است، به بازاری که شما میخواهید صادر کنید، صادر میشود. در نتیجه اشکالی که در سیستم تولید کالای ایرانی به وجود آمده مشکل قیمت تمامشده بالاست. اصلیترین مشکل این است. کیفیت مرغوب را دست یافتنی است و در برخی تولیدات به آن دست یافتهایم اما قیمت تمام شده بالاست.
ریشه مشکلات تولید کالای ایرانی نه فقط در صنعت، بلکه در کشاورزی، ساختمان و خدمات قیمت تمامشده است.
- چرا قیمت تمام شده تولید در ایران بالاست؟
چون هزینههای سربار، زیاد است. دولت به معنای حاکمیت وقتی در هزینههای مدیریت خود کم میآوردعوارض تازهای وضع میکند که به نحوی این عوارض روی تولید فشار وارد میکند. هزینه مدیریت در دنیا تعریف دارد و تولید ناخالص، هزینه مدیریت میشود. درآمد کشور هزینه مدیریت اداره کشور توسط حاکمیت میشود که این غلط است.
بهرهوری در مدیریت نیز پایین آمده که خود در افزایش قیمت تمام شده اثر میگذارد. توقع در بنگاههای اقتصادی هم بالاست. توقع درآمد بالاست، درآمد سالهای پیش به قدری بالا بود که بنگاههای ما را پرتوقع کرد و به سود کم قانع نمیشوند، در نتیجه این عوامل باعث بالارفتن قیمت کالا شده است. بالا رفتن قیمت کالا، واردات و قاچاق را به وجود آورده و از صادرات جلوگیری کرده است.
- قاچاق و واردات در خراسان رضوی به کدام دسته از تولیدات این استان ضربه زده است؟
روشنک: تقریباً در بسیاری از کالاها قاچاق و واردات به تولید ضربه میزند، چراکه همه کالاها را میتوانیم در استان خراسان رضوی تولید کنیم. معادن، کشاورزی و صنعت استان قوی است و در صنعت بهترین لوازم خانگی در استان خراسان رضوی تولید میشود، اما قیمت تمامشده بالاست. واقعاً در صنعت پیشرفت کردیم، حتی تکنولوژیهایی را که نداریم، میتوانیم به دست بیاوریم. هیچ کالایی نیست که بگوییم در خراسان رضوی نمیتوانیم تولید کنیم یا میتوانیم یا ظرفیت تولید آن را میتوانیم ایجاد کنیم اما قیمت تمامشده نمیگذارد.
مشکل اساسی اقتصاد ما بالا بودن قیمت تمام شده است و چون قیمت تمامشده تولیدمان از دنیا بالاتر است نمیتوانیم در بازارهای صادراتی و داخلی رقابت کنیم، بازار داخلی را خارجیها از ما میگیرند، در بازار خارجی هم خارجیها هستند. البته عوامل دیگری هم وجود دارد که همه منجر به افزایش قیمت شده است.
- وضعیت صنعت خراسان رضوی چگونه است؟ هرماه خبر تعطیلی یک خط تولید یا یک کارخانه را میشنویم… چرا این شرایط پیش آمده است؟
روشنک: مرگ و میر در بنگاههای اقتصادی طبیعی است و این اصلاً ضعف نیست. مثلاً یک کارخانه برای تولید کالایی به وجود آمده که مصرف آن کالا ترقی کرده و کالایی پیشرفتهتر به جای آن پیدا شده، بنابراین دیگر مصرف ندارد و تعطیل شده و به صنعت دیگری تبدیل میشود. ورشکستگی در دنیا طبیعی است، ریسک یعنی همین و ایرادی ندارد.
شهرکهای صنعتی ما ظرفیتش از مصرف کشورمان بالاتر است و ظرفیت تولید در خراسان از مصرف کشورمان بالاتر است، چه برسد به مصرف استان. اینها در دورانی ایجاد شدند که صادرات در کنار مصرف وجود داشته است.
مثلاً چند سال قبل اصلاً سیمان نداشتیم و با کمک دولت قبل خیلیها رفتند به سمت تولید و ظرفیت آن بسیار بیشتر از مصرفمان است. یا فلزات و آهنآلات و خوشبختانه در خراسان رضوی در شهرکهای صنعتی وضعیت خوبی داریم، اما فضای کسب و کار واقعاً دارای مشکل است. انتظار داریم دولت از سازمانها بخواهد سربهسر بخش خصوصی و بنگاهها نگذارند و اجازه دهند آنها کار خود را انجام دهند. تأمین اجتماعی را روی گرده تولید سوار نکند و هزینه حوزه مالیات را کم کند.
دولت به معنای حاکمیت باید با تشکیل جلسه در حضور مقام معظم رهبری بگوید از امروز تصمیم گرفتیم به جز بودجههای امنیتی و دفاعی که بسیار ضروری هستند، باقی هزینههای مدیریت کشور را حداقل 40 درصد کم کنیم. کشور به این حرکت نیاز دارد. اگر توانستیم به این برسیم راهکار پیدا میکنیم.
کشور در حال حاضر گران مدیریت میشود. هزینه مدیریت ایران دو برابر میانگین دنیاست. بابت چیزهایی هزینه میکنیم که نباید هزینه کنیم. نباید از بودجه عمومی برای همه کارهای کشور هزینه شود، بلکه باید هر حوزهای که پتانسیل دارد درآمد کسب کند و سپس هزینه کنند. تا اینها را برطرف نکنیم در حوزه اقتصاد راه به جایی نخواهیم برد.
- پیشنهاد شما برای بهتر شدن اوضاع اقتصادی به عنوان رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی چیست؟
روشنک: نخست هزینه مدیریت کشور را پایین و بهرهوری را بالا ببریم. دوم، قیمت تمام شده تولید را پایین بیاوریم. این دو با کم کردن توقع و بستن کمربندها و همت و انقلاب اقتصادی در کشور محقق میشود. میگویند چرا بسیاری از بنگاههای اقتصاد ما مشکل دارند؟ دولت ما هزینههایی را به بنگاههای اقتصادی تحمیل کرده است. ما نتوانستیم برای اقتصادمان برنامهریزی کنیم.
#تولید_بدون_کارخانه #قاچاق #واردات #صادرات #تولید_بدون_کارخانه #قاچاق #ساختارها #تولید #قیمت_تمام_شده #دولت #واردات #اشتغال #مالیات #مسکن #کشاورزی #افغانستان #روستا #میانه #اروپا #روسیه #ارز #تورم
1/3/97 / خبرگزاری فارس
- تاجران خراسان رضوی به فضای تجارت امیدوارند
موقعیت منطقهای و استراتژیک استان خراسان رضوی که در مسیر ترانزیتی کریدور شمال به جنوب قرار گرفته، تاثیر بسزایی در صادرات کالا از نقاط مختلف کشور به کشورهای همسایه یا آسیای میانه دارد
که از دیرباز مورد توجه بازرگانان داخلی و خارجی بوده و به دلیل ظرفیتهای موجود استان در کالاهای قابل تجارت در گسترش تعاملات تجاری مورد توجه بوده است. اما مشکلات حملونقلی، موانع گمرکی و سختگیریهای بانکی در پرداخت تسهیلات از عمده مشکلات بخش خصوصی است. بخشی که با وجود همه مشکلات، در رونق تجارت استان تاثیرات بسیار داشته است. آنچه در ادامه میخوانید، گفتوگوی محمدحسین روشنک، رییس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی با صمت است:
اقدامات دولت یازدهم چه تاثیری در بهبود شرایط تجاری استان داشته است؟
با روی کارآمدن دولت یازدهم و ثبات در تصمیمگیریها، فضای صادراتی استان بهتر شده است، بهطوریکه ناامیدی کمتر و اعتماد به ثبات تصمیمگیریها بیشتر شده، در صورتی که تا دوسال گذشته اعتمادی به تصمیمها و ایجاد بازنگریها نبود. علت این امر بیشتر به خاطر باور دولت جدید و بهخصوص وزارت صنعت، معدن تجارت و نگاه دولتمردان به تولید و اشتغال در کشور است.
در بازارهای هدف صادراتی استان چه تغییراتی حاصل شده است؟
بعد از فروپاشی شوروی سابق، بازارهای سنتی صادراتی در خراسان رونق گرفت، به طوری که بعد از تاجیکستان که ۵۰درصد صادرات استان را به خود اختصاص داده، عمده صادرات استان به افغانستان انجام میگیرد. ضمن آنکه سازمان توسعه تجارت در دوره فعلی در مورد ممنوعیتها و محدودیتها اختیار عمل بیشتری دارد، به همین دلیل شرایط بسیار بهبود یافته است. اگرچه بهدست آوردن دوباره بازارهای صادراتی که در گذشته موجود بود و رونق داشت، اما در پی اعمال محدودیتها و ممنوعیتهای دستوری ناشی از سیاستهای داخلی و خارجی از بین رفت، دشوار است، بهطوریکه برگرداندن دوباره هر کدام از کالاهای ایرانی که در قفسه بازارهای صادراتی جای داشت و به دلایل مذکور با مشابه خارجی جایگزین شده، بسیار دشوار است و صادرکننده را بر آن داشته تا به سمت بازارهای بیشتر و کالاهای مفید برای بازارهای هدف سیر پیدا کرده و تلاش کند.
* بازارهای هدف صادراتی استان، کدام کشورها را دربرمیگیرد و چه کالاهایی از استان صادر میشود؟
کشورهای تاجیکستان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان و افغانستان بازارهای مستقل صادراتی استان هستند، البته در روسیه تلاشهایی انجام گرفته تا بازارهایی بهدست آوریم که هنوز نهادینه نشده است.
عمده کالای صادراتی استان زعفران است که به بیشتر کشورهای عربی و غرب صادر میشود و شاید دومین ظرفیت تولید پسته کشور در خراسان رضوی باشد که تاکنون به آن اشاره نشده است. در شرایط کنونی در حال شکستن مرزهای صادراتی هستیم که در صورت ادامهدار بودن این شرایط، به رتبه نخست صادرات پسته دست مییابیم. همچنین سایر کالاها از جمله چای، محصولات نفتی و پتروشیمی، مواد غذایی، تولیدات آرد و شکر، شکلات، کیک و کلوچه، رب گوجهفرنگی، کمپوت و کنسرو، مواد صنعتی، لوازمخانگی، سیمان، فولادیها مانند میلگرد و روغننباتی (که مدتها صادرات آن ممنوع بود و اکنون از سر گرفته شده است) از استان صادر میشود. همچنین صادرات کالاها به محصولات استانی محدود نمیشود و کالاهایی مانند فرش ماشینی، مبل و موکت از استانهای دیگر توسط خراسان صادر میشود. تخممرغ نیز یکی از محصولاتی است که از استان خراسان رضوی صادر میشود اما تا رو به رونق میرود و کسب بازار میشود، متاسفانه در محدودیت صادراتی قرار میگیرد.
مشکلات صادرات استان خراسانرضوی چیست؟
بحث حملونقل ریلی و فقدان آن، یک مشکل مزمن است که مانند سرطان غیرکشنده، صادرات استان را تحتتاثیر قرار داده است و ۴۰درصد صادرات استان را کاهش میدهد. به طوریکه در فصل عمده صادرات که در ۳ مقطع قبل از ماه رمضان، ایام نوروز وکریسمس است که کشورها علاقهمند به دریافت محصولات غذایی ما هستند، با کمبود واگن حمل کالا مواجه میشویم ولی راهآهن به این موضوع بیتفاوت است و صادرات ما تحتتاثیر مشکل حملونقل در این ۳ مقطع از بین میرود.
عمده صادرات استان خراسان رضوی از چه طریق انجام میشود؟
عمده صادرات خراسان به دلیل امنیت بهتر و آسانتر از طریق حملونقل ریلی به کشورهای تاجیکستان، شمال افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، آذربایجان و حتی روسیه انجام میشود. اما حملونقل ریلی و جادهای استان دچار مشکل است. کامیونی که وارد نقطه صفر مرزی میشود باید عوارضی را پرداخت کند که در جمع هزار دلار میشود، به همین دلیل بسیاری از رانندگان مشهدی کامیون با نمره افغانستان خریداری کردهاند، چراکه نصف هزینههای داخلی را دارد. برای توسعه صادرات استان و حل مشکلات زیرساختی در حملونقل کالا باید مشکل واگن و ورود کامیونهای با عمر ۶ سال و بدون تعرفه حل شود تا در تجارت خارجی در خدمت گرفته شود.
تاجران استان برای دریافت تسهیلات بانکی با چه مشکلاتی مواجهاند؟
مشکلات آنها بسیار است. بهتر است اکنون که تورم در کشور رو به کاهش است، بانکها نیز نرخ بهره را همگام با آن کاهش دهند. البته عمده انتظار تاجران از بانکهای تخصصی مانند صندوق ضمانت صادرات، بانک توسعه صادرات، صنعت و معدن، کشاورزی و حتی مسکن است که ماموریتی هستند و باید بر حسب نظر مجلس، دولت و دستگاهها تصمیم گرفته و برای رونق تجارت همراهی کنند. اما مواردی دیده میشود که جای بحث دارد. انتظار نداریم این بانکها سود طلبی پیشه کنند. برای مثال بانکی به بهانهای تحت عنوان حمایت از تولید اعلام کرده کسانی که کارت بازرگانی از حوزه تجارت دارند باید ۵درصد بهره اضافه بپردازند.
تشکلهای خصوصی استان در توسعه صادرات چه نقشی داشته و چه اقداماتی انجام دادهاند؟
بخش خصوصی استان با سیاستهای دولت تدبیر و امید هماهنگ شده و با برگزاری نمایشگاهها، همراهی هیاتهای تجاری، برگزاری جلسات منظم و برنامهریزیشده بدون هیچ هزینه و مزاحمتی برای دولت، تلاش داشته تا در رونق تجارت استان سهیم باشد. ضمن آنکه عمده سرمایه صادراتی که تامین میشود، توسط فعالان اقتصادی بخش خصوصی است و مصداق این امر، آن است که اگر حجم صادراتی استان را با حجم تسهیلات بانکی که به فعالان دادند، مقایسه کنید، درمییابید که بیش از ۹۰درصد توسط بخش خصوصی تامین شده است.
برای رونق صادرات و تقویت تجارت استان چه پیشنهاداتی دارید؟
مشکلات موجود در بخش حملونقل هر چه سریعتر توسط مسئولان ذیربط با تدابیر کارشناسانه حل شود و از پرداختن به شعار خودداری کنیم، به سمت واقعیت حرکت کنیم و اگر صادرات آزاد است به بهانه تامین بازار داخل مانع صادرات نشویم. ضمن آنکه مجلس و دولت موانع صادراتی را بردارند. جوایز صادراتی به صادرکنندگان پرداخت نمیشود، در حالی که بدهکاریهای مربوط به دولت قبل باید پرداخت شود اما دریافت مطالبات از دولتهای قبل دچار مشکل است.
#صادرات #ساختارها #تولید #تعرفه #تاجیکستان #قانون #دولت #قزاقستان #ترکمنستان #افغانستان #تخم_مرغ #کسب_و_کار #حمل_و_نقل #راه_آهن #امنیت #ازبکستان #روسیه #بانک #تورم #سیاست #جوایز
21 تیر 1393 / گسترش صمت
- بررسی زمینههای صادرات موفق در گفت وگو با محمدحسین روشنک، رئیس کانون کارآفرینان استان؛
نتوانستیم در بازار هدف بمانیم
صادرات در ظاهر به حوزه بازرگانی مربوط میشود اما علی رغم ظاهر ساده فروش محصول در بازارهای هدف، با پیچیدگیهای فراوانی روبهروست.
طبعا عوامل متعددی در رونق صادرات میتواند موثر باشد و در این میان حضور پر توان و برنامهریزی شده رقبای منطقهای ایران در بازارهای اقتصادی بر پیچیدگی این فضا افزوده است. محمدحسین روشنک اما بر این باور است تا زمانیکه تولید موفقی نداشته باشیم، نمیتوانیم حرفی از صادرات موفق بزنیم. این حرف برای من که به دنبال الگوی صادرات موفق بودم مطلوب بود. به تعبیر وی باید ایران از مبدا واردات کالای کشورهای خارجی به مقصد صدور و صادرات کالاهای وطنی تبدیل شود. در ادامه حاصل گفتگوی ما با محمدحسین روشنک، رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان و رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی آمده است که میخوانید.
در گفتگو با شما میخواهم بدانم برای رسیدن به صادرات موفق باید چه کنیم؟
ما باید اقتصادمان را یک سبد ببینیم. پایه اول این سبد اقتصاد نیروی انسانی است، چه در حوزه مدیریتی و چه کارمندی و کارگری.اگر صادرات موفق و اشتغال موفق میخواهیم باید به تولید بپردازیم. تولید موفق چیست؟ هیچوقت فراموش نکنید تولید موفق، تولید ارزان و باکیفیت است. یعنی تولید موفق را باید با رقبای خارجی خودش ارزیابی کنید. یعنی ما اگر آمدیم گوشی تلفن همراه تولید کردیم، باید بتوانیم با گوشی همتراز خودش رقابت قیمتی و کیفیتی داشته باشیم. ما به این تولید میگوییم موفق. اگر این را داشته باشیم آن زمان است که میتوانیم صادرات موفق هم که شما دنبالش هستی، داشته باشیم.
ما در حال حاضر با یک مشکل اصلی در کشور مواجهیم و آن افزایش قیمت تمام شده تولیدات اعم از خدمات و محصولات است. همچنین وضع تعرفهها گواه این مطلب میتواند باشد که در مولفه قیمت همچنان جای کار داریم و عقبیم. بله این یک مسئله است که متاسفانه تا از آن رها نشویم نمیتوانیم درباره قیمت تمام شده حرفی بزنیم. در حال حاضر به هر دلیلی ما در قیمت تمام شده با اشکال مواجه شدهایم و چون در قیمت تمام شده، در شرایط مساوی کیفیت با اشکال مواجهیم صادراتمان با مشکل روبهرو شده و گرچه درست است که توانستهایم با وضع تعرفهها از تولیدات خودمان حمایت کنیم ولی به میزان نیاز مصرف داخلیمان بوده است؛ نه برای انجام صادراتمان. یعنی صرفا در داخل میتوانی به مردم بگویی ما به وسیله ایجاد تعرفه، کالا و خدمات را به مردم خودمان گرانتر بفروشیم. در واقع به کالای داخلی خودمان از جیب مصرفکننده فرصت و فضا و سوبسید میدهیم. نمونه و نماد این کار خودروست؛ در واقع داریم به خودرو و همچنین به دولت از جیب مصرفکننده سوبسید میدهیم. عملا سوبسید و یارانه از سمت مصرفکننده به سمت دولت و خودروساز داخلی پرداخت میشود. اما برای صادرات این داستانها دیگر وجود ندارد، من نمیتوانم بروم و به خارجی بگویم چون کالای ما در داخل گران تمام میشود تو بیا و حمایت کن که با قیمت مناسب، دست مصرفکننده تو برسد. چنین چیزی خندهدار است. این عارضهای که وجود دارد حتی به رکود هم دامن میزند که قیمت تمام شده از میانگین قیمت تمام شده جهانی بیشتر است و این باعث شده نتوانیم صادرات خوبی داشته باشیم و چون صادرات نداریم به دلیل اینکه ظرفیت تولیدمان مازاد بر مصرف داخل است در نتیجه بخشی از بنگاههای تولیدی و خدماتی ما خالی میماند و بعد چون با درصدی از ظرفیت کار میکند و هزینه سربار ثابت است، باید قیمت تمام شده را افزایش دهد. یعنی یک دور باطل.
به نظر میرسد هر چیزی که ارزآوری داشته باشد شما به نوعی در ذیل صادرات قلمداد میکنید. این نگاه حداکثری به صادرت است.
بگذارید من همین نکته را بگویم. اصلا شما مقوله توریسم را در نظر بگیرید. ما در شهری زندگی میکنیم که میتوانیم صادرات بزرگی از محل جذب توریسم داشته باشیم. جذب توریسم باعث ارزآوری است. با جذب زوار کسب درآمد ارزی کنیم. از دید من به عنوان یک بازرگان برای جذب توریسم خیلی چیزها را اگر مباح و حلال است و حرام نیست، از توریست دریغ نکنیم. اما واقعا دلیل ندارد و ما امروز بیش از هر چیزی به درآمدهای صادراتیمان نیاز داریم. باید دهها رستوران و فضای جذاب و تفریحی باب میل توریستها فراهم کنیم. نباید برای گردشگر محدودیتهای بیدلیل قائل شویم.
تقریبا همه اتفاق نظر دارند که تولید، مزیت قیمتی خودش را از دست داده و قابل رقابت نیست. اما شما به عنوان یک بازرگان و فعال بخش اقتصادی بگویید چه عواملی در این مسئله نقش دارد؟
سوال خوبی است. چرا قیمت تمام شده کالا و خدمات ما آنچنان بالا رفته که ما مجبوریم هر روز دیوار تعرفه را بالا ببریم و یعنی هر روز دریافت یارانه از مردم را به نفع دولت یا به نفع تولید بیشتر کنیم؟ چرا؟ چه دلیلی دارد؟ چه کسی مقصر است؟ آیا دولت یا تولیدکننده مقصر است؟ کجا اشکال به وجود آمده است؟
من قبل از اینکه یک بازرگان باشم، یک تولیدکنندهام و همچنان هم تولید میکنم و زیباترین نوع تولید را هم دارم. به عنوان یک تولیدکننده میگویم شما برو و بررسی کن که چرا قیمت تمام شده کالای ما به حدی رسیده که نماد صنعت ما که خودروست امروز در داخل ایران به دو و نیم برابر قیمت تمام شده کشورهای جهان به مردم عرضه میشود. چرا؟ بالاخره یک کسی باید جواب بدهد. اگر تولیدکننده مقصر است خب باید بیاید و جواب دهد. اگر دولت مقصراست بیاید و جواب بدهد. اگر بانکها مقصرند بیایند جواب بدهند. مگر مردم ما درآمدشان از مردم دنیا بیشتر است که هزینه تمام شده بیشتری بپردازند؟ این باعث میشود سایر خدمات را هم بالاتر بپردازند.
ما زمانی به کشورهای آسیای میانه مواد غذایی اعم از ماکارونی، کمپوت، رب گوجه، مرغ و تخممرغ صادر میکردیم. حالا آن کشورها خودشان تولید میکنند و دیگر آن کالا را از ما نمیخرند و به جایی رسیده که ما نمی توانیم صادر کنیم. چرا برای این مسئله کاری نکردهایم؟
یک روزی هم ما همین کالاها را از کشورهای دیگر وارد میکردیم اما خودمان شدیم تولیدکننده. کمکم مازاد تولید داریم و صادرکننده هم شدیم. اما فکر میکنید چرا همچنان کالاها را وارد میکنیم؟ به خاطر همان دو دلیلی که عرض کردم. قیمت و کیفیت بهتر. خارجیها کیفیت محصولشان را ارتقا دادند تا همچنان بتوانند صادرات خودشان را انجام بدهند. همچنان هم تولیداتشان را با کیفیت ارائه میدهند. تکنولوژی را صادر میکنند. اما ما برای کشورهای هدف که داشتیم چنین کاری نکردیم و درماندهایم. چرا؟ چون وزارت صنعت و معدن و تجارت نه تنها در این دولت بلکه از سه دولت قبل باید میآمدند فکر امروز را میکردند که کشورهای بازار هدف ما میآیند و پیشرفت میکنند و ما برای چنین روزی برنامهریزی کنیم. ما هم باید خودمان را بالاتر میکشیدیم که نکردیم. امروز ما فقط کالایی میتوانیم صادر کنیم که کشورهای هدف ما نتوانند آن را تولید کنند.
من به عنوان رئیس کانون کارآفرینان استان نیز میگویم که برای اشتغال باید تولیدمان را بالاتر ببریم. من اشتغال لازم دارم. لذا ما به هر دلیلی اعم از تحریمها یا مدیریتهای داخلی نتوانستیم کالاهایمان را در بازارهای هدف نگه داریم. ما درجا زدیم. مربوط به این دولت هم نیست. از گذشته ریشه داشته است.
تولید ما صادرات محور نیست؛ من تولیدکننده صرفا به این فکر میکنم این بار خودم را رد کنم. دیگر به عوارضش بر صادرات کشور کار ندارم. فکر میکنم کمی کوتهبینانه به صادرات و تجارت نگاه کردیم در این سالها و خیلی بازار تجارت را دستکم گرفتهایم. حضور در نمایشگاههای خارجیمان را وقتی با نحوه حضور سایر کشورها مقایسه میکنیم تفاوتهای زیادی میبینیم.
اتفاقا شما به مطالب خوبی اشاره میکنید. من خوشحالم که دیدگاههای اقتصادی و توانمندی در حوزه مطبوعات ما در این حد است. حرفی که شما الان زدید حرف کارشناسی بود که من سالهاست پیرامونش فکر میکنم. این نگاهی که میفرمایید خیلی دلایل متعددی دارد. ما از پنج سال قبل تا به حال نرخ تورم را کنترل کردیم. اما حداقل میانگین اینها را درنظر بگیریم خب ۵۰درصد قیمت تمام شده کالاهای تولیدی ما افزایش پیدا کرده است. در طرف مقابل دولت نرخ ارز را دستوری ثابت نگه داشته است. خب این چه عوارضی داشته است؟ کسی میتواند عوارض منفی این مسئله را نادیده بگیرد؟ اگر بنا باشد من دلایل کاهش صادرات را بگویم، این را بر پایه تولید و قیمت تمام شده میبینم که زیرمجموعهاش میشود بیثباتی نرخ ارز در کشور. چرا دولت نرخ ارز را ثابت نگه میدارد؟ برای اینکه منابع دولت عمدتا نفتی است. اگر نرخ ارز را بالا ببرد تورم را نمیتواند کنترل کند. در نتیجه برای کنترل تورم از محل درامدهای نفتی قیمت ارز را ثابت نگه داشته و تولیدات ما روی دست تولیدکننده داخلی باد کرده است. بعد هم ما مدام دنبال این میگردیم که چه کسی مقصر است. اینها پاسخ سوال شماست که چرا ما کوتهبینانه نگاه میکنیم یا اثر یک تصمیم را بر مقولههای دیگر در نظر نمیآوریم.
صادرات از جهتی که به مراودات ما با بیرون از مرزها ارتباط پیدا میکند، خودبهخود دستگاههایی که در این حوزه نقش مستقیم را دارند، میتوانند نقش پررنگتری داشته باشند. من قبلا در مورد رقبای منطقهای ایران به شما عرض کردم. اما چرا تاکنون ظرفیت وزارت امور خارجه به خوبی پای این مسئله نیامده است؟
این سوال من هم هست. سفیر ترکیه را شما اشاره کردید چهها که نمیکند. من هم سفیر کشور چین را میگویم. او میداند یک نفر بازرگان مثلا به نام روشنک که مسئول اتحادیه صادرکنندگان در خراسان هست وجود دارد. از تهران برنامهریزی میکند که یا بیاید مشهد این فرد را ببیند یا این آدم را دعوت کند به سفارتخانه و با او ملاقات کند. اما واقعا سفرای ما بیایند و بگویند چنین کاری میکنند؟ این کار سفیر یک کشور درباره یک نفری است که در مقیاس کلان عددی هم نیست. اما شاید او حساب کرده که این گردش صادرات و وارداتش در سال برای تمام نقاط دنیا ۲۰میلیون دلار باشد. حاضر شده برای این کار از تهران بیاید این بازرگان را ببیند که ارتباط تجاری او را با کشور متبوعش برقرار کند. آیا سفرای ما این کار را میکنند؟ آیا میتوانند ادعا کنند چنین کاری کردهاند؟ تازه به سراغشان هم بروی، میگویند این مربوط به ما نمیشود.
ما عافیت طلب نیستیم
به نظر من بخش خصوصی هم کمی عافیتطلب است. حکایت برخی تاجران ما این است که میخواهند از عرض رودخانه رد شوند، بدون اینکه پاهایشان خیس شود.
شما که به دنبال جواب سوالات خودت هستی بدان بخش خصوصی ما با این شرایط سختی که وجود دارد واقعا عافیتطلب و راحتطلب نیست. این بخش خصوصی فعلی را میگویم به شما که بدانید و بنویسید این بخش خصوصی امروز ما منفعتطلب نیست! ولی در گذشته اینطور بوده، این احتمال طبیعی است که در حال حاضر هم باشد.
من جواب میدهم. در گذشته بوده. بسیاری از این ماشینسازیها و صنایع که رشد نجومی هم کردهاند و مدعی هم هستند دلار ۳۰۰تومان را به ۷ تومان گرفتند. میدانم شما این اطلاعات را داری. دلار در زمانی که ۶۰۰تومان بود اینها به ۱۳۰تومان گرفتند. این منفعتطلبی در گذشته بوده که اینها الان هم عده مشخص و مخصوصی هستند که جمعشان هم جمع است! همه میشناسند، میدانم که شما هم میشناسید. اینهایی که ارز ۷تومانی برای صنعتشان گرفتند کاملا مشخصند، اینهایی که ارز ۱۳۰تومانی برای صنعتشان گرفتند، مشخص هستند. آنهایی که زمین مفت گرفتند مشخصند، اینهایی که ماشینآلات با قیمتهایی باورنکردنی گرفتند مشخصند. اینهایی که وقتی مجوز گرفتند مجوزشان به تنهایی به نرخ امروز به ده میلیارد تومان ارزش داشته است و به نرخ همان زمان ۱۰۰میلیون تومان میارزید، مشخص است. بله، شاید بگوییم آنها امروز دیگر حال و حوصله کارکردن ندارند، چون باید بروند ارز را به نرخ آزاد بخرند و کار را به نرخ آزاد و برق را به نرخ آزاد بخرند. شاید آن گروه از بنگاهداران اقتصادی ما حال و حوصله نداشته باشند. اما اکثریت امروز بنگاههای کوچک و متوسط ما هستند، اینها اتفاقا حال و حوصله کار کردن دارند، منفعتطلب و عافیتطلب هم نیستند. من قبول دارم منفعت طلبان در گذشته بودهاند.
افزایش مالیات در شرایط رکود !
برخی صادرکنندگان به برخی رویههای بانکی و مالیاتی اعتراضاتی دارند. محور این اعتراضات چیست و چرا رسیدگی نمیشود؟
در رابطه با سازمان امور مالیاتی حرف ما این است که خب ما باید درآمد داشته باشیم که بتوانیم مالیات درآمد بپردازیم. شما از این طرف میآیی و میگویی رشد اقتصادی پایین آمده و از این طرف میگویی اشتغال کم شده. این را هم قبول داری، پس چگونه سالی ۳۰درصد روی مالیات اضافه میکنی؟ از چه منبعی میخواهی این را بگیری؟ واقعا چگونه میشود این تعارض را فهمید؟ از کجا؟ وقتی شما خودت قبول داری مسئله داریم، پس این چه رفتاری است؟
من تاکید میکنم مالیات بر حق را باید داد و اگر کسی نداد باید گرفت. اما واقعا مالیات بر حق را باید گرفت. مالیاتی را که مبتنی بر رشد اقتصادی باشد، باید گرفت. رشد اقتصادی شما چند درصد بوده که میخواهی بیایی سالی ۳۰درصد به دریافت مالیاتت اضافه کنی؟
درباره ارزش افزوده هم همین مسئله را داریم. گفتند مالیات بر ارزش افزوده را باید مصرفکننده بدهد. در کجای کشور ما در ابتدا این مالیات را مصرفکننده میپردازد؟ درست است که در نهایت میدهد اما چگونه؟ تولیدکننده که روی قیمت تمام شده اضافه میکند. تو مستقیم میروی از تولید کننده میگیری و او باید در قیمت تمامشدهاش لحاظ کند.
همچنین در رابطه با مسئله بانکها وقتی شما آمدی دستوری نرخ ارز را تعیین کردی، یک روز نرخ تورم در کشور ۵۰درصد است خب شما دستوری آمدی و گفتی به پسانداز ۱۸درصد سود بده. معنی این کار چیست؟ یعنی ۳۲درصد از ارزش پول پسانداز گذار را ندادی. خب در آنجا باید میگذاشتی پسانداز گذار آزادانه میگفت باید سود بیشتری بدهی تا ارزش پولم حفظ شود. امروز هم که نرخ تورم را ۱۰درصد آوردهای باید بگویی من به سپرده تو ۱۱درصد میدهم و از دریافتکننده تسهیلات هم ۱۳درصد میگیرم، نه ۲۸درصد.
#صادرات #ارز #تولید #ساختارها #دیپلماسی #تعرفه #یارانه
#اشتغال #کارآفرینی #مالیات #خودرو #دولت #تشکلها #خصوصی #بانک #واردات #قیمت_تمام_شده #تورم #گردشگری
- 7. #یادداشت
* بسمه تعالی
تبریک به سربازان خط مقدم جبهه اقتصاد مقاومتی ایران اسلامی همانهایی که با ریسک مال و جان خود برای توسعه صادرات و ایجاد اشتغال درکشور تلاش میکنند.
امروز را روز ملی صادرات نامیدند تنها خوبی امروز آن است که به صادرکنندگان تبریک میگویند و همه درسالنی جمع میشوند تانمایشی تبلیغاتی برگزار وحرفهایی بگویند که چند سال است میگویند و خود میدانند تکراری بوده و حاصلی نداشته و نخواهد داشت دولت جناب روحانی خود به خوبی میداند سیاستهای اقتصادی ضدتورمی اعمال شده همراه با افزایش عوارض، تعرفه، ارزش افزوده، مالیات، آب، برق، گاز، حمل و نقل، بهره بانکی از یک طرف و ثابت نگهداشتن نرخ ارز از طرف دیگرباعث گردیده قیمت تمام شده کالاهای تولید داخل انگونه افزایش یابد که کشور ایران به تدریج از مبدا کالاهای تولیدی به مقصد تولیدات دیگر کشورها تبدیل شود. تا جایی که دولت مجبور شده با افزایش تعرفه وتشکیل تیمهای مبارزه باقاچاق کالا مصرف کنند ایرانی را وادار به خرید نیازمندی خود با بالاترین قیمت نسبت به اکثر کشورهای جهان کند.البته دولت خود میداند دریافت تعرفه بیشتر و مبارزه با قاچاق باهدف به ظاهر حمایت از تولید داخلی بجز بالابردن هزینه جامعه ایرانی حاصلی نداشته و نخواهد داشت مگر برای چند کالا مانند خودرو که تولید آن در اختیار دولت است ضمن اینکه دیگر در بازارهای هدف صادراتی جایی برای کالاهای گران قیمت ایرانی باقی نمانده است.جناب نعمت زاده و مشاوران ایشان که اکثرا یا دستندرکار خودرو سازی هستند و یا پتروشیمی و چند صنعت ویژه دیگر با هدف حمایت از صنعت انحلال وزارت بازرگانی و تقسیم اراضی آن وزارتخانه ((همچون تقسیم اراضی زمان شاه)) به اجرا گذاشته و نیروهای با تجربه و تخصص حوزه تجارت کشورمتلاشی کردند.
متاسفانه بخشی از صنعتگران نیز با این تصور که نابودی حوزه تجارت کشور به نفع صنعت خواهد بود از سیاست وزیرومشاورانش حمایت کردند،غافل ازینکه تجارت و تولید دو بال جداگانه و مکمل یکدیگرند بوده که اگرچه باید جدا از هم عمل کنند لیکن نتیجه بال زدن این دو، پرواز موفق اقتصاد تولید و تجارت کشور را به همراه دارد، اکنون بعد از چهارسال باید از جناب وزیر و مشاورانش و حامیان سیاست از دور خارج کردن تجارت با هدف حمایت از صنعت پرسید این سیاست چه نتیجه ای برای تولید کشوربهراه داشته است.ایا متلاشی شدن بال تجارت باعث توقف بسیاری از صنایع نشده است
ایا این سیاستهای جناب نعمت زاده برای صنایع بهره داشته است.ایا تعطیلی اشکار و پنهان هزاران کارخانه و بنگاه تولیدی و افزایش سرسام اور قیمت تمام شده تولید و رشد قاچاق کالا به کشور و کاهش صادرات غیر نفتی و نرسیدن به حداقل اهداف صادراتی حاصل این سیاستها نبوده است. مگر نه اینکه چند سال قبل در روز ملی صادرات، بیش از صدمیلیارد دلار صادرات غیر نفتی برای امروز هدف گزاری نشده بود.چرا وزیربا تجربه حاضر نیست به شکست سیاستهای خود در حوزه تولید و تجارت اعتراف کند و با تغییرسیاستها در حوزه تولید و احیای بال دوم اقتصاد یعنی تجارت چراغ روشنی فراروی اقتصاد کشور قرار دهد.
چرا جناب رییس جمهور که از دوسال قبل متوجه بی نتیجه بودن سیاستهای وزیر عزیز و با سابقه خود شد و بارها صدای افراد باتجربه و دلسوز اقتصاد کشور را در ناتوانی وزیر و شکل جدید وزارتخانه ((بهم چسبانده شده صنعت،معدن و تجارت پاره پاره شده)) را شنید توجه نکرد و نمی کند ایا اقتصاد کشور مجبور است نابودی را به بهای احترام برای رییس ستاد انتخابات رییس جمهور تحمل کند.جناب روحانی رییس جمهور مورد حمایت مردم ازجمله من و قلم چرا توجه که اقتصاد کشور حال بدی دارد که بجز با قبول تحول اساسی و انقلاب اقتصادی دارویی محتمل نیست .برای رهای اقتصاد از شرایط فعلی و تحقق اقدام و عمل لازم است:
– نرخ ارز به مقدار تورم چهار سال گذشته افزایش یابد.
– هزینههای اضافی تحمیل شده به تولید به فوریت کاهش یابد
– حوزه تجارت کشور احیا و تقسیم اراضی ان پس گرفته شود.
– به اقتصاد خارجی همچون سیاست خارجی نگاه شده و توسعه تجارت در دستورکار وزارت امورخارجه قرارگیرد.
– بجای دریافت تعرفه از وسائل حمل و نقل عمومی بخصوص حمل بار به این بخش سوبسید داده شود.
– بجای حمایت از بنگاههای تحت مدیریت دولت مانند خودروسازان و…از بنگاههای کوچک و متوسط حمایت شود.
– بنگاههای تولیدی صادرات محور وتولید با برند ((تولید بدون کارخانه))به رسمیت شناخته شده و بصورت ویژه حمایت شود.
– از صادرکنندگان زیان دیده از سیاستهای دولت درسالهای گذشته دلجویی شود.
– بخش خصوصی بصورت واقعی نه شعاری به رسمیت شناخته شده وحمایت شود.
– و درنهایت نگاه به حوزه اقتصاد همانند سیاست خارجی و فرهنگ مورد توجه قرار گیرد و گرنه ركود و بیکاری سیاه چاله ای شده که دوری از ان غیرقابل امکان خواهد بود
#ساختارها #صادرات #خودرو #حمل_و_نقل #رکود #اقتصاد_مقاومتی #تورم #بانک #ارز #خودرو #صادرات #تولید #دولت #سیاست #جوایز #دیپلماسی #رکود #بیکاری
#قیمت_تمام_شده #قاچاق #تولید_بدون_کارخانه #برند
27/8/95
- 8. #پیام
گروه تلگرامی اقتصاد مقاومتی – جمعه 8/4/97
مجمع فعالان اقتصادی :
آخرین آمار میگوید : مابه التفاوت ارز تخصیص وارداتی دولتی و بازار آزاد در سه ماه گذشته به 20 هزار میلیارد تومان رسیده و با همین روند تا پایان سال 151 هزار میلیارد تومان رانت توزیع خواهد شد
حاج آقا :
روز 20/1/97 دولت این تصمیم را گرفت بنده در روز 21/1/97 نوشتم این دستکاری هزاران میلیارد تومان سرمایه جامعه را به رانت برای نیلیها تبدیل میکند کسی توجه نکرد جناب زیبایی
احمد گلمکانی:
جناب روشنك عزيز ساختار بيمار اقتصاد ما با تفكرات من دراوردي يك شبه پايه گذاري نشده كه الا يك شبه بشه اون رو حل كرد اقتصاد ما نتيجه تفكرات رانت طلبانه و درگير مغرضات سياسي بوده كه تا رو پود اون رو در هم پيچيده در اقتصاد ما بخش خصوصي بعنوان محرك اصلي از بين رفته و ما الا شاهد حجم عمده افراد غير مولد و دولتي و خصولتي و دلال هستيم تا اين افراد با اين حجم سرمايه و امكانات در اختيار و با اين تفكرات در جامعه بر فعالين مولد بخش خصوصي حاكم بوده و در اكثريت باشند هيچ كدام از اقدامات جاري موثر نخواهد الا هم دولت تصور ميكنه با بالابردن نرخ سود بانكي نقدينگي در جامعه هدفمند ميشود كاملا در اشتباهيم حل مشكل فعلي فقط يك راه دارد دادن امتيازات مشخص و متفاوت به فعالين بخش خصوصي در توليد و واگذاري تمام امور به بخص خصوصي و تامين امنيت سرمايه گذاران ، كوچك كردن بدنه دولتي و رفع موانع موجود با دنيا ، و استفاده از ظرفيتهاي جذب توريسم كشور بعنوان ظرفيت فوق العاده بالقوه و البته اصلاح سيستم بانكداري جاري.
حاج آقا :
بله جناب گلمکانی بخش اول نوشته شما کاملا درست است از ابتدا نمیبایست طوری برنامه ریزی میشد که اقتصاد ایجاب کند که بهره بانکی به بیش از ۲۵ درصد برسد .
اما بخش دوم اینگونه نیست چرا باید مردم ضعیف جامعه پس اندازهای کوچک خود را در اختیار بانکها قرار دهند و بانکها آن پس اندازها را تحت عنوان تسهیلات در اختیاری امثال بنده قرار دهند و اینگونه باشد که در پایان سال ارزش سرمایههای کوچک مردم به یک سوم کاهش یابد ، از آن طرف بدهکاری تسهیلات بگیران یک سوم شود و همان یک سوم نیز به بدهکاری معوقه تبدیل و به بانکها پرداخت نشود ،
شما تصور کنید که یک نفر ۱۰ عدد سکه داشته فروخته ده میلیون تومان پول انرا در بانک پس انداز کرده و بانک آن پول را به من تسهیلات داده و من رفته ام ۱۰ عدد سکه خریداری کرده ام امروز من ده سکه به ارزش ۳۰ میلیون تومان در مقابل ۱۳ میلیون بدهکاری در اختیار دارم یعنی اگر اصل وام و سودش را پرداخت کنم ۱۷ میلیون سود برده ام ولی آن پس اندازگذار با اصل و سود پولش فقط میتواند۴ عدد سکه بخرد و ۶ عدد سکه را از دست داده است ،
همین موضوع باعث شده هیچ کس حاضر نباشد پول پس انداز کند لذا نقدینگی به طلا و ارز تبدیل شده و میشود ،
در حال حاضر تنها را نجات اقتصاد کشور این است که حاکمیت ارزش پولهای مردم را تضمین و اعلام کند علاوه بر افت پول فقط ۴ در صد سود «اصل پول به اضافه افت پول و ۴در صد سود » در سال به پس اندازها پرداخت میشود در مقابل از تسهیلات بگیران نیز « اصل پول به اضافه افت پول و مثلا ۶ در صد سود » بگیرد تا مردم پولها را از ارز و طلا خارج و به چرخه اقتصاد برگردانند.
احمد گلمکانی :
سلام جناب روشنك آيا واقعا و به نظر شما اين پيشنهاد قابليت اجرايي دارد ? كدام كشور تاكنون ارزش پول ملي خودش رو گارانتي كرده ؟! مشكل همينجاست ما بايد ياد بگيريم كه علم اقتصاد داراي جهارچوبي است كه در تمام دنيا يكنواخت است فقط متغيرها ممكنست متفاوت باشد در همه دنيا بانكها پول خرد رو جمع ميكنند و در اختيار صنعتگر قرار ميدهند با سود كمتر از ٤ درصد تازه به صاحب پول سود هم نميدهند !!!! پس اشكال كجاست ? در ان كشورها قراردادهاي عمده مال بعضيها نيست اونجا رابطه و فساد يك دهم اينجا نيست اونجا جاي سرمايه گذارها و فعالين اقتصاديش توي زندان نيست اونجا حرف اول رو بخش خصوصي ميزنه توي بخش خصوصي حايي براي ژن برتر نيست و قس الي هذا آقاي روشنك عزيز دواي همه اين دردها تقويت بخش خصوصيت دولتيها بيزينس و توليد رو ياد ندارن اگر چه شايد هم دير شده باشد اما به زعم ما افزايش توليد ملي در قالب كمك به بخش خصوصي براي جذب سرمايههاي سرگردان يا همون اقتصاد مقاومتي شما به شرط اجراي صحيح و نه كوتاه مدت راه نجات است و بس نه گواهي سپرده نه سكه و نه بازار ثانويه ارز پول اونجا ميره كه سود باشه و امنيت به صنعتمون سود اوري و به سرمايه گذارمون امنيت بديم وسلام
حاج آقا :
جناب گلمکانی لطفا همه جوانب را در نظر بگیرید بنظر شما آیا عاقلانه است که مردم پول خود را که قدرت خرید مثلا ۱۰ سکه دارد در بانک پس انداز کنند و بعد از یک سال با اصل و سود پولی که از بانک بگیرد فقط قدرت خرید ۴ سکه داشته باشد ؟
* بنظر شما به فردی این کار را انجام دهد میشود گفت عاقل ؟
بله در کشورهای زیادی سود بانک برای پس انداز گذاران حتی کمتر از ۴ در صد و تا ۰ در صد وجود دارد اما در آن کشورها سکه در مدت ۳ ماه به ۳ برابر نمیرسد و تورم بیش از صد درصدی وجود ندارد .
* در یاداشت قبل نوشتم چرا باید ارزش پولهای خرد مردم به کمتر از نصف کاهش یابد و در مقابل آن ارزش به افرادی برسد که پولها را از بانکها گرفته و حتی حاضر به پس دادن همان نصف ارزش باقیمانده نیز نیستند چرا؟
* اقای گلمکانی ایا اشکال دارد که بانکها ارزش پس اندازهای مردم را در دفاتر خود به ارزش ارز یا سکه تبدیل و ثبت کنند و همین اقدام را نیز برای تسهیلات پرداختی انجام دهند و در زمان پرداخت یا دریافت افت پول محاسبه شود تا جابجای دارای از افراد ضعیف به دیگران صورت نگیرد ؟
* اگر این اقدام انجام شود این دور باطل که همه پولها را به ارز و طلا تبدیل میکنند و هر روز سکه و دلار گران میشود متوقف و ریال ارزش خود را پیدا میکند و مردم ارز و طلا ای که در اختیار دارند را نیز به ریال تبدیل میکنند و از این تورمها جلو گیری و سرمایه گذاری واقعی در بنگاههای دارای توجیه اقتصادی انجام و اشتغال ایجاد میشود .
در حال حاضر بانکها پولهای مردم ضعیف جامعه را مانند پرتقال پرآب از آنها میگیرند و به بخش دیگر جامعه میدهند آنها نیز بعد از اینکه آب آن پرتقال که همان قدرت خرید و ارزش پول است را از آن میگیرند اگر متعهد باشند شاید پوست باد شده پرتقال را به بانک بدهند تا بجای پرتقال به پس انداز گذار پس بدهند آیا این عدالت اجتماعی است ؟
آیا اگر مردم ضعیفی که پولهای اندک خود را در بانکها پس انداز کرده اند دارای تشکیلات مدافع خود میبودند این اجازه را به بانکها میدانند که هر چند سال یک بار دو سوم ارزش دارای آنها را یا خود بالا بکشند و یا به دیگران بدهند .
بله جناب گلمکانی پیش نهاد بنده کاملا اجرای است فقط کافی است بانکها درست عمل کنند و قرار دادهای مشارکت را کامل اجرا کنند ،
پول را در همان ابتدای دریافت از پس انداز گذار در قالب قرار دادهای موجود به معادل ارز یا طلا تبدیل و در دفاتر ثبت کنند و در مقابل برای پرداختهای تسهیلات نیز همین اقدام انجام شود سود نیز حد اکثر ۴ درصد لحاظ گردد چرا عملی نباشد؟
جناب گلمکانی از شما ممنونم که با نقد بر یاداشتهای بنده باعث میشود این گفتگو انجام و به اطلاعاتم اضافه شود نظرات جنابعالی و اقای صادقی و دکتر پورفتح اله و.. که باعث گفتگو میشود برای بنده بسیار مفید است
#ساختارها #بانک #طلا #تورم #ارز #رانت #شفافیت #امنیت
- #یادداشت
پیشنهادی برای جبران تبعات دستکاری در هنجارها؛
ارزش «ریال» را به آن برگردانید
قلم مدتهاست در یادداشتهایش تاثیر مداخله و دستکاری ناشیانه و یا منفعتطلبانه دولتها در ساختارهای اقتصاد کشور را نقد میکند. این تصمیمها معمولا با توصیه مشاورین دانشگاهی اتخاذ میشود که خود را «اقتصاددان» مینامند و یا جمعی از فعالین فضای کسب و کار که به دنبال کسب منافع با مشاوره دادنهایشان هستند. اولین بار در یادداشتی که 4 روز بعد از تصمیم غلط ۱۳۹۶/۶/۱۱ دولت در رسانهها منتشر شد، گفتم که تصمیم دولت در کاهش نرخ سود سپردههای بانکی که سالها در نظام مالی و بانکی کشور رایج بوده مثل «ترک دادن معتاد چهل ساله یک شبه» است و اشتباهی است که نه تنها شدنی نیست بلکه تبعات زیادی را هم به دنبال دارد.
در یادداشت 15شهریور ماه سال 96 تاکید شد که مرگ اقتصادی کشور به اندازه خطر مرگ یک شبه ترک دادن معتادی که 40سال مواد مخدر مصرف کرده، قابل پیش بینی است. در آن نوشته تاکید شد که اگر چه این دستکاری ناگهانی در اقتصاد کشور با استناد به نزول بودن بهره بانکی و حرام بودن آن اعلام میشود، اما عده ای دیگر در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع ، معادن و کشاورزی ایران که خود را موافق این طرح اعلام و از آن دفاع میکنند، مشاورین اقتصادی خودخوانده هستند و با این تصمیم کاهش ارزش پول ملی رقم میخورد و به بحران تبدیل میشود، اتفاقی که در ادامه شاهد آن بودیم و هستیم. قلم ادعای اقتصاددان بودن نداشت و هشدارهایش در آن زمان مورد بیاعتنایی قرار گرفت. متاسفانه آن قدر طرفداران این نظریه و هشدار خطرناک بودن کاهش یک باره «ترک دادن یک شبه» در بین فعالین اقتصادی بخش خصوصی و دولتی در اقلیت بودند که نه تنها صدایشان شنیده نشد، بلکه در مواردی مورد سرزنش سایرین هم قرار میگرفتند که «چرا از بهره بانکی حمایت میکنید؟» قلم تلاش کرد تا در دفاع از خود بگوید که کاهش نرخ سود سپردههای بانکی آرزویی است که یک معتاد یک شبه میخواهد به آن برسد ولی این آروز به مرگ معتاد منجر میشود. با قاطعیت گفتیم که بهره پولی ۲۵ تا ۵۰ درصدی سالانه که طی چهل سال در نظام پولی کشور شکل گرفته را نمیشود یک شبه به نصف کاهش داد و اگر اینکار انجام شود کنترل تورم غیر ممکن خواهد شد. آن زمان نه تنها گوش شنوایی در کار نبود متاسفانه همان طور که اشاره شد از طرف بعضی دوستان همکار در اتاق بازرگانی سرزنشهای تندی نیز به گوش میرسید.
قلم این مقدمه را نوشت تا اشارهای به تصمیم ناقص اخیر بانک مرکزی در خصوص پرداخت سود چند در صدی برای سپرده گذاری ارزی که بخشی از پیشنهاد ارائه شده در یادداشتهای دستکاری در ساختارها اشاره شده بود و در گفتوگو منتشر شده در تاریخ 31 فروردین سال جاری که بخشی از آن به این شرح است «به دلیل دستکاری و مداخله در ساختارها توسط تیم اقتصادی و مشاورین دولت اقای روحانی اتفاقی که در سالهای پایانی دولت دهم افتاد در دولت دوازدهم تکرار شد .این دستکاریها که به عواقبش توجه نشده میتواند کنترل نرخ تورم با کنترل مصنوعی نرخ ارز و جلوگیری از رشد طبیعی و همراه با تورم آن بر شمرد.» و در ادامه پیشنهاد شد که دولت و بانک مرکزی ارزش پس اندازهای مردم که با پول ملی انجام میشود را بیمه و حد اکثر ۴ درصد سود سالانه نیز برای آن تعیین کند تا مردم با خیال راحت از افت ارزش سرمایههای نقدی خود که توان بکارگیری در حوزههای دیگر اقتصادی را ندارند در بانکها سپرده گذاری کنند. در همان یادداشتها و گفتوگوها توضیح داده شد که با این اقدام خیلی زود نرخ ارز و سکه کنترل شده و به تدریج افت ارزش پول ملی متوقف و به افزایش ارزش تبدیل خواهد شد، این اتفاق نیفتاد و در ادامه متاسفانه بانک مرکزی در ابلاغه جدید خود اگر چه نظریه حمایت از ارزش پس اندازهای مردم را مورد توجه قرار داده بود و برای پس اندازهای ارزی در بانکها سود منظور کرد تا بتواند ارزهای بدون مصرف خریداری شده را به بانکها برگرداند اما توجه نداشتند این اقدام مادامی که مردم به پول ملی اعتماد نکرده اند از آن جهت که مجبور خواهند بود ریال را برای پس انداز گذاری به ارز تبدیل کنند باعث افزایش نرخ ارز در بازار خواهد شد. قلم مجدد بر پیشنهاد گذشته خود تاکید و اصرار دارد تا با برگشت اعتماد به پول ملی تمایل به تبدیل ریال به ارز پایان یابد برای این منظور دولت و بانک مرکزی قرار دادی را طراحی کنند که پس انداز ریالی بیمه شده و ارزش ریال بر اساس یکی از ارزها را با سود حد اکثر چهار درصدی ایجاد کند. تنها در این صورت است که مردم به جای تبدیل ریال به ارز برای سپرده گذاری در بانکها بخاطر حفظ ارزش پول خود که گرانی ارز و سکه را بهمراه خواهد داشت از پس انداز ریالی بیمه شده استقبال خواهند کرد و ارزش به ریال بازخواهد گشت.
#ارز #ساختارها #بانکی #تورم #دولت #بیمه #طلا #امنیت #فرهنگسازی
صبح امروز 12/6/97
http://sobhe-emrooz.ir/?p=34018
- #یادداشت
دستکاری در ساختارها
رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با انتشار یادداشتی درباره شرایط امروز نرخ ارز گفت که این امر نتیجه پنچ سال دستکاری و دخالت است .
به گزارش ایسنا، متن یادداشت محمدحسین روشنک درباره نرخ ارز به شرح ذیل است؛
تیم اقتصادی دولت آقای روحانی از پنچ سالقبل که مدیریت اقتصادی کشور را در اختیارگرفتند و اجازه ندادند نرخ ارز همراه با تورم افزایش یابد اشتباه بزرگی مرتکب شدند.
مشاورین دولت در تشکلهای اقتصادی نیز که بیشتر بنگاههای دولتی و یا خصوصی مصرف کننده ارز هستند دولت را به دخالت در نرخ ارزتشویق کرده و راه غلط نشان میدادند.
البته در مقابل کارشناسانی در بخش خصوصی بویژه تشکلهای صادرات محور بودند که بارها اعلام کردند دستکاری غیر کارشناسی در نرخ ارز آینده بدی برای اقتصاد کشور به دنبال خواهد داشت و فنر فشرده نرخ ارز روزی از کنترل خارج خواهد شد، اما چون تیم اقتصادی دولت اقای روحانی همچون دولتهای گذشته دخالت در نرخ ارز را وسیله کنترل تورم قرار داده بودند با نظر موافقان دخالت بیشتر هماهنگ بوده و به نظر مخالفان توجه نمی کردند.
این تیم که ارز کمتری از تیم دولت دهم که توانست هفت سال مقاومت کند در اختیار داشت فقط توانست پنچ سال مقاومت کنند که با توجه به حجم درآمد ارزی مقاومت بسیار بزرگی بود ضمن اینکه هنوز باور داشتند بیشتر میتوانند مقاومت کنند لذا همچنان با دادن اطلاعات و مشاوره غلط به رییس جمهور تلاش میکردند این مقاومت ادامه داشته باشد .
اما برای کارشناسان مشخص بود وزنه و توان در آمدهای نصف شده ارزی دولت دوازدهم نسبت به دولت دهم برای حفظ فشردگی فنر نرخ ارز کفایت نمیکند و همانگونه که این قلم و کارشناسان توانمند اقتصادی کشور از همان سال اول دولت اقای روحانی پیش بيني میکردند و تیم اقتصادی دولت یازدهم را از ادامه راه دولتهای نهم و دهم در خصوص دخالت و دستکاری در نرخ ارز بر حذر میداشتند از کنترل خارج و خود را به تورم ذخیره شده میرساند.
اکنون نرخ ارز تا رسیدن به نرخ تورم کشور که از پنج سال قبل تا کنون وجود داشته است افزایش خواهد يافت تا با تورم هماهنگ شده و آرام بگیرند ، با این حال بعید است که تنش و افزایش بیشتری در نرخ ارز شاهد باشیم .
بخصوص که در روزهای آینده بازارها فعال و ارز حاصل از صادرات به بازار وارد و نرخ ارز کنترل و اگر دستکاری نشود با آهستگی همراه با سرعت تورم افزایش خواهد داشت.
قلم معتقد است افزایش نرخ ارز ارتباط چندانی با مسائل سیاسی و تحولات در دنیا ندارد بلکه مستقیم به نرخ تورم مربوط است ضمن اینکه با آرام گرفتن قیمت ارزهای که بدون مصرف و برای ذخیره در گاوصندوقها و یا لای بالشتها خریداری شده اند به بازار برگشته و نرخ ارز را در حدود تورم مهار میکند و ریالها نه بسوی تولید که بسوی ملک روانه خواهند شد همین موضوع باعث میشود که مهار تورم و یک رقمی بودن آن نیز از اختیار تیم اقتصادی دولت خارج شود ، اینکه تا چه درصدی تورم در سال ۱۳۹۷ خواهیم در داشت یاداشتهای بعدی بررسی خواهد شد.
#ساختارها #ارز #سیاست #دولت #تورم #صادرات #تشکلها
http://khorasan.isna.ir/default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=131426
11/1/97 – ایسنا
- “کمیسیون حذف قوانین اضافی در مجلس باید تشکیل شود”
روشنک: واحدهای تولیدی تعطیل شده خراسان رضوی قطعاً بیش از ۱۰ درصد است/ سهم ناعادلانه خراسان رضوی از بودجه
رئیس کانون کارآفرینان برتر استان خراسان رضوی گفت: تعداد تعطیلی و غیرفعال بودن واحدهای تولیدی در خراسان رضوی قطعاً بالای ۱۰ درصد است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد مقدس، موضوعات مختلف اقتصادی در خراسان رضوی از حساسیت بالایی برخوردار است و ساماندهی وضعیت حوزه اقتصاد در خراسان رضوی نیاز به حمایت و اهتمام بیشتر دارد.
در این حوزه کارآفرینی و تجارت بسیار مهم هستند زیرا تولید و بازرگانی در این استان بسته به بخش خصوصی و کارآفرینان حوزه اقتصاد است اما هنوز هم مشکلاتی در این بخش دیده میشود.
برای پیگیری مطالبات کارآفرینان و بخش خصوصی در این حوزه گفتوگویی با محمد حسین روشنگ رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی و رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی داشتهایم که مشروح آن را در زیر میخوانید.
مهمترین موضوعات مطرح شده در گفتوگوی خبرنگار تسنیم خراسان رضوی و رئیس کانون کارآفرینان برتر خراسان رضوی به شرح زیر است:
– امکانات تجار خراسان رضوی نسبت به بسیاری از استانها پایینتر است.
– خراسان رضوی از معدود استانهایی است که تراز بازرگانی آن مثبت بوده یعنی صادرات آن حتی در دوران تحریم نیز بسیار بالاتر از واردات آن بوده است.
– اطلاعات دقیقی در حوزه فعالیت بخش تولید در خراسان رضوی وجود ندارد.
– تعداد تعطیلی و غیرفعال بودن واحدهای تولیدی در خراسان رضوی قطعاً بالای 10 درصد است.
– در وضعیت فعلی در سال 95 نمیتوان بیکاری را کاهش داد بلکه تنها میتوان از افزایش آن پیشگیری کرد.
– ستادهای پشتیبانی از اقتصاد مقاومتی باید در تمام نهادها و تشکلهای صاحب قدرت تشکیل شوند.
– اقتصاد مقاومتی نباید وارد جریانات سیاسی شود.
– باید سهم خراسان رضوی از بودجه با توجه به اینکه بدنه آن را بخش خصوصی تشکیل میدهد مضاعف باشد.
– کمیسیون حذف قوانین اضافی در مجلس باید تشکیل شود.
– وضعیت اقتصادی کشورهای آسیای میانه و روسیه سبب کاهش صادرات خراسان رضوی به آنها شده است.
– امنیت موجود در ایران برای توسعه اقتصادی کشور بسیار مهم است.
تسنیم: وضعیت کلی کارآفرینی و موضوع تجارت در خراسان رضوی به چه صورت بوده و مهمترین موضوعات و مشکلاتی که این بخش از اقتصاد را با خود درگیر کرده چیست؟
روشنک: در حوزههای مختلف، کارآفرینی در خراسان رضوی نسبت به اغلب استانهای کشور زمینه مناسبتری داشته و آن هم به این علت است که عمده اقتصاد خراسان رضوی توسط بخش خصوصی و کارآفرینان اداره میشود، نمیتوان گفت که خراسان رضوی اقتصاد بهتری نسبت به استانهای دیگری که دولت در آنها میلیاردها تومان سرمایه گذاری کرده دارد اما در حوزه کارآفرینی افراد قویتری وجود دارند که اگر امکانات و سرمایه در اختیار آنها قرار بگیرد نقش بسیار موثری میتوانند برای توسعه اقتصادی استان داشته باشند.
کانون کارآفرینان برتر خراسان رضوی نیز به دنبال این است که کارآفرینی را وارد فرهنگ اقتصاد کرده و آن را توسعه دهد زیرا هر کدام از کارآفرینان میتوانند عدهای را سر کار آورده و اشتغالزایی داشته باشند اما تحقق این موضوع نیازمند تلاش بیشتر در خراسان رضوی است در این استان کارآفرینان بالقوه زیاد وجود دارند که باید بتوانیم آنها را به صورت بالفعل درآورده و از ظرفیتهایشان استفاده کنیم.
خراسان رضوی در زمینه تجارت نیز به علت اینکه دروازه ورود به کشورهای آسیای میانه و افغانستان است توانسته نقش بسیار مهمی را ایفا کند و تجاربی که خراسانیها در زمینه تجارت غیرکلاسیک دارند را هیچ کدام از استانها نداشتهاند.
به بیان دیگر تجار خراسان رضوی توانستهاند نوعی از تجارت را انجام دهند که در زمان تحریم نیز همان رویه کارآمد بوده یعنی در زمان تحریمها بازرگانان خراسانی بدون «اِل سی» اقدام به صادرات کرده کما اینکه در قبل و پس از تحریم از آن از همین روشها استفاده میکنند.
تجار خراسان رضوی از بسیاری از استانها فعالتر هستند کما اینکه امکانات موجود برای آنها از سایر استانها پایینتر است، به بیان واضح این گله مندی میان صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی وجود دارد که توجه کمتری به آنها میشود و علت آن هم این است که سرمایه گذاری دولت در بخش اقتصادی در استان کمتر بوده و این موضوع خودبهخود سبب توجه کمتر به خراسان رضوی شده است.
ظرفیتهای بالفعل و بالقوهای که در خراسان رضوی وجود دارد اگر حمایت شوند میتوانند بسیار تقویت شوند؛ خراسان رضوی از معدود استانهایی است که تراز بازرگانی آن مثبت بوده یعنی صادرات آن حتی در دوران تحریم نیز بسیار بالاتر از واردات آن بوده است.
تسنیم: جناب روشنک یکی از مشکلاتی که همواره بیان میشود این است که آمار دقیقی از وضعیت اقتصاد در خراسان رضوی وجود نداشته و محاسبات واقعی در حوزه تولید و بازرگانی خراسان رضوی دیده نمیشود؛ همچنین تعاریف درستی در مورد واژههای مربوط به حوزه اقتصاد از جمله بیکاری و یا فعالیت واحد تولیدی وجود ندارد. تحلیل شما در این زمینه چیست؟
روشنک: در برخی از حوزهها آمارها بسیار دقیق است به عنوان مثال در حوزه تجارت نهادهای مربوط آشنایی کامل با تجار و نوع فعالیت آنها دارند و تمام ارتباطات تجاری خراسان رضوی مشخص هستند اما در بحث واحدهای تولیدی، کشاورزی، خدمات و عمران متولی سرجمع کردن آمارها وجود ندارد و قبول دارم که اطلاعات درستی در این حوزه وجود ندارد.
تسنیم: هم اکنون مسئولان بخشهای دولتی در خراسان رضوی عنوان کردهاند که تعداد واحدهای غیرفعال در خراسان رضوی حدود 10 درصد است، برخی مشاهدات میدانی خلاف این مسئله را ثابت میکند. شما آماری از میزان تعطیلی واحدها در اختیار دارید؟
روشنک: شاید منظور از این تعداد افزایش بنگاههای تعطیل و یا شبه تعطیل بوده زیرا به شخصه این تعداد را قطعا بالای 10 درصد میدانم هم اکنون در صنعت مرغداری در خراسان رضوی بیش از 50 درصد تعطیلی داریم و در صنعت غذا نیز همین وضعیت وجود دارد و مجددا تأکید میکنم تعداد واحدهایی که تعطیل هستند یا اینکه در اصطلاحی عامیانه تنها چراغ واحد خود را روشن نگاه داشتهاند قطعا بیش از 10 درصد است.
تسنیم: در مورد بیکاری نیز آمارهای مشابهی ارائه میشود با اینکه طبق تعریف فردی که تنها یک ساعت در هفته کار میکند شاغل محسوب میشود باز هم مشاهدات میدانی در این زمینه قدری با آمارها تفاوت دارد نظر شما در این مورد چیست؟
روشنک: ارتباط بسیار مشخص، علنی و روشنی بین فعال بودن و توسعه بخش تولید و نبود رکود و اشتغال وجود دارد باید این را بپذیریم و بدانیم که رکود در کشور به علت سیاستهای مبارزه با تورم ایجاد شده و هم اکنون در این وضعیت تمام شرایط دست به دست هم داده و سبب افزایش بیکاری شده است.
در دولت قبل با توجه به اینکه درآمد و وضعیت اقتصادی خوب بود مبارزه با تورم بر پایه تأمین گذاشته و واردات را برای تأمین نیازها انتخاب کرده بودند هم اکنون که دولت در وضعیت دشواری به لحاظ مالی قرار داشته و قصد پیشگیری از تورم را دارد خود به خود کمبود نقدینگی و رکود به وجود میآید و این رویه که کاهش قدرت خرید مردم را به دنبال دارد سبب کاهش اشتغال میشود.
به نظر میرسد دولت امسال پس از بیان مقام معظم رهبری بنا را بر این گذاشته که به دنبال کاهش تورم نباشد اگر این سیاست دنبال شود و با تزریق پول به بخش تولید اشتغال کاهش بیشتری ندارد، اعتقاد ندارم که در سال 95 میتوان بیکاری را کاهش داد بلکه تنها میتوان از افزایش آن پیشگیری کرد.
تسنیم: به نظر شما راهکارهای اصلی و عملی اجرای اقتصاد مقاومتی در خراسان رضوی با توجه به مزیتهای این استان چیست؟
روشنک: تشکیل ستادهای پشتیبانی اقتصاد مقاومتی همانند دوران دفاع مقدس یکی از پیشنهادهای اجرای اقتصاد مقاومتی است وقتی مقام معظم رهبری میفرمایند قرارگاه پشتیبانی از اقتصاد مقاومتی نگاه دقیقاً باید شبیه به همان دوران دفاع مقدس باشد، به بیان دیگر باید تمام ارگانهای صاحب قدرت در هر استانی در این ستادها عضویت داشته باشند و در راستای سیاستهای آن گام بردارند.
موضوع دیگر اقتصاد مقاومتی این است که نباید وارد جریانات سیاسی شود، متأسفانه دو نگاه سیاسی در این حوزه هم اکنون به وجود آمده که هر دو نابودکننده است یک نگاه این است که اقتصاد مقاومتی را نداشتن ارتباط با اقتصاد دنیا تعبیر میکند که این دیدگاه کاملا اشتباه است اقتصاد مقاومتی یعنی نگاه داخلی با بهره گیری از توانمندیهای خارجی و جهانی؛ ما باید تکنولوژی و مواد اولیه را از خارج وارد کنیم تا بتوانیم تولید مناسبی داشته و صادرات بالایی داشته باشیم.
نگاه دوم در این حوزه این است که نباید هیج ارتباط خارجی وجود نداشته باشد و نگاه ضد وارداتی در آن وجود دارد که در این حوزه باید در نظر داشت هیچ کشوری در دنیا با وارد نکردن مواد اولیه و تکنولوژی نمیتواند تولید و صادرات خوب داشته باشد، واردات کالاهای ساخته شدهای که در کشور مزیت تولید داریم عملی ناشایست است اما نداشتن واردات برای تولید کالاهای با کیفیت بالا یک نوع الزام است.
تسنیم: به موضوع بودجه ریزی اشاره داشتید به نظر شما ایرادات کلی بودجه ریزی و بحث تخصیصهای آن به خراسان رضوی چیست؟ آیا از دیدگاه شما سهم خراسان رضوی از این تقسیمات عادلانه است؟ تحلیل خود را بفرمایید؟
روشنک: در دولت قبل نگاه مثبتی به خراسان رضوی وجود نداشت این اشکال و تفاوت دیدگاه بسیار محسوس بود و نگران هستیم که با دیدگاههای دولت فعلی نیز اتفاقات مشابهی رقم بخورد که امیدوار هستیم خراسان رضوی بتواند از حقوق خود استفاده کند به اعتقاد بنده وقتی دولت بودجهای را برای بنگاههای اقتصادی در نظر میگیرد باید سهم خراسان رضوی مضاعف باشد؛ زیرا بدنه اقتصاد این استان بخش خصوصی است و نیاز به حمایت بیشتری دارد.
البته باید در نظر داشت که بودجه از توانمندی حاصل میشود، این دولت با دست خالی کشور را اداره کرده و این موضوع باید به عنوان یک واقعیت در نظر گرفته شود اما درخواست ما این است که با توجه به اینکه شهر مشهد متعلق به ساکنان آن به تنهایی نیست و به تمام ایران تعلق دارد، نگاه مجلس و دولت در این حوزه به خراسان رضوی باید نگاه به کل مردم ایران باشد.
اما این نگاه وجود ندارد در نظر بگیرید در بسیاری از جهات پیشرفت خراسان رضوی بسیار ناچیز بوده به عنوان مثال وضعیت بافت فرسوده اطراف حرم مطهر رضوی پس از 25 سال هنوز مطلوب نیست و با اینکه این محدوده متعلق به تمام مردم ایران است به آن توجه درخوری در این دولت و دولت قبلی نشده است.
امروز ما در دنیا به علت داشتن مجموعه حرم مطهر رضوی سربلند هستیم این مکان علاوه بر مذهبی بودنش به عنوان یک مرکز عظیم معماری و بنای فاخر و با ارزش مطرح است اما اطراف آن همچنان مشکل داشته و لذا از دولت با وجود کمبودهایی که دارد انتظار میروذ که اقتصاد خراسان رضوی را به عنوان یک اقتصاد پیشرو بخش خصوصی با دید وسیعتر و گشادهتر نگاه کنند، همچنین همین تقاضا را از مجلس نیز داریم.مجلسی در ایران افتخار پیدا میکند که مشهد را متعلق به همه ایران بداند و از سرجمع بودجه همه ایران برای این شهر و تأسیسات زیربنایی آن به ویژه در حوزه حمل و نقل دیدگاه ملی داشته باشد.
تسنیم: به نظر شما مجلس جدید با استفاده از چه راهکاری میتواند به اقتصاد خراسان رضوی کمک کند؟
روشنک: مجلس آینده قطعاً از مجلس قبلی بهتر است زیرا در آن احزاب سیاسی مختلفی وجود داشته و با تضارب آرا میتوان به بهبود وضعیت کمک کرد.
اما مشکلی که وجود دارد حجم قوانین بسیار زیاد است که علت آن هم این است که در هر دوره مشکلاتی وجود داشته که به فراخور آن قانونی تصویب شده بدون اینکه قوانین اضافی قبلی حذف شودمجلس آینده یکی از اقداماتی که باید انجام دهد این است که کمیسیونی برای حذف قوانین اضافی و دست و پاگیر تشکیل دهد.
باید بررسی شود تمام قوانین اضافی در حوزههای مختلف از جمله اقتصادی، فرهنگی، حقوقی و دیگر مواردی از این دست حذف شود که این موضوع باید در حوزه اقتصاد مضاعف باشد در این بخش مقررات زیادی وجود دارد که مزاحم بوده و شفافیت لازم را ندارند در واقع این مصوبات باید به گونهای باشد که هر کسی نتواند تعبیر شخصی داشته باشد.
تسنیم: شاهد اجرایی شدن برجام هستیم و انتظار میرود که رویههای صادراتی تسهیل شوند اما همچنان شاهد این هستیم که مشکلاتی در این حوزه وجود دارد فکر میکنید تأثیر اجرایی شدن توافق هستهای در خراسان رضوی تا این لحظه چه میزان بوده است؟
روشنک: برجام هم به سرنوشت شعار اقتصاد مقاومتی دچار شده یعنی به نگاه سیاسی گرفتار شده هیچ کس نباید این تصور را داشته باشد که برجام بدون موافقت مقام معظم رهبری امکن اجرا داشت ممکن است تمام نظرات ایشان توسط دولت اجرا نشده و تیم مذاکره کننده نتوانسته باشد که آنها را محقق کند اما بدون عنایات ایشان این مهم اجرایی نمیشد.
اینکه تصور باشد که برجام متعلق به دولت است اشتباه بوده بلکه این توافق متعلق به نظام بوده و موفقیت و شکست آن مربوط به حکومت و مردم است.
این نگاه سیاسی که به برجام مستولی شده یک آسیب است همچنان که مردم صلح در جنگ با عراق را پذیرفتند برجام را نیز باید بپذیرند تشخیص مقام معظم رهبری نرمش قهرمانانه بود اما اینکه چه تأثیری داشته این است که در وهله نخست اثر مناسبی داشت اما نگاهی که هم اکنون به وجود آمده امید را کمرنگ کرده و این مسئله اثر خود را داشته است.
اما در مورد خراسان رضوی باید گفت که در دوارن تحریمها خراسان رضوی با شیوههای محلی تجارت میکرد و هنوز هم این رویه ادامه دارد اما در دوران برجام مشکل دیگری بروز کرد و آن این بود که اقتصاد کشورهای آسیای میانه با مشکل مواجه شد و سطح درآمدی آنها پایین آمد و این مسئله صادرات ما را به آن کشورها کمرنگ کرد.
باید در نظر داشت که کشوری که در طول 12 سال اقتصاد خود را با دنیا قطع کرده زمان میبرد تا به حالت عادی برگردد و امکان برقراری ارتباط مجدد آن با دنیا در کوتاه مدت وجود ندارد.
دولت برای رفع معضلات موجود اقتصادی باید حوزه مسکن را فعال کند زیرا اگر این حوزه فعال شود صدها بنگاه تولیدی و تجاری فعالیت خود را از سر میگیرند.
البته جا دارد مردم ایران شکرگزار خداوند، حضرت ثامنالحجج و مقام معظم رهبری و پس از اینها قدردان نیروهای مسلح باشند زیرا در کشور ما بیشترین امنیت وجود داشته و این موضوع برای توسعه اقتصادی بسیار مهم است.
اگر این امنیت در فضای سیاسی نیز به وجود بیاید نیز میتواند بسیار اثرگذار باشد زیرا جذب سرمایه گذاری خارجی نیاز به همدلی و امید دارد نباید جوی به وجود بیاید که سرمایه گذاران از ورود به ایران هراس داشته باشند و در این زمینه قدری سعه صدر و انتقادپذیری باید بیشتر باشد.
مقام معظم رهبری در برخی از موقعیتها تذکر میدهند اما نباید پس از آن اجازه داد که از این موضوع دیگران سواستفاده کنند به عنوان مثال اگر مقام معظم رهبری در مورد اقتصاد مقاومتی موضوعی را مطرح میکنند نباید به دنبال مقصر گشت بلکه باید با همدلی برای رفع مشکل تلاش کرد اگر این موضوعات به نتیجه برسد سال 95 میتواند بسیار موفقیت آمیز باشد.
#ساختارها #تولید #برجام #تحریم #اقتصاد_مقاومتی #تحریم #صادرات #کارآفرینی #اشتغال #بیکاری
#سیاست #تورم #قانون #حمل_و_نقل #دیپلماسی #عراق #امنیت #سرمایه #دولت #سیاست #مسکن #رکود #واردات #شفافیت #کشاورزی #میانه
#مسکن
5/2/95 – تنسیم
://www.tasnimnews.com/fa/news/1395/02/05/1055331/%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%A9-%D9%88%D8%A7%D8%AD%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF%DB%8C-%D8%AA%D8%B9%D8%B7%DB%8C%D9%84-%D8%B4%D8%AF%D9%87-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D9%82%D8%B7%D8%B9%D8%A7%D9%8B-%D8%A8%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D8%B2-10-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%B3%D9%87%D9%85-%D9%86%D8%A7%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D9%84%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87
- رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی خواستار شد؛
استفاده از ظرفیتهای کشور در راستای تولیدات قابل رقابت
رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی ایران را کشوری با ظرفیتهای بسیار تلقی کرد و گفت: با وجود چنین ظرفیتهایی نمیتوان کالایی قابل رقابت در بازار سایر کشورها تولید کرد.
محمد حسین روشنک در گفتو گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، با اشاره به اینکه گاها هزینه حاشیه تولید و خدمات در ایران از متن اصلی بیشتر میشود، اظهار کرد: در این کشور با وجود امنیت نظامی، نیروی کار جوان، وسعت سرزمین و سوخت ارزان قیمت متاسفانه نمیتوان کالایی قابل رقابت در بازار سایر کشورها تولید کرد. لازم است این ظرفیتها در راستای تولید کالای با کیفیت و قیمت تمام شده رقابتی هزینه شوند.
وی با بیان اینکه میتوان مشکل اقتصاد کشور را عدم کار کردن صحیح تمام اقشار جامعه در سطوح مختلف کاری دانست، ادامه داد: با وجود تمام ظرفیتها و سرمایهای که در این کشور هزینه میشود، قیمت تمام شده کالا و خدمات در ایران از تمام کشورهای دنیا بیشتر است که این مساله نشان از عدم کار کردن صحیح دارد. یکی از ضعفها را در این زمینه میتوان کم بودن روزهای کاری در سال و بالا بودن میانگین تعرفه برای ورود کالا به کشور نسبت به 90 درصد کشورهای جهان دانست.
رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی افزود: دانشگاههای کشور دانشجویانی فارغالتحصیلان میکنند که آمادگی کار کردن ندارند. متاسفانه تمام دانشجویان به گونهای تربیت شدهاند که حاضر به کار سخت نیستند و فقط به دنبال کارهای پشت میزی هستند.
روشنک با تاکید بر اینکه کشور از امنیت کامل نظامی و امنیت نسبی در اقتصاد برخوردار است، تصریح کرد: آنچه که کشور به طور عمده به آن نیاز دارد، امنیت دخالت سیاست در اقتصاد است که متاسفانه وجود ندارد. در حالی که مقام معظم رهبری سال را با عنوان اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نامگذاری کردند دو گروه سیاسی قالب در کشور به دنبال اجرای سیاستهای رهبری نبوده و فقط به دنبال مچگیری از یکدیگر هستند.
وی خاطرنشان کرد: دولت با امکاناتی که از ابتدا در اختیار داشت، باید به این سمت آگاهی مردم از تواناییها و وضعیت خود حرکت میکرد و به مردم میگفت که در زمینه بهبود شرایط صاحب ادعا نیست و برای اجرای اقتصاد مقاومتی نیاز به همکاری مردم دارد. یعنی باید از مردم و نهادهای غیر دولتی کمک میگرفت و همگان را به عمل به سیاستهای اقتصاد مقاومتی وادار میکرد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی با اشاره به اینکه در حال حاضر مشکل اقتصادی کشور کمبود نقدینگی نیست، عنوان کرد: مشکل اصلی اقتصاد و تولید و عامل ایجاد رکود در اقتصاد عدم توان جذب تولیدات توسط مصرفکنندگان در کشور است. متاسفانه 90 درصد بنگاههای تولیدی و خدماتی با چنین مشکلی روبهرو هستند.
روشنک بیان کرد: هر چند شرکتهای ساختمانی برای دریافت تسهیلات تلاش میکنند اما مشکل آنها کمبود نقدینگی نیست و میتوان علت اصلی تعدیل کارگران را در این دانست که این شرکتها کار ندارند. یکی از علل این کمبود کار را میتوان سیاست ضد تورمی دولت یازدهم دانست.
وی با تاکید بر اینکه اجرای فشرده سیاست ضد تورمی در کشور مانع ایجاد کار شده است، یادآور شد: این سیاست، سیاست خوبی بود اما نباید با این فشردگی اجرا میشد. زیرا قدرت خرید مردم و میزان صادرات به شدت کاهش یافت. نرخ گران محصولاتی که در کشور تولید میشدند قابل رقابت در بازارهای صادراتی نبودند و به همین دلیل صادرات با افت مواجه شد.
رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی اضافه کرد: اگر در چند سال اخیر اقتصاد رونق پیدا نکرده است به دلیل عملکرد دولت نیست. دولت امکاناتی در اختیار نداشت که بتواند شرایط کشور را نسبت به زمانی که آن را تحویل گرفت تغییر دهد.
روشنک با اشاره به اینکه وقتی قدرت خرید کاهش یابد تزریق سرمایه و نقدینگی نمیتواند مشکل بنگاههای اقتصادی را حل کند، تصریح کرد: با تزریق نقدینگی در چنین شرایطی تنها میتوان میزان تولیدات را افزایش داد و موجب شد تا تعداد کالاهای انباشته شده در انبار بیشتر شود. اگر امروز مصالح روی زمین مانده و مورد استفاده قرار نمیگیرند به این دلیل است که شرکتهای خدماتی و ساختمانی به دنبال ساخت و ساز نیستند. وقتی صنعت ساختمان متوقف میشود حدود 300 رشته خدماتی دیگر نیز به رکود کشیده میشوند.
وی با بیان اینکه دولت باید صادقانه و با توجه به امکاناتی که در اختیار دارد با رویکرد همراهی با مردم تلاش خود را در راستای تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی ادامه دهد، گفت: متاسفانه تیم اقتصادی دولت منسجم کار نکردند .وزارت صنعت، معدن و تجارت نتوانست نگاهی به بنگاههای کوچک، متوسط و روستایی با رویکرد اقتصاد مقاومتی داشته باشد همچنین وزارت جهاد کشاورزی نیز آنگونه که باید اقدامات شایستهای در این راستا انجام نداد.
*کوفی عنان خاطره زیر را از دوران تحصیل خود بازگو نموده است: روزی معلم ما با کاغذی وارد کلاس شد و آن را در وسط تخته چسباند. کاغذ سفیدی که لکه سیاهی در میان آن نمایان بود. سپس به آن اشاره کرد و از شاگردان پرسید: بچهها چه میبینید؟ همگی یک صدا فریاد زدند: لکه سیاه. معلم کمی دیگر به کاغذ نگریست. سپس نگاهش را از آن برداشت و رو به بچهها گفت: در میان این همه سفیدی شما فقط لکه سیاه را میبینید؟ از آن روز به بعد تمام تلاشم را کردم که سفیدیها را بیشتر و با دقت بیشتر بنگرم
#کارآفرینی #اقتصاد_مقاومتی #صادارت #تورم #کسبوکار #تعرفه #قیمت_تمام_شده #شفافیت #روستا #تولید
20/2/1395 – دنیای اقتصاد
https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3288974
- نعمتزاده وزیر خودرو و پتروشیمی است
محمدحسین روشنک از فعالترین چهرههای اقتصادی در خراسان رضوی و به ویژه مشهد به شمار میرود، او که در حال حاضر عضو هیأت نمایندگان و رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی مشهد است، ریاست اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی و ریاست کانون کارآفرینان این استان را نیز برعهده دارد. روشنک از 12 سالگی کارآفرین بوده و تاکنون در حوزههای مختلف تولید، کشاورزی، صنعت، تجارت، ساختمان، عمران و دیگر حوزههای اقتصادی فعالیت داشته است و شغل ریشهای خود از سال 1353 تاکنون را مرغداری صنعتی عنوان میکند. کسب عنوان صادرکننده نمونه، تولیدکننده نمونه، کارآفرین برتر در چند دوره و نیز چهره ماندگار تولید از افتخارات این چهره فعال اقتصادی استان است.
یکی از ویژگیهای بارز او بیان انتقادات از مسئولان، بدون هیچگونه تعارفی است و امروز هم انتقادات زیادی بر عملکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد و معتقد است سیاستهای این وزارتخانه در دولت یازدهم، موجب ضربه خوردن به تولید و تجارت کشور شده است.
خواندن گفتوگوی مفصل دنیای اقتصاد با روشنک و صحبتهای صریح وی درباره وضعیت کنونی اقتصاد کشور و خراسان رضوی به ویژه در حوزه تولید و تجارت خالی از لطف نیست؛
ظاهرا شما از منتقدان وزیر صنعت، معدن و تجارت هستید؟
ابتدا بگویم که من از علاقمندان تفکر و دولت اعتدال هستم و انتقادی که مطرح میشود به فرد و افراد و شیوه کار است و همیشه اینگونه بوده که با وجود علاقمندی، کاستیها را اعلام میکنم. در مورد وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز حوزه تولید و صادرات هم در گذشته در حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزرای اقتصادی دولت و نیز استاندار خراسان رضوی اعلام کردهام که شرایط اقتصادی کشور چندان مطلوب نیست و این موضوع را در گذشته هم پیشبینی میکردیم، با این وجود، تلاش دولت و مسئولان و مقامات دولتی در خراسان رضوی را نفی نمیکنم.
فضای کلی اقتصاد در دولت گذشته قابل پیشبینی بود و مشخص بود کهاگر دولتی به دنبال کنترل تورم باشد، رکود اقتصادی و بیکاری را شاهد خواهیم بود، در این زمینه دولت تلاش کرده تا آثار کنترل تورم را کاهش دهد و در مجموع در این زمینه تا اندازهای توفیق داشته است اما موضوعی که درباره وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح میکنم ورای این موضوع است و به نظر من متاسفانه این وزارتخانه عملکرد بدی داشته و بهتر از این میتوانست عمل کند.
بر کدام عملکرد نعمتزاده انتقاد دارید؟
پس از ادغام وزارت بازرگانی و صنعت، در ابتدای دولت یازدهم و آغاز کار نعمتزاده، این نتیجه به دست آمد که ساختار کنونی پاسخگو نیست و وزارت تجارت باید بار دیگر از وزارت صنعت مستقل شود اما وزیر صنعت در این زمینه مقاومت کرد. به نظر من اقتصاد ما صنعت، تجارت، معدن، کشاورزی و ساختمان است و یک وزارتخانه نمیتواند همه اینها را مدیریت کند و تضاد منافع در وزارت صنعت به گونهای است که کارآمدی صنعت، معدن و تجارت را از بین میبرد.
ضمن اینکه از وقتی وزارت بازرگانی و صنعت ادغام شد، اصناف و کسبوکار هم زیرمجموعه این وزارتخانه قرارگرفت اما سازوکار این وزارتخانه به گونهای نیست که بتواند اصناف را کنترل کند. به طور مثال وقتی وزیر بهداشت در مورد دخانیات، قلیان و مضرات آن نظری داد، در مشهد با یک صنفی از فضای کسب و کار که سالهاست فعال بوده و پروانه کسب رسمی دارد، مبارزه کردند و حال آنکه در کشور نتوانستند اینکار را انجام دهند. من به دنبال تایید فعالیت این صنف نیستم بلکه منظورم اثرات منفی اینکار است. وزارت صنعت از تصمیم مقامات سیاسی و امنیتی حمایت کرد و اثر آن این بود که یک صنف 50 ساله از رده کسبوکار خارج شد، حجم قابل توجهی از اشتغال از بین رفت و مصرف دخانیات به جای اینکه در فضاهای عمومی و قابل کنترل باشد، بهاماکن مخفی انتقال یافت و حجمش بیشتر شد و این را عدم کنترل سیاستها توسط جایی که تخصص آن را ندارد، میدانم.
افزون بر این، یکی از انتقادات من بر عملکرد وزیر صنعت این است که با وجود اینکه در دولت گذشته برای صدور پروانه در حوزه تولید بدون کارخانه به نتیجه رسیده بودند، از این موضوع جلوگیری کرد و در زمینه تولید با برند هم همینگونه رفتار کرد. او در بحث شاخص کردن واحدهای تولیدی با اهداف صادارات و تولید صادراتمحور هم اقدامی انجام نداد و تقریبا آنها را هم از خط اصلی خارج کرد.
ضمن اینکه من معتقدم که حوزه تجارت از دیدگاه نعمتزاده جایگاهی نداشت و همان ابتدا در انتصاب افخمیراد که نیروی بسیار خوب صنعتی است، به جای انتقال به حوزه صنعت، او را به سازمان توسعه تجارت انتقال داد و با اینکار هم او را از جایگاه، تخصص و توانی که دارد غافل کرد و هم آن حوزه را از حیطه توانمندی باز داشت. بنابراین سیاستهایی که وزیر صنعت اعمال کرد و با تصور این بود که میتواند صنعت را بیشتر تقویت کند به صورت معکوس جواب داد و امروز نه تجارت، نه صنعت و نه معدن را به معنای واقعی داریم.
سیاستهای حمایت از تولید را چگونه ارزیابی میکنید؟
با وجود اینکه واحدهای کوچک و متوسط صنعتی ما در کشور کمتر به خارج وابستگی دارند و تحریمها کمتر روی آنها اثرگذار است و این موضوع مشروط بر این است که با برنامه به آانها توجه شود، اما متاسفانه این اتفاق نیافتد و سیاست نعمتزاده در زمان تصویب وام 25 میلیون تومانی خرید خودرو، با هدف حمایت از تولید، در واقع ضد تولید و ضد حمایت از تولید بود. تولید و اشتغال ما که فقط در صنعت خودروسازی نیست و وی در این حوزه نتوانست موفق باشد و از طرفی به حوزه تجارت که راهگشای تولید و محرک و موتور و رفعکننده مشکل تولید است نیز توجهی نکرد.
من همیشه حامی روحانی بودم و هستم و اگر انتقادی به وزارت صنعت دارم بهاین معنا نیست کهاز دیدگاهم عدول کردم بلکه در چارچوب نگاه مقام رهبری از دولت حمایت میکنم، اما این را هم بگویم که در استان خراسان رضوی، مسئولان همه تلاش خود را کردهاند و من به عنوان متولی امر تجارت و رئیس کانون کارآفرینان نمیتوانم بگویم کاری از رئیس سازمان صنعت و مسئولان اقتصادی استانداری برمیآمده و انجام ندادهاند، آنها تلاش خود را داشتهاند اما چون سیاستهای وزارتخانه اشتباه بوده، زحمات آنها هم جوابی نگرفته است.
شما از حامیان دولت تدبیر و امید بودید و امروز پس از گذشته سه سال از فعالیت آن، معتقدید که دولت به وعدههای خود در حوزه صنعت و تجارت عمل نکرده است؟
به نظر من نمیتوانیم میزان بیکاری در استان را کتمان کنیم و بنا نیست به دلیل اینکه حامی دولت هستیم، در مورد وضعیت بیکاری و مقدار آن سوالی نپرسیم؛ اگر سیاستهای وزارت صنعت، معدن و تجارت اینگونه نبود، امروز شاهد این حجم از بیکاری نبودیم. من وزیر صنعت را وزیری در حوزه صنعت خودرو و پتروشیمی میشناسم و کمتر در حوزه معدن، بازرگانی و واحدهای صنعتی کوچک او را وزیر میدانم و به نظرم در این زمینه مقصر است.
راهکارهای پیشنهادی شما برای بهبود وضعیت تولید و تجارت چیست؟
نخستین راهکار پیشنهادی من احیای وزارت بازرگانی است، علاوه بر این باید به معدن به عنوان یک اصل اساسی اقتصاد کشور توجه ویژه شود و به صنعت هدفدار، صنایع کوچک، متوسط و روستایی و به خصوص صنایع صادراتمحور اهمیت داده شود. تولید بدون کارخانه به معنای تولیداتی که به سفارش صاحبان برند در صنایع موجود انجام میشود و موجب پرشدن ظرفیت خالی صنایع و درگیر شدن سرمایه صاحبان برند میشود نیز موضوع مهمی است اما متاسفانه وزیر صنعت به توصیه مشاورانش درخواستها در این حوزه را در کشوی میز خود بایگانی میکند.
متاسفانه در این سالها حجم مبالغی که بر حوزه تولید وارد شده بیشتر بوده و از طرفی قدرت خرید مردم هم افزایش نیافته است و افزایش قیمت تمام شده تولید در صادرات هم اثرگذار است. در حوزه خودروسازی هم میبینیم که قطعهسازان بیش از همه دچار مشکل شدهاند و اینطور نیست که در حوزه خودروسازها به قطعهسازها توجه شود. در حوزه پتروشیمی اما وزارت به دلایلی توجه کرده و رشد خوبی در این سالها داشته و شاید یکی از دلایل آن هماهنگی با وزارت نفت بودهاست.
از طرفی وزیر صنعت نتوانسته از هزینههای تحمیلی دولت بر بخش تولید جلوگیری و از بنگاههای تولیدی و تجاری در مقابل تصمیمات دولت حمایت کند و نتوانسته دولت را برای افزایش قدرت خرید مردم همزمان با افزیش تولید مجاب کند. نمیشود به بهانه مبارزه با تورم قدرت جذب کالاهای تولیدی را آنقدر کاهش داد و از آن طرف قیمت تمام شده کالاها و خدمات را به حدی افزایش داد که این دو به یکدیگر نرسند. این مدل کاهش تورم، ضد اشتغال است و این موضوع باعث میشود در درازمدت تولیدکننده کالایش را در بازار زیر قیمت به فروش برساند و در یک پروسه زمانی برای فروش کالایش از موجودی و اعتبار شخصی خود به مردم سوبسید دهد و پس از مدتی، هم در بانکها دچار مشکل میشود و هم توان تولید ندارد، در نتیجه به جرگه کسانی که واحد تولیدیشان تعطیل میشود، میپیوندد و این ایراد از دولت روحانی نیست و به وزارت صنعت و وزارت اقتصاد برمیگردد.
پیشنهاد شما برای بهبود وضعیت صنعت و تجارت در مدت باقیمانده فعالیت دولت یازدهم چیست؟
پیشنهاد من به روحانی این است که همانگونه که در حوزه فرهنگ اقداماتی را برای بهبود وضعیت انجام داد، حداقل در حوزه تولید و تجارت نیز اعمال کند. سه سال است که بسیاری از اقتصاددانان میگویند سیاستهای وزرات صنعت جواب نداده و رئیس جمهور باید بهاین موضوع توجه کند. به طور مثال تاکید زیادی بر مبارزه با قاچاق کالا وجود دارد اما مبارزه با این موضوع زمانی به درستی ممکن است که قیمت تمام شده کالا کاهش یابد و نخواهیم با ثابت نگهداشتن نرخ ارز مابهالتفاوت را به تولیدکننده خارجی سوبسید بدهیم، این موضوع باعث از بین رفتن تعادل بین تولیدکننده داخلی با خارجی میشود و این ثابت نگهداشتن نرخ ارز که با هدف مبارزه با تورم و کاهش تورم انجام میشود ، به نوعی مبارزه با تولید و صادرات هم هست و دلخوشی از کاهش تورم به شکلی که اینها را نبینیم دردی را دوا نمیکند.
این درست است که مردم نسبت به گذشته از تورم شکایتی ندارند اما شکایت از افزایش بیکاری وجود دارد، برخی بنگاههای تولیدی تعطیل شدهاند و صادرات نیز به خوبی انجام نمیشود و زمانی کاهش تورم خوب است که اعتراض این چهار حوزه در یک حد باشد اما در حال حاضر اینگونه نیست.
از موضوع تولید و تجارت در کشور که بگذریم، در مورد فعالیتهای خودتان در حوزههای مختلف اقتصادی برایمان بگویید و اینکه آیا ریاست دو تشکل اقتصادی و عضویت در هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی در کنار دیگر فعالیتهای اقتصادی شما تداخلی با یکدیگر ندارد؟
ابتدا بگویم که قرار بر این نیست که هیأت مدیره یا هیأت نمایندگان و رئیس تشکلهای بخش خصوصی، کارمند و مستقر در تشکل باشند و اگر اینگونه باشد هدف نقض شده است، بلکه این افراد از فعالان اقتصادی که خود دارای کسبوکار بوده و در این حوزه موفق هستند انتخاب میشوند و کار سیاستگذاری تشکل و ابلاغ آن را برعهده دارند و امور اجرایی برعهده دبیرخانه و نیروهای اجرایی مستقر در تشکل است و قرار نیست در هر تشکلی همه کارها به رئیس ختم شود.
نظر شما درباره انجام امور اتاق بازرگانی و دوره تازه ریاست آقای شافعی در اتاق ایران و ریاست همزمان وی در اتاق مشهد چیست؟
در مورد مسئولیت همزمان آقای مهندس شافعی در اتاق ایران و مشهد باید بگویم که این شرایط سالها در اتاق تهران و کرمان نیز وجود داشته و در دوره قبل ریاست آقای شافعی در اتاق ایران، وی در مشهد نیز حضور داشت و از نظر قانونی منعی وجود نداشته و ندارد از طرفی ریاست اتاق شغل نیست و رئیس اتاق حقوقی دریافت نمیکند بلکه این سمت یک فعالیت اجتماعی محسوب میشود. بنابراین قرار نیست رئیس در اتاق بازرگانی مستقر باشد؛ اتاق باید توسط هیأت نمایندگان، هیأت رئیسه، دبیر و کمیسیونها اداره شود. رئیس اتاق بازرگانی در اتاق ایران چهار نایب رئیس و در استان دو نایب رئیس دارد که در صورت توانمندی میتوانند در نبود رئیس، اتاق را مدیریت کنند و با این توضیح مشخص میشود که اشکالی در ریاست همزمان شافعی وجود ندارد مگر اینکه تقسیم کار به خوبی انجام نشده باشد و این موضوعی است که متاسفانه امروز شاهد هستیم.
حرف من این است که قرار نیست رئیس در هر تشکلی از قبیل اتاق، انجمن و کانون سمبل باشد و همه کارها را انجام دهد بلکه با تقسیم کار بین اعضای هیأت رئیسه و هیأت نمایندگان کارها به نحوی انجام شود که همه به یک اندازه درگیر کار شوند و همان اندازه که رئیس اتاق درگیر کار میشود اعضای هیأت نمایندگان، هیأت رئیسه، دبیر و کمیسیونهای اتاق هم باید درگیر شوند و تقسیم کار باید به درستی انجام شود.
عملکرد استانداری خراسان رضوی در تعامل با فعالان اقتصادی استان را چگونه ارزیابی میکنید؟
من اعتقاد دارم که استانداری هر کاری در حوزه تولید و صادرات میتوانسته انجام دهد و در حیطه اختیاراتش بوده، انجام داده است و مشکل اصلی، بحث اختیارات است و مشکلی که در سازماندهی مرکزی کشور وجود دارد. متاسفانه اختیارات مسئولان استان به خصوص استانداری، ادارات کل و سازمان صنعت، معدن و تجارت کم و ناچیز است و آنها نمیتوانند آنچنان که باید از فعالان اقتصادی حمایت کنند. شاید برخی از دوستان و همکارانم با این حرف موافق نباشند اما اکثر فعالان اقتصادی از عملکرد در حدود اختیارات مسئولان استانی راضیاند هر چند انتظارشان بالاتر از اینهاست.
مطلبی که باید در این میان عنوان کنم این است که یکی از موضوعاتی که استان خراسان رضوی از آن رنج میبرد و به اشتغال و اقتصاد استان لطمه زده، ماجرای شرکتهایی مثل پدیده و یا موسسات مالی و اعتباری آرمان، میزان و ثامنالحجج است که مدیریت فعلی استان نقشی در ایجاد آن نداشته اما وقت زیادی را صرف سروسامان دادن به آن اختصاص دادهاند و لازم است مقامات کشوری بهای بیشتری به این موضوع بدهند. در این زمینه نحوه برخوردی که صورت گرفته چندان آرامکننده نبوده و میتوانست بهتر از این سامان یابد. ماجرای این شرکتها و موسسات مالی و اعتباری اقتصاد خراسان رضوی را به رکود کشانده و موجب ایجاد بیکاری شدهاست؛ موضوعی که مربوط به گذشته بوده و امروز گریبان اقتصاد استان ما را گرفته و لازم است مسئولان توجه و اهمیت بیشتری به آن بدهند.
#تشکلها #نعمت_زاده #اتاق #شافعی #ساختارها #تولید #تولید_بدون_کارخانه #صادرات #برند #رکود #بیکاری #موسسات #ارز #یارانه #قاچاق #تعرفه #تورم #خودرو #خصولتی #تشکلها #کسب_و_کار #اشتغال #دولت
10/8/95 – دنیای اقتصاد
https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3267876
- برنامه 100 روزه دولت براي معيشت مردم به نيمه رسيد; افزايش صعودي قيمت کالاهاي اساسي در مشهد
اين روزها مردم شمارش معکوس برنامه 100 روزه بهبود معيشت دولت را آغاز کردهاند تا شاهد بهبود وضعيت و ثبات قيمتها باشند، اما روند صعودي قيمتها بهخصوص کالاهاي اساسي ادامه دارد.
به گزارش شهرآرا، براساس آخرين گزارش بانک مرکزي قيمت انواع کالاهاي اساسي با افزايش مواجه شد، به نحوي که قيمت محصولات لبني 1/6درصد، تخممرغ 4درصد، برنج 4دهم درصد، حبوبات يک درصد، ميوههاي تازه 2/13درصد، سبزيهاي تازه 6/4درصد، گوشت مرغ 3/8درصد و قند و شکر 3/1درصد افزايش يافته است. حتي در مقايسه با هفته مشابه سال قبل، محصولات لبني با افزايش 20درصدي مواجه هستند؛ همچنين بايد به قيمت ساير محصولات لبني نيز توجه داشت؛ بهطوريکه به دليل حذف ارز مرجع کره خوراکي، قيمت آن در مقايسه با هفته مشابه در ماه پيش از آن 4/94درصد افزايش قيمت داشته است.درخصوص تخممرغ نيز قيمت آن در سطح شهر به بيش از شانهاي 9هزار تومان رسيده و همچنين در روزهاي اخير قيمت مرغ نيز رشد صعوي را تجربه کرده است، بهطوريکه قيمت اين ماده پروتئيني از 6هزار و300تومان به 7هزار و 500تومان افزايش يافته است. علاوه بر اين از روز گذشته همزمان با اعلام افزايش 10درصدي قيمت روغن برخي فروشندگان مواد غذايي در مشهد قبل از ابلاغ رسمي افزايش قيمتها، به استقبال گراني رفتهاند؛ بهطوريکه بر قيمت روغنهاي واحدهاي صنفي خود افزودهاند.
همچنين رئيس کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسانرضوي نيز با اشاره به گرانيهاي اخير مرغ در بازار گفت: صنعت طيور کشور به دليل اينکه 98درصد از نهادههاي دامي وارداتي است،کاملا وابسته به ارز ميباشد، اين موضوع باعث شده تا افزايش نرخ ارز در سالهاي اخير باعث افزايش هزينه تمام شده آنها و در نتیجه گرانی مرغ شود
محمدحسين روشنک افزود: درسال 89اگر مرغ کيلويي سههزارتومان بود، مرغداران نهادههاي دامي را با ارز هزار تومان وارد ميکردند؛ اما در حال حاضر مجبور هستند همان نهادهها را با ارز سههزارتوماني وارد کنند.
رئيس اتحاديه واردکنندگان خراسانرضوي بيان داشت: اين به منزله افزايش سه برابري تامين دان براي مرغداران است؛ بهعبارتي درحال حاضر توليد هر کيلوگرم مرغ بيش از هفتهزارتومان براي مرغداران هزينه دارد.وي عنوان کرد: پيشبيني ميشود، روند افزايش قيمتمرغ ادامه يابد و يک ماه ديگر اين افزايشها مشاهده ميشود.قيمت کالاهاي اساسي در حالي در مشهد رو به افزايش است که براساس اظهار نظر بسياري از کارشناسان، حقوق بيشتر شهروندان در ماههاي اخير افزايش چنداني نداشته، موضوعي که باعث فشار مضاعف بر مردم شده است؛ ازاينرو شهروندان انتظار دارند تا مسئولان با در نظر گفتن تدابيري، مانع از افزايش قيمت کالاهاي اساسي و کاهش قدرت خريد مردم شوند.
#ارز #مرغ #قیمت_تمام_شده #تورم #واردات
شهرآرا 21/7/92
- مهار تورم و تثبیت نرخ ارز،2 مطالبه کارآفرینان خراسانی از بودجه93
رئیسجمهور روز گذشته با حضور در مجلس شورای اسلامی لایحه بودجه93 را تقدیم مجلس کرد. رئیسجمهور در زمان ارائه لایحه بودجه از واردات بیرویه به کشور انتقاد کرد و با اشاره به مشکلات واحدهای تولیدی نظیر کمبود نقدینگی، افزایش نرخ ارز و افزایش هزینه تولید، سیاست محوری لایحه بودجه93 را تقویت تولید و حمایت از کارآفرینان برشمرد. این مسئله، بهانهای شد تا با برخی کارآفرینان خراسانی در این باره گفتگو کرده و نظراتشان را درباره ضرورت حمایت از تولید در لایحه بودجه93 جویا شویم.
تورم کنترل شود
در همین رابطه دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه نخستین مطالبه تولیدکنندگان از بودجه93 کاهش نرخ تورم است، گفت: در حال حاضر افزایش نرخ تورم باعث رشد هزینه تمامشده تولید شده است؛ ازاینرو از دولت انتظار میرود با در پیش گرفتن سیاستهای ضدتورمی، بسترهای لازم را برای کاهش هزینه تولید فراهم کند.
فیروز ابراهیمی با بیان اینکه نوسانات نرخ ارز در دو سال گذشته یکی دیگر از مشکلات تولید بوده است، تصریح کرد: ایجاد ثبات در نرخ ارز و تک نرخی کردن نرخ ارز یکی دیگر از مطالبات تولیدکنندگان خراسانی از لایحه بودجه93 به شمار میرود.
وی با بیان اینکه انتظار داریم دولت در حمایت از تولید وارد بحث عملی شود، تصریح کرد: کارآفرینان انتظار دارند تا دولت از بحث شعار در حمایت از تولید خارج شود و به صورت عملی مشکلات آنها را برطرف کند.
ابراهیمی با اشاره به 35مصوبه دولت درحمایت از تولید گفت: متاسفانه تاکنون فقط سه مصوبه اجرا شده است.
وی ادامه داد: بهعنوانمثال درحالیکه دولت یازدهم قول داده بود مشکل السی تولیدکنندگان را حل کند و از 130درصد به 30درصد کاهش دهد، با این حال بانکها هنوز این مصوبه دولت را اجرایی نمیکنند.
ابراهیمی معتقد است در نظرگرفتن طرحهای حمایتی در بودجه93 میتواند به بخش تولید کمک کند، اما آنچه حائز اهمیت است، پایبندی مجریان به اجرای مصوبات و قوانین است.
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: با رصد چگونگی اجرای قوانین، کاستیها و مشکلات بخش تولید مشخص میشود و این امکان به وجود میآید تا با قوانین جدید آنها را رفع کرد، اما پیگیری نکردن موجب شده که نتوان مشکلات را به صورت کامل بررسی کرد.
ابراهیمی با تاکید بر لزوم حمایت از تولید برای تحقق حماسه اقتصادی افزود: انتظار داریم بودجه سال آینده با رویکرد تولیدمحور و برای حمایت از تولید، تقویت معادن، اکتشاف معدن و زیرساختهای صنعت تصویب شود.
وی افزود: متاسفانه با وجود گذشت بیش از 9ماه از شروع سال جدید اقدامات جدی در خصوص تحقق حماسه اقتصادی صورت نگرفته است.
واردات، هدفمند شود
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز گفت: دولت یازدهم باید هدفمند کردن واردات را در برنامههای خود لحاظ کند و برای این امر باید بررسی کند برای تامین نیازهای تولید کشور چه کالاهایی و به چه میزان باید وارد شود، همچنین باید تامین راههای ارز برای واردات را در نظر بگیرد.
محمدحسین روشنک با بیان اینکه برای رونق صادرات ابتدا باید هدف از صادرات مشخص باشد، خاطرنشان کرد: باید مازاد تولید کشور را که سبب ارزآوری میشود، صادر کرد.
صادرکننده نمونه کشوری عنوان کرد: فراهمسازی بستر و اعتماد بازارهای بینالمللی برای صادرات صورت گیرد تا با مشارکت صادرکنندگان در بازارهای خارجی، رونق اقتصادی را برای کشور به ارمغان آورد.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسانرضوی با اشاره به ضرورت تقویت کارآفرینی در بودجه93 بیان کرد: برای رفع مشکلات اقتصادی و بیکاری و اشتغالزایی باید به حوزه کارآفرینی توجه و برای ارتقای آن تلاش شود.
روشنک خاطرنشان کرد: باید در جامعه برای کارآفرینان ارزش و جایگاه ایجاد کرد تا از این طریق به جای راکد نگه داشتن سرمایهها با افتخار به دنبال تولید در بخش صنعت و کشاورزی برویم و این امر زمانی محقق میشود که کارآفرین از ارزش اجتماعی بالایی برخوردار باشد.
#تورم #ارز #صادرات #سرمایه #تولید #اشتغال #دولت #کارآفرینی #واردات #فرهنگسازی
18/9/1392- سایت خانه صنعت مشهد
- عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران : توزیع پول در بین مردم اقدام باطلی بوده و خواهدبود .
توزیع سبد کالا از هفته گذشته که دولت یازدهم وعده توزیع آن را داده بود به دلایل مختلف مانند نحوه توزیع و گروههایی که شامل آن شدند با حاشیههای مختلفی مواجه شد به طوری که برخی تشکیل صفهای طولانی برای دریافت سبد کالا را نشانه تحقیر مردم تلقی کرده و شروع به انتقاد از دولت کردند اما برخی دیگر ضمن پذیرش کاستیهایی در نحوه توزیع اعلام کردند که ریشه استقبال گسترده از سبد کالا را باید در اقداماتی که در حوزه اقتصاد در سالهای قبل از استقرار دولت یازدهم صورت گرفته و منجر به کاهش درآمد و قدرت خرید شهروندان شد،جستجو کرد.
این مسئله بهانه ای شد تا با محمدحسین روشنک، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی که در حال حاضر ریاست کمیسبون اتاق بازرگانی خراسان رضوی را هم بر عهده دارد و از صادرکنندگان نمونه کشور میباشد،گفتگو کرده و به واکاوی مسایل ایجاد شده در خصوص سبد کالا و اصل پرداخت یارانه به شهروندان بپردازیم.
فراخبر: توزیع سبد کالا در هفته گذشته دوباره بحث نحوه پرداخت یارانه به شهروندان و اینکه این اقدام باید از چه طریقی صورت بگیرد را در محافل اقتصادی مطرح کرد. به نظر شما چه علتی باعث شده تا امروز پرداخت یارانه به یکی از مسئله سازترین مسایل اقتصادی کشور تبدیل شود.
روشنک: ضمن تبریک ایام پیروزی انقلاب اسلامی درابتدا این نکته را باید یادآوری کنم که برخلاف اظهار نظر برخی از افراد که این صف بستن برای سبد کالا را به عنوان نقطه ضعف برای نظام میخواهند جلوه دهند حضور پرشور مردم در راهپیمایی 22 بهمن نشان داد که مردم ما همواره در خط امام ورهبری بوده و هیچگاه درپیروی از مقام معظم رهبری تعطلی نشان نمی دهند.
اما اگر بخواهیم بحث یارانه در کشور را ریشه یابی کنیم،پایههای این مسئله به سالهای دهه 60 برمی گردد.در آن زمان آمدند و سیستم اقتصادی کشور را کوپنی کردند،مساله ای که باعث شد تا ساختار اقتصادی کشور ما متکی به یارانه شود. این در حالی است که اگر از ابتدا قیمت حاملهای انرژی مانند نفت،گاز و برق و آب به طور طبیعی همراه با شرایط اقتصادی کشور تغییر میکرد و یارانه و سوبسید پرداخت نمی کردیم،امروزپرداخت یارانه به یکی از مشکلات اقتصادی کشور تبدیل نمی شد.
فراخبر: برخی معتقد هستند که در دهه 60 و شرایط آن دوران پرداخت یارانه الزامی بوده است؟
روشنک:هرچند در آن موقع باید اقدامات اساسی برای تامین کالاهای ضروری مردم صورت میگرفت اما در واقع به نظر بسیاری از فعالان اقتصادی و کارشناسان آن موقع میشد با روشهای بهتری نیازهای اساسی مردم را تامین کرد. اما کوپینی کردن اقتصاد باعث ایجاد رانت و مشاغل غیرمولد شده و توان کشور برای سرمایه گذاری در حوزه زیرساختی که میتوانست زیربنای ایجاد هزاران شغل برای جوانان فراهم کند از بین برد.حتی بخشی ازکالاهای تولیدی کشور که آن زمان فقط به خاطر ارزهای یارانه ای ایجاد شدند نه بر مبنای توجیح اقتصادی واقعی، امروز مشکل اقتصادی کشور شده اند .
پرداخت یارانه در آن زمان چه تاثیری گذاشت که به نظر شما حالا هنوز هم اقتصاد ایران درگیر حواشی آن است؟
روشنک: یکی از تاثیرات پرداخت یارانه غیر رقابتی شدن اقتصاد است.در واقع پرداخت یارانه باعث میشود تا گرایش به سرمایه گذاری آزاد در بخشهایی که متکی به سوبسید هستند کاهش داشته باشد در نتیجه این مسئله خود را به صورت کمبود در زیرساختهای اقتصادی نشان دهد.این در حالی است که اگر شرایط را برای فعالیت بخش خصوصی فراهم میکردیم ،رقابت در این بخش باعث میشد تا آنها مدام تلاش کنند تا با بهبود کیفیت در تولید بازار خود را حفظ کنند.
به عنوان مثال کشورچند دهه است که از صنعت خودروسازی ابتدا با ارز و سوخت سوبسیددار و سپس با تعرفه 120 درصدی و جلوگیری از رقابت خودروهای خارجی با خودروهای داخلی حمایت کرده. اما نتیجه چه شد؟آیا شهروندان از کیفیت خودروهای داخلی راضی هستند؟اگر فردا تعرفهها برداشته شود و سوخت به قیمت واقعی عرضه شود خودروسازان ما میتوانند همچنان به فعالیت خود ادامه دهند.به طور قطع نه ! چون ساختار وشالوده فعالیت آنها متکی به یارانه است. حال شما همین بحث را به حوزههای دیگر تسری دهید. پرداخت یارانه در اقشار مردم باعث شده تا ساختار زندگی آنها بر اساس یارانه شکل بگیرد برای همین تا بحث کاهش و حذف یارانه میشود سریع احساس میشود زندگی مردم تحت تاثیر قرار میگیرد. علت همین شکل گرفتن زندگی شهروندان براساس یارانه است.
اما تاکنون دولتها مختلف سعی کرده اند با روشهای گوناگونی مسئله پرداخت یارانه را حل کرده و اتکای کشور را به آن کاهش دهند.آیا این مسئله باعث نشده تا یارانه در ساختار اقتصادی کشور کمرنگ تر شود؟
روشنک: وضعیت اقتصاد کشور به گونه ای است که هر قدم که برای حذف یارانه بر میداریم،10 قدم عقب میمانیم.به عنوان مثال در زمانی که دولت دهم قیمت بنزین را به700تومان افزایش داده ،قیمت فوب خلیج فارس حدود هزارتومان بود، اما بعد از آن با افزایش نرخ ارز در عمل قیمت بنزین آزاد در کشور به 25درصد فوب خلیج فارس رسید.هم اکنون در وضعیتی هستیم که اگر نرخ حاملهای انرژی را افزایش دهیم،نرخ ارز افزایش مییابد و تغییر نرخ ارز هم باعث میشود تا اثر هدفمندی از بین برود ،در نتیجه میتوان گفت یارانه ای کردن ساختار اقتصاد باعث ایجاد مشکلات متعددی برای کشور شده است که رفع این مشکل در زمانی که کشور سالانه صدمیلیارد دلار درآمد نفتی داشت ممکن نشد حالا که با درآمد ده یا بیست میلیاردی اصلاً….
فراخبر:پس شما معتقد هستید که نباید به اقشارکم درآمد یارانه و یا سبد کالا داد؟
روشنک:خیر من معتقد نیستم که نباید به اقشار کم درآمد سبد کالا داد بلکه اصراردارم در پایان سال دولت باید با حمایت کالایی اقشار کم درآمد را تحت پوشش قرار دهد برعکس اکثراقتصاددانها بر روی این مسئله که یارانه نقدی روش مناسبی برای حمایت از اقشار کم درآمد نیست،اجماع دارند.چرا؟ چون یارانه نقدی باعث افزایش تورم میشود. نگاهی کنید سال گذشته دولت در اسفند مبلغی را به عنوان عیدانه به مردم داد اما نتیجه اش چه شد؟تورم بیشتر شد و فشار بر اقشار کم درآمد بیشتر شد. برای همین اگر قرار باشد حمایت یارانه ای هم از اقشار کم درآمد باشد بهتر است که به صورت سبد کالا انجام شود.
پس پرداخت سبد کالا در مقطع کنونی به نظر شما لازم بود؟
روشنک:بله لازم بود چرا که به همان دلایلی که اشاره کردم ساختار و شالوده اقتصاد ما براساس یارانه شکل گرفته و دولت یازدهم هم وارث اقتصاد یارانه ای است برای همین نمی تواند با قطع حمایت ازاقشار کم درآمد زندگی بخش زیادی را تحت شعاع قرار دهد.برای همین کارشناسان اقتصادی به این نتیجه رسیدند که سبد کالا روش بهتری برای حمایت از اقشار کم درآمد و بدون درآمد است .
فراخبر:اما با توجه به صفهایی که ایجاد شد برخی اعلام کردند این سبد،سبد تحقیر بوده است.مردم در عمل به خاطر معطل شدن در صفهای طولانی برای گرفتن سبد تحقیر شدند.نظر شما چیست؟
روشنک:به نظر من افراد معلول را میبینند اما علت را نمی ببیند.باید برای اینکه مردم در صف ایستادن دلایل را ریشه یابی کنیم. اینهایی که عیب جویی میکنند این مسئله را نمی بییند که در چند سال گذشته افزایش ناگهانی نرخ ارز و اجرای کارشناسی نشده هدفمندی یارانهها و تصمیمات نادرستی که به تولید لطمه زده و روند ایجاد اشتغال پایدار رامتوقف کرد، باعث رشد بی رویه تورم شد و در عمل قدرت خرید شهروندان کاهش داشته باشد . به عبارتی اگر قدرت خرید مردم این قدر در طول چند سال گذشته کاهش نمی یافت امروز شاهد این مسایل نبودیم . برخی از افرادی که ایراد میگیرند وسر و صدا راه انداخته اند جزو افرادی بودند که در ایجاد این وضعیت نقش اساسی داشتند.
فراخبر:اما به نظر میر سد شما دارید از دولت حمایت میکنید . بالاخره سبد کالا ایراداتی داشته که باید قبول کرد چرا به آن نمی پردازید ؟
روشنک: بله البته که داشته این مسئله باعث شد تا رئیس جمهور در برنامه زنده تلویزیونی از شهروندان عذر خواهی کند. باید بین منتقدان دلسوز و افرادی که به دنبال بهانه جویی و چوب لای چرخ گذاشتن دولت هستند تفاوت گذاشت.من هم معتقد هستم دولت باید به توصیههای منتقدان دلسوز توجه کرده وشیوه توزیع سبد کالا را اصلاح کند.اما بحث من این است که نباید از دولتی که وارث اقتصادی است که پایههای ان تخریب شده بوده انتظار معجزه داشت.به نظر من حتی اگر دولت بتوانند بدون توجه به چوبهای لای چرخش برنامههای خود را بادقت اجرا کند وضعیت اقتصادی کشور بعد از چند سال ممکن است به سال 1384 بر گردد.
فراخبر: دولت باید در وضعیت فعلی چه اقدامی انجام دهد؟
روشنک: دولت باید بابهره گیری از کارشناسان و متخصصان دلسوز و همچنین بهره گیری از رهنمودهای مقام معظم رهبری تلاش کند تا اقتصاد کشور را ساماندهی کرده و وضعیت را برای تولید و تجارت تسهیل کند.همچنین دولت باید تلاش کند تا ساختار کشور را از ساختار یارانه ای رها کند تا شرایط برای توسعه فراهم شود. اما در نهایت برای سبد کالا دولت میتواند قبل از اجرای این گونه طرحها، به صورت آزمایشی در برخی از شهرها آن را اجرا کرده و نتایج را بسنجد و بعد از کارکارشناسی و اصلاح روشها اقدام به توزیع سبد کالا در تمام کشور کند. به طور یقین اگر دولت این اقدام را انجام دهد شاهد اجرای بهتر این گونه سیاستهای حمایتی خواهیم بود .
به نظر شما به عنوان کارآفرین برتر و چهره ماندگارکار و تولید نقش دولت در بنگاههای اقتصادی در شرایط کنونی باید چگونه باشد؟
تولید کشور اگر حمایت نشود متوقف میشود . دولت باید حمایت از تولید و صادرات را با حمایت از زیر ساختها درالویت قرار دهد و گر نه بیکاری و رکود تورمی برنامههای اقتصادی دولت را متوقف میکند .
#یارانه #رانت #ساختارها #دولت #تولید #کارآفرینی #صادرات #بیکاری #رکود #تورم #خودرو #ارز #شفافیت
فراخبر – سایت ایمان تجارت
- 17. بایستههای تحقق شعار سال و اقتصاد مقاومتی
تجربه نشان داده آنچه را اقتصاد دانان بزرگ در خصوص پیش نیاز امنیت سیاسی و اجتماعی برای توسعه اقتصاد گفته اند کاملاً صحیح است.در همین مملکت عزیز خودمان هرگاه فضای سیاسی و اجتماعی داخلی و برون مرزی کشور از امنیت و نشاط برخوردار بوده باعث ایجاد فضای مناسب کسب و کار که رشداقتصاد و کاهش تورم را به همراه داشته شده است و برعکس هرگاه جنجالهای سیاسی در فضای داخلی وروابط خارجی رقم خورده بلا فاصله بر امنیت فضای مناسب کسب و کار تاثیر منفی گذاشته بطوریکه با وجود در آمدهای سرشارنفتی, رشد اقتصاد متوقف و تورم و بیکاری و به هم خوردن دخل و خرج جامعه خودنمایی کرده است ؛ قلم که فکر میکرد در روز ولادت بزرگ عدالت خواه هستی تصمیمی به نوشتن یادداشتی در آن مورد داریم اثر گذاشته ارتباط آنچه نوشتیم با امروز کجاست به او گفتم مولا امیر المومنین حضرت علی (ع) ازجمله راههای رسیدن به عدالت و رفاه جامعه را ایجاد امنیت درفضای مناسب کسب و کار حلال برای آحاد مردم معرفی فرموده اند ؛ لذا امروز مناسب است بنویسم در سالی که مقام معظم رهبری سیاستهای اقتصاد مقاومتی را ابلاغ و سال را به عنوان سال اقتصادوفرهنگ باعزم ملی ومدیریت جهادی اعلام فرموده اند و در بیاناتشان بر رفع مشکلات معیشتی مردم تاکید مینمایند چرا عده ای که اقلیتی بیش نیستند با گفتن مطالب نا امید کننده فضای شفاف داخلی و سیاستهای خارجی را تیره و تار معرفی میکنند ؛ وقتی مقام معظم رهبری با صراحت اعلام میدارند از مذاکرات هسته ای حمایت میکنند و رئیس جمهور محترم نیز میگویند در مذاکرات هسته ای هیچ اقدامی بدون نظر رهبری صورت نگرفته و نخواهد گرفت ، چرا این اقلیت بر خلاف آن شعار میدهند اینان خوب میدانند دولت تدبیر و امید خود را موظف به اجرای رهنمودهای رهبری میداند؛ پس چرا شعارهاییسر میدهند که تاثیر فوری در تخریب فضای کسب و کار و اقتصاد کشور داشته و تورم و بیکاری را افزایش میدهد آیا رسیدن به مقاصد سیاسی ارزش تخریب معیشت اقشار کم درامد جامعه را دارد ؛ ملت سربلند ایران اسلامی خود شاهد هستند هر روز که فضای سیاسی جامعه با شعارهای نا امید کنند همراه میشود . قیمت دلار و کالاهای مصرفی افزایش مییابد نمایندگان فهیم ملت در مجلس شورای اسلامی نیز که حق سوال از دولت و وزرا را دارند از این بنده کوچک بهتر میدانند سوال از وزرا وکشاندن انها به مجلس تا چه اندازه باعث تخریب امنیت فضای کسب وکار و جلو گیری ازتوسعه سرمایه گذاری در کشور میشود نمایندگان محترم و گروههای سیاسی توجه دارند بعضی اقدامات ضمن جلوگیری از تحقق اهداف نامگذاری سال بر زحمت مقام عظمای ولایت برای آرام کردن فضا و برگرداندن امید به جامعه میافزاید .
#امنیت #تورم #بیکاری #کسب_و_کار #اقتصاد_مقاومتی #دیپلماسی #برجام #ارز #سرمایه
فراخبر – 30/3/1393
- 18. محمدحسین روشنک: ایران در ارتباط اقتصادی با دنیا ضعیف است.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی گفت: ایران کشوری ثروتمند با زیربنای بسیار قوی، معتبر و ارزشمند است اما به طور کلی مشکلاتی در ارتباط اقتصادی با دنیا داریم و در این امر ضعیف هستیم.
محمدحسین روشنک در گفتوگو با خبرنگار ایسنا- منطقه خراسان، در خصوص وضعیت کنونی اقتصاد کشور با بیان این مطلب اظهار کرد: اگر چه کشور ایران از نظر ساختار و زیربنایی قوی است اما ایران کشور پولداری با یک گاوصندوق پر از پول است که کلید آن را گم کرده است.
وی افزود: مشکلات در جامعهی امروزمان لاعلاج نیستند و اصلاح پذیرند اما مشکل دیگر ما این است که نمیتوانیم به شیوه صحیح از منابع کشور استفاده کنیم اما اگر بتوانیم از این منابع استفاده کنیم مشکلات کشور را تهدید نمیکند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با اشاره به نرخ ارز گفت: درآمد ارزی ما نسبت به ارزی که وارد کشور میشود بیشتر است و در صادرات نفتی و غیر نفتی حدود دو برابر مصرف ارز درآمد دارد، بنابراین کشور درآمد ارزی دارد پس ارز هر اندازه گران شود مشکلی ایجاد نمیکند.
روشنک اضافه کرد: کنترل بازار ارز نیازمند سرمایهگذاری صحیح است اما ما کمبود ارز نداریم و به اندازه کافی ارز در کشور وجود دارد و منابع درآمدهای ارزی کشور بالا است حتی بیش از مصرف، درآمد ارزی دارد. بنابراین قیمت داخلی ارز مهم نیست.
وی عنوان کرد: چگونگی سیاستگذاری افزایش نرخ دلار که موجب به خطر افتادن چرخ اقتصادی مردم و تولید نشود مسئله مهمی است و مدیران باید در داخل برنامهریزی کنند تا به هزینه خانوار تولید و اشتغال ضربه وارد نشود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان خراسان رضوی تصریح کرد: دولت باید عواقبی که باعث جهش نرخ ارز در مقابل ریال شد را اصلاح کند و اجازه دهد ارز رشد طبیعی خود را داشته باشد و از ابتدا نباید جلوی رشد آن را میگرفت و دولت باید اجازه دهد نرخ ارز همراه با تورم رشد کند لذا در حال حاضر باید همین عملکرد را پیش ببرد.
روشنک اضافه کرد: دولت باید فکری برای حسابهای خود و نقدینگی مردم در بانکها بکند و پولهای خرد که در دست کارمندان، کارگران، روستائیان، کشاورزان و اقشار مختلف جامعه است را کنترل کنند تا صرف کارخانه شود و با معرفی ساختاری به مردم بانکی را با سود معین تضمین کند این گونه پول بیارزش نمیشود.
#پول_ملی #ارز #روستا #کشاورزی #ساختارها #تولید #اشتغال #ارز #دیپلماسی #صادرات #تورم #سرمایه #بانک
http://khorasan.isna.ir/default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=134276
ایسنا – 20/3/97
- در گفتوگوی تفصیلی فارس با رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی مطرح شد
درسهایی از اقتصاد سالهای دفاع مقدس/ جزئیات انقلاب اقتصادی که این روزها واجبترین اقدام برای دولت و مجلس است
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی گفت: لازمه دستیابی بهاقتصاد مقاومتی تنها رسیدن به «انقلاب اقتصادی» است.
به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، چندین سال است که رهبر معظم انقلاب با تعیین شعار سال با نامهای اقتصادی، خط و مشی مقابله با ترفندهای اقتصادی دشمن در جنگ اقتصادی را که علیه کشور نشان دادهاند؛ اگر سیاستهای اقتصاد مقاومتی بهموقع و درست اجرا شده بود و با کاهش وابستگیهای خارجی، نگاه به درون و حمایت از تولید داخلی، ضرر کمتری بر اقتصاد کشور زده میشد.
اقتصاد مقاومتی علاوه بر کم اثر کردن تحریمهای ظالمانه میتواند نقش بزرگی را در شرایط بحرانی و جنگ اقتصادی در کشور داشته باشد، با تمام این اوصاف موفقترین نمونه اجرای اقتصاد مقاومتی را در 8 سال دفاع مقدس میبینیم، که با تمام کمبودها، گرانیها و احتکارهایی که رخ میداد، توانستیم با دست خالی در اوج تحریمها در مقابل تجهیزات و سلاحهای بزرگترین کشورهای دنیا بایستیم و ذرهای از خاک کشور را به دشمن ندهیم.
در این راستا با محمدحسین روشنک، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی گفتوگویی انجام دادیم، وی در کنار مسئولیتهای استانی، کارآفرین اقتصادی است و در زمان دفاع مقدس در عرصه اقتصادی حضوری فعال داشته، همچنین نویسنده کتاب «اقتصاد مقاومتی: دیروز دفاع مقدس، امروز جهاد اقتصادی» است.
متن کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
فارس: در زمان دفاع مقدس کشور با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکرد، با توجه به این مسئله در این دوران کشور به شکل اداره میشد؟
در دوران دفاع مقدس اقتصاد مقاومتی بهگونهای بود که فضای کشور پاک و بدون دروغ در کنار ایثارگری حاکم بود، سوره حضرت یوسف درس اقتصاد مقاومتی را به ما میدهد و میگوید در زمانی که امکانات دارید محافظت کنید چرا که در آینده نیازمند میشوید.
در دوران جنگ تحمیلی اقتصاد مقاومتی به این شکل نبود که به هرجا که میروی نخستین چیزی که سوال میکنند این باشد که با کدام تیم، گروه و جریان هستید، با این موارد تحقق اقتصاد مقاومتی غیرممکن است، اقتصاد مقاومتی در زمان دفاع مقدس ایثار و از خودگذشتگی و جانبازی را در خود جای داده بود و مردم رعایت حال یکدیگر را میکردند.
فرهنگ اقتصاد مقاومتی باید در جامعه حاکم شود
فارس: با توجه به مسائل اقتصادی که در حال حاضر در کشور حاکم است چگونه میتوان به اقتصاد مقاومتی دست یافت؟
در دوران جنگ تشکلهایی که به فکر مردم نباشند و فقط به فکر خود باشند نبود، در آن زمان اقتصاد مقاومتی منافع فردی کمتر از منافع جمعی برایشان اهمیت داشت.
بهعنوان مثال در حال حاضر خودروسازی دولتی است، چگونه خودرو را به دو برابر قیمت میفروشد! فولاد دولتی است و مدیران آن را دولت انتخاب میکند چطور آن را به 2 برابر قیمت رسمی میفروشند!، صنعت پتروشیمی نیز اکثر دولتی و یا خصولتی است، چگونه پتروشیمی را گاهی تا 4 برابر به دست مصرفکننده میرسانند، با این وجود دستیابی به اقتصاد مقاومتی ممکن نیست.
در دولت گذشته حدود 700 میلیون دلار درآمد نفتی وجود داشت، اکنون این دلارها نیست که بتوان از آن استفاده کرد، چگونه زمانی که کشور در بحرانیترین شرایط اقتصادی قرار دارد، مجلس را 15 روز برای رفتن بهگردش تعطیل میکنند!، این مسائل اقتصاد مقاومتی را فراهم نمیکند.
برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی باید فرهنگ اقتصاد مقاومتی در جامعه حاکم شود، نمیگویم فعالیت اقتصادی، کارآفرینی، تجارت و ساختوساز بد است اما باید بدانیم چه چیزی در کجا لازم است.
برای اصلاح اقتصاد کشور باید «انقلاب اقتصادی» شود
فارس: برای اصلاح اقتصاد کشور و همچنین بهبود وضعیت اقتصادی، چه راهکارهایی را پیشنهاد میکنید؟
نمایندگان دوره اول و دوم مجلس شورای اسلامی را با نمایندههای فعلی مقایسه کنید؛ نماینده مجلس برای رفتن بهمجلس هزینههایی میکنند که چندین برابر حقوق یک نماینده است، از کجا تامین میشود؟ آیا در زمان دفاع مقدس نمایندگان این گونه بودند؟ اکنون نمایندگان مجلسی که با رانت نماینده میشوند.
برای اصلاح اقتصاد کشور باید “انقلاب اقتصادی” شود، همچنین باید یک خط مشی انقلابی تدوین شود و اگر بهمسائل حاشیهای بپردازیم، نمیتوانیم مشکل کشور را حل کنیم، باید مسائل شخصی و فردی را از مسائل عمومی و جمعی جدا کنیم.
فارس: به انقلاب اقتصادی اشاره کردید، در این انقلاب چه کارهایی باید انجام شود؟
در انقلاب اقتصادی باید در جدا کردن منافع افراد از منافع عامه و خزانه دولت کوشا باشیم و با شفافیت بهمسائل اقتصادی کشور بپردازیم، امروز دو گروه باعث شدند نه کشور به آرامش اقتصادی برسد و نه به اقتصاد مقاومتی برسیم، گروه اول کسانی هستند که میخواهند به دولت ضربه بزنند و گروه دوم کسانی هستند که میخواهند حاکمیت را بهزمین بزنند.
باید با خلوص وارد میدان شویم تا اهداف اقتصاد مقاومتی محقق شود
فارس: در طول 8 سال دفاع مقدس اقتصاد مقاومتی بهصورت عملی دیده میشد، نحوه عملکرد مردم و رزمندگان در آن زمان چگونه بود؟
رزمندگان در طول ۸ سال دفاع مقدس با توجه به وضعیت اقتصادی توانستند اقتصاد مقاومتی را بهصورت عملی عملیاتی کنند که نتیجه آن رسیدن به خودکفایی در این عرصه بود.
آنچه که باعث شد ما در دوران دفاع مقدس پیروز شویم، حضور مردم در صحنه و واگذاری دفاع مقدس بهمردم و یا بهتر بگویم واگذاری مسائل بهبخش خصوصی توسط حضرت امام(ره) بود، این بخش خصوصی که همان ایثارگران سپاه، بسیج، جهاد سازندگی و دیگر نیروهای مردمی مقاوم بود، آنچنان خالصانه و فدایی و بهدور از ناخالصی در راستای اطاعت از امام و رهبر خود مقاومت و عمل کردند که آن حماسه در دفاع مقدس به دست آمد، معتقدم اگر میخواهیم اقتصاد مقاومتی تحقق یابد باید با همان خلوص وارد میدان شویم تا اهداف مشخص شده توسط رهبری در زمینه اقتصاد مقاومتی، که نیاز کشور است، محقق شود.
اقتصاد مقاومتی مفهومی است که ریشه قرآنی دارد و خداوند در سوره یوسف تمامی نکات اقتصاد مقاومتی را گوشزد کرده است که مسلمانان بتوانند با برنامهریزی آنچه که دارند را برای زمانهای سخت ذخیره و پسانداز کنند، این آیات که فقط برای آن زمان و یا حوادث طبیعی نبوده بلکه برای امروز که استکبار جهانی با کشورهایی که پیرو اسلام ناب محمدی(ص) هستند، مقابله میکند نیز هست، تا مسلمانان در این نبرد پیروز شوند.
در واقع خداوند در سوره یوسف تاکید کرده است که زمانی که مسلمانان در وضعیت و امکانات بهتری هستند و شرایط برای آنها فراهم است باید نسبت بهمشکلاتی که احتمال دارد در آینده به آن دچار شوند، هوشیار بوده و با برنامهریزی صحیح و اصولی برای آینده نیز فکر کنند تا توطئه دشمنان خنثی شود.
فارس: چند سال پیش شما کتابی در خصوص اقتصاد مقاومتی نوشتهاید، لطفا کمی در این خصوص توضیح دهید؟
با نگاشتن یادداشتهای دیروز دفاع مقدس و امروز جهاد اقتصادی که همان راهکارهای اقتصاد مقاومتی بود بهسهم خود در راستای تحقق اهداف مقام معظم رهبری گامی برداشتم، این یادداشتها در قالب کتابی بهاسم «اقتصاد مقاومتی؛ دیروز دفاع مقدس، امروز جهاد اقتصادی» است.
#اقتصاد_مقاومتی #ساختارها #رانت $تولید #خودرو #تورم #رانت #خصولتی #امنیت #دولت #سیاست
خبرگزاری فارس / 9/7/97
http://razavi.farsnews.com/news/13970709000111
- واکنش رئیس کانون کارآفرینان استان به هجمهها علیه «پیمان سپاری ارزی»؛
حساب بخش خصوصی را از دولتیها جدا کنید
انسیه علویون
همچنان بحث تعهد سپاری ارزی یکی از موضوعات جنجالی در اقتصاد و به خصوص صادرات است. در این که بخش خصوصی باید خود را موظف را به رعایت قوانین و وفق دادن با شرایط کند، شکی نیست. هرچند که از ابتدای این تصمیم دولت واهمه و اعتراضهای زیادی به پا بود ولی در نهایت فعالین اقتصادی غیردولتی ناچار و تسلیم به این امر شدند و خود را با بازار ثانویه و سامانه «نیما» وفق دادند. حالا اما شرایط و اعتراضها شکل دیگری را به خود گرفته است. چرا که امروز دولتیها و شبه دولتیها راه مقاومت دربرابر برگشت ارز را در پیش گرفته اند. همان کسانی که باید در صف تحویل ارز به دولت باشند و در آغاز روزهای سخت تحریم دولت و نظام را یاری کنند. به راستی چه عواملی این شرایط را رقم زده است؟ چگونه میشود که بخش خصوصی که بیرون از دایره تصمیم گیری است، بخشنامههای خلق الساعه و شرایط دشوار را بپذیرد اما خودیها، سرپیچی کنند؟
پاسخ اینسوالات و جزئیات بیشتر را از نگاه محمد حسین روشنک، رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی را در ادامه میخوانید.
حساب بخش خصوصی را از دولتیها جدا کنیم
دولت باید حساب ۲۰ درصد صادرات کالاهای روستایی ، کشاورزی ، صنایع دستی چون قالی، صنایع کوچک که توسط بخش خصوصی واقعی انجام میشود را از ۸۰ درصد مواد اولیه که عمدتا پتروشیمی و فولادی و… توسط دولتیها و خصولتیها صادر میشوند، جداکند.
شرکتهای دولتی و خصولتی که از زمان بخشنامه ارزی معروف به «دلار جهانگیری » ۸۰ درصد ارز حاصل از صادرات غیر نفتی را که موظف بوده اند به بانک مرکزی و سامانه «نیما» برگردانند در اختیار داشته و دارند ، این روزها در کشورهای مختلف به دنبال مشتری ارز به نرخ آزاد با این و آن ، تماس میگیرند و همزمان در داخل کشور در بین صادرکنندگان خرده پای بخش خصوصی که حوادث هفت ماه گذشته برند و بازار صادراتی آنها را تحت تاثیر منفی خود قرار داده و به شدت عصبانی هستند به دنبال پیاده نظام برای فضا سازی برعلیه مقررات برگشت ارز به سامانه نیما در تلاشند .
مواد اولیه افغانستان را تامین کردیم
اینگونه بنگاهها که مالکیت و درآمد آنها «اگر از حیف و میل در امان بماند» مربوط به دولت و سازمانها و نهادهای عمومی کشور هستند و عمدتا مانند پتروشیمیها و فولادیها و .. با هدف تامین مواد اولیه صنایع پایین دستی و عمران و ساختمان با سرمایههای کلان ملی ایجاد شده اند درست در زمانی که لازم و مهم بود .مواد اولیه صنایع پایین دستی را تامین میکردند با صادرات انبوه تولیدات خود شرایطی را رقم زدند که میگویند در هرات افغانستان به مقدارمصرف بیش از یک سال کالاهای وارده از ایران مانند فولاد ذخیره شده است.
این واقعه نشان میدهد طرح و دستکاری اعلامی در ساعت ۲۳ روز ۲۰ فرودین ۹۷ توسط اقای جهانگیری که ممکن بود ۲ یا ۳ ماه دوام داشته باشد در همان ماه اول با شکست مواجه گردید.
بازار را متشنج کردند
این شرکتها که میبایست یار و یاور دولت و ملت میبودند بسیار زود در بازار داخل قیمتها را به دو تا پنچ برابر افزایش دادند و بازار کشور را به زیان فضای کسب و کار و مصرف کننده نهایی متشنج و شرایطی ایجاد کردند که برگشت آن به حالت عادی هیچگاه ممکن نشد و به احتمال زیاد تا مدتها نیز ممکن نخواهد شد و مردم کم درآمد و حقوق بگیران ثابت باید تا چند سال ، چوب این زیادخواهی بعضی از بنگاههای با مالکیت دولتی و خصولتی را بخورند .
مدیران ارشد دولت و سازمان و نهادهای عمومی نیز که بخشی از این بنگاهها حیاط خلوت آنها بوده و انتخاب هیئت مدیره و مدیر عاملها را در اختیار دارند و در مواردی خود پست رییس هیئت مدیره اینگونه موسسات اقتصادی را نیز بعهده داشته و دارند، بمنظور درآمد بیشتر این شرکتها با روشن کردن چراغ سبز و نادیده گرفتن فشار اقتصادی به بنگاههای کوچک و متوسط و مردم کم درآمد توسط این بنگاهها نقش ویژه داشته و اکنون نیز همان مدیران ارشد (که بعضا خود کاسب کار البته در مواردی از نوع رانتی پنهان و هستند ) با ایجاد فضای مخفی جوسازی برعلیه اجرای مقررات برگشت ارز حاصل از صادرات ، برای نرخ ارز و بازار کالاهای مصرفی مردم مشکل ایجاد میکنند .
صادرکنندگان واقعی، پیاده نظام سازمانهای نظارتی
ضمن اینکه برای صادرکنندگان بخش خصوصی واقعی که کمتر از ۲۰ درصد صادرات را در اختیار دارند درد سر ایجاد نموده و آنها را به پیاده نظام مقابله با نظارت سازمانهای مسئول نظارت تبدیل کردهاند و مشخص است پیاده نظام نیز همیشه با تلفات بیشتری مواجه میشود و سازمانهای نظارتی همیشه به دنبال خرده پاها هستند ، بویژه وقتی بین آتش پر حجم نیروهای دشمن خارجی (ترامپ ) و داخلی ( مدیران ناتوان و ذینفع ) گرفتار شوند که متاسفانه مردم و بنگاههای تولیدی و صادراتی کوچک و متوسط بخش خصوصی کشور که همان پیاده نظام مستقر در خط مقدم اقتصاد مردمی و مقاومتی هستند، در شرایط سختی قرار دارند و هر روز توسط سازمانهای مربوطه پرونده ای تحت عناوین مختلف برای واحدی از این بخش از اقتصاد تشکیل میشود .
جاده صافکن دولتیها نشویم
بخش خصوصی که حداکثر ۲۰ درصد صادرات غیر نفتی ، اشتغال زا ، روستایی ، صنایع دستی و صنایع کوچک کشور را در اختیار دارند باید هشیار باشند که با فضاسازی مخفی ایجاد شده توسط شرکت دولتی و خصولتی که ۸۰درصد صادرات در سال جاری را بخود اختصاص داده اند و ارز حاصل از صادرات مواد اولیه ای که لازم بود در بازار داخل به خوراک صنایع کوچک و متوسط تبدیل تا چرخ آنها بچرخد و اشتغال حفظ شود را بجای فروش به سامانه نیما به نرخ آزاد در خارج کشور فروخته و میفروشند، جاده صاف کن نباشند.
ضرورت برخورد با مدیران متخلف
دولت « به معنای عام » نیز که شعار حمایت از تولید و صادرات توسط بخش خصوصی بسیار در زبان دارد ، اگر راست میگوید (که امیدواریم اینگونه باشد ) باید شرکتهای دولتی و خصولتی را که صاحب ۸۰ درصد ارز حاصل از صادرات هستند برای برگشت ارز تحت فشارقرار دهد و حتی مدیران آنها را برکنار و اگرلازم بود باکمک قانون و قوه قضائیه زندانی کند .
ضمن اینکه صادرکنندگان بخش خصوصی محصولات کشاورزی، روستایی، صنایع دستی، اشتغال زا که ارز کمتری میبرد، را برای برگشت ارز به سامانه نیما تحت فشار قرار ندهد و راهکاری میانه پیدا کند .
خود را پنهان میکنند
فعالین و صادرکنندگان بخش خصوصی باید دقت کنند تحت تاثیر فضا سازی و تبلیغات استادانه و پرخرج حیاط خلوتها قرار نگیرند و مفت و مجانی برای بعضی از مدیران بنگاههای دولتی و خصولتی خدمت نکرده و اجازه ندهند تلاش آنها برای برنگرداندن ارز حاصل از صادرات کالاهایی که باید در داخل بعنوان مواد اولیه مصرف میشد و صادرات آن کالاها با محاسبه نرخ ارز آزاد باعث گرانی تولیدات داخلی و بالا رفتن هزینه زندگی مردم میشود، به نتیجه برسد.
چرا که این افراد با زرنگی خود را در پناه بخش خصوصی که قسمت کمی از صادرات آن هم صادراتی که مثلا با سرانگشت هنر زحمتکشانی چون قالیبافان و کشاورزان و صنایع کوچک تولید میشود را به عهده بگیرند و شخصیت واقعی خود را مخفی کنند و از فضائی که ممکن است خود به نام صادرکنندگان کوچک ایجاد و فریاد بخش خصوصی را بلند کنند، برای منفعت طلبی بیشتر و گران کردن مواد اولیه تولید و درنهایت مصرف مردم استفاده کنند.
اتاق از دولت بپرسد
فعالین بخش خصوصی بویژه اتاق بازرگانی باید از دولت بخواهند بین صادرکنندگان ۸۰ درصدی که عمدتا مواد خام و اولیه تولید کشور هستند با ۲۰ درصد صادرات بخش خصوصی که عموما کالاهای کشاورزی، روستایی، صنایع دستی، صنایع کوچک اشتغال زا میباشند تفاوت جدی قائل شود و حساب این دو را از هم جدا بداند، اتاق بازرگانی باید از دولت سوال کند چرا باید صادرات کالاهایی با منشاء روستایی و بخش کشاورزی و صنایع دستی، قالی دستباف و تولیداتی مانند سیمان که چند برابر مصرف داخل کشور ظرفیت تولید دارد و اشتغال زا و مانع مهاجرت مردم از روستاها به شهرها هستند تعهد برگشت ارز هم تراز پتروشیمی و فولاد و … که عمدتا از مواد اولیه معدنی ارزان دولتی استفاده میکنند، داشته باشد؟
و متاسفانه با صادرکننده کوچک بخش خصوصی برای عدم فروش ارز به سامانه نیما برخورد شدید انجام شود ،
در حالی که بنگاههای دولتی و دولتیهای تبدیل شده به حیاط خلوت یعنی همان خصولتیها که از برگشت ارز خودداری کرده و میکنند با برخورد جدی مواجه نشوند، آیا واقعا نظام و دولت قادر نیست با مدیران بنگاههای دولتی که دستورات و بخشنامهها را اجرا نمی کنند برخورد کند؟
آیا واقعا ارزش تفاوت نرخ ارز حاصل از صادرات صنایع کوچک و بخش کشاورزی و روستایی و صنایع دستی که با وجود بیش از پنجاه در صد ایجاد اشتغال، شاید حجم کمتر از ده درصد کل ارز حاصل از صادرات نفتی و غیر نفتی کشور را در اختیار داشته باشند مشکل اقتصاد کشور و دولت را حل میکند؟
#ساختارها #ارز #صادرات #تولید #کشاورزی #رانت #اشتغال #خصولتی #دولت #روستا #کسب_و_کار #شفافیت #مواد_اولیه #بیکاری #تورم #قانون #افغانسان #خصوصی
روزنامه صبح امروز 13/8/97
http://sobhe-emrooz.ir/?p=35435
- فعالان بخش صادرات در گفتوگو با قدس:
نگذاریم صادرات قربانی تصمیمات اشتباه شود
۲۹ مهرماه روز ملی صادرات نامگذاری شده تا به بهانه آن در این روز مباحث مرتبط با این حوزه بازگو شود که از قدردانی از فعالان و معرفی برترینها گرفته تا انتقادهای آنها را شامل میشود
به همین مناسبت ما هم با دو نفر از مدیران این حوزه گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید:
درمان اشتباه اعتیاد۴۰ ساله نظام بانکی
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان خراسان رضوی میگوید: اشتباه دولت در شیوه درمان مشکلات اقتصادی موجب شده تا برنامهریزیهای قبلی فعالان اقتصادی به یکباره از دستور کار خارج شود.
محمدحسن روشنک میافزاید: برای بررسی شرایط حاکم بر صادرات لازم است به ریشهیابی آنها بپردازیم که از اوایل سال ۹۶ آغاز شد و عدهای از ذی نفعان خاص از طریق فشار بر رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد شرایط را به گونهای رقم زدند که در نهایت در تاریخ ۱۱ شهریور ماه سال ۹۶ به یکباره دولت مبلغ سود بانکی را کاهش داد.
وی ادامه میدهد: در تمام سیستمهای اقتصادی برای کنترل نقدینگی یا تورم، سود بانکی را تغییر میدهند اما هیچ گاه کاهش اعمالی به یک درصد هم نمیرسد چون میدانند موجب به هم خوردن تمام محاسبات میشود.
با این وصف اشتباه دولت صورت گرفت و بسیاری از شهروندان برای حفظ ارزش دارایی خود به خرید سکه و ارز اقدام کردند و دیدیم که در مدت کوتاهی قیمت دلار دستخوش تغییرات غیر قابل تصوری شد در حالیکه هنوز خبری از تحریمهای دوباره و کمبود دلار در بازار نبود.
وی میافزاید: دولت با این تصمیم خود میخواست اعتیاد ۴۰ ساله وابستگی نظام بانکی را یک شبه درمان کند که شیوه اشتباهی بود و در حالیکه انتظار میرفت دولت بعد از مدتی پی به این اشتباه خود برده و آن را اصلاح کند، در ۲۰ فروردین ماه سال جاری دومین اشتباه خود را مرتکب شد و معاون رئیس جمهور قیمت ۴۲۰۰ تومانی را برای دلار اعلام کرد و مدعی شد نخواهد گذاشت بازار دچار نوسان شود، اما دیدیم که در عمل قادر به کنترل بازار نشد و تا مرز ۱۹ هزار تومان بالا رفت.
بلا تکلیفی صادرکننده
روشنک در ادامه میگوید: این اتفاقات در حالی رخ داد که بر اساس الزامات توسعه صادرات برنامهریزیهای دقیقی در استان صورت گرفته بود که به تأیید کارگروه توسعه صادرات و شورای گفتوگوی استان رسیده بود و در سفر هیئت دولت به مشهد هم به تصویب رسیده بود اما با تصمیمات گرفته شده تمام برنامه ریزیها به هم خورد. وی اظهار میدارد: تصمیمات ابلاغی دولت موجب سردرگمی صادرکنندگان شد چرا که نمیدانستند ارزی را که قرار است به کشور برگردانند با چه قیمتی باید محاسبه کنند هر چند بخشنامه دولت چهار روش برای بازگرداندن ارز پیش بینی کرده بود که شامل وارد کردن معادل صادرات و محاسبه به جای بدهی ارزی و پس انداز کردن در حساب ارزی و در نهایت فروش به بانک مرکزی میشد.
اما در تبصره آن آمده بود صادر کنندگان کالا به عراق و افغانستان از بند چهارم آن معاف هستند لذا بسیاری از صادرکنندهها به تصور همین معافیت به عراق و افغانستان کالا فرستادند و دلار را به سامانه نیما برنگرداندند، اما مدتی بعد تفسیر دیگری ارائه شد و خواهان بازگرداندن ارز شدند و همین مسئله مشکلاتی را برای آنها ایجاد کرده است.
آفت خودخواسته صادرات
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان خراسان رضوی در ادامه به مشکل دیگری که به دنبال این تصمیمات بروز کرده اشاره میکند و میگوید: شرایط ایجاد شده از سوی دولت که مابه التفاوت سنگین و البته نامعلوم و مبهم و نبود آینده روشن در امر صادرات موجب شده تا سال جاری بسیاری از فعالان باسابقه و خوشنام صادرات، خود را کنار بکشند و همین امر سبب شد تا عدهای از این وضعیت سوء استفاده کنند و با استفاده از خلأهای قانونی و به وسیله کارتهای اجارهای وارد میدان صادرات بشوند که چند نمونه کوچک آن در ماههای اخیر رسانهای شد، اما سال آینده عمق فاجعه بیشتر روشن میشود، زمانی که اعلام کنند مثلاً ۴۰ میلیارد صادرات داشتیم اما مبلغ برگشتی به سامانه نیما کمتر از نصف بوده و چند میلیارد دلار گم شده است.
وی ادامه میدهد: سال بعد زمانی که بخواهند صادر کننده نمونه معرفی کنند باید نام کسانی را بیاورند که حتی نمیدانند صادرات چیست چون صادرات به نام کسانی صورت میگیرد که تنها نامشان روی کارت نوشته شده و عملاً عدهای دیگر کار میکنند و سود میبرند و صاحبان کارت به عنوان بدهکار مالیاتی شناخته میشوند.
روشنک تأکید میکند: ادامه این روند آفت صادرات و تولید خواهد شد و شاید در کوتاه مدت آمار صادرات رشد داشته باشد اما در دراز مدت به ضرر تولید و صادرات خواهد بود، چرا که این افراد خاص نه به دنبال جایگاه کالای ایرانی در خارج هستند و نه به کیفیت کالای صادراتی فکر میکنند و تنها به دنبال سود خودشان هستند و وقتی سودی نداشته باشند به حوزه دیگری میروند و آن وقت فعالان واقعی باید تاوان تخلفات آنها را بدهند.
حذف قوانین مشکلساز
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی هم معتقد است: برای رونق صادرات باید قوانین دست و پاگیر را حذف کرد.
فیروز ابراهیمی میگوید: در کنار مشکلات قدیمی حوزه صادرات در حال حاضر و به دنبال خروج آمریکا از توافق هستهای، مشکلات جدیدی هم دامنگیر فعالان این بخش شده است.
وی میافزاید:مباحثی چون محدودیتهای منابع ارزی از جمله پس لرزههای این اقدام غربیهاست اما برخی تصمیمات داخلی هم به سختتر شدن شرایط منجر شده است که مهمترین آنها موضوع پیمان سپاری ارزی میباشد.
وی ادامه میدهد:شروط ایجاد شده در قالب این دستورعمل دولت برای انتقال ارز حاصل از صادرات برای بازرگانان مشکلاتی را ایجاد کرده که مورد انتقاد آنان است.
ابراهیمی میگوید: در حال حاضر بیشترین صادرات با استفاده از کارتهای بازرگانی به اصطلاح یک بار مصرف صورت میگیرد، به بیان سادهتر صادرات از طریق کارتهای بی هویت انجام میشود و متضرر اصلی این اقدام خود دولت میباشد، چرا که دولت از دسترسی به حقوق خود از قبیل حقوق گمرکی محروم میشود و به نوعی ضرر ملی محسوب میشود.
این در حالی است که طرف قرارداد خارجی استانی مانند خراسان رضوی عمدتاً کشورهایی هستند که یا سیستم بانکی قوی ندارند یا به دلیل اوضاع اقتصادی در شرایط مطلوبی قرار ندارند و با وضعیت پیش آمده در نگرانی و عدم اطمینان از آینده به سر میبرند که این تعلل آنها میتواند در میزان صادرات ما اثرگذار باشد. بنابراین باید به نحوی عمل کنیم که بتوانیم شرایط راحت تری را برای انجام امور مربوط به صادرات فراهم نماییم.
البته ذکر این نکته لازم است که بخش قابل توجهی از صادرات خراسان رضوی به گونهای است که خریداران با حضور در استان به صورت ریالی پرداخت میکنند و در نتیجه محاسبات با مبنای ارزی در این موارد اندکی با مشکل روبهرو خواهد شد.
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی میافزاید: مشکل دیگر صادرات در حال حاضر عدم تطبیق قیمت پایه صادراتی برخی از کالاها با قیمت اصلی آن است به طور مثال کالایی که عملاً به دو دلار صادر میشود، در محاسبات گمرکی با قیمت ۴ دلاری محاسبه میشود که این امر به دلیل اهمال کاری یا اشتباه صادرکنندگان و بخش گمرکی در سالهای گذشته اتفاق افتاده و باید برای اصلاح این رویه اقدام شود.
ابراهیمی با اشاره به رشد قابل توجه صادرات در ۶ماهه اول سال جاری اظهار میدارد: هرچند موارد ذکر شده بر روند کار تأثیر داشته ولی صادرات استان رشد ۳۲ درصدی داشته است.
وی ادامه میدهد: بر اساس پیش بینی اواخر سال قبل رشد۱۲ درصدی هدف گذاری شده بود که خوشبختانه گزارشهای ۶ماه اول حکایت از رشد ۳۲ درصدی دارد و اگر موانع مذکور نبود یا دولت اندکی همکاری میکرد، از مرز ۵۰ درصد رشد هم عبور میکردیم، بنابراین برای رونق بیشتر صادرات باید در مورد کاستن موانع موجود چاره اندیشی شود.
#ساختارها #ارز #صادرات #قانون #بانک #تورم #سرمایه #طلا #تحریم #تولید #گمرک #قیمت_تمام_شده #شفافیت #رانت
http://qudsonline.ir/news/625778/
روزنامه قدس 29/7/97
- گرانی امروز و ارزانی فردای ارز
نگران گرانی امروز یا ارزانی فردای ارز باشیم
یادداشت محمد حسین روشنک، رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی با روزنامه صبح امروز:
قیمت واقعی دلار در تاریخ 11/6/1396 قبل از دستکاری در نظام پولی معادل ۵ هزار تومان بود که دولت با پرداخت ۱۵۰۰ تومان سوبسید حدود ۳۵۰۰ تومان نگهداشته بود آن دستکاری باعث شد در تاریخ ۲۰ فروردین ۱۳۹۷ دلار به مرز قیمت واقعی ۶۵۰۰ تومان نزدیک شود در این موقع دولت اگر خوش بین باشیم باید بگویم ناشیانه تصمیم گرفت نرخ دلار را در مرز ۴۲۰۰ تومان تک نرخی اعلام و خرید و فروش آنرا غیر قانونی و ۲۳۰۰ تومان باقیمانده را سوبسید بدهد که البته همان زمان مشخص بود تاثیر دستکاری شهریور ۹۶ این امکان را از دولت گرفته لذا تک نرخی ارز ممکن نیست ، دستکاریهای شهریور ۹۶ و فرودین ۹۷ در نظام پولی همراه با تهدیدات ترامپ باعث شد نرخ دلار از کنترل خارج و این روزها به مرز ۱۹ هزار تومان نزدیک شود ، این در حالی است که اقتصاد امروز ایران ظرفیت دلار از بیش از حدود ۷۵۰۰ تومان را ندارد مگر اینکه حقوق کارگر و کارمند و خدمات به ۲یا ۳ برابر افزایش یابد که این نیز غیر ممکن است و اقتصاد و فضای کسب و کار این توان را ندارد و اگر اینچنین شود چرخ اشتباهی است که خسارت نهایی متوجه اقشار کم در آمد خواهد بود.
اما اگر شرایط جدیدی در روابط سیاسی با دنیا فرابرسد که بنظر میرسد ممکن خواهد بود و یا آنگونه که قلم درتاریخ 15/6/1396 پیشنهاد کرد بانک مرکزی ارزش پس اندازهای مردم در بانکها را در تراز نرخ طلا و ارز بیمه کند که بنظر میرسد از طرحهای در دست اقدام بانک مرکزی این مورد باشد ، یقینا نرخ دلار به حدود ۷۰۰۰ تا ۷۵۰۰ تومان باز خواهد گشت و شرایطی چون پذیرش قطع نامه و نرخ سهام پدیده و بانک ثامن ایجاد و جمع زیادی را با زیان بزرگ مواجه خواهد کرد
در آن صورت مدعیهای زیادی که حتما چون سهامداران پدیده جلو مجلس و استانداریها تحصن نیز خواهند داشت ایجاد و دردسر جدیدی فراهم میشود که باید از حالا بفکر آن زمان بود قلم اطمینان دارد که حباب نرخ ارز و طلا تخلیه خواهد شد
#ساختارها #ارز #یارانه #پدیده #بانک #کسب_و_کار #تورم #قانون #فرهنگسازی #رسانه
روزنامه صبح امروز ، 8/7/97
@karafarinkh
- رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی در گفتگو با ایسنا :
نرخ دلار به 7 هزار تومان بازخواهد گشت
یک کارشناس اقتصادی گفت: من اطمینان دارم که حباب نرخ ارز و طلا تخلیه خواهد شد.
محمدحسین روشنک در گفتوگو با ایسنا- منطقه خراسان، اظهار کرد: قیمت واقعی دلار در تاریخ ۱۱ شهریور سال گذشته قبل از دستکاری در نظام پولی معادل ۵۰۰۰ تومان بود که دولت با پرداخت ۱۵۰۰ تومان سوبسید قیمت آن را حدود ۳۵۰۰ تومان نگه داشته بود که آن دستکاری باعث شد در تاریخ ۲۰ فروردین سال ۱۳۹۷ دلار به مرز قیمت واقعی یعنی ۶۵۰۰ تومان نزدیک شود، در این موقع دولت اگر خوشبین باشیم باید بگویم ناشیانه تصمیم گرفت.
وی ادامه داد: دولت نرخ دلار را در مرز ۴۲۰۰ تومان تک نرخی و خرید و فروش آن را غیر قانونی اعلام کرد و بنا شد که ۲۳۰۰ تومان باقیمانده را سوبسید بدهد که البته همان زمان مشخص بود تاثیر دستکاری شهریور ۹۶ این امکان را از دولت گرفته لذا تک نرخی ارز ممکن نیست، همچنین دستکاریهای شهریور ۹۶ و فرودین ماه ۹۷ در نظام پولی همراه با تهدیدات ترامپ باعث شد، نرخ دلار از کنترل خارج و این روزها به مرز ۱۹ هزار تومان نزدیک شود، این در حالی است که اقتصاد امروز ایران ظرفیت دلار از بیش از حدود ۷۵۰۰ تومان را ندارد، مگر اینکه حقوق کارگر، کارمند و خدمات به ۲ یا ۳ برابر افزایش یابد که این مساله نیز غیر ممکن است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی تصریح کرد: اقتصاد و فضای کسب و کار این توان را ندارد و اگر این چنین شود چرخ اشتباهی است که خسارت نهایی متوجه اقشار کم در آمد خواهد بود.
روشنک بیان کرد: اما اگر شرایط جدیدی در روابط سیاسی با دنیا فرا برسد که به نظر میرسد ممکن خواهد بود و یا آنگونه که قلم درتاریخ ۱۵ شهریور ماه سال گذشته پیشنهاد کرد بانک مرکزی ارزش پساندازهای مردم در بانکها را در تراز نرخ طلا و ارز بیمه کند که به نظر میرسد از طرحهای در دست اقدام بانک مرکزی این مورد باشد، یقینا نرخ دلار به حدود ۷۰۰۰ تا ۷۵۰۰ تومان باز خواهد گشت.
وی خاطرنشان کرد: من اطمینان دارم که حباب نرخ ارز و طلا تخلیه خواهد شد.
#ارز #ساختارها #دیپلماسی #کسب_و_کار #طلا #دیپلماسی #تورم
http://khorasan.isna.ir/Default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=138513
ایسنا / 10/7/97