logoooo

تحریم

1. ایران و چین: رفقای خوب 

محمد حسین روشنک، عضو اتاق بازرگانی ایران، عقیده دارد که چین در دوران تحریم و در شرایطی که به مردم و کشور از سوی دشمنان اقتصادی کشور فشار وارد می‌شد روابط خود را حفظ کرد و از این نظر چین می‌تواند شریک تجاری و تکنولوژیکی خوبی برای ایران محسوب شود. اما در روابط با این کشور باید مراقب بود که از تجارت با این کشور بتوانیم زیرساخت‌های اقتصاد خود را تقویت نماییم.
روشنک در مورد روابط اقتصادی میان دوکشور به اتاق خبر گفت: در این بین می‌توان با تشکیل کارگروهی متشکل از اقتصاد دانان و کارشناسان برای برنامه ریزی برای تجارت با چین در دوران پسا تحریم، روابط تجاری میان این دو کشور را توسعه داد. علیرغم این که چین به عنوان یکی از کشورهایی که ایران را در دوران تحریم تنها نگذاشت محترم است اما باید توجه داشت که حجم واردات از این کشور منجر به ضربه خوردن اقتصاد کشور و تولید داخلی نشود.

عضو اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر حفظ روابط اقتصادی با این کشور صحبت‌های خود را این گونه ادامه داد: در این کشور کالاهایی تولید می‌شود که قادر به رقابت با تولیدات اروپایی دارند. اما بازار مصرف ما به گونه‌ای است که برای مصرف کنندگان قیمت پایین اولویت بر کیفیت دارد. باید با کمک رسانه‌ها فرهنگ سازی کرد و مردم را تشویق به مصرف کالا با کیفیت چه داخلی چه خارجی کرد.
وی در پایان گفت: توصیه من به بازرگانان و فعالان اقتصادی این است که از فضای به وجود آمده در دوران پسا تحریم نهایت استفاده را کنند تا با توسعه ارتباطات تجاری با چین و واردات کالاهای مرغوب این کشور در جهت توسعه زیرساخت‌های تولیدی کشور حرکت کرد.

#چین #صادرات #تحریم #واردات #قیمت-تمام-شده #رسانه #فرهنگسازی

http://www.otaghnews.com/news/311567/%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%A8%D8%B7-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%DA%86%DB%8C%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%DA%AF%D8%B0%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D9%88-%D9%BE%D8%B3%D8%A7-%D8%A8%D8%B1%D8%AC%D8%A7%D9%85

5/11/94 – فراخبر

 

 

  1. بایسته‌های تحقق شعار سال و اقتصاد مقاومتی

#یادداشت

تجربه نشان داده آنچه را اقتصاد دانان بزرگ در خصوص پیش نیاز امنیت سیاسی و اجتماعی برای توسعه اقتصاد گفته اند کاملاً صحیح است.در همین مملکت عزیز خودمان هرگاه فضای سیاسی و اجتماعی داخلی و برون مرزی کشور از امنیت و نشاط برخوردار بوده باعث ایجاد فضای مناسب کسب و کار که رشداقتصاد و کاهش تورم را به همراه داشته شده است و برعکس هرگاه جنجال‌های سیاسی در فضای داخلی وروابط خارجی رقم خورده بلا فاصله بر امنیت فضای مناسب کسب و کار تاثیر منفی گذاشته بطوریکه با وجود در آمدهای سرشارنفتی, رشد اقتصاد متوقف و تورم و بیکاری و به هم خوردن دخل و خرج جامعه خودنمایی کرده است ؛ قلم که فکر می‌کرد در روز ولادت بزرگ عدالت خواه هستی تصمیمی به نوشتن یادداشتی در آن مورد داریم اثر گذاشته ارتباط آنچه نوشتیم با امروز کجاست به او گفتم مولا امیر المومنین حضرت علی (ع) ازجمله راه‌های رسیدن به عدالت و رفاه جامعه را ایجاد امنیت درفضای مناسب کسب و کار حلال برای آحاد مردم معرفی فرموده اند ؛ لذا امروز مناسب است بنویسم در سالی که مقام معظم رهبری سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را ابلاغ و سال را به عنوان سال اقتصادوفرهنگ باعزم ملی ومدیریت جهادی اعلام فرموده اند و در بیاناتشان بر رفع مشکلات معیشتی مردم تاکید می‌نمایند چرا عده‌ای که اقلیتی بیش نیستند با گفتن مطالب نا امید کننده فضای شفاف داخلی و سیاست‌های خارجی را تیره و تار معرفی می‌کنند ؛ وقتی مقام معظم رهبری با صراحت اعلام می‌دارند از مذاکرات هسته‌ای حمایت می‌کنند و رئیس جمهور محترم نیز می‌گویند در مذاکرات هسته‌ای هیچ اقدامی بدون نظر رهبری صورت نگرفته و نخواهد گرفت ، چرا این اقلیت بر خلاف آن شعار می‌دهند اینان خوب می‌دانند دولت تدبیر و امید خود را موظف به اجرای رهنمودهای رهبری می‌داند؛ پس چرا شعار‌هایی سر می‌دهند که تاثیر فوری در تخریب فضای کسب و کار و اقتصاد کشور داشته و تورم و بیکاری را افزایش می‌دهد آیا رسیدن به مقاصد سیاسی ارزش تخریب معیشت اقشار کم درامد جامعه را دارد ؛ ملت سربلند ایران اسلامی خود شاهد هستند هر روز که فضای سیاسی جامعه با شعارهای نا امید کنند همراه می‌شود. قیمت دلار و کالاهای مصرفی افزایش می‌یابد نمایندگان فهیم ملت در مجلس شورای اسلامی نیز که حق سوال از دولت و وزرا را دارند از این بنده کوچک بهتر میدانند سوال از وزرا و کشاندن آن‌ها به مجلس تا چه اندازه باعث تخریب امنیت فضای کسب وکار و جلو گیری ازتوسعه سرمایه گذاری در کشور می‌شود نمایندگان محترم و گروه‌های سیاسی توجه دارند بعضی اقدامات ضمن جلوگیری از تحقق اهداف نامگذاری سال بر زحمت مقام عظمای ولایت برای آرام کردن فضا و برگرداندن امید به جامعه می‌افزاید. 

#کسب_و_کار #ساختارها #دیپلماسی #تحریم #دولت #امنیت #برجام #نشاط #سرمایه

http://fara-khabar.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=5:1393-03-03-17-07-17&catid=2:eghtesad&Itemid=8

 03 خرداد 1393 |فراخبر

 

 

  1. عضو اتاق بازرگانی مشهد در گفت و گو با اتاق خبر اعلام کرد

قد خمیده تولیدات داخلی در مقابل کالاهای وارداتی

واردات کالا از کشورهای اروپایی نیز بازار داخلی را ناکارآمد می‌کند و باید سیاست‌هایی را بکارگیریم که با همکاری بخش خصوصی مصرف کالاهای داخلی را برای مصرف کنندگان تبدیل به ارزش کنیم.

 

یکی از معیار‌های سنجش اقتصاد کشورها میرزان واردات و مراودات تجاری است. با توجه به این مسئله دولت یازدهم کاهش واردات را یکی از برنامه‌های مهم خود قرار داده است. حال اتاق خبر برای بررسی عملکرد دولت در این خصوص و تاثیرات این طرح بر وضعیت اقتصادی به سراغ محمد حسین روشنک عضو اتاق بازرگانی مشهد رفته است که مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید

  • برخی رسانه‌ها میزان واردات کالاهای چینی را از آغاز امسال حدود 2میلیارد و 400میلیون دلار اعلام کردند با توجه به اینکه یکی از برنامه‌های دولت کاهش میزان واردات بوده است این آمار را تا چه اندازه واقعی می‌دانید؟

اگر این رقم اعلام شده کمتر از این عدد نباشد قطعا بیشتر نیست. در واقع به نظر می‌رسد که این آمار رسمی باشد و آمار کالای غیر رسمی در آن محاسبه نشده است.

  • آیا هنوز زمان آن نرسیده است که میزان واردات خود را از کشور چین کاهش دهیم ؟

بله از نظر من برای این اقدام دیر هم شده است کشور چین در اوج تحریم‌ها حجم زیادی از ارز درآمدی ما را به خود اختصاص داد. در واقع همکاری که این کشور داشته با ایران نبوده است بلکه در راستای حفظ منافع خود بوده است، چنانکه چین در کنفرانس شانگهای این مسئله را ثابت کرد و نشان داد که اگر چه چین در دوران تحریم از ما حمایت کرد اما این برای منافع اقتصادی خودش بوده است. در این کنفرانس چین نشان داد از اینکه ما به بازار جهانی باز می‌گردیم ناخشنود است و در شرایط پساتحریم از ایجاد ارتباط با کشور‌های اروپایی و آمریکایی با ما نگران است. به همین دلیل با آوردن بهانه‌ای واهی از عضویت ایران در آن کنفرانس اعلام مخالفت کرد. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که دولت و بخش‌های دولتی در تلاش باشند تا میزان واردات را کاهش دهیم به ویژه از کشور چین که ایران را بازاری برای کالاهای بی کیفیت خود کرده است. برای عملی شدن این اقدام زیرساخت‌هایی لازم است که ما باید در داخل کشور با همکاری بخش خصوصی و دولت کالاهایی را تولید کنیم که بتواند در قیمت و کیفیت در مقابل کالاهای وارداتی مقاومت کند. در حال حاضر علت اینکه چین برنده بازار ایران است همین است زیرا به دلایل متعددی قیمت تمام شده کالاهای تولیدی ما بالا است و قادر به رقابت نیستیم. بنابراین تمام اقدامات ما مانند بالا بردن تعرفه‌های گمرکی و ممانعت از ورود کالاها باعث ترویج فساد و افزایش قاچاق می‌شود.

تقاضای ما از کمیسیون اقتصادی مجلس، اتاق بازرگانی و تمام تشکل‌های بخش خصوصی و دولتی این است که کارگروه‌های مسلطی تشکیل دهیم که دلایل افزایش قیمت تمام شده کالا و خدمات را بررسی کند و فاکتورهایی چون مالیات، نرخ بهره بانکی و غیره که در افزایش هزینه تولید موثر هستند مورد کارشناسی و تحلیل قرار گیرد. با شناسایی این عوامل می‌توانیم مانع بروز این اتفاق شویم که در نهایت در ورود بی رویه کالا از کشورهای دیگر جلوگیری شود.

  • پیشنهاد می‌کنید که وادات کالاها باید محدود شود؟

تا حدودی بله، این در حالی است که آنچه به اقتصاد کشور صدمه می‌زند واردات کالاهای نهایی است و واردات مواد اولیه حتی می‌تواند صنعت و تجارت را در کشور رونق دهد زیرا مواد اولیه تبدیل به کالای ساخته شده می‌شود و با ارزش افزوده‌ای که بر آن انجام می‌شود از آن در رفع نیاز داخل یا صادرات استفاده می‌کنیم. اما مشکل ما با چین این است که اکثر واردات این کشور به شکل کالاهای نهایی می‌باشد که این بدترین نوع واردات است که اقتصاد کشور را به وضعیت فعلی کشانده است.

  • با توجه به اینکه در بالا اشاره کردید که کاهش هزینه‌های تولید می‌تواند به تولید داخلی کمک کند و در کاهش واردات کالا موثر باشد چه راهکار دیگری را در این خصوص پیشنهاد می‌کنید؟

حقیقت این است که به جز کاهش هزینه‌های تولید هیچ عامل دیگری دراین خصوص موثر نمی باشد. به هر حال این مسئله وجود دارد که مصرف باید تامین شود که این ممکن است از طریق تولیدات داخل اتفاق بیفتد و یا از طریق واردات اتفاق بیفتد که با بالا بردن نرخ تعرفه‌ها به سمت افزایش قاچاق و فساد می‌رویم بنابراین باید این نیاز را یا از تولیدات داخل تامین کنیم یا از واردات ، اگر راه اول را انتخاب کنیم که واردات کالاهای خارجی را ممنوع کنیم قطعا موفق نمی شویم زیرا این موضوع باعث ترویج فساد و قاچاق می‌شود همانطور که در شرایط تحریم‌ها اتفاق می‌افتاد که کالاهایی که به دلیل تحریم به کشور وارد نمی شد به شکل قاچاق وارد می‌شد و در بازار وجود داشت که با قیمت بالا عرضه می‌شد. درواقع باید مصرف کننده خود تمایل به مصرف کالاهای داخلی پیدا کند که این امر به دو شکل ممکن است یکی اینکه تولیدات داخل از نظر قیمت و کیفیت نسبت به کالاهای خارجی بهتر باشد و دیگر اینکه بتوانیم از طریق رسانه‌ها و تبلیغات عرق ملی و حس حمایت از تولیدات داخلی را در او ایجاد کنیم.

با توجه به این مسائل بهترین راهکار حمایت از تولید داخل است و باید بخش‌های دولتی نهایت همکاری خود را در کاهش هزینه‌های تولید انجام دهند و تا قیمت تولیدات داخلی با قیمت‌های جهانی هماهنگ شود. در آن شرایط تکلیف بخش خصوصی مشخص می‌شود تا با توجه به توانمدی‌های خود آمادگی رقابت با بازارهای جهانی را داشته باشد. متاسفانه امروز شاهد این مسئله هستیم که هزینه تمام شده تولیدات خودرو در داخل 2 ونیم برابر دیگر کشور‌ها است که این امر باید مسئولان را از عواقب آن نگران کند.

  • از نظر شما واردات از کشورهای اروپایی می‌توانند جایگزین کالاهای چینی بشود؟

کشور‌های اروپایی عمدتا تولیدات خود را به بازار چین منتقل کرده اند، امروزه بخش بزرگی از تولیداتی که تحت عنوان برندهای اروپایی در کشور به مصرف می‌رسد در بازار چین تولید می‌شود اگرچه ممکن است از طریق کشورهای اروپایی به ایران صادرشوند اما تولیداتشان در چین انجام می‌شود زیرا قیمت تمام شده کالا در بازار آن کشورها گران است آنها برای حل این مسئله تولیدات خود را به کشورهای چین، بنگلادش و هندوستان منتقل کرده اند. با توجه به این مسائل باید برنامه ریزی‌ای داشته باشیم که میزان واردات را کاهش دهیم و کشور را از مقصد تولیدات دنیا به مبدا تولیدات تبدیل کنیم. به ویژه اینکه مسائل پیش آمده به ما ثابت کرد که چین به عنوان کشوری که در طول چند سال گذشته بیشترین مراودات تجاری را با ما داشته است تنها منافع خود را در نظر داشته است ؛وقتی در کنفرانس شانگهای کشور چین مخالفت خود را در خصوص حضور و عضویت ایران در این کنفرانس اعلام کرد جای تعجب داشت و ما می‌گفتیم دریغ از آن دلارهای زیادی که در طی دو دولت قبلی به حساب این کشور واریز کردیم.

  • به نظر شما در شرایط تحریم چین تنها راه پیش روی ما نبوده است؟

خیر این مسئله درست نمی باشد. در دولت نهم و دهم که دوره‌های پردرآمد کشور بود این بدترین راهکار بود که ما برای مقابله با تحریم‌ها پیش گرفتیم. مقام معظم رهبری در چند سال گذشته تاکیداتی بر بحث اقتصاد مقاومتی می‌کردند. اگر در دولت‌های پیشین با وجود درآمدهای بالایی که داشتیم به اقتصاد مقاومتی توجه می‌شد و ظرفیت‌های داخلی مورد ارزیابی قرار می‌گرفت می‌توانستیم به مرحله خودکفایی و عبور از بحران‌های تحریم برسیم. اما متاسفانه این اقدامات انجام نشد و ساده ترین راه را اتخاذ کردیم که یکی ازنتایج آن نفوذ بازار بی کیفیت چین به کشور بود. در آن شرایط اقداماتی از این دست بسیار صورت گرفت که جز ضرر و ناکارآمدی اقتصادی ثمره‌ای نداشت. بنابراین در آن شرایط همانطور که توانستیم با برنامه‌های دقیق، همچنین درآمد سرشار در حوزه تسهیلات نظامی عملکرد خوبی داشته باشیم و خودکفا شویم می‌توانستیم در زمینه اقتصاد نیز حساب شده‌تر عمل کنیم. درآن زمان مقام معظم رهبری هنگامی که سال‌ها را نامگذاری می‌کردند سیاست‌های مورد نظر را نیز بیان می‌کردند اما متاسفانه از این توصیه‌ها استفاده نمی شد و امروز که مایل به بکارگیری این سیاست‌ها هستیم پول و اعتبار مورد نیاز برای آنها را در اختیار نداریم. در واقع درآمدهای ناشی از فروش نفت 147دلاری قابل قیاس با نفت 40دلاری نیست که اگر با صرف آنها به جای کالای چینی تکنولوژی و صنایع وارد می‌کردیم می‌توانستیم اقتصاد خود را مقاومتی کنیم و از آن طریق بسیاری از ناکامی‌ها را در زمینه‌های مختلف اقتصادی متحمل نمی شدیم.

#چین #صادرات #ساختارها #اقتصاد_مقاومتی #تعرفه #واردات #تحریم #دولت #مواد_اولیه #قیمت_تمام_شده #رسانه #فرهنگسازی #خودرو #رانت #قاچاق #گمرک #مالیات #بانک

 

http://www.otaghnews.com/news/359084/%D9%82%D8%AF-%D8%AE%D9%85%DB%8C%D8%AF%D9%87-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D9%84%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D9%82%D8%A7%D8%A8%D9%84-%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA%DB%8C-

23/5/95

 

 

  1. افزایش اشتغال و کاهش بیکاری لازمه پویایی اقتصادی

#یادداشت

در حال حاضر عبور از رکود اقتصادی در کشور ما در برخی زوایا مثل کسب و بازگشت درآمد ارزی حاصل از فروش نفت و فراهم شدن برخی زمینه‌های مبادله اقتصادی با دنیا یا مسیرهای مبادله ارزی در خارج از کشور دیده می‌شود که هرچند این موارد در این رابطه اثرگذار بوده، اما این خروج از رکود لزوما به فعال شدن بنگاه‌های اقتصادی نینجامیده است.

یعنی بنگاه‌های اقتصادی در حوزه‌های صنعت، معدن و تجارت کشور همچنان در رکود قرار دارند و موید این موضوع آن است که می‌بینیم سطح بیکاری نه تنها کاهش نیافته، بلکه حتی تاحدی هم افزایش یافته است.

بنابراین ما زمانی می‌توانیم بگوییم رونق واقعی در فضای کسب و کار اتفاق افتاده است که شاهد توفیق بنگاه‌های اقتصادی به خصوص بنگاه‌های کوچک و متوسط باشیم، اما در این بخش ثمره خاصی مشاهده نمی کنیم. باید زمینه جذب کالاهای تولیدی در بازارهای داخلی و خارجی فراهم و از انباشت کالاهای تولیدی کارخانه‌ها یا معادن کاسته شود که این اتفاق هنوز رخ نداده است.

آنچه مسلم است این است که ما در شرایطی قرار داریم که به سمت خروج از رکود پیش می‌رویم، اما این حرکت در بدنه امور اجرایی و جزیی اقتصاد ما تاثیرگذار نبوده است چون زمانی این امر محقق می‌شود که شاهد افزایش اشتغال و کاهش بیکاری باشیم و مادامی که این اتفاق نیفتد، نمی توانیم بگوییم در بدنه اجرایی هم خروج از رکود اتفاق افتاده است.

بدون تردید دولت یازدهم در حرکت برون مرزی خود، توفیقات قابل توجهی کسب کرده و با شکستن سد تحریم‌ها توانسته اقدامات اثرگذاری در این زمینه انجام دهد. اما متاسفانه در بخش‌های مربوط به داخل کشور اقدامات موثر کافی و برنامه ریزی خاصی انجام نداده است. بنابراین ما در این قسمت‌ها دچار مشکل هستیم و راه حل آن کارآمد کردن و ایجاد تحرک واقعی در وزارتخانه‌های اقتصادی شامل وزارت کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت راه و شهرسازی است.

در طول چند سال اخیر ما در حالی شاهد رکود حاکم بر بخش مسکن و ساختمان کشور بوده ایم که این بخش ارتباط چندانی با تحریم‌ها ندارد و ضعف مدیریت‌ها در این بخش موجب بروز این معضل شده است. بر این اساس وزارت راه و شهرسازی می‌تواند با فعال کردن بخش عمران و مسکن، به رونق اقتصادی و عبور از رکود و ایجاد اشتغال کمک کند، چرا که رونق بخش مسکن و عمران می‌تواند بخش‌های صنعت، معدن و تجارت را هم فعال کند و وزارت راه و شهرسازی با اعمال سیاست‌های خاص و ایجاد تحرک در بخش عمران و مسکن، موجبات حرکت دیگر بخش‌های تولیدی و تجاری را فراهم کند. از طرف دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت که پایه و اساس اقتصاد و اشتغال کشور را در خود جای داده است، با ساختار فعلی پاسخگوی نیاز مدیریتی نبوده است و دولت و اقتصاد کشور از این جهت رنج می‌برد.

ضمن اینکه اقدام نادرست دولت قبل در ادغام وزارتخانه‌های راه و ترابری و مسکن و شهرسازی و همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت، تبعات منفی خود را امروز در دولت یازدهم نشان می‌دهد، به طوری که این ادغام‌ها منجر به ناکارآمدی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت راه و شهرسازی شده و در نهایت اهداف اولیه پیش بینی شده در این راستا محقق نشده است.

باید گفت به هیچ وجه امکانپذیر نیست که وزارتخانه‌ای مثل صنعت، معدن و تجارت در عین اینکه متولی بازار و کسب و کار داخلی و نیز تجارت خارجی است، متولی مغازه داری هم باشد. در تمام دنیا هم به این نتیجه رسیده اند که این بخش‌ها را نمی توان در کنار هم مدیریت کرد و به همین دلیل حوزه‌های جداگانه‌ای برای آنها تعریف شده است. به این ترتیب در کشور ما هم نتایج منفی ادغام ناموفق این وزارتخانه‌ها و نبود مدیریت صحیح در آنها، هم اکنون خود را نشان می‌دهد.

یکی دیگر از دلایل عدم موفقیت در بخش‌های مدیریتی این است که قیمت تمام شده کالاهای تولید داخل، به قدری بالا رفته که تقریبا صادرات را غیرممکن کرده است، به طوری که هرچند بنا بود در سال جاری به حدود 100 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی دست یابیم، اما در این بخش موفق نشدیم، چرا که افزایش شدید قیمت تمام شده کالاهای داخلی علاوه بر اینکه صادرات بسیاری از کالاها را غیرممکن کرده، ورود کالاهای خارجی به داخل کشور را نیز با هر تعرفه‌ای و حتی از طریق قاچاق توجیه پذیر ساخته است.

این مسائل از دلایلی است که موجب شده در بنگاه‌های خرد و متوسط و اجرایی کشور، هنوز نشانه‌ای از رونق اقتصادی مشاهده نکنیم. بنابراین اگرچه از جهت مقدمات لازم و شاخصه‌های کلی، دولت شرایط را برای خروج از رکود فراهم کرده و توانسته تاحدودی به این عرصه ورود پیدا کند، اما این گام‌ها هنوز به بدنه اجرایی در بخش‌های تولید، تجارت و کسب و کار نرسیده است و نبود اشتغال این موضوع را اثبات می‌کند.

#ساختارها #مسکن #ارز #رکود #ادغام #کسب_و_کار #اشتغال #تحریم #تولید #صادرات

http://forsatnet.ir/managers/%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D8%BA%D8%A7%D9%84-%D9%88-%DA%A9%D8%A7%D9%87%D8%B4-%D8%A8%DB%8C%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D9%84%D8%A7%D8%B2%D9%85%D9%87-%D9%BE%D9%88%DB%8C%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%DB%8C.html

 

18 آبان 1395 / فرصت امروز

 

 

  1. ما به کارآفرین پروری نیاز داریم!

 

بخش نخست گفتگوی مشهد نیوز با محمد حسین روشنک:

/عملکرد دولت‌های نهم و دهم، از نظر اقتصادی نابود کننده بود!

/طرح هدفمندی یارانه‌ها، قابل زنده کردن نیست!

/ما به کارآفرین پروری نیاز داریم!

 

«هدف گذاری «حماسه سیاسی» کاملاً محقق شد. دولت یازدهم در شرایطی شروع به کار کرد کهقدرت خرید مردم، یک چهارم شده بود! ما در اتاق بازرگانی به این جمع بندی رسیدیم که دولت نهم و دهم کاری کرده‌اند که باید 10 سال کار شود تا تازه برگردیم به وضعیت ابتدای دولت نهم! اقتصاد ما، در دوران نخست وزیری دهه 60، با سیاست‌های غلط کوپنی و دوپینگی معیوب شد! این که دولت بخواهد بگوید تا دیروز 45 هزار تومان یارانه می‌دادم؛ از امروز 80 هزار تومان می‌دهم، درد را درمان نمی‌کند، بلکه عمیق‌تر می‌کند! ما روحیه کارآفرینی را در کشور کشتیم! یک روزی بود که اگر کسی بنگاه اقتصادی داشت، به او زالو صفت می‌گفتند! …»

جملات فوق، بخشی از اظهارات محمد حسین روشنک است. روشنک، عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی می‌باشد. هم‌چنین، کسب عنوان صادرکننده نمونه ملی و کارآفرین برتر را در کارنامه دارد. در ادامه، متن کامل بخش نخست گفتگوی مشهد نیوز با آقای روشنک تقدیم می‌شود

  • در سال‌های اخیر، مقام معظم رهبری، از موضوعات اقتصادی برای نام گذاری سال‌ها استفاده می‌کنند. سال جاری نیز با عنوان سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی نام گذاری شد. اکنون که در ماه یازدهم این سال قرار داریم، به نظر شما، مردم و مسئولین چقدر توانستند در تحقق شعار امسال موفق باشند؟

 

اتفاقاً من در خصوص نام گذاری سال‌ها، ابتدای هر سال، یادداشت‌هایی می‌نویسم که بخش عمده آن‌ها در مشهد نیوز منتشر شده است. همیشه هم گلایه داشتم چرا به اهمیت این نام گذاری‌ها توجه کافی صورت نمی‌گیرد. این نام گذاری‌ها فقط یک نام گذاری ساده نیست. هدف گذاری هم هست. چرا این هدف گذاری را آن گونه که بایسته است، پیگیری نمی‌کنیم؟!

نکته دیگری که لازم است به آن دقت شود، آن است که اگر این هدف گذاری‌ها نبود، امروز چه شرایطی داشتیم؟! آن روزی که مقام معظم رهبری، این نام گذاری‌های اقتصادی را شروع کردند، امروز را می‌دیدند. اگر این هدف گذاری‌ها نبود، ما حتی در جایگاه امروز هم نبودیم.

ما در یک مبارزه همه جانبه با دنیای استکباری قرار داریم. مبارزه‌ای که صد در صد لازم بوده. اگر ما در این مبارزه مقاومت نمی‌کردیم، دنیای استکبار، وجود مملکت امام زمان (عج) را تحمل نمی‌کرد.

 اخیراً اوباما اعتراف بسیار جالبی داشت و گفت اگر می‌توانستم، پیچ و مهره‌های برنامه هسته‌ای ایران را جمع می‌کردم! این که اوباما و سایر مستکبران تا امروز نتوانسته‌اند به اهداف خود دست یابند، یکی از عواملش، هدف گذاری‌های مقام معظم رهبری در قالب نام گذاری سال‌ها بوده است. اگر چه گلایه داریم که آن طور که شایسته است، برای تحقق این هدف گذاری‌ها کار نشده، اما همین قدر هم خوب است.

امسال، هدف گذاری «حماسه سیاسی» کاملاً محقق شد. انتخابات یک حماسه سیاسی بود. به نتیجه انتخابات کار ندارم. اصل حضور مردم در انتخابات، با وجود این همه مشکلات، یک حماسه بسیار بزرگ بود.

 

اتفاق دیگری که در سال 92 افتاد، نرمش قهرمانانه بود. بعد از سی و چند سال، رئیس جمهور آمریکا با رئیس جمهور ایران تماس گرفت. این خودش یک حماسه بود. نتیجه حماسه سیاسی مردم بود. در قضیه مذاکرات هم با وجود آن که غنی سازی ادامه دارد، مذاکرات به طور نسبی به نتیجه رسیده است.

اما بعد دیگر نام گذاری امسال، «حماسه اقتصادی» بود که این هدف گذاری هم تا اندازه‌ای محقق شده است. تورم رو به کاهش رفته. اعتماد به بازار برگشته و سرمایه گذاران خارجی در تکاپو هستند تا در ایران سرمایه گذاری کنند. این مسأله، نشان دهنده آن است که ما در جهت تحقق حماسه اقتصادی پیش می‌رویم.این هدف گذاری، امسال بیش‌تر از سال‌های قبل محقق شد؛ اگر چه، هنوز جای پیشرفت زیادی دارد.

  • در طول سال‌های پایانی عمر دولت دهم، وضعیت معیشت مردم با چالش‌های اساسی مواجه شد و تورم بیش از 40 درصد و نرخ بیکاری بالا، مشکلات بسیاری را برای مردم ایجاد کرد. به عنوان یک کارشناس اقتصادی، کارنامه دولت گذشته در حوزه اقتصاد را چه طور ارزیابی می‌کنید؟

عملکرد دولت‌های نهم و دهم، از نظر اقتصادی نابود کننده بود! با وجود هدف گذاری‌های خوب مقام معظم رهبری و درآمد نفتی قابل توجه، باید در جایگاهی قرار می‌گرفتیم که امروز، گرفتاری‌هایی مثل سبد کالا، نداشته باشیم!

دولت یازدهم در شرایطی شروع به کار کرد که قدرت خرید مردم، یک چهارم شده بود! نرخ ارز بالا رفته بود! تورم سنگین داشتیم! این ناتوانی دولت گذشته در مدیریت اقتصاد، باعث شده بود دخل و خرج مردم به هم بریزد و کارمند و کارگری که می‌خواستند برای زندگی خود برنامه ریزی داشته باشند، با مشکل مواجه شوند!

عملکرد دولت‌های نهم و دهم در حوزه اقتصاد خیلی ضعیف بود! دولت یازدهم در شرایطی کارش را شروع کرد که یک اقتصاد ورشکسته تحویل گرفت! در رابطه با عملکرد اقتصادی دولت گذشته، سخن بسیار است که در این مجال کم نمی‌گنجد!

  • یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم از دولت یازدهم، بهبود وضعیت اقتصادی است. عملکرد شش ماهه دولت در این خصوص را چه طور می‌بینید؟

 ما در اتاق بازرگانی به این جمع بندی رسیدیم که دولت نهم و دهم کاری کرده‌اند که باید 10 سال کار شود تا تازه برگردیم به وضعیت ابتدای دولت نهم! حالا دولت یازدهم، در این مدت شش ماه، چه کار می‌توانسته بکند؟! این، یک مطلب است که لازم است انتظارات‌مان را از دولت یازدهم متناسب با شرایط تنظیم کنیم.

اما عملکرد دولت در این شش ماه چه طور بوده؟! اول این که بعد از چند سال، بودجه را به موقع به مجلس تحویل داد. آن هم در شرایطی که دولت گذشته، با آن که درآمد نفتی بسیار خوبی داشت، هیچ وقت بودجه را به موقع تحویل نمی‌داد!

دوم این که دولت، توقف افزایش تورم را هدف گذاری کرد و الآن می‌بینیم این هدف دولت تا حدودی محقق شده. آرامش و امنیت به اقتصاد خانوار‌ها برگشته. در شرایطی که در دولت دهم، هر کسی پول داشت، نگران بود، ارزش پولش از بین برود و سعی می‌کرد سریع، پولش را تبدیل به یک کالا مثل طلا و سکه و ارز کند، الآن، چنین جوی وجود ندارد.

موفقیت دیگر دولت در حوزه اقتصاد، ورود هیأت‌های اقتصادی خارجی به کشور با هدف سرمایه گذاری است.

نرخ ارز هم تثبیت شده و از نزدیک 4 هزار تومان در دولت قبل، به نزدیک 3 هزار تومان کاهش پیدا کرده. ضمناً نوسانات بازار ارز نسبت به گذشته، خیلی کم شده است.

البته لازم است اشاره کنم که سیاست‌های دولت در بخش تولید، خیلی موفق نبوده! تضاد بین سیاست‌های کاهش تورم و رونق تولید، مشکلاتی را برای دولت ایجاد کرده است. چون برای رونق تولید داخلی، لازم است سیاست‌های مالی انقباضی را کنار گذاشت اما در مقابل، برای کاهش تورم، دولت ناچار است سیاست‌های مالی انقباضی را دنبال کند.

اگر دخل و خرج مردم به هم ریخته نبود و دولت مجبور نبود برای کاهش تورم، سیاست انقباضی را در دستور کار قرار دهد، مطمئناً از تولید بیش‌تر حمایت می‌کرد. اما حالا دولت مجبور است به خاطر کنترل تورم، پول به جامعه تزریق نکند و این موضوع، منجر به کاهش تولید می‌شود.

 

  •  برخی منتقدان معتقدند دولت برای رفع مشکلات اقتصادی به جای توجه به ظرفیت‌های داخلی، تکیه بر اقتصاد درونی و مد نظر قرار دادن اقتصاد مقاومتی، به مذاکره با غربی‌ها و کاهش تحریم‌ها امید بسته است و راه برون رفت از مشکلات اقتصادی را رابطه با آمریکا می‌داند. نظر شما در این خصوص چیست؟ آیا این نقد را وارد می‌دانید؟

 اتفاقاً پاسخ این سؤال شما، در ادامه پاسخ قبلی است. اگر دولت بخواهد اولویت اول خود در حوزه اقتصاد را به تقویت اقتصاد درونی اختصاص دهد، این، بدین معنی است که سیاست‌های کاهش تورم را کنار بگذارد و آن وقت تورم، تا مرز صد در صد افزایش پیدا می‌کند! به نظر شما، آیا جامعه، ظرفیت پذیرش این میزان تورم را دارد؟

البته در مذاکرات ایران با دنیای استکبار، ما برای رفاقت به سمت آن‌ها نرفته‌ایم! هم ما و هم غرب، بر حسب یک ضرورت است که مذاکره می‌کنیم.می‌خواهیم گرهی را که می‌شود با دست باز کرد، با دندان باز نکنیم! کسی اشتباه نکند که حالا که مذاکره کرده‌ایم، پس با غرب رفیق شدیم!

درست است که غرب، جلوی صادرات نفت ما را گرفت، اما از آن طرف، ده‌ها برابر به آن‌ها زیان وارد شد. ما هم به مذاکره نیاز داریم اما غرب خیلی بیش‌تر از ما، به مذاکره نیاز دارد! با مقاومت ما در این چند سال، بیش‌ترین لطمات به آن‌ها وارد شد

اما در رابطه با تکیه بر اقتصاد درونی، هنوز ما در کشورمان نتوانسته‌ایم به این خواسته دست یابیم؛ چون پایه‌های اقتصاد ما، محکم نیست. دولت‌های نهم و دهم و حتی قبل از آن‌ها، دولت‌های هفتم و هشتم، هیچ کدام دولت اقتصادی نبودند. بنابراین، ما، پایه اقتصاد مقاومتی نداریم. زیر ساخت‌های اقتصاد مقاومتی باید از 15 سال قبل بسته می‌شد. بعد از دولت آقای رفسنجانی، دولتی که اقتصاد محور باشد، نداشتیم. دو دولت آقای خاتمی، فرهنگ محور بودند و دو دولت آقای احمدی نژاد، دنبال بحث‌های سیاسی بودند.

ما فیلم یوسف پیامبر را ساختیم و تفسیر تصویری از سوره یوسف ارائه دادیم. خوب هم بود. سؤال این جاست که چرا ما از این فیلم درس نگرفتیم؟! چرا دولت ما از این فیلم درس نگرفت؟! در این فیلم دیدیم وقتی حضرت یوسف، آینده دشوار و قحطی را پیش بینی کرد، دستور ذخیره سازی داد و این تدبیر را به ما آموزش داد.

 دولت‌های نهم و دهم هم باید از این تفسیر تصویری درس می‌گرفتند و پیش بینی می‌کردند با راهی که می‌رویم، احتمال تحریم‌های ناجوانمردانه هست.بنابراین، باید از درآمدهای فراوانی که از محل فروش نفت داشتند، ذخیره می‌کردند تا امروز در پیاده سازی اقتصاد مقاومتی مشکل نداشته باشیم.

اگر آن روز، از آن درآمد 800 میلیارد دلاری، به خوبی استفاده می‌کردند، امروز اقتصاد مقاومتی به نتیجه رسیده بود. الآن هم سؤال ما از مسئولین دولت‌های نهم و دهم آن است که آن درآمد کجا رفت؟! اگر خرج شده است، کجا خرج شده؟ و اگر ذخیره شده است بگویید کجا؛ تا مردم هم بدانند!

اما اگر از آن درآمد خبری نیست، پس دولت یازدهم با چه چیزی، اقتصاد مقاومتی را اداره کند؟! اگر زیرساخت‌ها شکل نگرفته، امروز با کدام تولید می‌خواهیم اقتصاد مقاومتی داشته باشیم و واردات نداشته باشیم؟!

  • یکی از طرح‌های دولت برای کمک به مردم در آستانه سال جدید، توزیع سبد کالا بود که البته با برخی مشکلات همراه شد و انتقادات فراوانی را به همراه داشت؛ تا جایی که برخی اصل این طرح را زیر سؤال بردند و با تعابیری مثل «توزیع سبد کالا گداپروری است» به این طرح دولت انتقاد کردند.به نظر شما راه صحیح کمک به اقشار ضعیف مردم چگونه است؟

 برای پاسخ به این سؤال باید به دهه 60 برگردم. اقتصاد ما، در دوران نخست وزیری دهه 60، با سیاست‌های غلط کوپنی و دوپینگی، معیوب شد! عیب اقتصاد کشور ما، از آن زمان شروع شد و تا به امروز هم ادامه دارد. اصلاً پرداخت یارانه، به هر شکلی بر ضد اقتصاد است! چه نقدی، چه کالایی، چه کوپنی! این سیستم اقتصادی، نمی تواند پویا، قوی و بی عیب باشد!

اما چرا دولت یازدهم مجبور شد برای کمک به مردم، سبد کالای رایگان میان آن‌ها توزیع کند؟! پاسخ آن است که دولت یازدهم، چاره‌ای جز این کار نداشت!دولت مجبور بود که به خاطر مشکلات اقشار کم درآمد، در آستانه سال جدید به آن‌ها کمک کند. اتفاقاً در انتخاب بین کمک کالایی و کمک نقدی، دولت بهترین انتخاب را انجام داد. چون کمک نقدی دولت و تزریق پول به جامعه، باعث تورم می‌شد.

قطعاً در نحوه توزیع سبد کالا و انتخاب مواد غذایی موجود در این سبد اشکالاتی وجود داشت اما در اصل توزیع سبد کالا، به نظرم دولت، چاره‌ای جز این کار نداشت و باید به هر ترتیبی شده، به اقشار کم درآمد کمک می‌کرد.اتفاقاً آن صف‌هایی که برای دریافت سبد کالا تشکیل شد، نشان می‌دهد مردم به این سبد و کمک دولت نیاز داشتند.

البته همان طور که در ابتدای پاسخ به این سؤال عرض کردم، با اصل پرداخت یارانه موافق نیستم و معتقدم با این کار، اقتصاد بیمار می‌شود. اقتصاد ما هم از زمانی بیمار شد که بین قیمت تمام شده یک محصول و قیمتی که آن را به مردم عرضه می‌کردیم، تفاوت گذاشتیم!

مثلاً به گاز یارانه تعلق می‌گیرد و بنابراین، همیشه ما نگران مصرف زیاد مردم هستیم! چرا باید گاز کسی را که زیاد مصرف می‌کند، قطع کنیم؟! در حالی که این مشکل را در حوزه مخابرات و استفاده از تلفن نداریم. چون از ابتدا به آن یارانه اختصاص ندادیم و اجازه دادیم قیمتش به طور منطقی بالا برود!

البته نمی‌خواهم بگویم امروز قیمت گاز را باید زیاد کنیم! می‌خواهم بگویم پایه‌های اقتصاد ما خراب است و اصلاح این وضعیت، یک شبه ممکن نیست!خشت اول چون نهد معمار کج، تا ثریا می‌رود دیوار کج!

تأکید من آن است که تولید ما دوپینگی است! بسیاری از ماشین آلات صنعتی، با توجیه اقتصادی ایجاد نشده‌اند؛ بلکه با کمک یارانه دولت ایجاد شده‌اند.چون پایه اقتصاد ما، این طور گذاشته شده است، امروز اقتصاد ما وابسته است و رقابت پذیر نیست. پایه اقتصاد ما، نفت است. این که نفت بفروشیم و دلارش را به فردی بدهیم تا کارخانه تأسیس کند. پس پایه اقتصاد ما معیوب است؛ دلیلش هم داشتن پولی است که از غیر راه تولید به دست آمده!

  • اخیراً معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست‌جمهوری تأکید کرده است: «هنگام اجرای فاز اول هدفمندی یارانه‌ها، تمام تریبون‌های کشور به حمایت از این اقدام پرداختند اما امروز، دولت خود را در این راه تنها می‌بیند.» از طرف دیگر، بنابر مصوبه مجلس شورای اسلامی، دولت از ابتدای تابستان 93 باید فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها را اجرا نماید. با این شرایط، سرنوشت هدفمندی یارانه‌ها چه خواهد شد؟! آیا دولت یازدهم می‌تواند با موفقیت، فاز دوم را اجرا کند یا فاز دوم هم به سرنوشت فاز اول دچار می‌شود و با اجرای آن، تورم بالا به مردم تحمیل می‌شود؟

 

البته به نظر من، اسم گذاری این طرح، غلط است. شاید بهتر بود آن را طرح تعدیل اقتصادی یا طرح واقعی کردن اقتصاد نام گذاری می‌کردیم. در واقع، هدف این طرح آن است که به وسیله آن، اقتصاد را رقابتی کنیم. بنابراین، باید هر چه زودتر به این هدف دست پیدا کنیم.

این که همه و از جمله خود من، از آن طرح حمایت کردیم، به این خاطر است که اصل اجرا شدن چنین طرحی، واجب است و مورد نیاز کشور ماست. اما این که الآن، کسی از این طرح حمایت نمی‌کند، بدین خاطر است که طرح، بد اجرا شد!

این بد اجرا شدن باعث شد کسی، امیدی به فاز دوم نداشته باشد. من هم اعتقادم آن است که اجرای فاز دوم، به این سادگی نخواهد بود. حتی به نظر من، این طرح دیگر، قابل زنده کردن نیست! باید شیوه‌های دیگری را طراحی کرد.این که دولت بخواهد بگوید تا دیروز 45 هزار تومان یارانه می‌دادم؛ از امروز80هزار تومان می‌دهم، درد را درمان نمی‌کند، بلکه عمیق‌تر می‌کند!

من خودم به همان شدتی که زمانی جزء طرفداران طرح هدفمندی بودم، الآن با همان شدت، اعتقاد دارم این طرح قابل زنده کردن نیست. اگرچه با آزادسازی اقتصاد موافقم اما با تجربه فاز اول، امیدی به موفقیت فاز دوم ندارم!

  • آقای روشنک! شما از کارآفرینان برتر کشور محسوب می‌شوید. آیا در کشور ما، کارآفرینان از جایگاه اجتماعی شایسته برخوردارند؟ آیا این فرضیه درست است که در کشور ما، خیلی‌ها، به خاطر ریسک موجود برای سرمایه گذاری، به کارآفرینی تمایل ندارند؟!

 یکی از اشکالات کشور ما، آن است که کارآفرین کم داریم ! ما روحیه کارآفرینی را در کشور کشتیم! آن زمانی که هیچ کس جرأت نمی کرد بگوید من کارخانه دارم، من بنگاه اقتصادی دارم، کارآفرین را کشتیم! نتیجه آن است که امروز، اقتصاد ما از نداشتن کارآفرین‌های متعهد رنج می‌برد. هر کشوری که بهترین و بیش ترین کارآفرینان را داشته باشد، بهترین اقتصاد را خواهد داشت.

امروز شرایط طوری شده که ما افتخار می‌کنیم کارآفرین هستیم، اما یک روزی هم بود که اگر کسی بنگاه اقتصادی داشت، به او زالو صفت می‌گفتند! آن زمان حتی از طریق تریبون‌های رسمی کشور، علیه کارآفرینان تبلیغ می‌شد! اما واقعیت آن است که کشورهای پیشرفته از لحاظ اقتصادی، کارآفرینان دل سوزی داشته‌اند.

اولین کسی که این درد کشور را درک کرد، مقام معظم رهبری بودند. این که چند سال پشت سر هم، نام سال‌ها از موضوعات اقتصادی انتخاب شد، به منظور جبران همان کم مهری دیگران به حوزه اقتصاد بود! این سال‌ها، کارآفرینان ما، احترام پیدا کرده‌اند. ما باید بر موضوع حمایت از کارآفرینان متخصص و معتقد به نظام کار کنیم. ما به کارآفرین پروری نیاز داریم!

  • با توجه به این که شما، صادرکننده نمونه ملی هستید، وضعیت اقتصاد ما در بخش صادرات چه طور است؟!

 یکی از ضعف‌های اقتصاد ما، در حوزه صادرات است. صادرات ما برون گرا نیست؛ درون گراست! ما باید اقتصادمان را از درون گرایی خارج کنیم. معنی اقتصاد مقاومتی این نیست که واردات نداشته باشیم، معنایش این نیست که با اقتصاد دنیا رابطه نداشته باشیم! بلکه بدین معنی است که واردات‌مان باید هدفمند باشد. واردات هدفمند، محور مقاومت اقتصادی است. با واردات هدفمند می‌توانیم صادرات هدفمند داشته باشیم.

ما باید صادرات‌مان را به جایی برسانیم که ارز حاصل از آن، معادل واردات‌مان باشد. اگر به چنین جایگاهی رسیدیم، به اقتصاد مقاومتی دست یافته‌ایم. اما متأسفانه در حوزه صادرات ضعیف عمل می‌کنیم.

بیش از 10 سال است که در خراسان برای صادرات اجناس تولیدی به کشورهای منطقه، مشکل حمل و نقل ریلی داریم که هنوز هم این مشکل پابرجاست و برای حلش، به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم! ما در حوزه صادرات، ظرفیت‌های بالقوه بسیار خوبی داریم؛ هم بازار هدف مشتاق داریم و هم بازرگانان کارکشته. مشکل آن‌جاست که زیرساخت‌های لازم برای رونق صادرات، به طور کامل مهیا نیست.

نکته دیگر در این خصوص، موضوع تولید بدون کارخانه است که این روزها، در دنیا مطرح است. در دنیا، کسانی که به امر تولید بدون کارخانه اشتغال دارند، دارای هویت و پروانه هستند اما در کشور ما، جای این نوع از تجارت خالی است. هنوز وزارتخانه‌های ما، آن را به رسمیت نمی‌شناسند

#صادرات #هدفمندی #ساختارها #ارز #کوپن #اقتصاد_مقاومتی #تولید_بدون_کارخانه #برجام #حمل_و_نقل #کارآفرینی #یارانه #تولید #تحریم

http://new.itrco.ir/news/37/%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%A9-%D8%8C-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A2%D9%81%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%AA%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D9%86%D8%AE%D8%B3%D8%AA-%DA%AF%D9%81%D8%AA%DA%AF%D9%88%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%AF-%D8%A8%D8%A7-%D9%85%D8%B4%D9%87%D8%AF-%D9%86%DB%8C%D9%88%D8%B2-%DA%AF%D9%81%D8%AA—%D9%85%D8%A7-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A2%D9%81%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D9%86%DB%8C%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%85-!/default.aspx

 

مشهد نیوز

 

 

  1. افزایش حضور فعالان اقتصادی با برداشته شدن تحریم‌ها

 

حضور رایزنان تجاری ۱۰ کشور خارجی در مهد طلای سرخ، استان خراسان رضوی فرصتی ایجاد کرده تا توانمندی و ظرفیت‌های موجود در این استان به کشورهای هدف مورد نظر ارسال شود تا زمینه‌های لازم برای جذب سرمایه‌گذاری و مشارکت در تولید، ورود فناوری‌های روز دنیا و همچنین ماشین‌آلات مورد استفاده در واحدهای تولیدی را فراهم کند.

البته حضور این رایزنان به گفته مسئولان امر در شرایطی برای استان از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود که تحریم‌ها برداشته شود و هیات‌های تجاری، فعالان بازرگانی و تجاری کشورها در برنامه‌های تولیدی و بازرگانی استان حضوری فعال داشته باشند که این امر می‌تواند علاوه بر جذب سرمایه‌گذاری‌های بیشتر در واحدهای تولیدی و صنعتی، تولید بیشتر، توسعه صادرات و به دنبال آن رونق اقتصادی و اشتغال پایدار را به همراه داشته باشد

افزایش حضور فعالان اقتصادی با برداشته شدن تحریم‌ها

رییس کمیسیون بازرگانی اتاق بازرگانی استان خراسان رضوی در گفت‌وگو با صمت با بیان اینکه تا زمانی که توافق‌های بعد از برجام به مرحله اجرا نرسد در زمینه سرمایه‌گذاری و تولید کاری از پیش نمی‌رود، اظهار می‌کند: تا هنگامی که توافقات نهایی به انجام نرسد و تحریم‌ها برداشته نشود، رفت‌وآمد رایزنان و هیات‌های تجاری خارجی و داخلی، هیچ تاثیری در جذب سرمایه‌گذاری و ورود فناوری به ایران نخواهد داشت.
محمدحسین روشنک با اشاره به اینکه در صورتی که روند اجرای برجام به سرانجام برسد و تحریم‌ها برداشته شود، می‌تواند تاثیر فراوانی بر رونق سرمایه‌گذاری در استان و کشور داشته باشد، می‌افزاید: برداشته شدن تحریم‌ها در روند رو به رشد رفت‌وآمدهای تجاری، اقتصادی و بازرگانی در استان خراسان جنوبی و کشور نقش بسزایی خواهد داشت. این فعال اقتصادی با اشاره به نقش برگزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی در توسعه و بهبود روابط تجاری کشورها اظهار می‌کند: برپایی این نمایشگاه‌ها در کشور و حضور ایران در نمایشگاه‌های بین‌المللی به منظور آشنایی با آخرین دستاوردهای تولیدی دنیا و ارائه دستاوردهای استان و کشور می‌تواند زمینه‌ساز توسعه روابط بیشتر تجاری با کشورهای هدف شود.
وی در ادامه می‌گوید: استان خراسان رضوی با توجه به توانمندی‌های مختلف در بخش‌های صنعت، معدن و کشاورزی و با توجه به فعالیت واحدهای تولیدی می‌تواند محل امنی برای سرمایه سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به شمار رود و حضور رایزنان اقتصادی در استان می‌تواند روند شناساندن این توانمندی‌ها را تسریع کند.

 


روشنک، تصریح می‌کند: مسئولان استانی و کشوری و دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف باید با برداشته شدن تحریم‌ها این آمادگی را داشته باشند که برای جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی شرایط لازم را فراهم کنند. متاسفانه آماده نبودن برخی زیرساخت‌های لازم و نبود امنیت اقتصادی و تضمین انجام تعهدات در زمینه‌های گوناگون از سوی برخی دستگاه‌های مختلف از جمله مشکلاتی هستند که مانع جذب سرمایه‌گذار در استان شده‌اند. وی ابراز می‌کند: با تحقق حمایت دولت از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، محترم شمردن توافق‌های انجام شده بین دو طرف قرارداد، مثبت ارزیابی کردن سرمایه‌گذاران خارجی، حضور هیات‌های تجاری و بازرگانی برای استان و کشور می‌تواند مفید باشد.
ورود رایزنان خارجی به هر استان خبر از وجود برخی توانمندی‌های ویژه در آن استان دارد که نیازمند بازارهای جدید برای عرضه و حفظ بازارهای قدیمی و اجرای طرح‌های توسعه‌ای در آنهاست. بازارهایی که در صورت توجه بیشتر می‌تواند مکان مناسبی برای توسعه تولید و حتی ارائه محصولات باکیفیت‌تر با استفاده از سلیقه مشتریان باشد. این در حالی است که ارائه تمام این خدمات به وسیله مذاکرات رایزنان خارجی در کشورهای هدف امکان‌پذیر خواهد شد و در صورت تحقق این امر علاوه بر تولید بیشتر محصولات، انتقال فناوری، توسعه صادرات و اشتغال پایداری را در واحدهای تولید شاهد خواهیم بود.

#دیپلماسی #صادرات #برجام #تولید #سرمایه #تحریم #امنیت

https://www.smtnews.ir/states/15032-%D8%AA%D8%AD%D9%82%D9%82-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%A7-%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D8%B2%D9%86%DB%8C-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%DB%8C.html

20/8/94 / گسترش صمت

 

 

  1. 7. یادداشت

توسعه صنایع روستایی، راه کاهش مهاجرت به شهرها

بحث مهاجرت روستاییان به شهرها یک بحث بسیار بسیار جدی و ریشه‌ای است اما هیچ یک از دولت‌ها برای رفع این معضل تاکنون اقدامی انجام نداده‌اند.

مهاجرت روستاییان به شهرها تبعات بسیار زیادی داشته و یک مشکل کاملا جدی تلقی می‌شود اما تاکنون برای رفع این معضل اقدامی ریشه‌ای انجام نشده است و شاید بتوان گفت به هیچ عنوان این مشکل از سوی متولیان امر جدی قلمداد نشده و نمی‌شود. مهاجرت روستاییان به شهرها دلایل متعددی دارد که اقتصاد روستایی مهم‌ترین عامل مهاجرت روستاییان به شهرها به‌شمار می‌آید، زیرا روستاییان در بحث کشاورزی و تامین آب و زمین مشکل دارند.آنان باید از یک سو با کشاورزی درآمد خود را تامین کنند اما برای کشاورزی آب کافی را در اختیار نداشته و از سوی دیگر به کشاورزان اجازه حفر چاه‌های عمیق داده نمی‌شود. حذف صنایع روستایی از روستاها نیز بر سرعت افزایش مهاجرت روستاییان دامن می‌زند. متاسفانه صنایع روستایی در ایران مورد حمایت دولتمردان قرار نگرفته و این امر موجب شده تا هنر ـ صنعتی نظیر فرش دستباف رو به تعطیلی برود، زیرا در شرایط کنونی بافت فرش برای روستاییان مقرون به‌صرفه نیست. از یک طرف میزان صادرات این کالا به دلیل تحریم‌ها کاهش قابل توجهی یافته و ما بازارهای هدف زیادی را از دست داده‌ایم و از سوی دیگر به دلیل بالابودن هزینه تولید، این محصول در بازار داخلی نیز مورد مصرف قرار نمی‌گیرد. بی‌توجهی به اقتصاد زمینه‌ساز خروج روستاییان از روستاها و ایجاد گرایش شدید در آنان برای مهاجرت به شهرها شده است اما متولیان امر این موضوع را جدی تلقی نکرده و فقط از روستاییان می‌خواهند که در روستاها باقی بمانند در حالی که به این موضوع نمی‌اندیشیم که یک روستایی چگونه باید هزینه‌های زندگی خود را تامین کند. گسترش دانشگاه‌ها، ‌افزایش سطح سواد و مدرک‌گرایی از دیگر عوامل مهاجرت روستاییان است. با توسعه دانشگاه‌ها سطح سواد نیز در روستاها افزایش یافته و بیشتر جوانان روستایی توانسته‌اند مدارک تحصیلی عالی را بگیرند، بنابراین نمی‌توان از جوانی که مدرک تحصیلی دانشگاهی دارد انتظار داشته باشیم بیکار در روستا بماند.
در سال‌های گذشته مسئولان ما به افزایش سطح سواد و مدرک‌گرایی توجه کرده‌اند اما به طورقطع به این موضوع فکر نکرده‌اند که جوانان روستایی با تحصیلات عالیه باید به چه شغلی روی بیاورند. ما نمی‌توانیم و نباید از جوانان باسواد روستایی انتظار داشته باشیم بیکار مانده یا به شیوه سنتی به کشاورزی بپردازند. بلکه لازم است برای آنان فرصت‌های شغلی جذاب و متناسب با تحصیلات‌شان و شرایط روستا مهیا کنیم. یعنی صنایع روستایی نظیر دامداری‌، پرورش طیور و کشاورزی صنعتی را توسعه دهیم درحالی که هم‌اکنون شرایط ما به لحاظ هر یک از این صنایع بسیار نامناسب است. افزایش بی‌رویه پدیده مهاجرت تبعات زیادی روی مسائل اقتصادی‌، اجتماعی و فرهنگی کشور گذاشته است. مهاجرت روستاییان به شهرها با این شدت و سرعتی که انجام می‌شود به طورقطع روی مسائل اقتصادی، ‌اجتماعی و فرهنگی کشور اثرگذار بوده و هزینه‌های زیادی را به شهرها تحمیل می‌کند. توسعه حاشیه‌نشینی نیز یکی دیگر از تبعات افزایش مهاجرت است البته نباید از افزایش ناامنی و برهم خوردن نظم و امنیت در شهرها نیز غافل ماند.

#روستا #اشتغال #کشاورزی #تحریم #امنیت

 

https://www.smtnews.ir/note/4510-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D8%B5%D9%86%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%DB%8C%D8%8C-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D9%87%D8%B4-%D9%85%D9%87%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%AA-%D8%A8%D9%87-%D8%B4%D9%87%D8%B1%D9%87%D8%A7.html

 

27/9/93 / گسترش صمت

 

 

  1. 8. خوشامدگویی بخش خصوصی به شریعتمداری

محمد شریعتمداری از نظر شخصیت سیاسی و اقتصادی از جمله افرادی است که مورد وفاق بیشتر جناح‌های کشور است. به نظر می‌آید با پرونده و نام خوبی که بین فعالان اقتصادی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی دارد بتواند بالاترین رای اعتماد را در کابینه دوازدهم اخذ کند.

وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت زمانی که در وزارت بازرگانی دولت اصلاحات بود با بخش خصوصی تعامل خوبی داشت. معروف است که جزو پرچمداران بخش خصوصی در اقتصاد بوده که هم بخش خصوصی را خوب می‌شناسد و هم از توان دولت و امکانات بیرونی آگاهی کافی دارد. امروز با اختیاری که شریعتمداری با حمایت همه‌جانبه مجلس شورای اسلامی، اتاق بازرگانی و بخش خصوصی به‌دست می‌آورد می‌تواند افکار خود را هم به راحتی اجرایی کند. درباره اینکه شریعتمداری چقدر می‌تواند از بخش خصوصی حمایت کند و اعضای اتاق بازرگانی برای رشد بخش خصوصی چه مطالباتی از او دارند با چند تن از اعضای اتاق بازرگانی به گفت‌وگو نشستیم.

خوشامدگویی بخش خصوصی به شریعتمداری
محمدحسین روشنک، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: اگرچه درمان واقعی اشتباه بزرگ محمود احمدی‌نژاد درباره ادغام وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت فقط در انتزاع خواهد بود اما حال که این امر مهم به آینده محول شد بهترین گزینه‌هایی که حسن روحانی می‌توانست برای اداره وزارتخانه همه‌کاره صنعت، معدن و تجارت داشته باشد محمد شریعتمداری بود. رئیس‌جمهوری از مهره اصلی و کلیدی و موفق اجرایی خود برای مدیریت وزارتخانه سنگین صنعت، معدن و تجارت استفاده کرد که امید است انتخاب مهم و مفیدی برای فضای کسب و کار باشد.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اهمیت پست وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: شریعتمداری باید بداند پست پرمخاطره‌ای به عهده او واگذار می‌شود چرا که در ۴ سال گذشته شیب مشکلات فضای کسب و کار در حوزه‌های تولید و تجارت به دلیل همان سال‌های طولانی تحریم‌ها تندتر شده است. به گونه‌ای که امروز چندین گره کور در این ریسمان به هم تنیده ایجاد شده که باز کردن هر یک از آنها همت همه دولت را می‌طلبد. به طور مثال نرخ تمام شده بسیار بالای تولید کالا و خدمات در کشور باعث بلندتر شدن دیوار تعرفه‌ها به بهانه حمایت از تولید داخلی شد تا جایی که بلندای دیوار تعرفه‌های ایران از بیشتر کشورهای جهان رفیع‌تر و سبب شد تا حجم قاچاق کالا با وجود ریسک بالا برای قاچاقچیان روز به روز افزایش یابد. این موضوع چرخه فعالیت بنگاه‌های تولیدی کوچک و متوسط که از واردات و قاچاق کالاهای مشابه ضربه می‌بینند را به دلیل فروش نرفتن و انبار تولیدات با مشکلات بیش از پیش مواجه کرده است. ضمن اینکه کشور در بسیاری از کالاها به جای مبدا صادرات به مقصد تولیدات دیگر کشورها مبدل شده که آمارها موید این امر است.روشنک هشدار داد: محمد شریعتمداری باید توجه داشته باشد حمایت قابل توجه از بنگاه‌های بزرگ مانند خودروسازان دولتی و پتروشیمی در مقایسه با حمایت از واحدهای کوچک و متوسط و صادرات‌محور جواب مثبت نداد به ویژه که آقای وزیر پیش‌تر گفته بود آرزوی ادغام تجارت را داشته از این رو تجارت کاملا به حاشیه رانده شد. بی‌اعتمادی صادرکنندگان به قول‌ها و تعهدات دولت کاهش صادرات را به همراه داشت که شایسته نبود. سیاست تثبیت نرخ ارز ازسوی دولت هم چیزی جز جایزه به تولیدکنندگان خارجی و تنبیه تولیدکنندگان داخلی و صادرکنندگان کشور نبوده است.او تاکید کرد: تشکل‌های بخش خصوصی چون اتاق ایران، کانون کارآفرینان، کمیسیون تجارت، اتحادیه‌های صادرکنندگان و واردکنندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی واقف هستند با بخش تجارت پاره‌پاره نمی‌شود با دنیا تعامل تجاری معقول برقرار کرد به همین دلیل باید هرچه سریع‌تر به کمک دولت و مجلس شورای اسلامی حوزه تجارت یکپارچه را پایه‌ریزی کرد. امیدواریم وزیر توانمند معرفی شده برای تولید و تجارت با سابقه اداره موفق حوزه تجارت بتواند در این مهم نقش موثری داشته باشد.

#صادرات #ارز #تعرفه #برجام #قاچاق #ادغام #ساختارها #کسب_و_کار #تولید #تحریم #خودرو #خصولتی #بانک

https://www.smtnews.ir/bourse/28673-%D8%AA%D9%85%D9%87%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D9%88%D8%B2%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%87%D9%85%D8%B1%D8%A7%D9%87-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%86-%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%AE%D8%B5%D9%88%D8%B5%DB%8C.html

23/5/96 / گسترش صمت

 

 

  1. مشکلات حوزه تجارت قدیمی است

سال‌های تحریم و سیاست‌های دولت‌های گذشته باعث شد تا در بسیاری از حوزه‌های صنعتی و معدنی دست هر کشوری را برای ارتقای این بخش از اقتصاد ایران بفشاریم و برای همکاری در این حوزه‌ها پیش‌قدم باشیم.

اما با سپری شدن این دوران اکنون زمان این سیاست‌ها نیز گذشته حالا با سرمایه گذاران با دید بازتری برخورد می‌شود و حضورشان در ایران در بوته نقد و آزمایش قرار می‌گیرد. بر همین اساس مسئولان استان خراسان‌رضوی حاضر به همکاری با کشور چین در همه حوزه‌ها نیستند بلکه برای این همکاری، شرط و شروطی تعیین کرده‌اند.
نمایندگان کشور چین که یکی از بزرگترین قطب‌های اقتصادی دنیا به شمار می‌رود، در مذاکراتی اعلام کردند قصد همکاری با استان خراسان‌رضوی در حوزه معادن را دارند اما مسئولان استانی معتقدند تنها در برخی از حوزه‌ها با چین قادر به همکاری خواهیم بود و در بعضی موارد حاضر به همکاری نیستیم. آنها معتقدند ایران در برخی از حوزه‌ها سرمایه‌گذاری کرده و اکنون فناوری قوی‌تر از چینی‌ها را داراست و بر این اساس همکاری با چینی‌ها در همه حوزه‌ها توجیهی ندارد.

مشکلات حوزه تجارت قدیمی است

محمدحسین روشنک، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد نیز درباره دیدار با هیات‌های تجاری در استان خراسان‌رضوی می‌گوید: یکی از موضوعاتی که باید مورد بررسی قرار گیرد دستاوردهای هیات‌های تجاری برای استان خراسان‌رضوی است. رییس اتحادیه صادرکنندگان خراسان‌رضوی با اظهار دل‌گیری از بهره کافی نبردن خراسان‌رضوی در دیدار با هیات‌های تجاری ادامه می‌دهد: تجارت مربوط به امروز نیست و مشکلات این حوزه قدیمی است که برای رفع این مشکلات باید کنترل و نظارت با دقت بیشتری انجام شود. روشنک با اشاره به اینکه اقدامات کنونی وزارت صنعت، معدن و تجارت در حوزه صنعت و معدن گره‌گشای مشکلات به وجود آمده در دوره‌های قبل بوده است، ادامه می‌دهد: در حوزه تجارت مشکلاتی وجود دارد که به سیاست‌های سال‌های گذشته برمی‌گردد که با افزایش میزان نظارت و کنترل از سوی این وزارتخانه مشکلات موجود تا حد زیادی برطرف خواهد شد. وی با بیان اینکه پس از تدبیر دولت در مذاکرات هسته‌ای ایران با کشورهای ۱+۵ امکان تجارت با کشورهای دنیا به وجود آمده است، ادامه می‌دهد: تمرکز تجارت بر خلاف آنچه پنداشته می‌شود در تهران نیست، بلکه در دیگر استان‌های کشور است. این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد با اشاره به اینکه استان خراسان‌رضوی در حوزه معدن ظرفیت‌های بسیاری دارد، می‌گوید: در استان خراسان‌رضوی، معادن زیادی وجود دارد که برای استفاده از آنها باید اقدامات لازم انجام شود و در این میان اگر نیاز به حضور کشورهای دیگر است باید با آنها مذاکره کرد و در صورتی که ظرفیت‌های موجود در کشور پاسخگوی نیاز معادن استان است نیز باید از آنها بهره‌مند شد.

#اتاق #صادرات #تحریم #دیپلماسی #معدن

 

https://www.smtnews.ir/states/13445-%D8%AF%D8%B3%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B2-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%BE%DB%8C%D8%AF%D8%A7-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%86-%D8%B4%D8%B1%DB%8C%DA%A9-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%DB%8C.html

 29 شهریور 1394 / گسترش صمت

 

 

  1. نساجی، صنعتی زیربنایی


عضو هیات‌رییسه اتاق بازرگانی مشهد در گفت‌وگو با صمت با بیان اینکه صنعت نساجی همواره به عنوان یکی از صنایع اشتغالزا در استان و کشور مطرح بوده است، اظهار کرد: هر کشوری بتواند در مناطق مختلف و صنایع نساجی با همکاری بخش خصوصی اقدام به سرمایه‌گذاری کند به طور حتم موفقیت‌های چشمگیری را به‌دست خواهد آورد که به دلیل پیوستگی صنایع موفقیت فراوانی به‌دست خواهد آمد.
محمد حسین روشنک با اشاره به اینکه صنعت نساجی را باید به عنوان یک صنعت زیربنایی و مادر در هر کشور به شمار آورد، افزود: با توجه به قدمت طولانی صنعت نساجی در استان، هم‌اکنون این صنعت از شرایط مناسبی برخوردار است و واحدهای خوبی در زمینه تولید نخ، پارچه، فرش، پتو و… در حال فعالیت هستند که اشتغال پایدار و رونق اقتصادی مطلوبی را برای استان به همراه داشته است. وی با تاکید بر اینکه صنعت نساجی در استان و کشور با برخی مشکلات دست و پنجه نرم می‌کند، ابراز کرد: با توجه به ایجاد شرایط پساتحریم در کشور، شاید برخی تفاهمنامه‌ها و توافق‌های انجام‌شده نتواند جوابگوی صنایع کشور به ویژه صنعت نساجی باشد. این در حالی است که قبل از برداشته شدن تحریم‌ها مشکلات فراوانی گریبانگیر صنعت کشور شده بود که بخشی از آن به ویژه بروز نشدن ماشین‌آلات و فناوری مورد استفاده در صنعت به برخی کم‌کاری‌های دولت و بخش خصوصی برمی‌گردد. روشنک ادامه داد: این امر باعث شده قیمت تمام‌شده محصولات تولیدی در صنایع نساجی استان و کشور نسبت به سایر کشورها ازجمله ترکیه و چین با افزایش همراه باشد. این در حالی است که اگر برای جلوگیری از افزایش قیمت تمام‌شده کالای نساجی بر اساس شیوه‌های تعرفه‌ای به منظور ممنوعیت واردات کالای مشابه بها داده شود بحث قاچاق افزایش می‌یابد و اگر جلوی قاچاق گرفته شود و تعرفه‌های واردات محصولات مشابه کم شود، صنعت نساجی توان رقابت‌پذیری خود در مقابل کالای وارداتی را از دست خواهد داد به همین منظور مسئولان امر باید فکر اساسی در این زمینه کنند.
وی با بیان اینکه قاچاق محصولات مشابه صنایع نساجی مهم‌ترین معضلی است که صدمات جبران‌ناپذیری به این صنعت زده است، تصریح کرد: مسئولان امر باید با برنامه‌ریزی دقیق و سنجیده حمایت‌های لازم را از صنعت نساجی در دستور کار خود قرار دهند تا از واردات کالای مشابه به کشور جلوگیری شود به گونه‌ای که علاوه بر بالا نگه‌داشتن تعرفه واردات و دراختیار گذاشتن تسهیلات مورد نیاز این صنعت را در کاهش قیمت تمام شده یاری کنند.

#تولید #صادرات #قاچاق #تعرفه #بانک  #تحریم #واردات

https://www.smtnews.ir/industry/industry-states/18014-%D8%B3%D9%87%D9%85-%DB%B6%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA-%D9%86%D8%B3%D8%A7%D8%AC%DB%8C-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86%E2%80%8C%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D8%BA%D8%A7%D9%84-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1.html

 

28 بهمن 1394 / گسترش صمت

 

 

11.

جهانگیری در جلسه شورای‌عالی صادرات غیرنفتی:

موانع صادرات را بر می‌داریم

 

جلسه شورای‌عالی توسعه صادرات غیرنفتی دیروز با حضور معاون اول رییس‌جمهوری و ۴ وزیر برگزار شد تا بار دیگر مهم‌ترین مولفه خروج از رکود غیرتورمی یعنی صادرات غیرنفتی آسیب شناسی شود و با رفع موانع پیش رو به جهشی مناسب دست یابد.

نظام بانکی اصلاح شود
محمدحسین روشنک، رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز معتقد است: باید صادرات غیرنفتی را به عنوان یک ماموریت، دفاع ملی و نیاز اقتصاد مقاومتی بدانیم و برای این مهم، ارزش قائل شویم. وی به صمت گفت: باید یک صادرکننده را به عنوان کسی که در زمینه تحقق هدف مهم کشور حرکت می‌کند ببینیم و فضای اقتصادی کشور را صادراتی کنیم. رییس اتحادیه‌های صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی با تاکید براینکه بانک‌ها باید از بنگاه داری فاصله بگیرند، اظهار کرد: تخصیص سهم واقعی از تسهیلات بانکی به صادرات و ملزم کردن بانک‌ها به رعایت آن از موارد مهمی است که باید به سرعت عملیاتی شود. آنچه مسلم است عزم جدی دولت یازدهم در رفع موانع صادراتی و افزایش حجم تجاری کشور با دنیا است به نحوی که محدودیت‌ها را نیز به حداقل رسانده است. به گفته کارشناسان، توسعه صادرات غیرنفتی نقش تعیین‌کننده‌ای در خروج کشور از شرایط رکود دارد. امید است با عزمی که در دولت یازدهم برای توسعه صادرات و به‌ویژه صادرات غیرنفتی وجود دارد به‌زودی شاهد رفع مشکلات و ایجاد تحرک جدی در صادرات غیرنفتی کشور باشیم.

#صادرات #تحریم #بانک #اقتصاد_مقاومتی #دیپلماسی #دولت

https://www.smtnews.ir/trade/6139-%D9%85%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%B9-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%B1-%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%85.html

15/11/93 / گسترش صمت

 

 

  1. در گفت‌وگو با روزنامه اتفاقیه مطرح شد : ضرورت انتظارات واقع بینانه از دولت یازدهم

برای بررسی عملکرد سه ساله دولت یازدهم گفت وگویی ترتیب دادیم با محمد حسین روشنک، فعال سیاسی اصولگرای استان خراسان رضوی که دارای سابقه در زمینه‌های مختلف اقتصادی است.

روشنک، با مثبت ارزیابی کردن مجموعه اقدامات دولت اعتدال و توسعه در حوز ه‌هایی از جمله درمان و بهداشت و ایجاد امنیت و آرامش در بین آحاد مردم، افزود: یکی از نقاط قوت این دولت، در حوزه وزارت خارجه اتفاق افتاده است که باید در یک سال باقی مانده نیز با همین رویکرد نگاه سعی در تعامل با کشورهای دیگر، فارغ از جوسازیها و بعضاً کارشکنی‌های داخلی ادامه پیدا کند.

رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی با تأکید بر اینکه از ابتدای روی کار آمدن این دولت، با توجه به حجم ویرانیها و رفع آنها در حوزه اقتصاد بسیار گسترده‌ای که رخ داده بود در کوتاه مدت درمان آ نها، غیرممکن تصور میشد، تصریح کرد: در واقع باید در همان دوره‌ای که عده‌ای شعار سر میدادند که ” قطعنامه‌های بین المللی، کاغذ پاره‌ای بیش نیستند “، با استفاده از سرمایه‌های آن زمان و طبق فرامین مقام معظم رهبری، زیر بناهای اقتصادی را تقویت و نه تخریب میکردند. و امروز نباید توقعات را از دولت کنونی بسیار بالا برد و موفقیت‌های دولت را کمرنگ جلوه داد..

روشنک در خصوص انتقاداتش به عملکرد وزارت راه و شهرسازی بیان کرد: وزیر راه و شهرسازی باید برنامه مشخصی برای ایجاد تحرک در حوزه ساخت و ساز تدارک ببیند چرا که این صنعت موتور محرک بسیاری از بخشهای دیگر است و زمینه‌های اشتغالزایی در آن بسیار فراهم است. فعال اقتصادی استان همچنین اضافه کرد: وزارت صنعت،معدن و تجارت مقوله تجارت را رها کرد ه است و در بحث صادرات نیز مطالبات قطعی شده پرداخت نمیشود با این بهانه که این بدهیها متعلق به دولت قبلی است. بنده معتقدم اولویتهای دولت در یک سال آینده در زمینه‌های؛ پیگیری مطالبات در برجام، اصلاح شیو‌های مدیریتی در حوزه‌های مسکن و تجارت و ایجاد یک فضای تعادلی بین بانکها و واحدهای دولتی باید اقدامات جدی انجام دهد.

 

* برخی فعالیت‌های شاخص دولت یازدهم :‏

‏1-فروپاشی دیوار بی ‏اعتمادی جهانی علیه ایران. ‏
‏2- مذاکرات مقتدرانه وتوافقنامه تصویب اجرای ‏برجام وفرجام‏آن.‏
‏3-رفع سایه شوم جنگ ازسر کشورمان ولغوعزتمندانه تحریم‌ها.‏
‏4-‏بازگرداندن سرمایه‌های ‏بلوکه شده ایران در خارج از کشور .‏
‏5-جذب سرمایه ‏گذاری‌های خارجی و تعامل و ارتباطات بین بانکهای ‏خارجی و داخلی وگشایش ‏
Lc‏ و ‏صادرات و واردات کالاهای داخلی و خارجی بدون واسطه و…منتهی شده ‏است.‏
‏6-بهبود رشد اقتصادی(وبهبود نرخ رشد از 6.5- به 5+ ‏) .‏
‏7- ثبات بازار و کاهش تورم از 46 درصد به 12 درصد.‏
‏8-بهبود فضای کسب و ‏کار(ازرتبه132 به 118) (رنکینگ جهانی). ‏
‏9-اجرای طرح نظام سلامت ایرانیان.‏
‏10- جلوگیری از غارت بیت المال و مسدود کردن راه ‏سوء استفاده‌های اقتصادی ‏کاسبان تحریم.‏
‏11- امنیت پایدارغیر قابل قیاس با کشورهای همجوار و… ‏
‏12- خودداری ازفیلترینگ شبکه‌های مجازی وکمک به آگاه سازی جامعه.‏
و…‏

* ضمن تشکر این بخشی از خدمات دولت تدبیر و امید بوده است بخش مهمتر ان نیز تلاش در جهت شفاف سازی بخش‌های مختلف مدیریتی کشور و ایجاد امید به اینده در جامعه بوده است در دولت دلاورانی چون ظریف حضور دارند که مورد اعتماد مردم و مقام معظم رهبری هستند.البته این دولت نیز در بخش مدیرت اقتصادی بویژه تولید و تجارت و مسکن و راه ضعف دارد که امید واریم در جهت اصلاح اقدام شود

#دیپلماسی #ساختارها #جوایز #بانک #تولید #مسکن #صادرات #امنیت #تحریم #واردات #سرمایه #رانت #رسانه #فرهنگسازی #دولت

 

http://etefaghyeh.ir/new.aspx?id=10197

روزنامه اتفاقیه 24/3/1395

 

 

  1. گمرک نیشابور در انتظار رونق صادرات

( روزنامه آفتاب صبح نیشابور 26/2/95 )

1- محوریت داشتن صادرات در بخش اقتصادی باعث می‌شود تولید داخل در اولویت امور قرار گیرد و به تبع آن تلاش‌ها حول محوراشتغالزایی و کسب ارز برای ورود مواد اولیه متمرکز شود. با این وجود، هنوزصادرات محور بودن تولیدات در ایران به یک باور عمومی و بنیادین تبدیل نشده و در حد شعار باقی مانده است زیرا هنوز بخشی از تولیدات صنعتی در کشور به هیچ وجه صادرات محور نیست.

-2 زمانی که صادرات محور فعالیتها نباشد همه امور در جهت تضعیف آن پیش می‌رود به طوریکه سازمان امور مالیاتی برای صادرات کالاهای ساخته شده که قانونا از دادن مالیات معاف است مالیات تعیین میکند و بانکها نیز وثیقه‌های سنگین یا سود بالا برای تسهیلات در نظر میگیرند.

-3 زیربنای بخش تولید کشور به صورتی شکل گرفته که باید صادرات ب هوجود آید تا تولید رونق گیرد در حالی که باید از ابتدا بخش تولید رونق می‌گرفت تا صادرات به توسعه دست می‌یافت. در شرایط فعلی اگر صادرات محقق نشود بنگا ههای تولیدی تعطیل و کارگران بخش تولید بیکار می‌شود لذا باید این بخش را فعال نگه داشت.

-4 گمرک کشور که از ابتدا ساختار وارداتی دارد، اشکال عمد‌های در ساختار اقتصاد کشور است. گمرکات برای واردات سازماندهی شده اند و اصلاح قوانین گمرکی هم نتوانسته است این مشکل را حل کند. ساختار گمرک باید از حالت وارداتی به حالت صادراتی درآید زیرا گمرک بر اساس واردات و ایجاد درآمد برای دولت بر مبنای تعرفه گمرکی طراحی شده است.

-5 دولتها به بهانه حمایت از تولید، برای واردات تعرفه تعیین و گمرک را موظف به گرفتن آن کرده اند در حالی که یک ریال از این تعرفه صرف حمایت از تولید نمی شود. لذا دولت به منظور توسعه صادرات باید از این درآمد گمرکی صرف نظر کند و درآمد حاصل از اخذ تعرفه را به واحدهای تولیدی اختصاص دهد و رویکردش را در جهت تسهیل صادرات تغییر دهد.

6- افزایشقیمت تعرفه گمرکی » برای افزایش درآمد دولت باعث شده قاچاق کالا در کشور «اقتصادی » شود بنابراین

هزینه کرد این تعرفه باید به سمت تقویت تولید پیش رود تا اگر روزی تعرفه واردات کالا حذف شد دیگر قاچاق برای هیچ فردی صرفه اقتصادی نداشته باشد.

-7 وجود تفکّر ضدّتجارت در بخشی از دولت و برخی تشکلهای بخش خصوصی یک آسیب جدی در این حوزه است. عدم اجرای قوانین در موضوع صادرات و نپرداختن به مسائل صادراتی به صورت ریشه‌ای از سوی رسانه‌ای از دیگر اشکالات اساسی است. اکنون مشکل اساسی واحدهای تولیدی فروش کالاهای روی دست مانده آنها است زیرا ظرفیت تولید افزایش و در مقابل قدرت جذب بازارهای صادراتی کاهش یافته است.

-8 نرخ تمام شده یک کامیون در ایران سه تا چهار برابر از قیمت تمام شده یک کامیون در افغانستان بیشتر است و تولیدکننده یا بازرگانی که بخواهد از این کامیون استفاده کند قیمت تمام شدة کالایش افزایش می‌یابد. در نتیجه در تجارت و صادرات قادر به رقابت با تولیدات کشورهای همسایه نیست. البتّه تأثیرات مخرّب تحریم‌های اقتصادی را قبول داریم اما چهار برابر شدن قیمت کامیون در ایران تأثیر تحریم‌های خارجی نیست بلکه تأثیر سیاستهای نادرست داخلی است.

-9 موفقیّت در اقتصاد کشورمان زمانی حاصل میشود که میزان واردات کالا با میزان صادرات کالای غیرنفتی برابر شود و تراز تجاری منهای کالاهای ساخت کشور مثبت باشد.

 #صادرات #قاچاق #تعرفه #تحریم #ساختارها #تولید #گمرک #واردات #افغانستان

 

 

  1. کاهش صادرات قابل پیش‌بینی بود

رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد‌کنندگان خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا درباره آخرین وضعیت صادرات استان گفت: خوشبختانه وضعیت صادرات خراسان رضوی از میانگین کشوری بهتر است اما به‌طور‌کلی حوزه تجارت و حوزه صادرات و واردات همچنان که در سال‌94 کاهش داشته، در سال‌95 هم با کاهش مواجه بوده است.

محمدحسین روشنک با اشاره به دلایل کاهش صادرات کشور و استان، عنوان کرد: کاهش صادرات در چند سال اخیر قابل پیش‌بینی بود؛ چرا‌که براساس روندی که وجود داشت، کاهش صادرات پیش‌بینی می‌شد.وی افزود: از حدود 5 ‌سال پیش، باید یکسری زیرساخت‌ها برای صادرات کشور فراهم می‌شد و با توجه به نبود برنامه‌ریزی و فراهم آوردن زیر‌ساخت و به تبع آن انجام‌نشدن اقدامات صحیحی از‌سوی دولت، روند کاهشی در صادرات کشور ایجاد شد، البته سرعت زیاد این کاهش را مدیریت در حوزه تجارت کشور دامن زد.

رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی با تاکید بر اینکه تا کالای مواد اولیه به کشور وارد نشود، کالایی برای تولید برای صادرات نخواهیم داشت، تصریح کرد: در گذشته که تحریم‌ها کشور را اذیت نمی‌کرد برای گشایش اعتبار واردات مواد اولیه 10درصد پول می‌دادیم و 90‌درصد آن را پس از یک سال با ضمانت بانک به فروشنده می‌دادیم اما در حال حاضر باید 120درصد قیمت کالای وارداتی را باید نقدی بپردازیم.

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان رضوی افزود: واردات مواد اولیه با چنین شرایطی سبب شده تا قیمت تمام شده کالا 30درصد و با احتساب 9‌درصد مالیات برارزش افزوده حدود 40درصد قیمت تمام‌شده کالاهای تولید شده کشور بدون اینکه هیچ نقشی تولیدکننده داشته باشد، افزایش یافته و براساس این است که کالای صادراتی کشور دیگر توان رقابت در بازارهای جهانی را ندارد.

ناامیدی از مشوق‌های صادراتی

رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان خراسان رضوی در رابطه با مشوق‌های صادراتی دولت افزود: هزار میلیارد تومان وام بلاعوض یا دوهزار میلیارد تومان تسهیلات صادراتی با سود 16‌درصد را ما به هیچ عنوان مشوق صادراتی نمی‌‌دانیم.
وی افزود: صادرکنندگان کشور مبالغ زیادی را از دولت پیشین در رابطه با مشوق‌های صادراتی، طلبکار بوده‌اند و متاسفانه بعد از 5‌سال هنوز نداده‌اند و در همین استان خراسان رضوی حدود 20‌میلیارد تومان مشوق‌های صادراتی که اسناد آن هم هست، از دولت طلبکارند و دولت هنوز پرداخت نکرده است.

روشنک افزود: این مشوق‌هایی که دولت اعلام می‌کند در درجه اول که محقق نخواهد شد و پس از آن هم هیچ تاثیری این مشوق‌ها بر رشد صادرات نخواهد داشت، مشوق صادراتی زمانی در رشد صادرات اثر دارد که به صورت مستقیم این مشوق‌ها در اختیار صادرکنندگان قرار گیرد.

وی با بیان اینکه دولتمردان از 15‌سال پیش که در مقابل تحریم‌های غرب ایستادگی را شروع کردند، باید پیگیر اقتصاد مقاومتی می‌‌بودند، تصریح کرد: خوشبختانه در این 15‌سال مقام معظم رهبری، بخش نظامی، بخش‌های مدیریتی و بخش‌های فنی وظایف خود را به نحو احسن در حوزه صیانت از انرژی هسته‌ای و ایستادگی در مقابل غرب انجام دادند اما متاسفانه طی این مدت بخش اقتصادی کشور وظایف خود را انجام نداد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان خراسان رضوی افزود: از 15‌سال گذشته که معظم‌له سال‌ها را به نام اقتصادی نام‌گذاری می‌کردند، دولت‌ها باید به فکر می‌بودند و از درآمدهای نفتی برای اقتصاد مقاومتی هزینه می‌کردند تا امروز به این گرفتاری که پیش آمده نمی‌افتادیم.

وی ادامه داد: در شرایط فعلی و با روندی که از دولت تدبیر و امید هم می‌بینیم، آینده صادرات کشور نامعلوم خواهد بود و به احتمال زیاد شرایط بهتر از این نخواهد شد؛ البته در این رابطه دو وزارت‌خانه اقتصادی دولت یازدهم یعنی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت راه و شهرسازی خوب عمل نکردند.

 

#ساختارها #صادرات #مالیات #اقتصاد_مقاومتی #مواد_اولیه #تحریم #دولت #سرمایه #جوایز

24/3/1395 – روزنامه شهرآراء

http://www.kheu.ir/%DA%A9%D8%A7%D9%87%D8%B4%20%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA%20%D9%82%D8%A7%D8%A8%D9%84%20%D9%BE%DB%8C%D8%B4%E2%80%8C%D8%A8%DB%8C%D9%86%DB%8C%20%D8%A8%D9%88%D8%AF

 

 

  1. عضو اتاق بازرگانی مشهد در گفت و گو با اتاق خبر اعلام کرد

قد خمیده تولیدات داخلی در مقابل کالاهای وارداتی

واردات کالا از کشورهای اروپایی نیز بازار داخلی را ناکارآمد می‌کند و باید سیاست‌هایی را بکارگیریم که با همکاری بخش خصوصی مصرف کالاهای داخلی را برای مصرف کنندگان تبدیل به ارزش کنیم.

یکی از معیار‌های سنجش اقتصاد کشورها میرزان واردات و مراودات تجاری است. با توجه به این مسئله دولت یازدهم کاهش واردات را یکی از برنامه‌های مهم خود قرار داده است. حال اتاق خبر برای بررسی عملکرد دولت در این خصوص و تاثیرات این طرح بر وضعیت اقتصادی به سراغ محمد حسین روشنک عضو اتاق بازرگانی مشهد رفته است که مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید

برخی رسانه‌ها میزان واردات کالاهای چینی را از آغاز امسال حدود 2میلیارد و 400میلیون دلار اعلام کردند با توجه به اینکه یکی از برنامه‌های دولت کاهش میزان واردات بوده است این آمار را تا چه اندازه واقعی می‌دانید؟

اگر این رقم اعلام شده کمتر از این عدد نباشد قطعا بیشتر نیست. در واقع به نظر می‌رسد که این آمار رسمی باشد و آمار کالای غیر رسمی در آن محاسبه نشده است.

  • آیا هنوز زمان آن نرسیده است که میزان واردات خود را از کشور چین کاهش دهیم ؟

بله از نظر من برای این اقدام دیر هم شده است کشور چین در اوج تحریم‌ها حجم زیادی از ارز درآمدی ما را به خود اختصاص داد. در واقع همکاری که این کشور داشته با ایران نبوده است بلکه در راستای حفظ منافع خود بوده است، چنانکه چین در کنفرانس شانگهای این مسئله را ثابت کرد و نشان داد که اگر چه چین در دوران تحریم از ما حمایت کرد اما این برای منافع اقتصادی خودش بوده است. در این کنفرانس چین نشان داد از اینکه ما به بازار جهانی باز می‌گردیم ناخشنود است و در شرایط پساتحریم از ایجاد ارتباط با کشور‌های اروپایی و آمریکایی با ما نگران است. به همین دلیل با آوردن بهانه‌ای واهی از عضویت ایران در آن کنفرانس اعلام مخالفت کرد. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که دولت و بخش‌های دولتی در تلاش باشند تا میزان واردات را کاهش دهیم به ویژه از کشور چین که ایران را بازاری برای کالاهای بی کیفیت خود کرده است. برای عملی شدن این اقدام زیرساخت‌هایی لازم است که ما باید در داخل کشور با همکاری بخش خصوصی و دولت کالاهایی را تولید کنیم که بتواند در قیمت و کیفیت در مقابل کالاهای وارداتی مقاومت کند. در حال حاضر علت اینکه چین برنده بازار ایران است همین است زیرا به دلایل متعددی قیمت تمام شده کالاهای تولیدی ما بالا است و قادر به رقابت نیستیم. بنابراین تمام اقدامات ما مانند بالا بردن تعرفه‌های گمرکی و ممانعت از ورود کالاها باعث ترویج فساد و افزایش قاچاق می‌شود.

تقاضای ما از کمیسیون اقتصادی مجلس، اتاق بازرگانی و تمام تشکل‌های بخش خصوصی و دولتی این است که کارگروه‌های مسلطی تشکیل دهیم که دلایل افزایش قیمت تمام شده کالا و خدمات را بررسی کند و فاکتورهایی چون مالیات، نرخ بهره بانکی و غیره که در افزایش هزینه تولید موثر هستند مورد کارشناسی و تحلیل قرار گیرد. با شناسایی این عوامل می‌توانیم مانع بروز این اتفاق شویم که در نهایت در ورود بی رویه کالا از کشورهای دیگر جلوگیری شود.

  • پیشنهاد می‌کنید که واردات کالاها باید محدود شود؟

تا حدودی بله، این در حالی است که آنچه به اقتصاد کشور صدمه می‌زند واردات کالاهای نهایی است و واردات مواد اولیه حتی می‌تواند صنعت و تجارت را در کشور رونق دهد زیرا مواد اولیه تبدیل به کالای ساخته شده می‌شود و با ارزش افزوده‌ای که بر آن انجام می‌شود از آن در رفع نیاز داخل یا صادرات استفاده می‌کنیم. اما مشکل ما با چین این است که اکثر واردات این کشور به شکل کالاهای نهایی می‌باشد که این بدترین نوع واردات است که اقتصاد کشور را به وضعیت فعلی کشانده است.

  • با توجه به اینکه در بالا اشاره کردید که کاهش هزینه‌های تولید می‌تواند به تولید داخلی کمک کند و در کاهش واردات کالا موثر باشد چه راهکار دیگری را در این خصوص پیشنهاد می‌کنید؟

حقیقت این است که به جز کاهش هزینه‌های تولید هیچ عامل دیگری دراین خصوص موثر نمی باشد. به هر حال این مسئله وجود دارد که مصرف باید تامین شود که این ممکن است از طریق تولیدات داخل اتفاق بیفتد و یا از طریق واردات اتفاق بیفتد که با بالا بردن نرخ تعرفه‌ها به سمت افزایش قاچاق و فساد می‌رویم بنابراین باید این نیاز را یا از تولیدات داخل تامین کنیم یا از واردات ، اگر راه اول را انتخاب کنیم که واردات کالاهای خارجی را ممنوع کنیم قطعا موفق نمی شویم زیرا این موضوع باعث ترویج فساد و قاچاق می‌شود همانطور که در شرایط تحریم‌ها اتفاق می‌افتاد که کالاهایی که به دلیل تحریم به کشور وارد نمی شد به شکل قاچاق وارد می‌شد و در بازار وجود داشت که با قیمت بالا عرضه می‌شد. درواقع باید مصرف کننده خود تمایل به مصرف کالاهای داخلی پیدا کند که این امر به دو شکل ممکن است یکی اینکه تولیدات داخل از نظر قیمت و کیفیت نسبت به کالاهای خارجی بهتر باشد و دیگر اینکه بتوانیم از طریق رسانه‌ها و تبلیغات عرق ملی و حس حمایت از تولیدات داخلی را در او ایجاد کنیم.

با توجه به این مسائل بهترین راهکار حمایت از تولید داخل است و باید بخش‌های دولتی نهایت همکاری خود را در کاهش هزینه‌های تولید انجام دهند و تا قیمت تولیدات داخلی با قیمت‌های جهانی هماهنگ شود. در آن شرایط تکلیف بخش خصوصی مشخص می‌شود تا با توجه به توانمدی‌های خود آمادگی رقابت با بازارهای جهانی را داشته باشد. متاسفانه امروز شاهد این مسئله هستیم که هزینه تمام شده تولیدات خودرو در داخل 2 ونیم برابر دیگر کشور‌ها است که این امر باید مسئولان را از عواقب آن نگران کند.

 از نظر شما واردات از کشورهای اروپایی می‌توانند جایگزین کالاهای چینی بشود؟

کشور‌های اروپایی عمدتا تولیدات خود را به بازار چین منتقل کرده اند، امروزه بخش بزرگی از تولیداتی که تحت عنوان برندهای اروپایی در کشور به مصرف می‌رسد در بازار چین تولید می‌شود اگرچه ممکن است از طریق کشورهای اروپایی به ایران صادرشوند اما تولیداتشان در چین انجام می‌شود زیرا قیمت تمام شده کالا در بازار آن کشورها گران است آنها برای حل این مسئله تولیدات خود را به کشورهای چین، بنگلادش و هندوستان منتقل کرده اند. با توجه به این مسائل باید برنامه ریزی‌ای داشته باشیم که میزان واردات را کاهش دهیم و کشور را از مقصد تولیدات دنیا به مبدا تولیدات تبدیل کنیم. به ویژه اینکه مسائل پیش آمده به ما ثابت کرد که چین به عنوان کشوری که در طول چند سال گذشته بیشترین مراودات تجاری را با ما داشته است تنها منافع خود را در نظر داشته است ؛وقتی در کنفرانس شانگهای کشور چین مخالفت خود را در خصوص حضور و عضویت ایران در این کنفرانس اعلام کرد جای تعجب داشت و ما می‌گفتیم دریغ از آن دلارهای زیادی که در طی دو دولت قبلی به حساب این کشور واریز کردیم.

  • به نظر شما در شرایط تحریم چین تنها راه پیش روی ما نبوده است؟

خیر این مسئله درست نمی باشد. در دولت نهم و دهم که دوره‌های پردرآمد کشور بود این بدترین راهکار بود که ما برای مقابله با تحریم‌ها پیش گرفتیم. مقام معظم رهبری در چند سال گذشته تاکیداتی بر بحث اقتصاد مقاومتی می‌کردند. اگر در دولت‌های پیشین با وجود درآمدهای بالایی که داشتیم به اقتصاد مقاومتی توجه می‌شد و ظرفیت‌های داخلی مورد ارزیابی قرار می‌گرفت می‌توانستیم به مرحله خودکفایی و عبور از بحران‌های تحریم برسیم. اما متاسفانه این اقدامات انجام نشد و ساده ترین راه را اتخاذ کردیم که یکی ازنتایج آن نفوذ بازار بی کیفیت چین به کشور بود. در آن شرایط اقداماتی از این دست بسیار صورت گرفت که جز ضرر و ناکارآمدی اقتصادی ثمره‌ای نداشت. بنابراین در آن شرایط همانطور که توانستیم با برنامه‌های دقیق، همچنین درآمد سرشار در حوزه تسهیلات نظامی عملکرد خوبی داشته باشیم و خودکفا شویم می‌توانستیم در زمینه اقتصاد نیز حساب شده‌تر عمل کنیم. درآن زمان مقام معظم رهبری هنگامی که سال‌ها را نامگذاری می‌کردند سیاست‌های مورد نظر را نیز بیان می‌کردند اما متاسفانه از این توصیه‌ها استفاده نمی شد و امروز که مایل به بکارگیری این سیاست‌ها هستیم پول و اعتبار مورد نیاز برای آنها را در اختیار نداریم. در واقع درآمدهای ناشی از فروش نفت 147دلاری قابل قیاس با نفت 40دلاری نیست که اگر با صرف آنها به جای کالای چینی تکنولوژی و صنایع وارد می‌کردیم می‌توانستیم اقتصاد خود را مقاومتی کنیم و از آن طریق بسیاری از ناکامی‌ها را در زمینه‌های مختلف اقتصادی متحمل نمی شدیم.

 

#صادرات #ساختارها #تعرفه #چین #اقتصاد_مقاومتی #ارز  #واردات #تحریم #خودرو #قیمت_تمام_شده #هند #دولت

23/4/1395 – اتاق خبر

http://www.otaghnews.com/news/359084/%D9%82%D8%AF-%D8%AE%D9%85%DB%8C%D8%AF%D9%87-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D9%84%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D9%82%D8%A7%D8%A8%D9%84-%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA%DB%8C-

  1. تولید مشترک در راستای تقویت صادرات 

 

من معتقدم سرمایه‌گذاری خارجی یک شبه اتفاق نمی‌افتد؛ این مسئله فکر می‌کنم برای بیشتر اهالی اقتصاد پذیرفتنی باشد. حال اینکه چرا تا‌کنون این مسئله اتفاق نیفتاده یا کمتر مورد توجه واقع شده، مسئله دیگری است که در جای دیگری می‌توان به آن پرداخت. اما در بین این تحلیل‌ها و گفت و شنود‌ها نباید از نظر دور داشته باشیم که سرمایه‌گذاری خارجی در کش‌و‌قوس وابستگی‌ها و متغیرهای متعددی است که هر‌کدام از آن‌ها به واقع ریشه در جایی دارد. در نتیجه در گام اول باید دانست و پذیرفت که روال تکامل مذاکرات برای صادرات و تجارت زمان‌بر است‌؛ چرا‌که امروزه در دنیا برای سرمایه‌گذاری وسواس‌ها و حساب و کتاب‌های مختلفی وجود دارد. این رسم مشهور است که هر سرمایه‌گذار اعم از دولتی و خصوصی برای ورود به هر حوزه‌ای نیازمند بررسی‌ها و مطالعات مختلفی است. 

هرچند باید روند جذب سرمایه‌گذار شتاب بیشتری به خود بگیرد اما در همین مدت دیدیم که ورود هیئت‌های تجاری اروپایی در ایران می‌تواند زمینه‌ساز ورود تکنولوژی‌های نوین و توسعه برنامه‌های تجاری و اقتصادی باشد. درست همان‌گونه‌ که پژوی فرانسه در صنعت خودروی ما پس از مذاکرات و بررسی‌ها به قرارداد رسید و هنکل آلمان نیز در ادامه سهمی از خط تولید ما را خریداری کرد. نکته دیگر این است که باید میان سرمایه‌گذاری‌های کلان و سایر وجوه سرمایه‌گذاری تفکیک قائل شویم. پروسه سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف نیز قابل تفکیک است. در سرمایه گذاری‌های کلان به‌هیچ‌وجه نمی‌توان امیدوار بود که در بازه زمانی کوتاهی صورت بپذیرد؛ چرا‌که نیامند کار کارشناسی چه در داخل و چه در آن طرف و نزد هیئت‌های تجاری خارجی‌هاست. 

در همین راستاست که من عرض می‌کنم مذاکرات تجاری ایران باید ادامه‌دار باشد تا به نتیجه برسد. درست به همان صورت که این مذاکرات با کشورهای کره و ژاپن در حال بررسی است.

مسئله دیگری که جا دارد همینجا اضافه کنم موافقت‌ها و مخالفت‌هایی بوده که پیرو این رفت‌و‌آمدهای هیئت‌های تجاری صورت می‌گرفته است. این رفت‌و‌آمدهای تجاری فی نفسه چیز بدی نیست و ارتباط و مهارت‌های ارتباطی ما را با رقبا و سایر کشورها ار منظر اقتصادی تقویت می‌کند و ما بیش از پیش در جریان نوع و سطح مراودات و تعاملات قرار می‌گیریم. تاحدی نیز حجم ورود هیئت‌های تجاری پس از برجام قابل درک است؛ چرا‌که ایران به دلیل محدودیت‌های تحریمی ناچار به قطع ارتباط با برخی کشورها بود. نمی‌توان انکار کرد که برخی از این هیئت‌های تجاری به‌طور طبیعی برای کسب بازار فروش و عرضه محصولات خود به ایران آمده بودند اما این تمام ماجرا نبود و نیست؛ چرا‌که ایران مواضع خود را در پای میز مذاکرات تصریح کرد و برخی از این هیئت‌ها پس از اینکه متوجه مواضع تجاری ما شدند با عقب‌نشینی از میز مذاکرات، ترجیح دادند در ادامه صرفا نظاره‌گر رفتار ایران با سایر گروه‌های تجاری و اقتصادی باشند.

موضع ایران که به طور رسمی و حتی در لایه‌های بخش خصوصی اتاق‌های بازرگانی دنبال می‌شود، مبتنی بر جذب همکاری‌های فنی و تولید مشترک در جهت تقویت و رشد صادرات بوده و هست. پس طبیعی است گروه‌هایی که با این مواضع بیشترین هم‌خوانی را داشته باشند، در اولویت برنامه‌ها قرار می‌گیرند و روند مذاکرات و مراحل انجام سرمایه‌گذاری را تا انتها پا به پای ما می‌پیمایند.

#صادرات #ساختارها #دیپلماسی #تولید #خودرو #سرمایه #دیپلماسی #اتاق #کسب_و_کار #تشکل‌ها #تحریم

 

 

  1. 17. بالا بودن قیمت تمام شده کالا اصلی‌ترین مانع صادرات

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با اشاره به مشکلات حوزه صادرات تصریح کرد: بالا بودن قیمت تمام شده کالا اصلی‌ترین مانع صادرات است.

محمدحسین روشنک در گفت‌وگو با ایسنا- منطقه خراسان، با اشاره به کاهش میزان صادرات با وجود گشایش‌های بین‌المللی اظهار کرد: صادرات یک معلول از تولید است و زمانی مطرح می‌‌‌‌‌شود که تولید کالاهای با کیفیت و قابل رقابت با رقبای خارجی داشته باشیم. آن زمان است که می‌توان وارد موضوع صادرات شد. تا زمانی که کیفیت و قدرت رقابت‌پذیری در کالاها نباشد، صادرات صورت نمی‌‌‌گیرد.

وی ادامه داد: در سالهای گذشته به دلایل مختلفی که ریشه اصلی آن‌ها همان تحریم‌ بود، نتوانستیم کالایی تولید کنیم که از نظر کیفیت و قیمت با تولیدکنندگان کشورهای دیگر رقابت کند. اصلی‌ترین دلیل کاهش صادرات به مشکل ما در تولید بازمی‌گردد. وقتی که در تولید با مشکلی مواجه می‌شویم و قیمت تمام شده تولید ما نسبت به کشورهای دیگر بالاتر است، حتی اگر تولید با کیفیتی داشته باشیم، باز هم قادر به رقابت با رقبا نیستیم.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی عنوان کرد: دولت در سال‌های اخیر تلاش خود را کرده اما ما 15 سال تحریم بوده‌ایم که این امر سبب بالا رقتن قیمت تمام شده کالاها شده است.

روشنک افزود: دلیل دیگر کاهش صادرات رفتارهایی است که هر سازمانی به نوعی به خودش اجازه می‌دهد که از تولید و بنگاه‌های اقتصادی تحت عناوین مختلفی از جمله آزمایشگاه‌ها، مالیات و ارزش‌افزوده پول بگیرد. این مبالغ دریافتی خودبه‌خود بر قیمت تمام شده تاثیر می‌گذارد.

وی اضافه کرد: به عنوان مثال مواد اولیه بسیاری از کالاهایی که قصد تولید و صادرات آن‌ را داریم، عمدتا از خارج وارد می‌شود. وقتی مواد اولیه از خارج وارد می‌شود، دولت برای ما عوارض، ارزش افزوده و مالیات قرار می‌دهد و شرکت‌های خدماتی و همچنین نرخ حامل‌های انرژی مانند آب، برق، گاز و حمل و نقل باعث افزایش قیمت و بالا رفتن قیمت تمام شده تولیدات ما خواهد شد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با اشاره به قابلیت رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی با محصولات خارجی تصریح کرد: این سخن اشتباه است. زمانی که می‌خواهیم کیفیت کالا را افزایش دهیم، به دلیل اینکه قیمت تمام شده آن بیش‌ از حد افزایش می‌‌‌یابد، این افزایش کیفیت عملا صورت نمی‌گیرد.

روشنک اضافه کرد: اگر می‌توانستیم دلایل افزایش هزینه تمام شده کالا را در داخل کشور شناسایی کنیم و آن‌ را از بین ببریم، قطعا تولیدات ما در بسیاری از موارد قابلیت رقابت با تولیدات کشورهای خارجی را پیدا می‌کند و از نظر کیفیت به آن‌ها می‌رسیم.

وی با اشاره به مستهلک شدن تکنولوژی در کشور گفت: این هم جزو عواملی است که باعث کاهش کیفیت رقابت‌پذیری در بازارهای بین‌المللی بوده است. ما زمانی می‌توانیم به رقابت بپردازیم که از تکنولوژی برخوردار باشیم. در این سال‌ها نتوانستیم ماشین‌آلات و تکنولوژی‌های برتر را وارد کشور کنیم. در چند سال قبل به کشورهای آسیای میانه و افغانستان گوجه‌فرنگی، ماکارانی، نوشابه‌های گازدار و کالاهای دیگر صادر می‌شد اما امروز این کشورها این نیاز را احساس نمی‌کنند.

روشنک با بیان اینکه در ظاهر گفته می‌شود از صادرات حمایت شده و بسته‌های حمایتی از آن در نظر گرفته می‌شود در حالی که در عمل این اتفاقات صورت نگرفته است، اظهار کرد: برخی بانک‌ها برای صادرات طراحی شده‌اند اما در تجارت با دید کاسبانه به آن نگاه می‌کنند و خود را یک بنگاه اقتصادی می‌دانند. این بنگاه در رقابت با بنگاه‌های اقتصادی دیگر خود را ملزم نمی‌داند که به توسعه صادرات بپردازد.

وی با بیان اینکه بسیاری از بانک‌ها به عنوان یک بنگاه اقتصادی منافع خود را دنبال می‌کنند، تصریح کرد: در حال حاضر این وضعیت کمی بهبود یافته است. بانک‌ها از صادرکننده سود زیادی می‌گیرند. با این وضعیت این سوال پیش می‌آید، سود صادرات چند درصد است که بتواند این بهره‌های بانکی را پوشش دهد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی افزود: این مشکلات یک باره به وجود نیامده است. زمانی که تحریم‌ها در دوره قبل فشار بیشتری وارد کرد، صادرات اقلام زیادی از کالاها ممنوع شد و اجازه صادرات لغو شد. بسیاری از برندهایی که در بازارهای خارج راه‌اندازی شده بود، در فرآیند ممنوعیت از بازار خارج و خسارت بسیار زیادی به صادرکنندگان وارد شد. متاسفانه از سوی دولت هم هیچ حمایتی صورت نگرفت.

روشنک ادامه داد: در دولت گذشته قرار شد این خسارات به نوعی جبران شود اما دولت جدید که روی کار آمد به عنوان نمونه اهدای جایزه صادراتی را نپذیرفت.، جوایز صادراتی یکی از مطالبات صادرکنندگان بود که جلوی آن گرفته شد. امروز است که اثر برخوردها و رفتارهای غلط دولت قبل و دولت فعلی در حوزه صادرات و تجارت مشخص می‌شود.

وی با بیان اینکه ما باید واحدهای تولیدی صادرات‌محور را تقویت می‌کردیم، تاکید کرد: این اتفاق رخ نداد. باید از حوزه تولید بدون کارخانه باید به سمت تولید با برند حرکت کنیم. آن زمان قیمت تمام شده پایین می‌آمد و صادرکننده هم با قیمت مناسب‌تری می‌توانست کالا را صادر کند. در این دوره از تقویت تولید با برند یا همان تولید مشارکتی بین بازرگان و صادرکننده با یک کارخانه‌دار از بین رفت. همه این مسایل موجب افزایش قیمت تمام شده کالا شد و امکان رقابت را از ما گرفت.

 

#قیمت_تمام_شده #دیپلماسی #صادرات #تحریم #بانک #تولید_بدون_کارخانه #تولید #مواد_اولیه #تعرفه

 

22/5/95

://www.isna.ir/news/95082215249/%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D9%86-%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B4%D8%AF%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7-%D8%A7%D8%B5%D9%84%DB%8C-%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%B9-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA

 

 

  1. 18. رئیس سازمان صنعت با اشاره به اعزام هیئت تجاری فعالان اقتصادی تا پایان سال به روسیه خبر داد:

روابط تجاری خراسان رضوی با روسیه گسترش می‌یابد

 

رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی از تشکیل کارگروه ویژه توسعه روابط اقتصادی با روسیه با محوریت بخش خصوصی در خراسان رضوی خبر داد. همچنین رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز اعلام کرد روابط تجاری استان با روسیه امسال گسترش می‌یابد و یک هیئت تجاری متشکل از فعالان اقتصادی استان تا پایان امسال توسط بخش خصوصی به روسیه اعزام خواهد شدوهمایش راهکارهای توسعه صادرات به روسیه برگزار می‌شود.

رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی از تشکیل کارگروه ویژه توسعه روابط اقتصادی با روسیه با محوریت بخش خصوصی در خراسان رضوی خبر داد.به گزارش روابط عمومی صنعت، معدن و تجارت استان ، ناصر بهزاد در حاشیه دیدار با نایب رئیس کنفدراسیون بین المللی صنایع روسیه(ICIE) اظهار کرد: این کارگروه با توجه به این که کشور روسیه به عنوان بازار جدید برنامه‌های صادراتی استان هدف گذاری شده است، با حضور نمایندگان بخش خصوصی و دستگاه‌های دولتی تشکیل شده است.

وی افزود: در این راستا گسترش روابط تجاری با روسیه با اولویت مواد لبنی، محصولات غذایی، کاشی و سرامیک و خدمات فنی و مهندسی، مورد تاکید قرار گرفته است.بهزاد با بیان این که حضور در بازار روسیه، نیازمند داشتن استانداردهای خاص این کشور است افزود: در این زمینه، باید با تشکل‌های بین المللی رایزنی کنیم که به عنوان اولین گام‌ها، در ملاقات با نایب رئیس کنفدراسیون بین المللی صنایع روسیه(ICIE) برای تشکیل یک کارگروه منتخب از صنایع استان اقدام شد تا با کمک این کنفدراسیون، زمینه‌های همکاری مشترک برای نفوذ به بازار روسیه را فراهم کنند.بهزاد تصریح کرد: 12 گروه تولیدی صنعتی منتخب استان در زمینه‌های کاری تولید رب، محصولات لبنی، سیم و کابل، خشکبار، بهداشتی، کالای کودک، خدمات فنی و مهندسی، کاشی و سرامیک و محصولات چینی و ظروف اپال، برای مذاکره و همکاری با این کنفدراسیون اعلام آمادگی کرده اند.

وی افزود: در دیدار انجام شده، مقرر شد در خصوص ارزیابی فروش محصولات صنعتی استان، ارزیابی طرح‌های مشارکت، معرفی سرمایه گذار به منظور مشارکت در طرح‌های اعلام شده از سوی این واحدهای منتخب، انتخاب شرکای تجاری برای فروش محصولات در بازارهای هدف و معرفی طرح‌های توجیهی اقتصادی برای واحدهای صنعتی استان به منظور مشارکت در سرمایه گذاری یا اجرای پروژه و ایجاد شو روم (اتاق‌های نمایش) در کشور روسیه اقدام شود.بهزاد تصریح کرد: ICIE کنفدراسیونی بین المللی است که فعالیت آن در حوزه تجارت با روسیه، بلاروس، قزاقستان و اوکراین بوده و در تمام قاره‌های آفریقا، آسیا، اروپا و آمریکا نیز فعال است که با عضویت شرکت‌های ایرانی در دپارتمان‌های مختلف این کنفدراسیون، زمینه حضور و نفوذ بخش خصوصی ایران در سایر کشورها فراهم خواهد شد.

وی اظهار کرد: همچنین 10 اتحادیه تجاری مختلف در حوزه کشورهای CIS و اتحادیه اروپا و کشورهای Brix در این کنفدراسیون فعال هستند که مقرر شده است با این گروه‌های منتخب مذاکرات تکمیلی انجام شود.

 گسترش روابط تجاری استان با روسیه 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز از گسترش روابط تجاری استان با روسیه در سال جاری خبر داد.در همین باره راضیه علیرضایی از برگزاری همایش راهکارهای توسعه صادرات به روسیه خبر داد و گفت: این همایش بنا به مصوبات جلسه کمیته پایش تجارت خارجی استان با هماهنگی نهادهای مربوط توسط بخش خصوصی در سال جاری و با اولویت محصولات لبنی، مواد غذایی، کاشی و سرامیک و خدمات فنی و مهندسی برگزار خواهد شد.وی افزود: همچنین یک هیئت تجاری متشکل از فعالان اقتصادی استان تا پایان امسال توسط بخش خصوصی به روسیه اعزام خواهد شد.وی با بیان این که در صورت صدور مجوز از سوی سازمان توسعه تجارت، پاویون ایران نیز در نمایشگاه بین‌المللی مواد غذایی در شهر سوچی روسیه با محوریت استان، تشکیل می‌شود، گفت: در جلسه کمیته پایش صادرات استان مقرر شد نمایندگان سازمان جهاد کشاورزی، اتاق بازرگانی، خانه صنعت و معدن، اتحادیه صادرکنندگان، اتحادیه صادرکنندگان مصالح ساختمانی، نمایندگی وزارت امور خارجه و اداره کل استاندارد، برای شناسایی فرایند بهبود و توسعه روابط و نیازهای حمایتی توسعه روابط در روسیه، مطالب موردنیاز و برنامه‌های خود را برای طرح در کارگروه توسعه صادرات استان ارائه کنند.

الزامات شکل گیری تجارت

محمدحسین روشنک، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در خصوص الزامات شکل گیری تجارت بین دو کشور به روزنامه خراسان رضوی گفت: فرایند تجارت اگرچه به ظاهر یک فرایند بسیار ساده است ، اما در باطن یک کار بسیار تخصصی است و به همین دلیل یک روزه نمی شود تاجر شد.

2 روش در تجارت داریم

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی گفت: دو روش در تجارت خارجی وجود دارد یک روش به این شکل است که طرف خارجی درخواست نمونه کالا از ما می‌کند و ما نمونه کالا را می‌فرستیم و در صورت توافق برای خرید کالا سپس فرایند گشایش (LC) انجام می‌شود و اسناد رد و بدل می‌شود و دو بانک از دو کشور واسطه مالی می‌شوند و پس از دریافت کالا توسط طرف مقابل مطابق با شرایط توافق شده، فرستنده کالا پول خود را از بانک طرف حساب در کشور صادرکننده دریافت می‌کند.روشنک افزود: اما روش دوم تجارت کالا که در استان خراسان رضوی در تجارت با کشورهای آسیای میانه و همچنین در دوران تحریم استفاده شده است، روش اعتماد براساس شناخت از طرف مقابل است که در این روش براساس شناختی که از مشتری داریم کالا فرستاده می‌شود و پس از آن هم پول کالا طبق توافق و قرارداد دریافت می‌شود.فرایند تجارت بین دو کشور هنوز تکمیل نشده است.روشنک گفت: با توجه به توضیحاتی که دادم فرایند همکاری تجاری بین دو کشورایران وروسیه فرایندی یک روزه نیست و باید مرحله به مرحله طی شود. این گونه نیست که روابط تجاری بین ترکیه و روسیه قطع شود و یک مرتبه ما جایگزین شویم و هنوز فرایند تجارت بین دو کشور تکمیل نشده باشد.

کارکردن با روس‌ها

رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان به نقاط ضعف و قوت در خصوص تجارت با روسیه نیز اشاره کرد و گفت: نقطه ضعف مااین است که نحوه کارکردن با روس‌ها را بلد نیستیم و مزیت ما این است که با کشورهای آسیای میانه کار کردیم و ارتباط تجاری داشتیم.

گام‌هایی تاکنون برداشته شده است.

روشنک افزود: با وجود گام‌هایی که تاکنون برداشته شده، اما فرایند تجارت بین دو کشور هنوز تکمیل نشده است و تا زمانی که گذرگاه‌ها و پیچ‌ها ی مسیر تجارت بین دو کشور مشخص نشود، توفیق نخواهیم یافت و فرایند کامل نشده است.

#صادرات #دیپلماسی #روسیه #ساختارها #تحریم

 

خراسان – 9/4/95

پایگاه صبح مشهد

 

http://sobhmashhad.ir/1395/04/05/%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%A8%D8%B7-%D8%AA%D8%AC%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%B1%D9%88%D8%B3%DB%8C%D9%87-%DA%AF%D8%B3%D8%AA%D8%B1%D8%B4-%D9%85%DB%8C-%DB%8C%D8%A7%D8%A8/

 

 

  1. بررسی صمت از حضور ۱۰ رایزن خارجی در استان خراسان رضوی نشان داد

تحقق توسعه صادرات با رایزنی خارجی

حضور رایزنان تجاری ۱۰ کشور خارجی در مهد طلای سرخ، استان خراسان رضوی فرصتی ایجاد کرده تا توانمندی و ظرفیت‌های موجود در این استان به کشورهای هدف مورد نظر ارسال شود تا زمینه‌های لازم برای جذب سرمایه‌گذاری و مشارکت در تولید، ورود فناوری‌های روز دنیا و همچنین ماشین‌آلات مورد استفاده در واحدهای تولیدی را فراهم کند.

البته حضور این رایزنان به گفته مسئولان امر در شرایطی برای استان از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود که تحریم‌ها برداشته شود و هیات‌های تجاری، فعالان بازرگانی و تجاری کشورها در برنامه‌های تولیدی و بازرگانی استان حضوری فعال داشته باشند که این امر می‌تواند علاوه بر جذب سرمایه‌گذاری‌های بیشتر در واحدهای تولیدی و صنعتی، تولید بیشتر، توسعه صادرات و به دنبال آن رونق اقتصادی و اشتغال پایدار را به همراه داشته باشد

افزایش حضور فعالان اقتصادی با برداشته شدن تحریم‌ها
رییس کمیسیون بازرگانی اتاق بازرگانی استان خراسان رضوی در گفت‌وگو با صمت با بیان اینکه تا زمانی که توافق‌های بعد از برجام به مرحله اجرا نرسد در زمینه سرمایه‌گذاری و تولید کاری از پیش نمی‌رود، اظهار می‌کند: تا هنگامی که توافقات نهایی به انجام نرسد و تحریم‌ها برداشته نشود، رفت‌وآمد رایزنان و هیات‌های تجاری خارجی و داخلی، هیچ تاثیری در جذب سرمایه‌گذاری و ورود فناوری به ایران نخواهد داشت.
محمدحسین روشنک با اشاره به اینکه در صورتی که روند اجرای برجام به سرانجام برسد و تحریم‌ها برداشته شود، می‌تواند تاثیر فراوانی بر رونق سرمایه‌گذاری در استان و کشور داشته باشد، می‌افزاید: برداشته شدن تحریم‌ها در روند رو به رشد رفت‌وآمدهای تجاری، اقتصادی و بازرگانی در استان خراسان جنوبی و کشور نقش بسزایی خواهد داشت. این فعال اقتصادی با اشاره به نقش برگزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی در توسعه و بهبود روابط تجاری کشورها اظهار می‌کند: برپایی این نمایشگاه‌ها در کشور و حضور ایران در نمایشگاه‌های بین‌المللی به منظور آشنایی با آخرین دستاوردهای تولیدی دنیا و ارائه دستاوردهای استان و کشور می‌تواند زمینه‌ساز توسعه روابط بیشتر تجاری با کشورهای هدف شود.
وی در ادامه می‌گوید: استان خراسان رضوی با توجه به توانمندی‌های مختلف در بخش‌های صنعت، معدن و کشاورزی و با توجه به فعالیت واحدهای تولیدی می‌تواند محل امنی برای سرمایه سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به شمار رود و حضور رایزنان اقتصادی در استان می‌تواند روند شناساندن این توانمندی‌ها را تسریع کند.

#دیپلماسی #تحریم #کشاورزی #برجام #سرمایه

20/8/94

://www.smtnews.ir/states/15032-%D8%AA%D8%AD%D9%82%D9%82-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%A7-%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D8%B2%D9%86%DB%8C-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%DB%8C.html

 

 


  1. یادداشت

تولید ایران را چه شده است؟

 

مقصرافزایش قیمت تمام شده کالا و خدمات کدام است ؟

  • قلم در ادامه نوشت پیش شرط تحقق انقلاب اقتصادی برای رسیدن به اقتصاد مقاوتی کاهش جدی هزینه مدیریت کشور که اکنون به بالاترین حد آن رسیده تا جایی که دیگر ریالی برای توسعه و عمران بجای نمانده است و قبول ریاضت توسط سازمان‌های دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی از بالاترین رده تا پائین توسط مجلس شورای اسلامی و دولت آقای روحانی با حمایت و مدیریت مستقیم مقام معظم رهبری ، سرآغاز اقدامات تاثیرگذار بمنظور رسیدن به اقتصاد مقاومتی همزمان با کاهش هزینه مدیریت کشور می‌تواند مواردی ذیل باشد.

۱توقف کامل دریافت (۹)درصد مالیات و عوارض ارزش افزوده از تولید و تجارت

۲محاسبه حق بنگاه‌های اقتصادی از درآمدهای طرح تعدیل اقتصادی از زمان شروع تاکنون و اختصاص آن به نوسازی صنایع و معادن و کشاورزی .

۳اختصاص کل درآمد حاصل از تعرفه‌ها همراه با درآمدهای حاصل از کشف کالاهای قاچاق و جرایم مربوطه به مشوق‌های صادراتی بمنظور تولید کالای صادرات محور با هدف توسعه صادرات و کسب ارز حاصل از صادرات کالاهای غیر نفتی.

۴ایجاد مشوق مالیاتی و تامین اجتماعی برای بنگاه‌هایی که کالا باهدف صادرات و بدون فروش در داخل کشور تولید کنند.

۵اختصاص تسهیلات بلند مدت و بدون بهره از محل صندوق ذخیره ملی به بنگاه‌هایی که محصولات جایگزین کالای قاچاق تولید کنند مشروط به اینکه بتواند آن محصول را جایگزین کالای قاچاق کرده و محصولات مشابه تولید خود را از چرخه قاچاق به کشور خارج کنند .

۶عدم حمایت از سرمایه گذاری بمنظور تاسیس واحدهای تولیدی و تکراری که باعث کاهش ظرفیت تولید واحدهای موجود میشود و تقویت برون سپاری تولید «تولید بدون کارخانه» با برند تجاری داخلی و صادراتی .

۷تشویق و هدایت نقدینگی حوزه تجارت به حوزه تولید با صدور مجوز تولید بدون کارخانه ( برون سپاری تولید) برای صاحبان برندهای تجاری داخلی و صادراتی

۸عدم اختصاص تسهیلات و حمایت از بنگاه‌هایی که توجیه اقتصادی نداشته و امکان بروزرسانی رقابت پذیری ندارند بویژه خودروسازان ، تولیدکنندگان سیمان ، فولاد و بعضی از صنایع پوشاک ، مواد غذائی ، مصالح ساختمانی ، دام و طیور بمنظور تقویت واحدهایی که توان بروزرسانی و رقابت پذیری دارند .

۹اختصاص تسهیلات بلند مدت و بدون بهره از محل صندوق ذخیره ملی به واحدهای خودروسازی که بپذیرند خودرو با کیفیت و قیمت جهانی در بازار ایران عرضه کنند .

۱۰یکسان سازی فوری نرخ ارز که در صورت تحقق اجرای مفاد ۱تا۶ هیچ‌گونه اثر تورمی نخواهد داشت.

۱۱توقف سه تا پنچ ساله دریافت سود تسهیلات از واحدهای تولیدی که اقدام به بازسازی و نوسازی و به‌روز رسانی ماشین آلات تولید کنند.بودجه این مورد از محل مطالبات فروش نفت که در دوران تحریم‌ها در بانک‌های خارجی توقیف شده بود و خصوصی سازی واقعی بنگاه‌های دولتی می‌تواند تامین شود.

۱۲ایجاد فضای امنیت برای کارآفرینان و دادن شخصیت و جایگاه اجتماعی و ارزش قائل شدن برای این سرداران اقتصادی کشور بر اساس رتبه بندی و اهمیت هر بنگاه اقتصادی بویژه تعداد کارگران تحت پوشش.

۱۳ایجاد انگیزه برای بازگشت سرمایه ایرانیانی که از ترس و یا تحت فشار و یا تصور باغ سبز سرمایه خود را از کشور خارج کرده‌اند و باعث شده سهم ایجاد اشتغال میلیون‌ها جوان کشور از چرخه خارج و بیکاری در کشور به اوج خود برسد.

۱۴مهم‌تر از همه؛ انتخاب مدیریت‌های کشور در رده‌های مختلف بر اساس ارزیابی توان اقتصادی و دوری جستن از نگاه‌های جناحی و گروهی بویژه برای پست‌های اقتصادی.

#ساختارها #تشکل‌ها #کارآفرینی #بانک #ارز #تولید #تولید_بدون_کارخانه #اقتصاد_مقاومتی #مالیات #سیاست #تحریم #اشتغال #دولت

روزنامه صبح امروز 1/7/96

http://sobhe-emrooz.ir/?p=14851

 

 

  1. دیروز دفاع مقدس امروز جهاد اقتصادی:

 روحیه جهادی رمز حماسه اقتصادی است

 

در دوران دفاع مقدس، شاهد اتفاق عظیمی بودیم که هم دنیا را به حیرت واداشت و هم مقاومت نظامی و اقتصادی را معنا کرد و باعث شد ظرفیت ناشناخته‌ی ملت ایران در نظام مقدس جمهوری اسلامی برای جهانیان آشکار شود. استکبار جهانی متوجه شد با وجود فشارهای‌ همه‌جانبه و مسدود کردن تمام راه‌های رسیدن سلاح و برقراری تحریم‌های اقتصادی، ملت ایران به ایستادگی خود ادامه می‌دهد. دوران دفاع مقدس، جمله‌ی مقاومت در حوزه نظامی و اقتصادی را معنا و کاربردی‌کردن واژه‌ی‌ اقتصاد مقاومتی یادگاری بود که اولین‌بار پس از جنگ از سوی مقام معظم‌رهبری وارد ادبیات اقتصادی کشور شد؛ واژه و تجربه‌ی گران‌بهائی که یکی از دستاوردهای راهبردی و استراتژیک ملت ایران در هشت سال حماسه و ایثار است، تمرین واقعی برای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی به منظور خروج از اقتصاد تک محصولی، افزایش کیفیت تولیدات داخلی، و اصلاح الگوی مصرف و غلبه بر مصرف‌گرایی و توسعه صادرات و ایجاد اشتغال به منظور خنثی‌سازی تحریم‌ها از دیگر یادگاران دوران دفاع مقدس است .

ملت ایران جنگ را با پشتیبانیِ اقتصاد مردمی به پیش برد و توانست در مقابلِ کارشکنی‌ها و شیطنت‌های دشمنان به خوبی مقاومت کند . آن پیروزی شیرین در آن نبرد نابرابر، هدیه ی بزرگ الهی به ملت مقاوم و خداجو بود.

قلم اثر گذاشت اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد دفاعی نیست که مردم و نظام را در لاک دفاع وارد کند و هر روز به روزهای سخت‌تر فکر کنند؛ بلکه دقیقا یک استراتژی اقتصادی تهاجمی است که از مردم می‌خواهد با مقاومت در مقابل مشکلات و قرارگرفتن در سنگر مقاومت هر روز یک گام مؤثر به افق روشن اقتصادی و مقابله با تحریم‌ها بردارند.

آن بخش از ملت ایران که دوران دفاع مقدس را درک کرده اند میدانند حرکت‌ جهنده و رو به جلو باعث شد تا دنیا در دیدگاه تخاصمی خود نسبت به ایران برای جلوگیری از برپائی نظام اسلامی تجدیدنظر کرده و با پذیرش قدرت مردم فهیم ایران و نظام مقدس جمهوری اسلامی، با تغییر استراتژیک به فکر مهار آن برآید؛ تا بلکه لااقل بتواند از رسوخ تفکر مقاومت اسلام ناب محمدی در منطقه و جهان جلوگیری کند ، لذا از آن پس برنامه‌های بازدارنده و مهارکننده را انتخاب نمود و تصمیم گرفت با بهره گیری از تمام ظرفیت رسانه ای خود با یک دروغ بزرگ به دنیا بگوید نظام مردم‌سالار دینی جمهوری اسلامی نمی‌تواند بدون وابستگی به غرب و شرق اهداف خود را محقق کند ، ضمن اینکه لطمه زدن شدید به رفاه اجتماعی مردم ایران را پایه ریزی کردند که البته به دلیل ناپخته عمل کردن دولت نهم و دهم و عدم بهره گیری از تجارب دوران دفاع مقدس استکبار به توفیقات اندکی نیز دست یافت، اما ایران اسلامی با بهره گیری از می‌تواند با نسخه وحدت و اعتماد متقابل مردم و مسئولان که در دوران دفاع مقدس کارآئی خود را ثابت کرده است بر مکر و حیله قدرت‌های جهان فائق خواهد آمد . دریافت آموزه‌های آن دوران می‌تواند طراحی درست یک استراتژی اقتصادی صحیح و کارآمد را رقم زده و شرح وظایف همة بخش‌های اجرایی ، قانون‌گذاری، نظارتی و… را در حوزه اقتصاد مشخص کند و با اعتماد بیش از پیش به مردم این نبرد سخت جهاد اقتصادی را نیز همچون حماسه هشت‌سال دفاع مقدس ملت ایران به پیروزی و سربلندی نهایی نزدیک کند. در این راستا باید ضمن دوری جستن از تجربه بی برنامه بودن دوران دولتهای نهم و دهم که با وجود پخش سریال ” یوسف پیامبر ” که اصل حرف آن ، درس اقتصاد مقاومتی قرآن کریم به امت اسلامی بود و هیچ اقدامی برای بهره گیری از آن نداشت و دشمن را به شوخی میگرفت و از ظرفیت هدایت سٌکان دار کشتی کمتر استفاده می‌نمود، به ظرفیت و توانایی‌های بومی، اعتماد کرده و مدیریت کار‌شناسی کشور را تقویت کنیم ، در این شرایط میبایست مسئولان نظام در راستای یک مقاومت هوشمند و هدفدار در جهت تحقق سخنان و رهنمودهای مقام معظم رهبری صادقانه باهم یک صدا شوند .

این اقدام مسئولین که یقینا با حمایت مردمی همراه خواهد بود باعث میشود تا دشمن نتواند از نرمش قهرمانانه در حین مذاکرات سوء استفاده کرده و خواستار تسلیم ایران اسلامی در مقابل خواسته‌های استکباری اش شود.

گروههای سیاسی نیز همچون دوران دفاع مقدس که خط قرمزشان هر حرف و اقدامی که باعث سوء استفاده دشمن می‌شد ، بود . اکنون در این جهاد نیز باید آنگونه عمل کنند ، لاکن چرا باید افرادی هرچند اندک یافت شوند که بر خلاف نظر سٌکان دار کشتی تاثیر منفی بر مذاکرات هسته ای داشته باشد ؟ آیا اینان خود را از مقام معظم رهبری و اکثریت قریب به اتفاق ملت که همراه و همگام رهبری هستند برای نظام جمهوری اسلامی دلسوزتر می‌دانند ؟

بیاییم از دوران دفاع مقدس درس بگیریم و مطیع سیاستهای نظام که پس از انجام کارشناسی‌های فراوان توسط مقام معظم رهبری بیان و ابلاغ می‌شود، باشیم .

همراهی امروز مسئولین نظام با خواسته‌های رهبری و مردم مقاوم باعث شادی روح شهدا و امام شهدا که ایثار و مقاومت را به اوج رسانده و برای ما به ارث گذاشتند ، خواهد بود .

هفته دفاع مقدس را با حفظ فرهنگ مقاومت نظامی و اقتصادی گرامی بداریم و به روح شهدا و امام شهدا درود بفرستیم و ایثارگران به یادگار مانده از آن دوران که همسنگر شهدا بوده و اکنون می‌توان کهنه سربازان خمینی (قدس سره) میشود خواندشان را محترم بشماریم که این حق ایثار و مقاومت است .

 

#برجام #دیپلماسی #اقتصاد_مقاومتی #ساخنارها #صادرات #اشتغال #سیاست #دولت #تحریم #قانون

2/7/93 – فراخبر

http://fara-khabar.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=662:diroozdefa-moghadas-emruz-jahad-eghtesadi&catid=2:eghtesad&Itemid=8

 

 

  1. وعده‌های تحقق نیافته دولت نهم و دهم

اتاق بازرگانی مشهد و عضو اتاق بازرگانی ایران در یکی از روزهای گرم تابستان امسال میهمان دنیای
اقتصاد بود ، او که چند دوره تولید کننده و صادر کننده نمونه ی کشوری و چهره ماندگار کار و تولید بوده ،
اکنون به عنوان کارآفرین برتر در بخشهای تجارت ، تولید و عمران فعالیت می‌کند. وی که از نیروهای تاثیر
گذار جبهه و جنگ و از همرزمان شهید نورعلی شوشتری در دوره دفاع مقدس بوده ، علاوه بر حوزه ی
اقتصاد در حوزه اجتماعی و سیاست نیز فعال است و از چهره‌های نزدیک به‌هاشمی رفسنجان و در زمره
حامیان رییس جمهور منتخب قراردارد . به همین مناسبت گفتگوی ما با ایشان به وضعیت تولید و تجارت
در استان محدود نشده و به بحثی طولانی در باره ی وضعیت اقتصاد ی کشور در 8 سال گذشته و چالش
های پیش روی دولت آینده انجامید .

 به نظر شما وضعیت فعلی اقتصاد کشور و مشکلاتی که فعالان اقتصادی با آن مواجه هستند چگونه
است و عملکرد اقتصادی دولت قبلی بر وضعیت کسب و کار فعالان اقتصادی را چگونه ارزیابی میکنید ؟ 


 سوال جامعی بود . متاسفانه این روزها شاهد تعریف و تجمیدهای از دولت فعلی هستیم که هیچ پایه و
اساسی ندارد . این تعریف و تمجید‌ها بدون بررسی قولهای آقای احمدی نژاد در این 8سال بوده است .
ایشان گفتند قیمت ارز 600 تومان است اما ارز 600تومانی کجاست ؟ ایشان گفتند ما نرخ بیکاری و تورم را
تک رقمی میکنیم اما کجاست ؟ گفتند ما در پایان دولت دهم در زمینه ی مسکن هیچ بی خانمانی نخواهیم
داشت و دهها مورد از همین قولها توسط ایشان به مردم داده شد . گفتند قطعنامه کاغذپاره است ، اگر
کاغذ پاره است پس چرا با اینهمه مشکلات اقتصادی مواجه هستیم ؟ یا آن زمان که گفتیم کاغذ پاره است
اشتباه کردیم و کاغذ پاره نبود یا الان که اینهمه مشکل داریم به مردم حقیقت را نمیگوییم و نمی گوییم که
این همه مشکلات مربوط به سوء مدیریت ماست .

شاید هم واقعا کاغذ پاره بوده ؟
البته نظر من این است که کاغذ پاره نبوده است درآمدی که کشور ما درطول این 8 سال داشته است را اگر
را درآمد هر یک ازدولت‌های بعد انقلاب مقایسه کنیم میبینیم که درآمد این دوران به اندازه ایست که باید
چندین برابر این 8 سال کار اقتصادی و زیر بنایی انجام میشد . در همین خراسان چند شهرک صنعتی در
این 8سال اضافه شده که در شهرک‌های صنعتی قبلی هم واحد‌های صنعتی جدید اضافه شده است !؟ این
شهرک‌ها همه مربوط به دوره‌هاشمی و خاتمی است . حاصل این همه سفر استانی دولت چه بود ؟ ! در
زمینه مدیریت اقتصادی ما بدترین دوران را داشتیم .قد مدیران اقتصادی دولت نهم و دهم قد کوتاهی بود .
این افراد قادر به مدیریت وضعیت اقتصادی کشور نبودند و نتیجه این شد که الان در وضعیت بحران هستیم

 پس دلیل این همه اصرار برای خوب نشان دادن وضعیت کشور چیست؟
دلیلش این است که دولت آینده را تحت فشار قرار دهند . من به عنوان یک کارشناس عرض میکنم ، نه
تولید کننده ی ما در شرایط فعلی امیدی به تولید دارد نه بازرگان ما جرات تجارت دارد . آقای احمدی نژاد
در دولت نهم و دهم دو بار مجبور به تصویب ممنوعیت صادرات شد که این کار بر خلاف قانون پنجم توسعه
بود ، چه کسی پاسخگوی چنین وضعیتی است ؟ چطور میشود اعتماد را به بازار بین الملل برگرداند ؟!
چطور صادرکنندگان را متقاعد کنیم که دوباره این اتفاق نمی افتد ؟! واردات ما در گذشته عمدتا اقلام
سرمایه ای و مواد اولیه ای تولید بوده در8 سال گذشته جهت واردات به سمت کالاهای مصرفی تغییر کرده
است . یعنی ما ازتولید کاستیم و به تجارت کالاهای ساخته شده روی آوردیم . هیچ یک از شاخصه‌های
تولید و تجارت بهبود پیدا نکرده ، اطمینان و اعتماد تولید کننده و بازرگان از بین رفته است .
به نظر شما در مواجهه با این وضعیت پاسخ درست به افکار عمومی چیست ؟
به نظر من باید با مردم صادق باشیم ووضعیت را به مردم بگوییم ، شاید توجیه مان هم این باشد که دنیای
استکبار نگذاشته که ما موفق شویم اما اشکالی ندارد ، بگوییم دنیای دنیار استکبار مانع موفقیت ما شده اما
نگوییم ما موفق هستیم .
 ممکن است در این زمینه به مصداق عینی اشاده کنید ؟
مثالی میزنم ، انصافاً هر بار که مقام معظم رهبری سال جدید را نام گذاری میکردند ، پشت این نام گذاری
نوعی فکر و تدبیر نهفته بود . سوال این است که این دولت کدامیک ازین نام گذاری‌ها را محقق کرده است
؟ اگر چه اهداف این نام گذاری‌ها خیلی والا بود و مردم و بخش خصوصی برای تحقق اهداف این نامگذاریها
خیلی تلاش کردند اما دولت چه کار کرده است ؟
به نظر شما انتخابات اخیر چه تاثیری بر روند فعلی اقتصادی کشور خواهد داشت؟
طبیعتا جو امید و امنیتی که بعد از انتخابات،در کشور ایجاد شد در اقتصاد هم تاثیر گذاشت و موجب
کنترل وضعیت تورم چه درنرخ ارز و چه در نرخ ارزاق عمومی شد.اما این کنترل یک کنترل سیستماتیک
نبود.مسئولان مربوطه کار خاصی انجام ندادند،شرایط و امکانات خوبی در این مدت به وجود نیامد،بلکه
دلایلی هم وجود داشت که باید وضعیت از این بدتر می‌شد،اما این وضعیت خوب اقتصادی حاصل حماسه
سیاسی ای بود که توسط مقام معظم رهبری هدایت شد.اما یک نگرانی در بین فعالان اقتصادی و اقتصاد
دانان وجود دارد و آن هم توقعات جامعه از دولت برآمده از حماسه سیاسی است.
 منظور شما چه مشکلاتی است؟
یعنی توقعاتی در مردم از دولت ایجاد می‌شود که باعث مشکلاتی برای کشور و نظام می‌شود.اگر چه من
نمی خواهم مطالبی بگویم که باعث ایجاد یاس و نگرانی بشود اما اگر تدبیری اندیشیده نشود و این توقع
همچنان بالا بماند و اقدامی هم صورت نگیرد
انشاءالله باتدبیر ” دولت تدبیر و امید ” بر این وضعیت فائق میاییم ، اما باید توقعات مردم را کنترل کنیم .
این انتخابات نشان داد مردم باز هم پیروزند
من شرایظ آینده را شرایط مطلوبی نمی بینم.ما در سه ماهه اول امسال و چهار ماهه سال گذشته افت قابل
توجه واردات را شاهد بودیم.برخلاف آنچه امروزه از دولت شنیده می‌شود این افت واردات که عدد درشتی
هم هست باعث کمبود ذخایر می‌شود.
علاوه بر واردات،صادرات و تولید هم افت داشته است.می بینیم که هر سه شاخص افت داشته اما از طرف
مقابل ، مصرف کم نشده و ممکن است حتی به خاطر آرامش بازار تا حدی هم بیشتر شده باشد و این مسئله
قطعا برای دوت آینده و مسئولین اقتصادیش مشکلاتی به وجود خواهد آورد.

 آقای مهندس ترکان نیز در مصاحبه ی اخیرشان گفته اند که وضیت از آنچه ما پیش بینی می‌کردیم
بدتر است و اولین مشکل دولت آینده را تامین ارزاق عمومی دانسته اند ، نظر شما چیست؟
من اولین چالش و بزرگترین چالش دولت آینده را ناتوانی در پاسخگویی به توقعات اقتصادی می‌دانم.من
حرفم اقتصادی است.چون در همین مدت کوتاه آرامش،بدترین نوع تحریم‌ها علیه ما اعمال شد،اگر در این
شرایط آرامش نمی بوداثر تورمی این تحریم‌ها بسیار بیشتر می‌شد.یعنی این فضای ارامش باعث شد تا
حدی اثر تورمی این تحریم‌ها کمرنگ شود،اما در دراز مدت اینطور نخواهد بود.سود این مسئله فقط نصیب
دولت فعلی می‌شود. در حالیکه این آرامش محصول دولت آینده است اما دولت فعلی بهره اش را می‌برد. به
نظر من همانطور که مهندس ترکان فرمودند چالش دولت آینده پاسخگویی به نیازهای روزمره مردم خواهد
بود.دولت فعلی از همه بهتر می‌داند که وضعیت خوب نیست چون آنها بیشتر از همه آمار و اطلاعات دقیق
واردات و ذخایر انبارها و ارز در دسترس آگاهی دارند.وما می‌گویم چرا وضعیت را وارونه جلوه می‌دهید.

نظر شما پیرامون نکات مثبت ارائه شده درباره عملکرد اقتصادی این 8 سال چیست؟
من معتقدم نکات مثبتی هم که درباره این دولت مطرح شده اغراق آمیز بوده است.این دولت با صدا و سیما
درگیر بود چطور شد یکدفعه و در آخر کار با هم اینقدر صمیمی شدند و صدا و سیما آن برنامه را برگزار کرد
و آن توصیفات تعجب بر انگیز را درباره ی رئیس دولت ارائه داد.بلافاصله بعد از این اتفاق دولت از جیب
فعالان اقتصادی به صدا و سیما هدیه داد.نمایشگاه بین المللی و زمین آن مال دولت نیست که بخواهد به
کسی ببخشد،نمایشگاه و زمین آن متعلق به فعالان اقتصادی و اقتصاد کشور بوده،هست و خواهد بود.به چه
حقی دولت چنین مکانی را بخشیده است. معروف است که اگر کسی چند سال در جایی کسب و کار کند
در آنجا حق پیشه پیدا می‌کند، خوب آیا فعالان اقتصادی کشور که چندین سال در آن مکان نمایشگاه
برگزار کرده اند، نسبت به آنجا حق پیشه ندارند؟یکدفعه دولت می‌آید و با یک یادداشت این‌ها را می‌بخشد
به بهای جملات زیبای رئیس سازمان صدا و سیما.چطور آقای احمدی نژاد بیاید و از جیب فعالان اقتصادی
چنین بذل و بخششی انجام دهد.این کارها در پایان دولت فقط ایجاد زحمت برای دولت بعدی است.من
همین جا از دولتی که مدعی خوب عمل کردن است درخواست می‌کنم که دردسر برای دولت بعدی درست
نکند.اگر قرار است واگذاری ای صورت بگیرد و اگر قرار است نیرویی در فرمانداری‌ها و استانداری‌ها
استخدام شود،بگذارید دولت بعدی این کار را انجام دهد.چرا در پایان دولت کاری می‌کنید که دولت آینده
را در معذوریت قرار دهید؟این‌ها شاید مطا لب اقتصادی نباشد اما تاثیرش به اقتصاد باز می‌گردد.

 به هر حال غرب برای تحریم و افزایش فشار بر ما استدلال‌های غیر عادلانه ی خودش را دارد ، به
نظر شما در این فضا بیان جملاتی مثل ((تحریم‌ها کاغذ پاره ای بیش نیست)) چه تاثیری می‌توانسته
بگذارد ؟

وقتی ما بگوییم کاغذ پاره ای بیش نیست دولت‌های متخاصم تحریک می‌شوند و تحریم‌ها را افزایش می‌
دهند . همان اول که بحث تحریم‌ها مطرح شد من گفتم که صادقانه به مردم بگوییم تحریم‌ها اثر دارد . آیا
ما دیروز میتوانستیم بگوییم جنگ اثر ندارد ؟ ما در جنگ شهید می‌دادیم ، جانباز و اسیر می‌دادیم . جنگ
خرابی داشت و ما نمی توانستیم به مردم بگوییم جنگ اثری نداشت و هیچ مشکلی ایجاد نکرد . اگر این
حرف را می‌زدیم توهین به شهدا و جانبازان بود . اگر یک زمانی گفتیم اثر ندارد اشتباه کردیم ، تحریم‌ها
اثر دارد.اما تشخیص اینکه در مقابل این تحریم‌ها چه اقداماتی باید انجام دهیم بر عهده ی ما نیست بر
عهده ی ولایت و رهبری است. اگر ایشان تشخیص داد که باید مقاومت کنیم ،مقاومت می‌کنیم، اما نباید
بگوییم تحریم‌ها اثر ندارد و کاعذ پاره است.


سهم تحریم‌ها در ایجاد بحران اقتصادی کشور چقدر میدانید ؟
اگر چه تحریم‌ها از روز اول در اقتصاد ما تاثیر داشته و اکنون هم دارد ، ا ما درصد کمی از مشکلات
اقتصادی امروز ما به تحریم‌ها مربوط میشود . وقتی ما بیش از 700میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم ووقتی
که به قول همان‌هایی که تحریم‌ها را کاغذ پاره میدانستند اولین کاغذ پاره را دیدیم ، چرا سبد ارزی را
برای امروز ذخیره نکردیم ؟ پس معلوم میشود مدیریت ما اشکال داشت . اگر ما میگوییم تحریم‌ها اثر دارد
منظورمان این است که تحریم‌ها اثر فوق العاده گذاشته به دلیل اینکه ما سوء مدیریت داشتیم . ما چند
سال در پارلمان بخش خصوصی یعنی اتاق بازرگاتنی داد زدیم و به دولت گفتیم نرخ ارز این است ، نرخ ارز
را مصرفی نکنید ، تولید را از بین نبرید ، نرخ ارز باید به نرخ واقعی برسد تا هم تولید ما اتقصادی شود و هم
صادرات مان رونق بگیرد . اما دولت به جای این کار ، با پایین نگه داشتن نرخ ارز به کارخانجات چین
سوبسید داد .وقتی بنا بود کاغذ با دلار 1000تومان یا 800 تومان از چین بیاید دیگر تولید کاغذ در داخل
اقتصادی نبود . اما اگر 5 یا 6 سال قبل که اتاق بازرگانی و کمیسیون صادرات اتاق ایران رسما ً نرخ دلار را
2400
تومان اعلام کرد ، نرخ دلار را به 2400 تومان میرساندیم ، دلار‌های نفتی به این راحتی از دست
نمیرفت . در نتیجه ی فشارها و دست و دلبازی‌های دولت بود که سوء مدیریت در مصرف ارز ایجاد شد . به
هر کالایی حتی به زین اسب هم ما دلار 100 تومانی اختصاص دادیم . تازه دولت مدعی بود نرخ ارز 600 تومان است. از بزرگترین اشتباهات دولت نهم و دهم ثابت نگه داشتن نرخ ارز با تزریق هر چه بیشتر ارز به بازار
بود. درباره نرخ ارز باید عرض کنم که از 3 سال قبل فعالان بازرگانی به صراحت به دولت گفتند که فقط تا
یکسال دیگر میتوانید جلوی جهش ارز را بگیرید . اما دولت وعده داد که من نرخ بهره را تک رقمی میکنم .
خوب این یک شعار بود . چقدر صدا و سیما در باره تک رقمی کردن نرخ بهره صحبت کرد . پس چه شد ؟
خب بگوییم ما میخواستیم این کار را بکنیم اما شکست خوردیم و مدیریت غلط بود .

در همين مصاحبه ، آقاي تركان گفتند ما فكر نميكرديم وضع كشور تا اين حد بد باشد و ايشان در
جايي گفتند ممكن است در كشور با كمبود ارزاق عمومي مواجه بشود ، نظر شما راجع به گفته ايشان
چيست ؟
من ضمن اينكه براي مهندس تركان احترام بسيار زيادي قائلم و صحبت‌هاي ايشان را كاملا كارشناسي مي
دانم و مشكلات زيادي را هم پيش روي دولت آينده مي بينم اما معتقدم قطعا آقاي تركان از قبل هم مي
دانستند كه وضعيت بسيار بدتر از اين است. شايد آن موقع چون به دنبال پيروزي بودند ، نمي خواستند باور
كنند ، حالا كه پيروز شدند بيشتر باور كرده اند .يكي از دلايلي كه ما اصرار داشتيم دكتر روحاني بيايند
همين بود كه ميدانستيم كه وضعيت اقتصادي و مديريتي كشور خراب است . با تمام احترامي كه براي
استاد خودم آقاي مهندس تركان قائلم مي گويم كه مردم ما مردم اميدوار ، پركار ، آرام و مبارزي هستند و
توان بالقوه كشور هم توان بالايي است در نتيجه من كمبود ارزاق را پيش بيني نمي كنم و قبول ندارم ، البته
سختي را چرا .
آيا شما اين مسئله را در مورد استان هم جدي نمي دانيد؟
در استان هم من تا حدي كمبود كالا را پيش بيني مي كنم . ما قطعاً در تأمين ارزاق عمومي با كمبود
مواجهيم . ما اصلاً ذخيره نكرده ايم . كشوري كه مي داند بدترين تحريم‌ها عليه اش اعمال شده ، چرا
كالاهاي اساسي را ذخيره نكرده است . در فيلم يوسف پيامبر ديديم كه فرعون ذخيره سازي كرد . ما نبايد
از همين فيلم درس مي گرفتيم . اگر ذره اي از قرآن و داستان يوسف پيامبر ياد مي گرفتيم بايد
دلارهايمان را ذخيره مي كرديم ، كشاورزي مان را توسعه مي داديم و نيازهاي اصلي كشور را در نظر مي
گرفتيم . چرا درس نگرفتيم . امروز كه ما به اوج تحريم رسيده ايم ، به اوج كمبود هم رسيده ايم . اگر از من
بپرسند بزرگترين ايراد دولت نهم و دهم را چه مي داني ؟ مي گويم عدم توجه به همين آيات قران . اما در
عين حال مردم ما مردم قوي هستند ، كشور ما ، اتصاد و بخش خصوصي ما بالقوه قوي هستند پس مي
توانند راهكارهاي برون رفت از تحريم‌ها را پيدا كنند و موفق شوند . همچنان كه در زمان جنگ توانستيم ،
در بدترين بحران‌ها پيروز شويم ، الان هم انشا الله با تدبير دولت “دولت تدبير و اميد ” بر اين وضعيت فائق
مي آييم ، اما بايد توقعات مردم را كنترل كنيم .
آقاي دكتر زيبا كلام در مشهد گفتند كه پاشنه آشيل دولت آقاي روحاني مسئله هسته اي
است و اگر مسئله هسته اي حل شود بقيه مسائل تا حدي حل خواهد شد آيا شما هم اعتقاد داريد كه اگر
مسئله هسته اي حل شود ، ساير مسائل اقتصادي هم حل خواهد شد؟
معنا و مفهوم این که در پایان دولت ، استاندار را بخاط اینکه در مجلس سخنرانی فردی که احتمال میدهند
رقیب فکری رئیس دولت فعلی بوده را یک شبه عوض میکنند چیست ؟
ببينيد آن درصد از خرابي اقتصاد كه به تحريم‌ها و هسته اي مربوط است بسيار كمتر از درصدي است كه
به ضعف مديريت مربوط است . ما معتقديم كه آن بخشي كه مربوط به سوء مديريت است انشاالله به زودي
اصلاح مي شود . اما بخشي كه به مسائل هسته اي بر مي گردد به اين زودي حل نخواهد شد . چون ببينيد
تحريم‌ها در دوران آقاي احمدي نژاد برقرار شده اما دو ، سه برابر اين دوران زمان لازم است تا برطرف شود، يعني اينطور نيست كه ما فردا بگوييم هر هر چه شما گفتيد ما پذيرفتيم و آنها هم از پس فردا تحريم‌ها را
لغو كنند . بايد در مسائل هسته اي براساس شاخص عقلانيت و اعتدال پيش برويم . شعار‌هاي انحرافي اي
كه در كنار خط مقام معظم رهبري داده شد ما را با اين مشكلات مواجه كرد. اگر ما در همان خط و جهت
رهبري كه داراي عقلانيت و تدبير است پيش برويم ، مي توانيم با دنيا تعامل كنيم و اگر با دنيا تعامل كنيم ،
تحريم‌ها كمتر مي شود و در اين صورت قطعا اقتصاد ما رونق مي يابد و مضيقه‌هاي امروز را نخواهيم
داشت

 اگر بخواهيد در يك جمله دولت نهم و دهم را توصيف كنيد چه مي گوييد ؟
من به مديريت دولت نهم و دهم نمره ي قبولي نمي دهم . چون هيچ يك از شاخصه‌هاي اقتصادي ، سياست
خارجي و ولايت مداري در اين دولت مثبت نبوده است . ما زحمات اين دولت‌ها را منكر نيستيم ، بدنه ي
اجرايي و كارشناسي اين دولت افراد بسيار زحمت كش و پرتلاشي بودند اما چون سياست‌هاي مركزي ،
پولي ، ارزي ، بين المللي و اجتماعي اين دولت ،‌سياست‌هاي موفقي نبود ، بدنه اجرايي دولت نيز توفيق
چنداني نداشت .
 يكي از مسائلي كه پيش روي دولت آينده است بحث يارانه‌هاست ، به نظر شما با توجه به افزايش
حجم نقدينگي در كشور ، دولت آينده در اين زمينه با چه مشكلاتي مواجه خواهد بود ؟
ببينيد ، اصل بحث تعديل اقتصادي ، بحث تعديل قيمت‌ها و بحث رساندن مستقيم يارانه‌ها به اقشار كم
درآمد متعلق به آقاي احمدي نژاد نيست و متعلق به رهبري و دولت‌هاي آقايان‌هاشمي و خاتمي بوده است. مجلس قبل از روي كار آمدن آقاي احمدي نژاد تصويب كرد كه قيمت حامل‌هاي انرژي به تدريج افزايش
پيدا كند تا به قيمت جهاني برسد . آقاي احمدي نژاد آمد و طرح را قلع و قمع كرد . در ابتدا ايشان گفت
قيمت حامل‌هاي انرژي بايد از اين هم ارزان تر شود ، بعد ديد نمي شود و اين طرح را اجرا نكرد . در واقع
طرح تعديل اقتصادي ، اصلا اجرا نشد و فقط توزيع نقدي پول در بين مردم اجرا شد ، آن هم به شكل غلط .
طرحي كه در سند چشم انداز و برنامه پنجم توسعه در نظر گرفته شده بود ، اين بود كه بخشي از درآمدي كه
از افزايش قيمت‌هاي قسمت‌هاي مختلف به خصوص حامل‌هاي انرژي بدست مي آيد در توليد و اقتصاد به
كار گرفته شود و بخش ديگر آن هم بين اقشار كم درآمد توزيع شود . متاسفانه آن بخش آخر را به اين دليل
كه انگيزه داشتند اجرا كردند اما دو بخش اول را ناديده گرفتند . من به عنوان فردي كه طرفدار تعديل
اقتصادي و هدفمندي يارانه بوده ام ، مي گويم اجراي اين طرح اصلا توفيقي نداشته و دولت آينده هم
مشكلات زيادي براي تأمين يارانه‌ها خواهد داشت .

 تا اينجا ما درباره ي مديريت كشور صحبت كرديم ، نظر شما راجع به عملكرد مديران استان در
طول 8 سال گذشته چيست ؟
من معتقدم كه مديران اجرايي دولت انسان‌هاي زحمت كشي بودند و قطعاً در استان خراسان هم همينطور
بوده . اما بگذاريد من هم يك حرفي را از آقاي تركان نقل كنم ، ايشان گفتند هر كسي بايد در جاي خودش
به كار گرفته شود و من معتقدم در اين 8 سال اين اتفاق نيفتاده است . من نمي خواهم بگويم استاندار فعلي
با آقاي صلاحي خيلي تفاوت دارد اما معنا و مفهوم اين كه در پايان دولت ، استاندار را به خاطر اينكه در
مجلس سخنراني فردي كه احتمال مي دهند رقيب فكري رئيس دولت فعلي بوده ، يك شبه عوض مي كنند
چيست ؟ آنهايي كه ديروز رئيس دولت را اينقدر بزرگ مي ديدند ، امروز شعارهايي ندهند كه بزرگتر از
شعارهاي منتقدين قبلي اين دولت باشد . ما از آنها مي خواهيم بگذارند دولت تدبير و عقلانيت توانمندي
هاي خودش را بكار گيرد . در پايان بگويم كه ما دوراني را پشت سر گذاشتيم مثل دفاع مقدس و سختي‌ها
و رنج‌هاي زيادي كشيديم ، اما در نهايت در جنگ پيروز شديم . مردم ما در آن دوره نشان دادند كه مردم
صبور پرتواني هستند ، در بحث تحريمها هم مردم اين دولت را حمايت و ياري ميكنند و ما اميدواريم با
هدايت‌هاي مقام معظم رهبري دوباره پيروز شويم. در عمليات خيبر شهيد شوشتري فرمودند : (( ما باز هم
پيروزيم )) قطعا بدانيد اين انتخابات نشان داد مردم ما بازهم پيروزند.

دنیای اقتصاد- 31/4/1392

#تولید #یارانه #انرژی #ساختارها #یارانه #تحریم #دیپلماسی #کشاورزی #ارز #بانک #کسب-و-کار #برجام #سیاست #تشکل‌ها #رانت #واردات #دولت #دیپلماسی

http://new.itrco.ir/interview/12/%D8%A2%D9%82%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%A9-%D8%B1%DB%8C%DB%8C%D8%B3-%DA%A9%D9%85%DB%8C%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86-%D8%AA%D8%AC%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%86%DB%8C%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%DA%AF%D9%81%D8%AA—%D9%88%D8%B9%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%AD%D9%82%D9%82-%D9%86%DB%8C%D8%A7%D9%81%D8%AA%D9%87-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D9%86%D9%87%D9%85-%D9%88-%D8%AF%D9%87%D9%85-/default.aspx

 

 

  1. “کمیسیون حذف قوانین اضافی در مجلس باید تشکیل شود”

روشنک: واحدهای تولیدی تعطیل شده خراسان رضوی قطعاً بیش از ۱۰ درصد است/ سهم ناعادلانه خراسان رضوی از بودجه
رئیس کانون کارآفرینان برتر استان خراسان رضوی گفت: تعداد تعطیلی و غیرفعال بودن واحدهای تولیدی در خراسان رضوی قطعاً بالای ۱۰ درصد است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد مقدس، موضوعات مختلف اقتصادی در خراسان رضوی از حساسیت بالایی برخوردار است و ساماندهی وضعیت حوزه اقتصاد در خراسان رضوی نیاز به حمایت و اهتمام بیشتر دارد.

در این حوزه کارآفرینی و تجارت بسیار مهم هستند زیرا تولید و بازرگانی در این استان بسته به بخش خصوصی و کارآفرینان حوزه اقتصاد است اما هنوز هم مشکلاتی در این بخش دیده می‌شود.

برای پیگیری مطالبات کارآفرینان و بخش خصوصی در این حوزه گفت‌وگویی با محمد حسین روشنگ رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی و رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی داشته‌ایم که مشروح آن را در زیر می‌خوانید.

مهم‌ترین موضوعات مطرح شده در گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم خراسان رضوی و رئیس کانون کارآفرینان برتر خراسان رضوی به شرح زیر است:

– امکانات تجار خراسان رضوی نسبت به بسیاری از استان‌ها پایین‌تر است.

– خراسان رضوی از معدود استان‌هایی است که تراز بازرگانی آن مثبت بوده یعنی صادرات آن حتی در دوران تحریم نیز بسیار بالاتر از واردات آن بوده است.

– اطلاعات دقیقی در حوزه فعالیت بخش تولید در خراسان رضوی وجود ندارد.

– تعداد تعطیلی و غیرفعال بودن واحدهای تولیدی در خراسان رضوی قطعاً بالای 10 درصد است.

– در وضعیت فعلی در سال 95 نمی‌توان بیکاری را کاهش داد بلکه تنها می‌توان از افزایش آن پیشگیری کرد.

– ستادهای پشتیبانی از اقتصاد مقاومتی باید در تمام نهادها و تشکل‌های صاحب قدرت تشکیل شوند.

– اقتصاد مقاومتی نباید وارد جریانات سیاسی شود.

– باید سهم خراسان رضوی از بودجه با توجه به اینکه بدنه آن را بخش خصوصی تشکیل می‌دهد مضاعف باشد.

– کمیسیون حذف قوانین اضافی در مجلس باید تشکیل شود.

– وضعیت اقتصادی کشورهای آسیای میانه و روسیه سبب کاهش صادرات خراسان رضوی به آنها شده است.

– امنیت موجود در ایران برای توسعه اقتصادی کشور بسیار مهم است.

تسنیم: وضعیت کلی کارآفرینی و موضوع تجارت در خراسان رضوی به چه صورت بوده و مهم‌ترین موضوعات و مشکلاتی که این بخش از اقتصاد را با خود درگیر کرده چیست؟

روشنک: در حوزه‌های مختلف، کارآفرینی در خراسان رضوی نسبت به اغلب استان‌های کشور زمینه مناسب‌تری داشته و آن هم به این علت است که عمده اقتصاد خراسان رضوی توسط بخش خصوصی و کارآفرینان اداره می‌شود، نمی‌توان گفت که خراسان رضوی اقتصاد بهتری نسبت به استان‌های دیگری که دولت در آنها میلیاردها تومان سرمایه گذاری کرده دارد اما در حوزه کارآفرینی افراد قوی‌تری وجود دارند که اگر امکانات و سرمایه در اختیار آنها قرار بگیرد نقش بسیار موثری می‌توانند برای توسعه اقتصادی استان داشته باشند.

کانون کارآفرینان برتر خراسان رضوی نیز به دنبال این است که کارآفرینی را وارد فرهنگ اقتصاد کرده و آن را توسعه دهد زیرا هر کدام از کارآفرینان می‌توانند عده‌ای را سر کار آورده و اشتغال‌زایی داشته باشند اما تحقق این موضوع نیازمند تلاش بیشتر در خراسان رضوی است در این استان کارآفرینان بالقوه زیاد وجود دارند که باید بتوانیم آنها را به صورت بالفعل درآورده و از ظرفیت‌هایشان استفاده کنیم.

خراسان رضوی در زمینه تجارت نیز به علت اینکه دروازه ورود به کشورهای آسیای میانه و افغانستان است توانسته نقش بسیار مهمی را ایفا کند و تجاربی که خراسانی‌ها در زمینه تجارت غیرکلاسیک دارند را هیچ کدام از استان‌ها نداشته‌اند.

به بیان دیگر تجار خراسان رضوی توانسته‌اند نوعی از تجارت را انجام دهند که در زمان تحریم نیز همان رویه کارآمد بوده یعنی در زمان تحریم‌ها بازرگانان خراسانی بدون «اِل سی» اقدام به صادرات کرده کما اینکه در قبل و پس از تحریم از آن از همین روش‌ها استفاده می‌کنند.

تجار خراسان رضوی از بسیاری از استان‌ها فعال‌تر هستند کما اینکه امکانات موجود برای آنها از سایر استان‌ها پایین‌تر است، به بیان واضح این گله مندی میان صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی وجود دارد که توجه کمتری به آنها می‌شود و علت آن هم این است که سرمایه گذاری دولت در بخش اقتصادی در استان کمتر بوده و این موضوع خودبه‌خود سبب توجه کمتر به خراسان رضوی شده است.

ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه‌ای که در خراسان رضوی وجود دارد اگر حمایت شوند می‌توانند بسیار تقویت شوند؛ خراسان رضوی از معدود استان‌هایی است که تراز بازرگانی آن مثبت بوده یعنی صادرات آن حتی در دوران تحریم نیز بسیار بالاتر از واردات آن بوده است.

تسنیم: جناب روشنک یکی از مشکلاتی که همواره بیان می‌شود این است که آمار دقیقی از وضعیت اقتصاد در خراسان رضوی وجود نداشته و محاسبات واقعی در حوزه تولید و بازرگانی خراسان رضوی دیده نمی‌شود؛ همچنین تعاریف درستی در مورد واژه‌های مربوط به حوزه اقتصاد از جمله بیکاری و یا فعالیت واحد تولیدی وجود ندارد. تحلیل شما در این زمینه چیست؟

روشنک: در برخی از حوزه‌ها آمارها بسیار دقیق است به عنوان مثال در حوزه تجارت نهادهای مربوط آشنایی کامل با تجار و نوع فعالیت آنها دارند و تمام ارتباطات تجاری خراسان رضوی مشخص هستند اما در بحث واحدهای تولیدی، کشاورزی، خدمات و عمران متولی سرجمع کردن آمارها وجود ندارد و قبول دارم که اطلاعات درستی در این حوزه وجود ندارد.

تسنیم: هم اکنون مسئولان بخش‌های دولتی در خراسان رضوی عنوان کرده‌اند که تعداد واحدهای غیرفعال در خراسان رضوی حدود 10 درصد است، برخی مشاهدات میدانی خلاف این مسئله را ثابت می‌کند. شما آماری از میزان تعطیلی واحدها در اختیار دارید؟

روشنک: شاید منظور از این تعداد افزایش بنگاه‌های تعطیل و یا شبه تعطیل بوده زیرا به شخصه این تعداد را قطعا بالای 10 درصد می‌دانم هم اکنون در صنعت مرغداری در خراسان رضوی بیش از 50 درصد تعطیلی داریم و در صنعت غذا نیز همین وضعیت وجود دارد و مجددا تأکید می‌کنم تعداد واحدهایی که تعطیل هستند یا اینکه در اصطلاحی عامیانه تنها چراغ واحد خود را روشن نگاه داشته‌اند قطعا بیش از 10 درصد است.

تسنیم: در مورد بیکاری نیز آمارهای مشابهی ارائه می‌شود با اینکه طبق تعریف فردی که تنها یک ساعت در هفته کار می‌کند شاغل محسوب می‌شود باز هم مشاهدات میدانی در این زمینه قدری با آمارها تفاوت دارد نظر شما در این مورد چیست؟

روشنک: ارتباط بسیار مشخص، علنی و روشنی بین فعال بودن و توسعه بخش تولید و نبود رکود و اشتغال وجود دارد باید این را بپذیریم و بدانیم که رکود در کشور به علت سیاست‌های مبارزه با تورم ایجاد شده و هم اکنون در این وضعیت تمام شرایط دست به دست هم داده و سبب افزایش بیکاری شده است.

در دولت قبل با توجه به اینکه درآمد و وضعیت اقتصادی خوب بود مبارزه با تورم بر پایه تأمین گذاشته و واردات را برای تأمین نیازها انتخاب کرده بودند هم اکنون که دولت در وضعیت دشواری به لحاظ مالی قرار داشته و قصد پیشگیری از تورم را دارد خود به خود کمبود نقدینگی و رکود به وجود می‌آید و این رویه که کاهش قدرت خرید مردم را به دنبال دارد سبب کاهش اشتغال می‌شود.

به نظر می‌رسد دولت امسال پس از بیان مقام معظم رهبری بنا را بر این گذاشته که به دنبال کاهش تورم نباشد اگر این سیاست دنبال شود و با تزریق پول به بخش تولید اشتغال کاهش بیشتری ندارد، اعتقاد ندارم که در سال 95 می‌توان بیکاری را کاهش داد بلکه تنها می‌توان از افزایش آن پیشگیری کرد.

تسنیم: به نظر شما راهکارهای اصلی و عملی اجرای اقتصاد مقاومتی در خراسان رضوی با توجه به مزیت‌های این استان چیست؟

روشنک: تشکیل ستادهای پشتیبانی اقتصاد مقاومتی همانند دوران دفاع مقدس یکی از پیشنهادهای اجرای اقتصاد مقاومتی است وقتی مقام معظم رهبری می‌فرمایند قرارگاه پشتیبانی از اقتصاد مقاومتی نگاه دقیقاً باید شبیه به همان دوران دفاع مقدس باشد، به بیان دیگر باید تمام ارگان‌های صاحب قدرت در هر استانی در این ستادها عضویت داشته باشند و در راستای سیاست‌های آن گام بردارند.

موضوع دیگر اقتصاد مقاومتی این است که نباید وارد جریانات سیاسی شود، متأسفانه دو نگاه سیاسی در این حوزه هم اکنون به وجود آمده که هر دو نابودکننده است یک نگاه این است که اقتصاد مقاومتی را نداشتن ارتباط با اقتصاد دنیا تعبیر می‌کند که این دیدگاه کاملا اشتباه است اقتصاد مقاومتی یعنی نگاه داخلی با بهره گیری از توانمندی‌های خارجی و جهانی؛ ما باید تکنولوژی و مواد اولیه را از خارج وارد کنیم تا بتوانیم تولید مناسبی داشته و صادرات بالایی داشته باشیم.

نگاه دوم در این حوزه این است که نباید هیج ارتباط خارجی وجود نداشته باشد و نگاه ضد وارداتی در آن وجود دارد که در این حوزه باید در نظر داشت هیچ کشوری در دنیا با وارد نکردن مواد اولیه و تکنولوژی نمی‌تواند تولید و صادرات خوب داشته باشد، واردات کالاهای ساخته شده‌ای که در کشور مزیت تولید داریم عملی ناشایست است اما نداشتن واردات برای تولید کالاهای با کیفیت بالا یک نوع الزام است.

تسنیم: به موضوع بودجه ریزی اشاره داشتید به نظر شما ایرادات کلی بودجه ریزی و بحث تخصیص‌های آن به خراسان رضوی چیست؟ آیا از دیدگاه شما سهم خراسان رضوی از این تقسیمات عادلانه است؟ تحلیل خود را بفرمایید؟

روشنک: در دولت قبل نگاه مثبتی به خراسان رضوی وجود نداشت این اشکال و تفاوت دیدگاه بسیار محسوس بود و نگران هستیم که با دیدگاه‌های دولت فعلی نیز اتفاقات مشابهی رقم بخورد که امیدوار هستیم خراسان رضوی بتواند از حقوق خود استفاده کند به اعتقاد بنده وقتی دولت بودجه‌ای را برای بنگاه‌های اقتصادی در نظر می‌گیرد باید سهم خراسان رضوی مضاعف باشد؛ زیرا بدنه اقتصاد این استان بخش خصوصی است و نیاز به حمایت بیشتری دارد.

البته باید در نظر داشت که بودجه از توانمندی حاصل می‌شود، این دولت با دست خالی کشور را اداره کرده و این موضوع باید به عنوان یک واقعیت در نظر گرفته شود اما درخواست ما این است که با توجه به اینکه شهر مشهد متعلق به ساکنان آن به تنهایی نیست و به تمام ایران تعلق دارد، نگاه مجلس و دولت در این حوزه به خراسان رضوی باید نگاه به کل مردم ایران باشد.

اما این نگاه وجود ندارد در نظر بگیرید در بسیاری از جهات پیشرفت خراسان رضوی بسیار ناچیز بوده به عنوان مثال وضعیت بافت فرسوده اطراف حرم مطهر رضوی پس از 25 سال هنوز مطلوب نیست و با اینکه این محدوده متعلق به تمام مردم ایران است به آن توجه درخوری در این دولت و دولت قبلی نشده است.

امروز ما در دنیا به علت داشتن مجموعه حرم مطهر رضوی سربلند هستیم این مکان علاوه بر مذهبی بودنش به عنوان یک مرکز عظیم معماری و بنای فاخر و با ارزش مطرح است اما اطراف آن همچنان مشکل داشته و لذا از دولت با وجود کمبودهایی که دارد انتظار می‌روذ که اقتصاد خراسان رضوی را به عنوان یک اقتصاد پیشرو بخش خصوصی با دید وسیع‌تر و گشاده‌تر نگاه کنند، همچنین همین تقاضا را از مجلس نیز داریم.مجلسی در ایران افتخار پیدا می‌کند که مشهد را متعلق به همه ایران بداند و از سرجمع بودجه همه ایران برای این شهر و تأسیسات زیربنایی آن به ویژه در حوزه حمل و نقل دیدگاه ملی داشته باشد.

تسنیم: به نظر شما مجلس جدید با استفاده از چه راهکاری می‌تواند به اقتصاد خراسان رضوی کمک کند؟

روشنک: مجلس آینده قطعاً از مجلس قبلی بهتر است زیرا در آن احزاب سیاسی مختلفی وجود داشته و با تضارب آرا می‌توان به بهبود وضعیت کمک کرد.

اما مشکلی که وجود دارد حجم قوانین بسیار زیاد است که علت آن هم این است که در هر دوره مشکلاتی وجود داشته که به فراخور آن قانونی تصویب شده بدون اینکه قوانین اضافی قبلی حذف شودمجلس آینده یکی از اقداماتی که باید انجام دهد این است که کمیسیونی برای حذف قوانین اضافی و دست و پاگیر تشکیل دهد.

باید بررسی شود تمام قوانین اضافی در حوزه‌های مختلف از جمله اقتصادی، فرهنگی، حقوقی و دیگر مواردی از این دست حذف شود که این موضوع باید در حوزه اقتصاد مضاعف باشد در این بخش مقررات زیادی وجود دارد که مزاحم بوده و شفافیت لازم را ندارند در واقع این مصوبات باید به گونه‌ای باشد که هر کسی نتواند تعبیر شخصی داشته باشد.

تسنیم: شاهد اجرایی شدن برجام هستیم و انتظار می‌رود که رویه‌های صادراتی تسهیل شوند اما همچنان شاهد این هستیم که مشکلاتی در این حوزه وجود دارد فکر می‌کنید تأثیر اجرایی شدن توافق هسته‌ای در خراسان رضوی تا این لحظه چه میزان بوده است؟

روشنک: برجام هم به سرنوشت شعار اقتصاد مقاومتی دچار شده یعنی به نگاه سیاسی گرفتار شده هیچ کس نباید این تصور را داشته باشد که برجام بدون موافقت مقام معظم رهبری امکن اجرا داشت ممکن است تمام نظرات ایشان توسط دولت اجرا نشده و تیم مذاکره کننده نتوانسته باشد که آنها را محقق کند اما بدون عنایات ایشان این مهم اجرایی نمی‌شد.

اینکه تصور باشد که برجام متعلق به دولت است اشتباه بوده بلکه این توافق متعلق به نظام بوده و موفقیت و شکست آن مربوط به حکومت و مردم است.

این نگاه سیاسی که به برجام مستولی شده یک آسیب است همچنان که مردم صلح در جنگ با عراق را پذیرفتند برجام را نیز باید بپذیرند تشخیص مقام معظم رهبری نرمش قهرمانانه بود اما اینکه چه تأثیری داشته این است که در وهله نخست اثر مناسبی داشت اما نگاهی که هم اکنون به وجود آمده امید را کمرنگ کرده و این مسئله اثر خود را داشته است.

اما در مورد خراسان رضوی باید گفت که در دوارن تحریم‌ها خراسان رضوی با شیوه‌های محلی تجارت می‌کرد و هنوز هم این رویه ادامه دارد اما در دوران برجام مشکل دیگری بروز کرد و آن این بود که اقتصاد کشورهای آسیای میانه با مشکل مواجه شد و سطح درآمدی آنها پایین آمد و این مسئله صادرات ما را به آن کشورها کمرنگ کرد.

باید در نظر داشت که کشوری که در طول 12 سال اقتصاد خود را با دنیا قطع کرده زمان می‌برد تا به حالت عادی برگردد و امکان برقراری ارتباط مجدد آن با دنیا در کوتاه مدت وجود ندارد.

دولت برای رفع معضلات موجود اقتصادی باید حوزه مسکن را فعال کند زیرا اگر این حوزه فعال شود صدها بنگاه تولیدی و تجاری فعالیت خود را از سر می‌گیرند.

البته جا دارد مردم ایران شکرگزار خداوند، حضرت ثامن‌الحجج و مقام معظم رهبری و پس از اینها قدردان نیروهای مسلح باشند زیرا در کشور ما بیشترین امنیت وجود داشته و این موضوع برای توسعه اقتصادی بسیار مهم است.

اگر این امنیت در فضای سیاسی نیز به وجود بیاید نیز می‌تواند بسیار اثرگذار باشد زیرا جذب سرمایه گذاری خارجی نیاز به همدلی و امید دارد نباید جوی به وجود بیاید که سرمایه گذاران از ورود به ایران هراس داشته باشند و در این زمینه قدری سعه صدر و انتقادپذیری باید بیشتر باشد.

مقام معظم رهبری در برخی از موقعیت‌ها تذکر می‌دهند اما نباید پس از آن اجازه داد که از این موضوع دیگران سواستفاده کنند به عنوان مثال اگر مقام معظم رهبری در مورد اقتصاد مقاومتی موضوعی را مطرح می‌کنند نباید به دنبال مقصر گشت بلکه باید با همدلی برای رفع مشکل تلاش کرد اگر این موضوعات به نتیجه برسد سال 95 می‌تواند بسیار موفقیت آمیز باشد.

 

#ساختارها #تولید #برجام #تحریم #اقتصاد_مقاومتی #تحریم #صادرات #کارآفرینی #اشتغال #بیکاری

#سیاست #تورم #قانون #حمل_و_نقل #دیپلماسی #عراق #امنیت #سرمایه #دولت #سیاست #مسکن #رکود #واردات #شفافیت #کشاورزی #میانه

#مسکن

 

5/2/95 – تنسیم

 

://www.tasnimnews.com/fa/news/1395/02/05/1055331/%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%A9-%D9%88%D8%A7%D8%AD%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF%DB%8C-%D8%AA%D8%B9%D8%B7%DB%8C%D9%84-%D8%B4%D8%AF%D9%87-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D9%82%D8%B7%D8%B9%D8%A7%D9%8B-%D8%A8%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D8%B2-10-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%B3%D9%87%D9%85-%D9%86%D8%A7%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D9%84%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87

 

 

  1. #یادداشت

 عنوان سپاس کارآفرین از نامگذاری امسال

برکت وجود بارگاه منور رضوی در ابتدای هر سال مجاوران و زائران حضرت رضا (ع) موفق به دیدار مقام معظم رهبری و دریافت عیدی شنیدن نام سال شوند. امسال نیز همانند سال اخیر رهبرفرزانه انقلاب عیدی مردم به خصوص فعالان اقتصادی را نامگذاری سال حماسه سیاسی حماسه اقتصادی عنایت فرمودند. در سالهای اخیر این نامگذاری‌ها نشان دهنده حمایت مقام معظم رهبری از کار و سرمایه ایرانی است و اثرات فراوانی در جامعه و اقتصاد بر جا گذاشته که از جمله ایجاد ارزش و احترام برای کار کارآفرینی تولید ملی و سرمایه ایرانی با وجود شرایط اقتصادی در کشور بوده است.

 همگان به خصوص فعالان اقتصادی به دارند تا قبل ازاین نامگذاری‌ها و حمایت‌های رهبر معظم انقلاب بعضی از آنان که تریبون در اختیار داشتند کارآفرینان را سرمایه داران مرفه می‌خواندند. جو ضد کارآفرینی تولید و سرمایه داری به گونه ای بود که هیچ کس جرات نداشت خود را کارآفرین بنامد بلکه کارآفرین مجبور بودند داشتن سرمایه و کارآفرینی را مخفی کنند تا از نگاه ناآگاه و بعضاحسدآلود در امان بمانند در مواردی نیز جان و سرمایه خود را برداشتند و از کشور خارج شده از کشور در آن سال‌ها بسیار سنگین و سنگین تر از آن مغزهای فرار کرده بود. قرار بود از حماسه اقتصادی و تعطیل‌های بیش از حد بنویسیم چه شد که به گذشته رفتیم؟ آن زمان تمام شد.حال با وجود تمام مشکلات و تحریم‌ها عنایت پروردگار متعال و حمایتهای خوب مقام معظم رهبری باعث شده همان حسودان نیز حداقل به ظاهر نیز حامی سرمایه ایرانی شوند و مغزها و سرمایه‌ها که اطمینان یافته اند در سایه حمایتهایی که مقام معظم رهبری از قوانین کارآفرینی می‌کنند در امان هستند به کشور برگردند. قرار بود در این یادداشت از روزهای اندک کاری در سال حماسه اقتصادی که به اقتصاد کشور لطمه شدید وارد می‌کند بنویسیم.
اما باید ازآن روزهای تلخ بنویسیم تا جوان تر‌ها بدانند آنان که اقتصاد نمیشاختند تریبون در اختیارداشتند چه بر سر اقتصاد کشور آوردند. آنگاه قدر حمایت‌ها و نامگذاری‌ها را بیشتر می‌دانند .حمایت‌ها و نامگذاری‌ها موجب شد همان تلاشگرانی که دیروز از ترس کارآفرینی خود را مخفی می‌کردند امروز با افتخار و صدای بلند خود را کارآفرین بنامند ولوح سپاس بگیرند و در بدترین شرایط تحریم‌ها مغزها و سرمایه‌ها به کشور برگردند و در بدترین شرایط تحریم‌ها و مغزها و سرمایه‌ها به کشور برگردند و در دور زدن تحریم‌ها و تامین ارز به کشور کمک کنند. مینویسیم تا به رهبر انقلاب سپاس گفته باشیم و به گویندگان دیروز بگوییم از شما هم ممنونیم
که قوانین و مقررات مقام معظم رهبری را محترم میشمارید و همچون گذشته تیشه به ریشیه اقتصاد نمی زنید به قلم گفتم (حماسه اقتصادی و تعطیل‌های فراوان موضوع مهمی است که یادداشت دیگری طلب میکند.در این نوشتار من وتو بعنوان کارآفرین کوچک مینویسیم اگر نامگذاری‌ها و حمایتهای مقام معظم رهبری نبودبا مدیریت‌های ناقص و نا منظم اقتصادی داخلی و تحریم‌های گسترده خارجی اقتصاد کشور توان مقاومت نداشت)

#اقتصاد_مقاومتی #ساختارها #تحریم #ارز #کارآفرینی #سیاست #قانون #رانت #سرمایه

 

http://new.itrco.ir/news/5/%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D8%B5%D8%A7%D8%AD%D8%A8%D9%87-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%A9-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D9%87%D9%85%D8%B4%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%B9%D9%86%D9%88%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D9%BE%D8%A7%D8%B3-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A2%D9%81%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D8%B2-%D9%86%D8%A7%D9%85%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D9%85%D8%B3%D8%A7%D9%84-/default.aspx

 

همشهری

 

 

  1. روزهای خوش تجارت


لغو مصوبه پیمان‌سپاری ارزی خبری بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت در جریان افتتاحیه نمایشگاه فرش اعلام کرد.

براساس اعلام مهندس محمدرضا نعمت‌زاده هیچ قانونی برای پیمان‌سپاری ارزی از سوی صادرکنندگان وجود ندارد. به گفته وی، این‌که ارز حاصل از صادرات به صورت کنترل شده از سوی دولت و با اخذ تعهد از صادر‌کنندگان در اختیار گرفته شود، صحیح نیست. وزیر صمت در ادامه خبر خوش دیگری نیز برای صادرکنندگان داشت و آن اعلام ممنوعیت دریافت مالیات از صادرکنندگان بود.

بر این اساس، سال گذشته بانک مرکزی در مصوبه‌ای صادرکنندگان را ملزم به تعهد پیمان‌سپاری ارزی کرد که این تصمیم غیرمترقبه، شوک شدیدی به صادرات و صادرکنندگان بود.
این تصمیم، تبعات منفی زیادی را به دنبال داشت که یکی از مهم‌ترین آنها، کاهش حجم چشمگیر صادرات و کاهش تمایل صادرکنندگان به صدور کالا بود. اما به نظر می‌رسد سکاندار وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت قصد دارد، به‌طور جدی برای احقاق حقوق صادرکنندگان و توسعه صادرات کشور تصمیم‌های جدیدی بگیرد که پس از لغو ممنوعیت‌های صادراتی، لغو مصوبه پیمان‌سپاری ارزی، دومین تصمیم مهم و تاثیرگذار این وزارتخانه بود. نایب‌رئیس کنفدراسیون صادرات در گفت‌و‌گو با خبرنگار گسترش صنعت، درباره لغو برون‌سپاری ارزی صادرکنندگان، اظهار‌کرد: به احتمال زیاد این تصمیم از چند روز آینده ابلاغ و اجرایی خواهد شد، چراکه مذاکرات و توافق‌های نهایی آن انجام شده است.

محمد لاهوتی با اشاره به رضایت وزیر صنعت، معدن و تجارت و وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره لغو این مصوبه، گفت: به نظر می‌رسد، با تدبیر این دو وزیر، بزرگترین مشکل صادرکنندگان برطرف شود.
وی پیش‌بینی کرد که با لغو این مصوبه در نیمه دوم سال، حجم صادرات کشور رشد چشمگیری را تجربه کند، چراکه در ۹ ماه اخیر، صادرکنندگان دائما درگیر این مصوبه بودند و دغدغه‌های آنها چندبرابر شده بود.

لاهوتی صدور بخشنامه یادشده را در سال ۹۱، ضربه آخر بر پیکره صادرات دانست و افزود: تحریم‌ها در این شرایط اجازه شفاف‌سازی به صادرکنندگان نمی‌دهد و آنها مجبورند سه، چهار دست ارز صادراتی خود را جا‌به‌جا کنند تا به داخل کشور برسد، در این شرایط صادرکنندگان به تعهد برون‌سپاری ارزی، دیگر انگیزه‌ای برای صادرات نداشتند.

به گفته وی، در شرایط کنونی که به دلیل تحریم‌ها، ارزهای حاصل از صادرات در بانک‌های خارجی بلوکه می‌شوند، این مصوبه تنها روزنه‌های صادراتی کشور را نیز برای صادرکنندگان بسته بود.
اسدالله عسگر اولادی رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی تهران نیز لغو مصوبه پیمان‌سپاری ارزی را یک خبر بسیار خوش برای صادرکنندگان دانست و در گفت‌و‌گویی کوتاه با خبرنگار گسترش صنعت، اظهار کرد: منتفی شدن پیمان‌سپاری یک رویداد خوب است، چراکه ارز حاصل از صادرات در اختیار صادرکنندگان می‌ماند، اما به‌تدریج در اتاق مبادلات ارزی، عرضه می‌شود و نکته دیگر این است که ارز عرضه شده از سوی صادرکنندگان با قیمت توافقی خواهد بود.

محمدحسین روشنک، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایراننیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار گسترش صنعت، این مصوبه را غیرقابل اجرا و فقط محدودکننده دانست و گفت: این محدودیت‌ها هزینه‌های صادرات را افزایش داده‌اند.

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی خراسان با اشاره به این‌که صادرکننده در این شرایط، مجبور بود برای صدور کالایش علاوه بر هزینه صادرات، هزینه ریسک نیز در نظر بگیرد

روشنک افزود: افزایش هزینه‌های صادراتی، قدرت صادرکنندگان ما را کاهش می‌دهد که این اتفاق باعث کاهش حجم صادرات می‌شود.

رئیس کمیسیون تجارت استان خراسان با تاکید بر این‌که این خبر هزینه ریسک صادرات و دغدغه صادرکنندگان را کاهش می‌دهد، تاکید کرد: حاصل کاهش دغدغه و کاهش هزینه صادرکنندگان نیز افزایش حجم صادرات است که این اتفاق باعث ارتقای جایگاه تجاری ایران در دنیا و افزایش قدرت رقابت ما می‌شود.

وی با اشاره به این‌که پیمان‌سپاری ارزی در چند سال گذشته و زمانی که کشور در تنگنای ارزی و کمبود منابع ارزی بود، اجرایی شد، گفت: زمانی که پیمان‌سپاری ارزی به مرحله اجرا درآمد، با شکست روبه‌رو شد و اثرات مخرب بسیاری بر میزان صادرات کشور به جای گذاشت و تعداد زیادی از صادرکنندگان به دلیل عدم ایفای تعهدات ارزی با مشکل روبه‌رو شدند.

روشنک معتقد است: اگر قرار باشد که صادرکننده‌ای اغلب کالاهای خود را با نرخ آزاد و بدون استفاده از ارز دولتی تولید و صادر کند و در نهایت ارز حاصل از صادرات را در اختیار دولت قرار دهد، عملا در ادامه کار با مشکل روبه‌رو خواهد شد و باید صادرات خود را متوقف کند.
وی با اشاره به این‌که نقل و انتقال پول به یکی از مهم‌ترین مشکلات صادرکنندگان تبدیل شده است، تصریح کرد: صادرکنندگان بعد از خروج کالا از کشور با مشکل دریافت وجه خود روبه‌رو می‌شود.
روشنک تصریح کرد: نقل و انتقال پول از بانکی به بانک دیگر هزینه ترانسفر پول را افزایش و حاشیه سود صادرکننده را کاهش می‌دهد.

به نظر می‌رسد، نگاه مثبت دولتمردان اقتصادی کشور به‌رفع موانع صادرات این روزها لبخند را بر لب صادرکنندگان کشور آورده است و آنها امیدوارند پس از مدت‌ها محدودیت و نگرانی‌های متعدد پیرامون توسعه تجارت خارجی، حال با فراغ‌خاطر بیشتری اقدام به گسترش و توسعه روابط تجاری خود کنند.

#صادرات #ارز #ساختارها #بانک #تحریم #قیمت_تمام_شده

سه شنبه, 05 شهریور 1392 

 

 

  1. رئيس کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي:

استاندار جديد خراسان رضوي بايد اقتصاد استان را بشناسد

خبرگزاري تسنيم: رئيس کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي گفت: به نظر بنده استاندار جديد خراسان رضوي بايد شناخت مناسبي از ظرفيت‌هاي اقتصادي استان داشته باشد.

محمدحسين روشنک در گفت‌وگو با خبرنگار تسنيم در مشهد مقدس اظهار کرد: استان خراسان‌رضوي از پيچيدگي‌ها و ويژگي‌هاي بسياري برخوردار است که هيچ يک از استان‌هاي کشور داراي اين ويژگي‌ها نيست.

وي تصريح کرد: در کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي به دنبال شناسايي مشکلات فعالان اقتصادي و انتقال آن به مسئولان براي چاره‌‌جويي هستيم.

رئيس کميسيون تجارت خارجي اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي افزود: براي پيدا کردن راه‌هاي آينده در حوزه‌هاي مختلف اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي بايد نظري برگذشته انداخت و با مرور آن و شناخت نقاظ ضعف و قدرت براي آينده تصميم گرفت.

استاندار خراسان‌رضوي در حوزه اقتصادي عقل‌گرا و خردگرا عمل کند

وي در ارتباط با انتخاب سکانداران استانداري خراسان‌رضوي اظهار کرد: در حال حاضر مديريت استان مشخص نيست و چون ريشه معضلات و مشکلات کشور اقتصادي است به نظر بنده بايد فردي انتخاب شود که اقتصاد استان را بشناسد.

رئيس کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي افزود: خراسان‌رضوي يکي از استان‌هاي استراتژيک و مهم کشورمحسوب مي‌شود بنابراين بهتر است استانداري براي آن انتخاب شود که در حوزه اقتصادي عقل‌گرا و خردگرا عمل کند.

مشکلات اقتصادي کشور ناشي از بي‌برنامگي است

روشنک معضلات و مشکلات اقتصادي کشور را ناشي از بي‌برنامگي دانست و بيان کرد: با مرور چند سال اخير در بخش اقتصادي متوجه بي‌برنامگي دولت دهم در حوزه واردات کشور مي‌شويم.

وي با تاکيد بر اينکه متاسفانه بي‌برنامگي دولت دهم در بخش واردات تنها سبب تزريق ارز بدون هدف به بازار شد، تصريح کرد: اين امر سبب شد تا به جاي دادن يارانه به صنايع توليدي کشور به توليد کننده خارجي يارانه دهيم.

رئيس اتحاديه وارکنندگان مواد اوليه خراسان‌رضوي با بيان اينکه هيچ برنامه مدون قابل پيگيري در دولت دهم براي سازماندهي واردات وجود نداشت، گفت: لازمه صادرات موفق سازماندهي خوب در بخش واردات است و در واقع واردات کمک بزرگي به بخش صادرات مي‌کند.

روشنک خاطرنشان کرد: براي واردات موفق بايد سه نکته را مد نظر قرار داد، يکي از آنها وارد نکردن اقلام و کالاهايي است که مي‌توان در داخل کشور توليد کرد.

وي عنوان کرد: در درجه دوم بايد در نظر گرفت که کالاي وارداتي تا چه مقدار در توليد کشور نقش دارد و در درجه سوم بررسي نگاه صادرات به اين کالاها است.

دولت يازدهم واردات را هدفمند کند

رئيس کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي تاکيد کرد: دولت يازدهم بايد هدفمند کردن واردات را در برنامه‌هاي خود لحاظ کند و براي اين امر بايد بررسي کند که براي تامين نيازهاي توليد کشور چه کالاهايي و به چه ميزان بايد وارد شوند، همچنين بايد تامين راه‌هاي ارز براي واردات را در نظر بگيرد.

روشنک افزود: براي صادرات بايد مواد اوليه وارد شوند و در اين راستا نخستين اقدام دولت يازدهم بايد تهيه ليستي از اجناس وارداتي، ميزان ارز هزينه شده براي واردات و بررسي ضعف‌هاي دولت گذشته در اين حوزه باشد.

وي با بيان اينکه براي رونق صادرات ابتدا بايد هدف از صادرات مشخص باشد، خاطرنشان کرد: بايد مازاد توليد کشور را که سبب ارزآوري مي‌شود صادر کرد.

صادر کننده نمونه کشوري عنوان کرد: فراهم‌سازي بستر و اعتماد بازارهاي بين‌المللي براي صادرات صورت گيرد تا با مشارکت صادرکنندگان در بازارهاي خارجي رونق اقتصادي را براي کشور به ارمغان آورد.

صادرات با انگيزه اشتغالزايي در کشور دنبال شود

روشنک تاکيد کرد: صادرات را بايد با انگيزه اشتغالزايي در کشور و پر کردن ظرفيت‌هاي توليدي و با يک برنامه‌ريزي صحيح و مدون اجرايي کرد.

وي با اشاره به مشکلات صادرکنندگان و واردکندگان اظهار کرد: متاسفانه ممنوعيت و محدوديت‌هايي براي صادرات در دولت نهم و دهم ايجاد شد که اين امر شوکي را به فعالان اقتصادي وارد کرد بنابراين در دولت جديد بايد حوزه صادرات داراي برنامه باشد و اگر روزي دولت مجبور به ممنوع کردن صادرات شد تبعات آن را بسنجد.

رانت اطلاعاتي يکي از معضلات حوزه تجارت

رئيس کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي يکي ديگر از مشکلات صادرکننندگان و واردکنندگان را در نقل و انتقال پول دانست و گفت: به دليل ساز و کارهاي طراحي نشده در داخل و همچنين تحريم‌ها صادرکنندگان و واردکنندگان در نقل و انتقال پول با مشکل مواجهه هستند که البته مي‌توان تحريم‌ها را دور زد اما براي ساز و کارها نيازمند برنامه‌ريزي هستيم.
روشنک تصريح کرد: نبود ثبات در وضع قوانين از ديگر مشکلات فعالان اقتصادي است، متاسفانه قوانين به صورت يک طرفه وضع مي‌شود و رانت اطلاعاتي يکي از معضلات حوزه تجارت است.
حمل و نقل ريلي يکي از مشکلات چندين ساله بازرگانان خراسان‌رضوي است

وي در ارتباط با مشکلات واگن‌هاي صادراتي خراسان‌رضوي گفت: حمل و نقل ريلي يکي از مشکلات چندين ساله بازرگانان استان بوده و حداقل 10 سالي است که بخش تجارت خراسان‌رضوي به دنبال برطرف کردن اين معضل است چون تاثيرگذاري بسياري در صادرات استان دارد.
رئيس اتحاديه وارکنندگان مواد اوليه خراسان‌رضوي عنوان کرد: سازمان‌هاي خراسان‌رضوي براي واردات و صادرات مي‌خواهند تمام جزئيات قانون را نيز اجرا کنند که اين امر سبب شده تا وارکنندگان کالا از آسياي ميانه که از حمل و نقل ريلي استفاده مي‌کردند، هم‌اکنون کالاي خود را از بندر اميرآباد ترخيص کنند

ترخيص کالا از ساير استان‌هاي کشور بسيار ساده‌تر از خراسان‌رضوي است

روشنک بيان کرد: ترخيص کالا براي بازرگانان ساير استان‌هاي کشور بسيار ساده‌تر از خراسان‌رضوي است بنابراين بازرگان اين استان تمايل دارد تا کالاي خود را از ديگر نقاط کشور وارد کند.
وي در ارتباط با واردات استان اظهار کرد: مواد اوليه غذايي همچون گندم، جو، ذرت، کنجاله سويا، دانه‌هاي روغني و مواد اوليه نساجي و صنايع فلزي از کشورهاي آسياي ميانه، روسيه، اکراين، هند و

 پاکستان به استان وارد مي‌شود.

کارآفريني راه‌حل برطرف کردن مشکلات اقتصادي

رئيس کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي بيان کرد: براي رفع مشکلات اقتصادي و بيکاري و اشتغالزايي بايد به حوزه کارآفريني توجه و براي ارتقاي آن تلاش شود.
روشنک خاطرنشان کرد: بايد در جامعه براي کارآفرينان ارزش و جايگاه ايجاد کرد تا از اين طريق به جاي راکد نگه داشتن سرمايه‌ها با افتخار به دنبال توليد در بخش صنعت و کشاورزي برويم و اين امر زماني محقق مي‌شود که کارآفرين از ارزش اجتماعي بالايي برخوردار باشد.

ثبات قيمت تخم مرغ با بهاي تعيين شده محقق مي‌شود

وي با اشاره به افزايش قيمت تخم مرغ اظهار کرد: افزايش قيمت تخم مرغ در امروز به پايان سال گذشته بازمي‌گردد که مرغدار با نصف قيمت تمام شده محصول خود را مي‌فروخت.
رئيس کميسيون تجارت اتاق بازرگاني خراسان‌رضوي خاطرنشان کرد: متاسفانه مسئولان وقت آن زمان، به راحتي از کنار ارزاني قيمت تخم مرغ گذشتند و زيان آن موقع مرغدار سبب شد تا بسياري از آنها ورشکست و ظرفيت مرغداري‌ها خالي بماند که نتيجه آن گراني تخم مرغ در امروز است.
روشنک تاکيد کرد: براي ثبات قيمت بايد يک بهاي تعيين شده در نظر گرفته شود ودولت زيان مرغدار را جبران کند تا چنين معضلي به وجود نيايد.

 

#ساختارها #گمرک #رانت #صادرات #حمل_و_نقل #مرغ #تخم_مرغ #یارانه #تولید #قانون #سرمایه #رانت #دولت #مرغ #تخم_مرغ #قیمت_تمام_شده #بانک #تحریم #اشتغال

 

خبرگزاری تسنیم – 29/8/1392

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1392/08/29/198043/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%D8%AF

 

 

  1. 27. عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران : استاندار جدید تحقق اقتصاد مقاومتی در خراسان رضوی را شتاب می‌دهد.

 از سال 1389 مقام معظم رهبری بحث سالها با هدف تقویت اقتصاد کشور آغاز کردند تا تبدیل این مسئله به گفتمان و مطالبه عمومی تبدیل شود . هرچند آن زمان برخی از افراد با پیگیری و نوشتن یادداشت‌ها و انجام سخنرانی‌های مختلف درصدد برآمدند تا بسترهای تحقق اهداف نامگذاری‌ها فراهم شود، با این حال هر چه از زمان تعیین اهداف اقتصادی کشور از سوی رهبر انقلاب گذشت این بحث متاسفانه کمتر از آنچه شایسته بود در جامعه تبیین شد. با این حال برخی از متفکران و فعالان اقتصادی از زمان نامگذاری‌ها از سوی رهبر معظم انقلاب تبیین این مسئله را به مثابه یک وظیفه دینی و ملی تلقی کرده و درصدد برآمدند تا از هر فرصتی برای ارایه راهکارهای تحقق اهداف نامگذاری‌ها استفاده نمایند. در این بین یکی از فعالان اقتصادی خراسان رضوی که در سطح کشوری نیز تاکنون چندین بار صادرکننده و تولیدکننده نمونه شناخته شده و از کارآفرینان برتر استان است از آن زمان تلاش کرد تا با نگاشتن مقالات مختلف از هر فرصتی برای گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی در جامعه استفاده کند. یادداشتهای ایشان که تحت عنوان دیروز دفاع مقدس امروز جهاد اقتصادی منتشر می‌شود . در مهر ماه 1392 در کتابی تحت عنوان «اقتصاد مقاومتی: منتشر که مورد استقبال کارآفرینان در سطح کشور قرار گرفته انتخاب نام اقتصاد مقاومتی برای کتاب توسط محمد حسین روشنک،عضو هیئت نمایندگان و رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی قبل از ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری بهانه مصاحبه ما با وی در خصوص انتشار کتاب اقتصاد مقاومتی بود اما این گفتگو فرصتی شد تا مهمترین خواسته کارآفرینان از استاندار جدید نیز از سوی وی مطرح شود و راهکارهایی در خصوص ارتقای جایگاه اقتصادی استان ارایه گردد.

فراخبر: چه موضوعی باعث شد تا درصدد برآید تا کتابی با عنوان اقتصاد مقاومتی منتشر کنید؟

 روشنک: از سال 1389 که مقام معظم رهبری بحث اقتصاد را برای نامگذاری سالها مطرح فرمودند مشخص بود که ایشان با پیش بینی شرایط جهانی مسائل داخلی به دنبال فراهم کردن زمینه اقتصاد مقاومتی برای کشور هستند ، لذا بر اهمیت توجه به حوزه تولید و کارآفرینی تاکید می‌فرمودند، من هم درصدد برآمدم تا با توجه به تجربه ای که در حوزه اقتصاد و کارآفرینی داشتم تا نگاشتن یادداشت‌های دیروز دفاع مقدس امروز جهاد اقتصادی که همان راه کارهای اقتصاد مقاومتی بود به سهم خود در جهت تحقق اهداف مقام معظم رهبری اقدامی داشته باشم ، این یادداشت‌ها در رسانه‌های مختلف منتشر می‌شودتا اینکه بعد از این چند سال یادداشت‌ها به همت فرزندم در یک کتاب تحت عنوان اقتصاد مقاومتی گردآوری و منتشر شد.

 فراخبر: صراحتا می‌پرسم برخی معتقدند جنگ تمام شد، چرا افراد مثل شما اصرار دارند مدام از آن زمان حرف بزنند. الان باید به دنبال تجارب نو باشیم. اما شما برخلاف این تفکر برای کتاب عنوان دیروز دفاع مقدس،امروز جهاد اقتصادی را انتخاب کردید. علت این موضوع را بیان فرمایید؟

 روشنک: در این کتاب من به دنبال استفاده از تجربه‌های دوران دفاع مقدس که همان مقاومت مردم این سرزمین بود برای تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده کنم چرا که من اعتقاد دارم ما تجاربی را در دوران دفاع مقدس کسب کردیم که می‌توانیم برای تحقق اقتصاد مقاومتی راه گشا باشد. به عنوان مثال آنچه که باعث شد تا ما در دوران دفاع مقدس پیروز شویم، حضور مردم در صحنه و واگذاری دفاع مقدس به مردم و یا بهتر بگویم بخش خصوصی توسط حضرت امام بود ، این بخش خصوصی که همان ایثارگران سپاه و بسیج و جهاد سازندگی و دیگر نیروهای مردم مقاومتی بود آنچنان خالصانه و فدایی و به دور از غش در راستای اطاعت از امام و رهبر خود مقاومت و عمل کردند که آن حماسه در دفاع مقدس به دست آمد ،حالا هم من معتقدم اگر می‌خواهیم اقتصاد مقاومتی تحقق یابد باید با همان خلوص وارد میدان شویم تا اهداف رهبری که نیاز کشور است درخصوص اقتصاد مقاومتی محقق شود .

 از طرفی ما در زمان دفاع مقدس ،همایش و جلسه برگزار و تبلیغ می‌کردیم، اما حرکت برای پیروزی در دفاع مقدس را منحصر به این‌ها نکردیم. در حال حاضر هم برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید همایش و میزگرد برگزار کنیم اما اقتصاد مقاومتی را پوستری نباید بکنیم.در مجموع اعتقاد دارم ما تجاربی در زمان دفاع مقدس داریم که بهره مندی از آن می‌تواند ما را برای تحقق اقتصاد مقاومتی یاری دهد.

 فراخبر:با این حال هنوز برخی از مردم معقتد هستند که مفهوم اقتصاد مقاومتی به خوبی تبیین نشده است؟ شما در این کتاب چگونه این مسئله را تبیین کردید؟

 روشنک: اقتصاد مقاومتی مفهومی است که ریشه قرآنی دارد.خداوند در سوره یوسف به تمامی نکاتی را در خصوص اقتصاد مقاومتی گوش زده کرده است که بتوانند با برنامه ریزی آنچه را که دارند برای زمانهای سخت ذخیره و پس انداز کنند آن آیات که فقط برای آن زمان و یا حوادث طبیعی نبوده بلکه برای امروز که استکبار جهانی با کشورهایی که پیروی اسلام ناب محمدی(ص) هستند مقابله میکنند است ،تا مسلمانان در نبرد پیروز شوند.در واقع خداوند در سوره یوسف تاکید کرده است که زمانی که مسلمانان در وضعیت و امکانات بهتری هستند و شرایط برای آن‌ها فراهم است باید نسبت به مشکلاتی که احتمال دارد در آینده به آن دچار شوند،هوشیار بوده و با برنامه ریزی صحیح و اصولی برای اینده نیز فکر کنند تا توطئه دشمنان خنثی شود.

 متاسفانه در دولت‌های نهم و دهم به این مسئله توجهی نشد و با وجود اینکه درآمدهای نفتی کشور در آن سال‌ها افزایش چشمگیری یافته بود و از طرفی میشد افزایش فشارهای دشمن به ایران را نیز قابل پیش بینی کرد، دولت وقت به اهداف نامگذاری سالها توسط مقام معظم رهبری که میتوانست فشارهای اقتصادی دشمنان را خنثی کند کم توجهی کرد. این در حالی بود که دولت نهم و دهم می‌توانست با بهره مندی از سوره یوسف که تفسیر تصویری آن از طریق تلویزیون کشور نیز پخش شده بود با برنامه ریزی مناسب برای تحقق اقتصاد مقاومتی نه تنها بسترهای لازم برای خنثی سازی اقدامات دشمنان فراهم کند،بلکه همان طور که حضرت یوسف باعث شد تا دیگر مناطق به او نیازمند شوند، زمینه‌های وابستگی دیگرکشور را به ایران فراهم کند.

 فراخبر:درحال حاضر برای تحقق اقتصاد مقاومتی در استان خراسان رضوی چه اقدامی باید انجام دهیم. به خصوص اینکه استاندار نیز تعیین شده است. استاندار به عنوان نماینده عالی دولت چه اقدامی برای تحقق اقتصاد مقاومتی می‌تواند انجام دهد؟

 روشنک:در ابتدا باید عنوان کنم متاسفانه تاخیر در انتخاب استاندار خراسان رضوی به خصوص اینکه استاندار سابق که از چند ماه قبل از انتخابات درگیر تدارک برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بود و بعد از آن هم در بلاتکلیفی قرار داشت که باعث شد تا برنامه ریزی برای حمایت دولتی از اقتصاد استان کم رنگ شود.در واقع در یک سال اخیر به دلایلی که ذکر کردم هماهنگی‌ها ضعیف و برنامه ریزی‌ها جدی نبوده و آن گونه که انتظار می‌رفت از حوزه تولید و تجارت حمایت به عمل نیامد. اکنون که به برکت حضور مقام معظم رهبری در ابتدای سال در مشهد، دولت تکلیف استاندار را مشخص کرده و آقای رشیدیان را به عنوان استاندار خراسان رضوی انتخاب کرد. باید تلاش زیادی انجام شود البته با مشی معتدلی که استاندار انتخاب شده دارد که از یک طرف و توانمند و تجربه ای که در مسایل اقتصادی روز ایشان سراغ داریم از طرف دیگر امید زیادی به پیگیری اهداف اقتصاد مقاومتی توسط ایشان در استان وجود دارد .

 فعالان اقتصادی اعتقاد داشتند استان خراسان رضوی زوایای مختلفی دارد و کسی که سکان استانداری این استان را به عهده میگرد و باید وقوف کامل به مسایل داشته باشد که خوشبختانه انتخاب آقای رشیدیان به دلیل اشراف ایشان به مسایل استان انتخاب خوبی است.

 از طرفی به دلیل ارتباط خوب استاندار خراسان رضوی با بدنه اجتماعی دولت و همچنین تعامل سازنده با آستان قدس رضوی و فعالان اقتصادی استان و کارآفرینان انتظار می‌رود در دوره حضور آقای رشیدیان در استان شاهد تحولات خوبی در حوزه اقتصاد باشیم. رشیدیان یکی از مسئولان با سابقه استان بوده و خوشبختانه تمام استان را به خوبی می‌شناسد،این مسئله باعث می‌شود تا در دوره مدیریت ایشان خراسان رضوی بتواند گامهای موثری در تحقق رسیدن به اقتصاد مقاومتی بر دارد .

 فعالان اقتصادی از انتخاب آقای رشیدیان به عنوان استاندارخراسان رضوی خوشحال بوده و امیدوارند با کمک ایشان بتوانند اقتصاد استان را از حالت رکود خارج وبه سوی اقتصاد مقاومتی که مورد تاکید مقام معظم رهبری است،سوق دهند.اقتصاد خراسان رضوی به دلیل خصوصی بودن بافت اصلی اقتصادی استان بیش از دیگر استان‌ها بسترهای لازم برای تحقق اقتصاد مقاومتی دارا می‌باشد ، امیدواریم آقای رشیدیان که مدیری توانمند هستند بتوانند از بخش خصوص بودن اقتصاد استان برای تحقق اقتصاد مقاومتی بهره بگیرند .

 فراخبر: درنهایت فقط یک مسئله باقی مانده که مایل هستم دیدگاه خود را بفرمایید. برخی در هفته‌های اخیر درصدد برامدند تا عنوان کنند اقتصاد مقاومتی برای خنثی سازی تحریم‌ها مطرح شده است. به نظر شما این مسئله صحت دارد؟

 روشنک: همانگونه که گفتم داشتن برنامه برای اقتصاد مقاومتی دستور قرآنی است و ربطی به تحریم‌ها ندارد،بلکه حتی اگر بحث تحریم‌ها نیز مطرح نبود،بازهم باید براساس آموزه‌های اسلامی و قرآنی درصدد بر می‌آمدیم تا اقتصاد مقاومتی را در کشور محقق کنیم. حضرت یوسف با توجه به شرایطی که با آن مواجه بود، با بهره مندی از توانمندی خدادادی برنامه‌ریزی دقیق و کاملی انجام داد تااز شرایط مجود استفاده بهینه کند.آن حضرت با توجه به شرایطی که پیش بینی میکرد مردم مصر با آن مواجه شوند ، طرح اقتصاد مقاومتی را پیاده کرد و با برنامه‌ریزی دقیق و کامل و مناسبی همه توان و ظرفیت اقتصادی کشور را در خدمت تأمین امنیت اقتصادی و غذایی مردم در شرایط بحرانی قرار داد و منابع مادی و انسانی را برای تأمین آن به‌کار گرفت. این‌گونه بود که توانست با یک برنامه‌ریزی دقیق و مناسب و اجرای یک طرح هفت ساله، که برکت خدادادی خوبی در اختیار داشت با پس انداز و ذخیره سازی دوره هفت ساله کمبود دوره هفت ساله را به خوبی پشت سر بگذارد. درحقیقت برنامه‌ریزی‌های ایشان نه تنها یک ساله کوتاه مدت نبود بلکه یک برنامه بلند مدت اقتصادی بود. ما نیز باید با اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، اقتصاد کشور را به گونه ای مقاوم سازی کنیم که در همه حال امکان رشد و توسعه کشور فراهم باشد.

 حتی بتوانیم به کشورهای دیگر اسلامی نیز این سیاستهای اقتصادی را عرضه کنیم ، من حالا خوشحالم که متوجه شدم آن روز عمق اهداف انتخاب نام اقتصادی برای سالها توسط مقام معظم رهبری که همان اقتصاد مقاومتی بود را فهمیده بودم و یادداشت‌های حمایت از اقتصاد مقاومتی را نوشته و منتشر کردم ، ان یادداشتها حالا در کتاب اقتصاد مقاومتی منتشر و در اختیار علاقه مندان قرار دارد .

#اقتصاد_مقاومتی #ساختارها #تحریم #تولید #رکود #کارآفرینی #امنیت #تولید #صادرات #سیاست #دیپلماسی

فراخبر – سایت ایمان تجارت روشن

 

http://new.itrco.ir/news/34/%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%A9-%D8%8C-%D8%B1%D8%A6%DB%8C%D8%B3-%D8%A7%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D8%AF%DB%8C%D9%87-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%81%D8%B1%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%B1-%DA%AF%D9%81%D8%AA—%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%AA%D8%AD%D9%82%D9%82-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%88%D9%85%D8%AA%DB%8C-%D8%B1%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D8%B4%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%85%DB%8C%D8%AF%D9%87%D8%AF—/default.aspx

 

 

  1. 28. عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به توافق ژنو : حصار تحریم‌ها شکسته شد

 پس ازاعلام توافق هسته‌اي ايران وکشورهاي 1+5 و اعلامشروع لغو تحريم‌هاي پتروشيمي، خودرو، فلزات گرانبها، قطعات هواپيما وآزادسازي بخشي از اموال بلوکه شده ايران، رسانه‌هاي بين‌المللي از دستاورد 20 ميليارد دلاري دارايي ايران با امضاي پيش نويس مورد بحث در مذاکرات هسته‌اي خبر داده اند که از اين مبلغ سه ميليارد دلار مربوط به دارايي‌هاي بلوکه شده ايران از سوي آمريکاست و بقيه مربوط به صادرات نفت، محصولات پتروشيمي‌و خودروست که با توافق اوليه ايران و 1+5 مي‌توان آن را وصول کرد.

 البته به گفته ظریف،وزير امور خارجه هم تحريم‌هاي بانکي در بسياري از موارد که فشارهايي در حوزه معاملات بانکي به ايران وارد مي‌شد کاسته شده و امکان نقل و انتقال پول به ايران فراهم خواهد شد و اين برنامه‌ها تا شروع سال نو میلادی اجرايي مي‌شود.به همين علت بود که بلافاصله بعد از اعلام توافق، معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رئيس‌جمهور درباره تأثير توافقنامه ژنو در شرايط اقتصادي کشور گفت: براساس اين توافقنامه بخشي از تحريم‌ها کاهش مي‌يابد و بخشي از منابع مالي ما قابل استفاده مي‌شود.

 به دنبال توافق هسته‌اي ايران با کشورهاي 1+5، بخشی ‌از تحريم‌هاي خارجي اعمال شده بر علیه تجار ایرانی برداشته شده و اميد به افزايش رشد شاخص‌هاي اقتصاد ايران را بهبود بخشيده است؛ به نظر مي‌رسد با توجه به استقبال کشورهاي غربي و اروپايي نسبت به توافق هسته‌اي اخير و شکستن سد تحريم‌ها، موانع پيش روي تجار و صادرکنندگان در بخش اقتصاد به ويژه چالش اصلي بازار کار برداشته و زمينه گسترش و رونق سرمايه‌گذاري‌ها در کشور به نحو مطلوبي فراهم شود.

 این مسئله بهانه ای شد تا با محمد حسین روشنک،از چهره‌های ماندگار کار و تولید ، کار آفرین برتر و صادر کننده نمونه ملی ، عضو هیئت نمایندگان، و رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی ایران گفتگو داشته باشیمو نظرات ایشان درباره تاثیر توافق نامه ژنو براقتصاد کشورجویا شویم.

 فراخبر: توافق نامه ژنو با استقبال بازرگانان و صادرکنندگان مواجه شد.به نظر شما این توافق نامه با وجود اینکه هنوز در مرحله اجرا قرار نگرفته،چه عاملی باعث شده تا با این استقبال مواجه شود؟

 روشنک: آنچه امروز به عنوان تاثیرتوافق نامه ژنو در محافل عمومی بحث می‌شود به تاثیرات روانی آن در فضای کسب و کار بر می‌گردد.به عبارتی بعد از توافق نامه اطمینانی در بین بازرگانان ایرانی نسبت به بهبود فضای کسب و کار به وجود آمدن و برنامه ریزی را برای آینده تا اندازه ای ممکن کرد و باعث ایجاد جو امیدوارکننده در فضای حاکم بر اقتصاد کشور شد. البته این مختص به تجار ایرانی نبود. بلکه بازرگانان خارجی نیز احساس کردند فضای خوبی برای ارتقای سطح تعاملات اقتصادی بین ایران و آن‌ها فراهم شده است.این مسئله باعث شد تا طرف‌های خارجی و ایرانی احساس کنند فضا به گونه ای پیش می‌رود که می‌توانند سطح تعاملات اقتصادی خود را در آینده نزدیک ارتقا دهند.در نتیجه می‌توان گفت با وجود اینکه هنوز تاثیرات عملی این توافق نامه ایجاد نشده است ، تاثیرات روانی آن باعث شده تا فضای امیدوار کننده ای بر فضای تجارت کشور حاکم شود.

 فراخبر:یعنی هنوزتوافق نامه تاثیر عملی بر فضای تجارت کشور نگذاشته است؟

 روشنک: البته که تاثیر گذاشته است ، اما منظور این است که هرچه جلوتر برویم این تاثیرات نیز روز به روز برای تجار و مردم ملموس تر می‌شود.قبل از این یکی از موانع توسعه تجارت خارجی ایران خود سانسوری بود. خود سانسوری این است که تجار ما به دلیل فضای ایجاد شده ناشی از تحریم‌ها در برنامه ریزی‌های تجار خود با موانعی روبرور بوده و نمی توانستند به صورت دقیق برنامه ریزی کنند. فضا به گونه ای بود که محدودیت تجاری حتی شامل کالاهای غیر تحریمی هم شده بود، به عبارتی با وجود اینکه مراودات تجاری در برخی از کالاها مشمول تحریم نمی شد اما تجار ما به دلیل مبهم بودن فضا، به قضیه ورود پیدا نمی کردند، به همین دلیل لذا با وجود تحریم نبودن دچار یک خودگریزی از بازار می‌شدیم و بدون تمایل ترجیح می‌دادیم تا مراودات تجاری خود را حتی در بخش‌هایی که شامل تحریم هم نبود از بیم تاثیرات تحریم‌ها محدود کنیم .

 فراخبر: رفع این مشکل چه تاثیری گذاشته است؟

 روشنک: بعد از توافق ژنو حصار تحریم‌ها شکسته شد. دنیا حرف به حق رهبری و مردم ایران را پذیرفت که اقدامات هسته ای ایران صلح آمیز بوده و باید به حقوق ملت ایران احترام بگذارد،برای همین درچنین شرایطی تداوم تحریم‌ها در عمل بی معنی خواهد بود. شکستن حصار تحریم‌ها باعث می‌شود تا فضای تجاری کشور شفاف تر شده و تجار بهتر بتوانند برای آینده خود برنامه ریزی کنند،در نتیجه مشکل خود گریزی از تجارت از ترس تحریم هم تا اندازه ای برطرف خواهد شد.

 فراخبر:از فضای به وجود آمده چگونه می‌توان برای توسعه تجارت خارجی کشور استفاده کنیم. به خصوص اینکه در مدت تحریم‌ها برخی از طرف‌های تجاری ما نشان دادند چندان به توافق‌های تجاری با ایران پایبند نیستند؟

 روشنک: بعد از توافق ژنو یکی از فرصت‌های خوبی که برای کشور ایجاد شد امکان تنوع بخشی به طرف‌های تجاری و انتخاب شرکای تجاری کشور است.در واقع رفع تحریم‌ها باعث می‌شود تا دست کشور در انتخاب شرکای تجاری بازتر شود. حال باید از این فرصت استفاده کنیم و اگر با کشوری و یا کمپانی می‌خواهیم سطح مرودات خود را افزایش دهیم باید به دوران قبل برگردیم و ببینم آیا آن‌ها در دوران تحریم به تعهدات خود پایبند بودند یا نه؟ و در آن دوران چه مقدار با ملت ایران همراهی کردند؟جواب گویی به این سوالات باعث می‌شود تا بهتر بتوانیم رفتارهای آن‌ها راپیش بینی کرده و بدانیم در آینده چه قدر به تعهداتشان پایبند خواهند بود .

 فراخبر:در داخل چه اقدامی برای توسعه تجارت باید صورت بگیرد؟

 در حال حاضر یک فضای امید در بین کارآفرینان ایجاد شده است.با این حال این فضای امید نباید باعث شود احساسیو بدون برنامه ریزی و عمل کنیم. به نظر می‌رسد باید قبل از شروع هر اقدامی یک بازنگری وسیعی در تمامی سطوح اقتصادی خود داشته وبا یک برنامه ریزی دقیق و کارشناسی وارد میدان شویم. منظور این است که با برنامه ریزی مشخص کنیم به دنبال چه هستیم؟ در بخش صادرات صنعت و کشاورزی ما می‌خواهیم چه اقداماتی انجام دهیم.

 برای رسیدن به جواب هم باید به سمت ایجاد اتاق‌های فکر برویم. اتاق‌هایی که در آن مدیران اجرایی،بخش خصوصی و متخصص دانشگاهی و مدیران باتجربه دولت با یکدیگر تعامل کرده و برای این بخش‌ها برنامه ریزی کنند.این اتاق‌های فکر می‌تواند کمک‌های زیادی در توسعه کشور داشته باشند چرا که با بررسی و پیش بینی آینده می‌توانند از هم اکنون راهکارهایی برای ارتقای تجارت کشور و برخورد با مشکلات را در نظر بگیرند.

 فراخبر: یعنی در حال حاضر چنین اتاق‌های فکری وجود ندارد؟

 روشنک: البته که دارد، به عنوان مثال اتاق‌های بازرگانی ، اتحادیه صادراتی و وارداتی ، خانه صنعت و معدن و انجمن مدیران و دیگر تشکل‌های اقتصادی می‌توانند نقش اتاق‌های فکر را ایفا کنند اما در دولت‌های قبل آن گونه که لازم بوده به آن‌ها بها داده نشده است.در واقع اگر ما به این تشکل‌ها بها می‌دادیم می‌توانستیم تا حد زیادی از مسایلی که در بحث تجار کشور در سال‌های اخیر به وجود آمده را جلوگیری کنیم. قرآن کریم وقتی ماجرای حضرت یوسف را بیان می‌کند این درس را به ما می‌دهد که باید در مقابل مشکلات قابل پیش بینی برنامه ریزی داشته باشیم ، ما باید از این مسئله در زندگی عملی خود استفاده کنیم. اما ما چه کردیم؟ در زمانی که درآمد ارزی کشور بیش از نیاز بود و از طرفی بر حقوق هسته ای خود تاکید می‌کردیم قابل پیش بینی بود که کشورهای خارجی چه عکس العملی نشان می‌دهند، دولت وقت فیلم حضرت یوسف ساخت اما از آن تجربه نگرفت، در نتیجه برای مردم و برای صادرکنندگان و تولیدکنندگان کشور مشکلات زیادی بوجود آورد.

 فرا خبر: در حال حاضر برای رفع مشکلات به وجود آمده چه اقدامی باید انجام دهیم؟

 هم اکنون برخورد با تولیدکنندگان و تجار باید مانند برخورد با رزمندگانی باشد که از جنگ برگشته اند. باید به آن‌ها به مثابه افرادی که در میدان نبرد اقتصادی در حال جهاد بودند برخورد کرده وسعی کنیم تا مشکلات و مسایل آن‌ها را واکاوی کرده و درصدد رفع موانع پیش روی آن‌ها بربیاییم.به عنوان مثال اگر در این مدت برخلاف قانون محدودیت‌هایی برای صادرات ایجاد شده آن‌ها را برداریم یا اگر برای بخش تولید موانعی ایجاد شده این‌ها برطرف شد. به طور حتم اگر چنین برخوردی با تولیدکنندگان وصادرکنندگان و بطور کلی فعالین اقتصادی صورت گیرد، شاهد بهبود فضای کسب و کار در کشور خواهیم بود.

 فراخبر:دولت یازدهم چه اقداماتی برای بهبود فضای کسب و کار در شرایط فعلی باید انجام دهد؟

 دولت یازدهم با حمایت صمیمانه مقام معظم رهبری درصد روز اول فعالیت خود توانست گام‌های خوبی برای بهبود فضای کسب و کار کشور بردارد . توفیق دولت د رمذاکرات نیز که با حمایت مقام معظم رهبری تحقق پیدا کرده است می‌تواند فرصت خوبی برای تقویت تولید و ارتقای تجارت کشور باشد. ازاین رو به عنوان یک سرباز در عرصه جهاد اقتصادی می‌توانم بگویم اگر تدابیر مقام معظم رهبری در دوران بحران‌ها نبود ما هم اکنون با مشکلات بسیار زیادتری مواجه بودیم. بنابراین انتظار می‌رود دولت یازدهم با استفاده از رهنمودهای رهبری تلاش کند تا فضای کسب و کار برای حمایت از تولید و صادرات وواردات مواد اولیه و ماشین آلات کشور بهتر شود تا در سال‌های آینده شاهد ارتقای شاخص‌های کشور در راستای تحقق چشم انداز بیست ساله باشیم.

 فراخبر: با تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشته اید.

 روشنک: من هم از نشریه فراخبر که دغدغه حمایت از تولید و صادرات کشوربه عنوان یکی از مطالبات مردم ومقام معظم رهبری است را دارد، تشکر می‌کنم.

#ساختارها #اقتصاد_مقاومتی #تولید #کارآفرینی #دولت #کسب_و_کار #تشکل‌ها #اتاق #دیپلماسی #تحریم #برجام

#بانک #تشکل‌ها

 

فراخبر – سایت ایمان تجارت روشن

 

 

 

http://new.itrco.ir/news/35/%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%A9-%D8%8C-%D8%B9%D8%B6%D9%88-%D9%87%DB%8C%D8%A6%D8%AA-%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%AA%D8%A7%D9%82-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82-%DA%98%D9%86%D9%88-%DA%AF%D9%81%D8%AA—%D8%AD%D8%B5%D8%A7%D8%B1-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DB%8C%D9%85-%D9%87%D8%A7-%D8%B4%DA%A9%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%B4%D8%AF—/default.aspx

 

 

  1. محمدحسین روشنک: به امید «معجزه و جادو » ادامه می‌دهیم

 

روشنک: در کشورهای توسعه یافته زمانی که می‌خواهند «حتی یک دهم درصد» از سود سپرده‌های بانکی را کاهش دهند ، ماه‌ها مطالعه و مشورت و برنامه ریزی انجام می‌دهند

احمدی نژاد و حامیانش از هرچیزی که دفاع کنند از عملکرد اقتصادی دولت متبوع خود نمی‌توانند دفاع کنند. چرا که حتی جابجایی آمار، ارقام و تعاریف هم نتوانست تاثیر افزایش تورم و بیکاری، افزایش شکاف طبقاتی و کاهش ذخیره صندوق ملی را برای مردم و کارشناسان پنهان کند.

به گمان کارشناسان، واردات بی‌رویه کالاهای مصرفی، اخلال در نظام بانکی کشور، رشد قارچ گونه موسسات مالی غیرمجاز، منحل کردن سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، کاهش ذخیره ارزی با وجود افزایش بی سابقه قیمت نفت و در نهایت «هدفمندی یارانه‌ها» به شیوه غلط و پروش پولدار‌های غیر مولد هر کدام تیشه‌ای بود که به ریشه نظام اقتصادی کشور زده شد.

بعد از پایان کار دولت پاک دستان، حسن روحانی با شعار نجات اقتصاد ایران توجه‌ها را به خود جلب کرد .

او وعده که دولت تدبیر و امید نخواهد گذاشت جوانان بیکار با وام به بیکاران به بدهکار تبدیل شوند. موانع تولید از سر راه برداشته می‌شود و «تولید ثروت ملی» و «توزیع عادلانه ثروت» در دستور کار قرار می‌گیرد. اگر چه دولت در کاهش نرخ بیکاری و مهار تورم تاثیر خوبی از خود بجای گذاشت اما همه وعده‌هایی که داده بود را محقق نکرد یا نگذاشتند محقق کند.

نامزد آن روزهای ریاست جمهوری مستقیما به احمدی نژاد طعنه زد که؛ «مگر اقتصاد دستوری هم در دنیای امروز معنا و مفهوم دارد؟» « مگر می‌توان در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که نرخ دلار باید به ۷۰۰ تومان برسد؟ »

«ما شاهد هستیم که دلار بعد از چند ماه به چندین برابر قیمت افزایش پیدا می‌کند، مشکل کجاست؟ مشکل عدم مشورت، خودشیفتگی، عدم استفاده از ابزار علمی و تجربی برای اداره کشور و بی‌ثباتی‌ها است.»

اگر چه قرار بود کلید تدبیر همه قفل‌ها را باز کند، اما متاسفانه در عمل اتفاق دیگری افتاد.

همین نقل قول‌هایی که از رئیس جمهور مطرح شد، نشان می‌دهد که او گام‌هایی را برداشته که روزگاری از آن‌ها گلایه می‌کرد. اما مقایسه واقعی سیاست‌های اقتصادی دولت یازدهم و دوازدهم با هشت سال قبل از آن را از زبان «رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی» جویا شدیم تا مشخص شود که آیا واقعا مسیر بی برگشتی در حال تکرار شدن است؟

محمد حسین روشنک درباره وضعیت اقتصادی قبل از روی کار آمدن دولت «تدبیر و امید» گفت: در دولت نهم و دهم بازار «جادو»، «جمبل» و در مواردی «معجزه‌های» سیاسی و اقتصادی داغ بود.

دیدن‌هاله‌های نور ، پاره کردن قطع نامه‌ها، کشف «بابک»‌ها، گم کردن دکل‌های نفتی، توزیع پول بدون اشتغال ، بوجود آوردن پولدار‌های غیر مولد جدید وبسیاری مشکلات دیگر مطرح بود اما گفته بودند در دولت‌های یازدهم و دوازدهم از این نوع «معجزات و جادوها» خبری نیست.

این فعال اقتصادی درباره وضعیت فعلی کشور تصریح کرد: مشخص نیست دولت دوازدهم در شروع سال ۱۳۹۶ تحت تاثیر کدام مشاورین به این نتیجه رسید که مدیریت اقتصاد و سیاست یعنی دخالت و دستکاری در ساختارها آن هم برپایه امید به «معجزه» و «جادو» درست مثل روالی که در دولت‌های نهم و دهم تجربه کردیم جواب خواهد داد.

روشنک تاکید کرد: نوع تصمیمات نشان دهنده بهره‌گیری از تجارب و نسخه ی مشاورین اقتصادی دولت‌های قبلی است. گواه این ادعا کاهش ۵۰درصدی سود سپرده در ۶/۱۱ سال گذشته است. مشاورین اقتصادی دولت قدرت این پیش بینی را نداشتند و یا داشتند ولی ذینفع بودند که با این تصمیم سپرده‌ها و پس اندازهای خرد و متوسط از ترس کاهش ارزش پول ملی به سمت «طلا» و «ارز» می‌رود.

آنها نه تنها مسیری برای حرکت پس‌انداز‌های خرد و متوسط مردم ایجاد نکردند بلکه تاثیر خروج احتمالی سپرده‌ها بر نرخ ارز و طلا را نیز در نظر نگرفتند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی اضافه کرد: کسانی که علم و تجربه‌ای در اقتصاد دارند می‌دانند که «اقتصاد متاثر از سازوکارهای تعریف شده مشخصی است » که دستکاری در آن نیازمند تدبیر و برنامه است مثلا در کشورهای توسعه یافته که کسی به «جادو» اعتقاد ندارد زمانی که می‌خواهند برای تنظیم شرایط اقتصادی «حتی یک دهم درصد» از سود سپرده‌های بانکی را کاهش دهند ، ماه‌ها مطالعه و مشورت و برنامه ریزی انجام می‌دهند.

وی اضافه کرد: اما در ایران رئیس دولت‌های نهم و دهم آموزش داده بود که «معجزه» و «جادو» دولتی در مسائل کشور داری بویژه در اقتصاد جوابگو است.

لذا مسئولین اقتصادی دولت دوازدهم نیز به امید استفاده از «جادو» تصمیم گرفتند بصورت دستوری سود سپرده‌های مردم نزد بانک‌ها را به یکباره پنجاه در صد کاهش دهند آنها به حرف دلسوزانی که به «جادو» اعتقاد نداشته و ندارند که اقدام دولت را باعث افزایش شدید نرخ ارز و طلا میدانستند حتی تره خرد نکردند!

رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی بیان کرد: در ادامه آن دستکاری ویرانگر که به امید «معجزه و جادو» و نه علم و تجربه صورت گرفت بود ، دیدیم که اقتضای طبیعت اقتصاد آن «جادو» را نابود کرد و همان اتفاقی که دلسوزان حامی دولت پیشبینی کرده بودند اتفاق افتاد و نرخ ارز «که البته دستوری و با دستکاری ارزان نگهداشته شده بود » از کنترل خارج شد.

این بار نیز مشاورین اقتصادی دولت بدون اعتراف به اشتباه نابود کننده قبلی خود که باعث شد نرخ ارز و طلا افزایش شدید پیدا کند و تلاش در جهت اصلاح آن اشتباه بزرگ، بدون مشورت با فعالین اقتصادی دلسوز طرفدار دولت در بخش خصوصی اشتباه بزرگتری را رقم زدند.

روشنک تصریح کرد: مشاورین دولت اقدام به دستکاری و مداخله عجیبی کردند که از تصور خارج بود. آن‌ها دولت را وادار به مداخله ای کردند که بسیاری از هنجارها و ارتباطات جاری فعالیت‌های اقتصادی را کاملا بهم ریخت حتی اعلام خبر دخالت جدید دولت در ساختارهای اقتصادی در ساعت ۲۳ شب بیستم فروردین انهم توسط معاون اول رئیس جمهور که نرخ دلار را ۴۲۰۰ تومانی برای واردات هر نوع کالای حتی عروسک چینی بدون محدودیت نیز از تصور خارج بود مگر بر پایه «امید» بهره گیری از «معجزه» و «جادو»

وی درباره پیامدهای این دخالت‌ جدید دولت در ساختارها تصریح کرد: نتیجه عملی دستکاری ساعت ۲۳ این است که تولیدکنندگان زعفران ، پسته ، داروهای گیاهی ، فرش دست باف و صنایع دستی ، صنایع کشاورزی و کوچک و… محصولات خود را با محاسبه ارزش ارز ۴۲۰۰ تومانی به بازار بفروشند و یا به صادرکنندگان عرضه کنند تا ارز آن به دولت ویا همان سامانه «نیما» با نرخ ۴۲۰۰ تومانی واگذار شود.

در مقابل چه اتفاقی می‌افتد؟ دولت و سامانه «نیما» نیز آن ارز‌ها را برای واردات عروسک چینی ، گوشی موبایل آمریکایی، بنز آلمانی، پژوی فرانسه، دیوه و سامسونگ و ال جی کره، لوازم آرایش ایتالیا، منسوجات ترکیه با نرخ ۴۲۰۰ تومان اختصاص می‌دهد. البته در تمام این شرایط امید به «معجزه‌« برای تحقق «اقتصاد مقاومتی» همچنان پابرجاست.

رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی تاکید کرد: شاید مشاورین اقتصاد دان دولت و توصیه کنندگان ذینفع امید داشته باشند که بتوانند با «جادو» افراد و بنگاه‌هایی که بیش از بیست میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی را در مدت ۲ماه اول سال و تا ده روز قبل که حالا بسیار بیشترنیز شده و حدود ۲۰ میلیارد نیز در نوبت هستند را مجبور کنند کالای وارداتی و یا تولیدی محصول مواد اولیه آن ارز‌ها را با ارز ۴۲۰۰ تومانی محاسبه و قیمت گذاری و در بازار داخل و یا به صادرکنندگان بفروشند تا صادرکنندگان ارز حاصله را به سامانه «نیما» به نرخ ۴۲۰۰ تومان ارائه کنند،امری که طبیعت اقتصاد و تجربه می‌گوید غیر ممکن است مگر با کمک همان «جادو»

وی اضافه کرد: سرنوشت وجود حدود ۲۲۰۰تومان تفاوت قیمت در این ۲۲ میلیارد دلار که یقینا تا زمانی که دولت مجددا مجبور به دستکاری دیگری برای سرپوش گذاشتن به اثرات منفی تصمیم اشتباه ساعت۲۳ به۴۴ میلیارد دلار می‌رسد، نامشخص است. مگر اینکه کاری از «معجزه» و یا «جادوی» دانشمندان طرف مشورت دولت ساخته باشد.

اما تصور این اتفاق در عمل غیر ممکن است، همچنان که برگشت دلارهای حاصل از صادرات کالاهایی که براساس نرخ ارز۶۴۰۰ تومانی از بازار خریداری و صادر می‌شود، به سامانه «نیما» با قیمت ۴۲۰۰تومانی قابل تصور نیست.

روشنک هشدار داد: هر دستکاری جدیدی همانند مداخلات و تصمیمات «جادویی» دولت‌های نهم و دهم که اثرات اصلی تخریبی آن تا سال‌ها ادامه داشته و خواهد داشت ، طولانی مدت خواهد بود.

این صادرکننده نمونه کشور در پایان گفت: مشاورین اقتصادی دولت‌ها درایران شانس بزرگی دارندکه شکستن کاسه و کوزه اشتباه‌های خود بر سر مداخلات خارجی است.

حال باید منتظر ماند تا ببینیم که آیا دولت برای اصلاح امور از علم اقتصاد و تجربه دلسوزان استفاده می‌کند یا بر این دریای مواج اقتصادی آشفتگی دیگری را می‌افزاید؟

#ساختارها #تحریم #دولت #ارز #تشکل‌ها #صادرات #بانکی #طلا #زعفران #کشاورزی #تولید #واردات #نیما 3مقاومتی #کسب_و:-ار #سیاست #رسانه #شفافیت #خودرو

 

 

  1. شعار‌ها فقط شعار است

دیروز نوشتم نواختن شیپور بی موقع جنگ توسط آقاي روحانی بیش از آنكه لات و لاابالي مستي چون ترامپ قلدر را بترساند مردم و بویژه فضای كسب وكار و اقتصاد کشور را می‌ترساند.

به گزارش مشهد فوری، محمد حسین روشنک در یادداشتی نوشت: دیروز نوشتم نواختن شیپور بی موقع جنگ توسط آقاي روحانی بیش از آنكه لات ولاابالي مستي چون ترامپ قلدر را بترساند مردم و بویژه فضای كسب وكار و اقتصاد کشور را می‌ترساند.در آن نوشته منظور قلم این بود کسی که بخواهد سنگ بزند سنگ را به دشمن نشان نمی دهد.

امروز آنچه ترامپ دیوانه و وزیر خارجه از او دیوانه ترش گفته و نوشته بودند را خواندم و شنیدم که آنها نیز سنگ تو خالی برای نه زدن برداشتند وگرنه نمی گفتند و نمی نوشتند ترامپ مرد جنگ و حتی جنگ اقتصادی به اندازه ای که می‌گوید نبوده و نیست وگر دلیل نداشت زمانی که از برجام خارج شد بیش از ۶ماه برای شروع تحریم‌ها زمان تعیين کند ترامپ و پمپئو و همه امریکایی‌ها خوب میدانند امریکا در جهان امروز برنده هيچ جنگ نخواهد بود ،همانگونه كه در کره شمالی، عراق، سوریه، افغانستان، لیبی و .. بجز در مقابل داعش که آن نیز با کمک ایران رقم خورد برنده نشد و باعث پشیمانی شدید امریکا و درنهایت نیز با ماندن اسد در پست ریاست جمهوری، مزاکره با طالبان، همکاری با ایران در عراق، برگزاری اجلاس با رهبر کره شمالی توسط ترامپ و… شد.

اما آنچه این روزها موجب نگرانی است تبدیل ارزان ریال به ارز توسط مردم است که درنهایت خسارت زیادی را متحمل خواهند شد.

مردم عادی که این روزها به دلیل تصور شروع جنگ بین ایران و امریکا عجله می‌کنند و پول‌های اندک خود را به ارز و طلا تبدیل، باید توجه داشته باشند این شیپور‌های جنگ که نواخته میشود همانند نرخ ارز که حد اکثر بیش از ۶۵۰۰ تومان نمیتواند باشد واقعی نیست و باعث زیان شان میشود.

این قلم سال‌ها قبل که موسسات مالی مجموعه‌هایی چون پدیده سود‌های نجومی میدادند نوشت فکر نکنید آنچه بحساب شما واریز میشود سود است بلکه از اصل پول خودتان بعنوان سود بحساب شما می‌رود و در نهایت اصل و سود پول‌ها نابود خواهد شد، انروز بسیاری باور و توجه نکردند قلم میداند اکنون نیز با وجود این جنگ‌های لفظی باور نمی کنند، حق هم دارند که باور نکنند.

#پدیده #موسسات مالی #ساختارها #تحریم #دیپلماسی#امنیت #کسب_و_کار #عراق #افغانستان #دیپلماسی

 

سایت مشهد فوری

 

 

  1. رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی:

اقتصاد مقاومتی از صادرات غیرنفتی محقق می‌شود/ عدم تأثیر تغییر واحد پول در صادرات

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی اظهار داشت: تغییر واحد پول در صادرات ملموس نخواهد بود.

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، محمدحسین روشنک ظهر امروز در نشست خبری با اشاره به برگزاری همایش روز صادرات در روز 24آذر خبر داد و اظهار داشت: در این همایش از صادرکنندگان برتر استان تقدیر می‌شود و همچنین در جهت آشنایی جوانان با صادرات، دوره‌های آموزش بازرگانان جوان با به‌کارگیری صادرکنندگان برتر استان برگزار می‌شود.

وی با تأکید بر توجه دولت به صادرات،آن را محرک اقتصاد هر کشور عنوان کرد و افزود: اقتصاد مقاومتی از صادرات غیرنفتی محقق می‌شود.

*تغییر واحد پول در صادرات ملموس نخواهد بود

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با اشاره به پیشرفت کشور چین به‌عنوان الگوی اقتصادی دنیا اظهار داشت: قیمت پایین کالا، عدم مصرف‌گرایی و توجه به کارآفرینی و تولید از عوامل پیشرفت چین و مطرح‌شدن آن به‌عنوان اقتصاد اول دنیا است.

روشنک در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تغییر واحد پول کشور، تصریح کرد: ما باید سال‌ها قبل ارزش پولمان را به حدی به واقعیت نزدیک می‌کردیم که در مراودات اقتصادی مجبور نباشیم از صفرهای بیشتری استفاده کنیم.

وی با بی‌تأثیر خواندن تغییر واحد پول از ریال به تومان در اقتصاد اظهار داشت: تبدیل ریال به تومان در صادرات ملموس نخواهد بود.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با اشاره به فعالیت‌های آمریکا در زمینه عدم وابستگی به دیگر کشورها از 8 سال گذشته آن را مقدمه‌ای برای افزایش تحریم‌ها عنوان کرد و افزود: در سال‌هایی که آمریکا به جهت منافع خود با ما رابطه داشت، متأسفانه دولتمردان ما متوجه این مهم نبودند، به‌تدریج دیوار تحریم‌ها بالا رفت و به‌جایی رسید که به‌یک‌باره متوجه تحریم‌ها شدیم.

روشنک با تأکید بر اینکه برجام در دیوار تحریم‌ها رخنه کرده است، عدم همراهی کشورهای چین و روسیه با آمریکا در تحریم علیه ایران را از مزیت‌های برجام برشمرد.

وی تصریح کرد: لغو برجام و ادامه تحریم‌ها برای صادرکنندگان استان مشکلی ایجاد نکرده است چراکه خراسان رضوی تجارت آزاد ندارد.

*تعامل دولت‌ها با یکدیگر عامل افزایش صادرات است

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی همچنین در خصوص صادرات به روسیه، تجارت را مستلزم برقراری ارتباط و مراوده خواند و افزود: قبل از ورود به صادرات با روسیه باید بازار این کشور را به‌خوبی شناخت، با توجه به فضاسازی دنیا باید بازارهایی را در روسیه پیدا کنیم.

روشنک توجه به تولید و افزایش کیفیت را تنها یک اصل در صادرات عنوان کرد و اظهار داشت: صادرات دو بال دارد تولید و توجه به کیفیت و بال دیگر آن سیاست‌های دولت است.

وی با بیان اینکه اولین فرمول تجارت اعتماد است که به‌سادگی به دست نمی‌آید، تصریح کرد: ارتباط خوب دولت‌ها با یکدیگر عامل افزایش صادرات است.

*طلب 9 میلیاردی صادرکنندگان استان از دولت

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با مشوق‌های صادراتی با بیان اینکه وزیر صنعت، معدن و تجارت به دلیل عدم پرداخت تسهیلات دولتی به صادرکنندگان باید پاسخگو باشد ابراز کرد: صادرکنندگان خراسان رضوی مشوق‌های صادراتی را دریافت نکردند.

روشنک بدهی دولت به صادرکنندگان را در سال 89 را 150 میلیارد تومان و سهم استان را 8/1 میلیارد تومان ذکر کرد و ادامه داد: مجموع طلب صادرکنندگان استان از این محل 9میلیارد تومان بوده است که متأسفانه پرداخت نشد.

#ساختارها #صادرات #دولت #تولید #اقتصاد_مقاومتی #تحریم #چین #کارآفرینی #قیمت_تمام_شده #ارز #دیپلماسی #جوایز #برجام #روسیه

http://razavi.farsnews.com/news/13950920001154

 

 

  1. از ظرفیت‌ها برای انعطاف استفاده کنیم

محمد حسین روشنک

رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی

 

  • امروز در خبر‌ها آمده بود که شورای محترم نگهبان مصوبه مبارزه با پولشویی را تایید نکرده و به مجلس برگردانده است،این درحالیست که وزارت امور خارجه با صراحت اعلام میکند که اگر قرار است در اقتصاد جهان حتی با کشورهای شرقی از جمله رفقای روسی و چینی جای حداقلی داشته باشیم تصویب یا عدم تصویب این قانون اختیاری نبوده بلکه الزامی است .
  • قوانین و شرایط امروز دنیا با ۱۰ سال گذشته تفاوت بسیار را تجربه میکند دیروز اگر میشد تبادلات پولی غیر شفاف داشت اما امروز اگر ریالی از بانکی به بانکی دیگر در داخل و یا خارج جابجا شود، اثر آن بخواهیم و نخواهیم غیر قابل کتمان است ، البته یک راه وجود دارد انهم انحلال بانک‌ها و برگشت به دوران مبادلات کالا با کالا که این نیز به اهداف کسانی که با مقرراتی «خوب یا بد » پولشویی مخالف هستند کمک نمی کند .
  • یقینا اگر آزاد بودیم و می‌شد اقتصاد و مبادلات پولی کشور را از حوزه بعضی مقرراتی که دنیای امروز برای تحت فشار قرار دادن کشورهایی که به گفته مبتکرین برقراری این مقررات به پولشویی کمک می‌کنند بدون اینکه اقتصاد کشور را وارد شرایط بسیار سخت خارج نگهداریم عالی بود ، اما در وضعیتی که این امکان وجود ندارد تنها دلیلی که می‌شود برای عدم تایید این قانون در شورای محترم نگهبان درنظر گرفته شود، رعایت اصولی است که شورا خود را به آن متعهد میدانند که اگر باعث کمک به اهداف تحریم کنندگان اقتصاد ایران و متوقف شدن فعالیت بانک‌های کشور و تحت فشار قرارگرفتن مردم که درشرایط سخت اقتصادی هستند نمی بود این پایبندی به اصول بسیار خوب و جای احسنت داشت ، لاکن اکنون که اقتصاد ایران زیر آتش پر حجم قلدوران ضد مردم ایران قرار دارد، مناسب است شورای محترم نگهبان همچون بسیاری موارد که تاکنون شاهد بوده ایم راهی شرعی و قانونی برای حل این مشکل پیدا کنند ، بحمدالله الزامات شرعی و قانونی کشور ظرفیت این انعطاف را داشته و دارد.

#ساختارها #پولشویی #تحریم #مالیات #بانک #رانت #شفافیت #قانون

 

http://karafarinkh.ir/?p=1292

http://www.mccima.com/?id=27782

سایت اتاق بازرگانی مشهد 14/8/97

 

 

  1. محمد حسین روشنک با انتقاد از قانون منع به‌کارگیری بازنشستگان؛

زیر آتش دشمن، نیرو عوض نمی‌کنند
رئیس کانون کارآفرینان استان خراسان رضوی گفت: چگونه در زیر آتش اقتصادی دشمن ما این قانون را در این زمان انتخاب کردیم، برای من این مبهم است. این فرصت بوده اما در زمان خود.

به گزارش ایسنا-‌منطقه خراسان، محمدحسین روشنک شب گذشته 5 آبان ماه در جلسه شورای اداری استان در استانداری، اظهار کرد: ما معتقدیم که در شرایط مبارزه اقتصادی نیازمند ایثارگران، رزمندگان، فعالان و مدیرانی هستیم که آمادگی داشته باشند تا همچون دفاع مقدس روی مین بروند.

وی با بیان اینکه پذیرش مسئولیت در این شرایط به گونه‌ای ایثار است، عنوان کرد: در مرز بین اجرای صحیح و دقیق قوانین در شرایط تحریم‌ها و مشکلات همه روی مین هستند. ما باید این مین را به شکل مثبت آن تعریف کنیم و بپذیریم که امروز مدیران موفق قبول دارند که ما در شرایط جنگ اقتصادی هستیم.

روشنک افزود: ما در بخش خصصوص این را پذیرفتیم و مطمئن هستیم که از این شرایط جنگ اقتصادی با پیروزی عبور خواهیم کرد. مشکلات زیادی وجود دارد اما این مشکلات بازدارنده ما نیست. ما شرایط بدتر از این را نیز همچون شرایط جنگ پشت سرگذاشتیم که جنگ و کشور اداره شد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی گفت: امسال با وجود تمام مشکلات، 35 درصد رشد صادرات از کالاهایی داشتیم که در آن یارانه وجود نداشت. با وجود اینکه صادرات بسیاری از کالاها ممنوع شد اما باز هم رشد صادرات داشتیم که این نشان‌دهنده تلاش بخش خصوصی و مدیران دولتی است.

وی با اشاره به اینکه نمی‌دانم قانون منع به‌کارگیری مدیران بازنشسته، فرصت یا تهدید است، تصریح کرد: در شرایط مبارزه و جنگ در زیر آتش دشمن، نیرو تعویض نمی‌کنند، این درس نظامی است. چگونه در زیر آتش اقتصادی دشمن ما این قانون را در این زمان انتخاب کردیم. برای من این مبهم است. این فرصت بوده اما در زمان خود و نیروهای تازه نفس باید روی کار بیایند اما نه در زیر آتش دشمن.

روشنک بیان کرد: بانک تسهیلاتی را به یک صادرکننده داده تا کالایی را صادر کند اما آن کالا امروز مشمول ممنوعیت شده و باید اظهارنامه گمرکی صادراتی برای تسویه حساب به بانک بدهد که به دلیل ممنوعیت صادرات کالا این اظهارنامه را ندارد. درخواست ما این است که بانک‌ها برای این مطلب راهکاری پیدا کرده و در این موارد به حوزه اقتصاد بخش خصوصی در این شرایط کمک کنند.

 رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی ادامه داد: ما گشایش اعتبار، ثبت سفارش و حواله را برای واردات کالایی انجام دادیم اما هر روز یک خبر می‌رسد که بسیاری از آن‌ها جوسازی، فضاسازی و کم‌کاری است. مدیران بانک‌ها و بانک مرکزی در این شرایط کمک کنند تا از این وضعیت عبور کنیم و ما مطمئن هستیم که عبور خواهیم کرد.

وی در خصوص مشکل واگن در سال جاری، گفت: ما در مشکل واگن امسال به اندازه کافی اذیت شدیم که این به مدیرکل استان بر نمی‌گردد. کاری کنید که ما برای کالایی چون سیمان که تولید اضافه داشته، مصرف ندارد و اشتغال ایجاد می‌کند و برای برخی کالاهایی که هیچگونه یارانه‌ای در آن وجود ندارد، درگیر نشویم.

روشنک بیان کرد: حوزه کشاورزی یار و یاور تامین ارز موثر از کالاهای صادراتی غیر نفتی ما است که باید در این زمینه تلاش کنیم و برنامه داشته باشیم.

#ساختارها #تولید #صادرات #کشاورزی #بانک #تحریم #یارانه #قانون #ارز #اشتغال #شفافیت #رسانه #فرهنگسازی

http://khorasan.isna.ir/default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=139558

 

ایسنا 6/8/97

 

 

  1. «صبح امروز» سراشیبی ارز را بررسی می‌کند؟

هشدار برای «ارز» داران!

انسیه علویون

 

یکشنبه شب استاندار خراسان رضوی در جلسه شورای اداری استان بر لزوم آگاهی مردم از کاهش احتمالی ارز تاکید کرد که رسانه‌ها باید این موضوع را به افکار عمومی هشدار دهند.

علی رضا رشیدیان تاکید کرد که رسانه‌ها باید از بروز بحران اقتصادی برای مردمی که ارز خریده اند، جلوگیری کنند. او «سپرده گذاری ارزی» در بانک‌ها که اخیرا توسط بانک مرکزی ارائه و به بانک‌ها ابلاغ شده است را به عنوان یک گزینه امن برای مردم پیشنهاد کرد. پرا که براوردها نشان می‌دهد در حال حاضر نزدیک به 22 میلیارد دلار ارز در دست مردم است و قطعا به چرخه درآوردن آن‌ها در بانک‌ها با حاشیه سودی که تعریف شده، علاوه بر کمک به اقتصاد می‌تواند مردم را از یک کاهش قیمت شدید و از دست دادن سرمایه مصون دارد.

البته رشیدیان اولین کسی نبود که درباره کاهش قیمت ارز هشدار می‌داد. پیش از این در همین صفحه یادداشتی را ز رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی منتشر کردیم که «نگرانی از گرانی ارز را به نگرانی از فردای ارز گره زده بود»

اثرگذاری در اقتصاد زمان و مدیریت می‌خواهد

در مصاحبه ای با محمد حسین روشنک از او خواستیم تا درباره این نگرانی و آینده بازار ارز به ما بگوید. رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی تاکید کرد: همان گونه که در یادداشتم اشاره کردم آن چیزی که مسجل است، این است که یک کشور نمی تواند مولفه‌های اقتصادی خود را به صورت ناگهانی بالا یا پایین ببرد. تغییرات و اثرگذاری در اقتصاد نیازمند زمان و مدیریت است که در دراز مدت جواب می‌دهد و تابع مسائل و متغیرهای مختلف است.

اصرار دولت به دستکاری در ارز

رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی اضافه کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون هم «ارز» همیشه روندی طبیعی را بر اساس پارامترهای مختلف طی می‌کرده است، اما در مقاطعی دولت‌ها با دخالت‌های بیجای خود سعی در کنترل مصنوعی نرخ ارز داشته اند و بعد تبعات سنگین این دستکاری‌ها در اقتصاد پدیدار شده است. چرا که فنر ارز را به زور فشرده کرده اند تا قیمت را ثبات نگه دارند، بعد پارامترهای دیگری ظهور می‌کرده و این فنر از کنترل دولت خارج می‌شده است.

حالا این پارامترهای واقعی برای بررسی چیست؟ برای مثال شما اگر به تغییرات حقوق ثابت کارگران و کارمندان جامعه نگاه کنید یا قیمت مصالح ساختمانی را که مورد استفاده قرار می‌گیرد و یا نرخ سود بانکی را درطی این سال‌های اخیر بررسی کنید، از ترازهایی که به دست می‌آید، می‌توانید سیر طبیعی ارز را در این سال‌ها به دست بیاورید و با مسیری که دولت برای ارز ایجاد کرده است، مقایسه کنید.

خطر سرمایه سرگردان

وی تصریح کرد: در ابتدای سال 96 ما بارها مصاحبه کردیم و هشدار دادیم که فنر ارز را دولت فشرده نگه داشته است و دارد بابت این ثابت نگه داشتن نرخ ارز سوبسید می‌دهد. در آن مقطع نرخ واقعی بین 5هزار تومان تا 6هزار و 500 تومان بود اما دولت اصرار می‌کرد که آن را در حدود 3هزار و 500 تومان نگه دارد.

این وضعیت وقتی از کنترل دولت خارج شد که در 11/6/96 نرخ سپرده‌های بانکی به یک باره کاهش پیدا کرد و یک دستکاری در ساختارهای اقتصادی حجمی از سرمایه سرگردان را ایجاد کرد. طبق همان پیوستگی‌ای که پیش از این اشاره کردم، تغییر سود بانکی «طلا» را دستخوش تغییرات کرد و در ادامه به دنبال این اتفاق دلار نیز در فروردین ماه سال جاری به 6هزار و 500 تومان رسید.

اقتصاد دستور پذیر نیست

روشنک اضافه کرد: به دنبال این دستکاری و جوی که در جامعه ایجاد شد، دولت باز هم تلاش کرد تا «ارز» را کنترل کند و با اعلام نرخ 4هزار و 200 تومان برای دلار آن هم در ساعت 11 شب 20 فروردین 97 یک دستکاری بزرگ دیگر را رقم زد که تا امروز نتایج آن را می‌بینیم.

مشخص بود که این دستکاری راه به جایی نمی برد. اقتصاد دستور پذیر نیست. ما نوشتیم و پیش بینی کردیم که ارز و طلا به خاطر شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد به زودی از کنترل خارج می‌شود. این خارج شدن از کنترل هم به معنای افزایش واقعی نرخ ارز نیست.

نگران روزی هستیم که حباب‌ها بترکد

وی اضافه کرد: شما اگر بخواهید قیمت «واقعی دلار» را داشته باشید بازهم باید پارامترهای مختلف را بسنجید. امروز من می‌گویم اگر با دلخوشی و نهایت دست و دلبازی هم بخواهیم نرخ دلار را تعیین کنیم. رقمی بالاتر از 7هزار و 500 تومان نیست. در این فضا و جو روانی هر مبلغی که بالاتر از این نرخ دلار مبادله شود، حباب است. «حباب» هم روزی می‌ترکد و از بین می‌رود.

البته من نمی‌گویم که یک روزه اتفاق می‌افتد، بلکه در دراز مدت رخ می‌دهد. شاید هم دولت دستکاری دیگری در اقتصاد انجام دهد و این اتفاق در پایان همین سال روی دهد. اما حقیقت است که 17 تومان و 18 تومان غیرواقعی است. ما نگران روزی هستیم که حباب‌ها خالی شود.

خطر در کمین «ارز»داران

رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی تاکید کرد: چرا نگرانیم؟ به این دلیل که بخشی از مردم که بعضا ممکن است از اقشار ضعیف جامعه باشند، از ترس از دست نرفتن دارایی خود در این روزها اقدام به خریداری ارز با قیمت‌های غیرواقعی کرده اند و با کاهش ناگهانی نرخ ارز بازهم بخشی از سرمایه خود را از دست می‌دهند و به دنبال آن بحران دیگری در جامعه روی می‌دهد. این اتفاقی است که به نوعی برای سرمایه گذاران پدیده و ثامن الحجج نیز شاهد بودیم.

من این توصیه استاندار خراسان رضوی را تایید می‌کنم و معتدم این خطر در کمین کسانی است که دلار را با نرخی بیش از 7هزار و 500 تومان خریده باشند. امیدواریم که از این دردسر برای دولت و بحران برای مردم پیشگیری شود.

دلار 17هزار تومانی در اقتصاد ایران راه به جایی نمی‌برد

وی تصریح کرد: این دیدگاه من فارغ از برنامه‌های دولت برای کنترل ارز است یا حتی دستکاری‌هایی که گفتم ممکن است رخ دهد. من تحلیل خود را بر اساس داده‌های موجود و شرایط روز اقتصادی مطرح کردم. «بازار» یکی از مولفه‌های مهم در تعیین نرخ ارز است «ارز» هم مثل هر کالای دیگری است که باید در بازار جواب بدهد. اقتصاد ایران پاسخگوی ارز 17هزار تومانی نیست. چند مثال می‌زنم؛ امروز شما با نرخ 17هزار تومانی در اقتصاد ایران، چه کالایی می‌توانید وارد کنید و بعد بفروشید؟ امروز چند خانواده را می‌شناسید که بتوانند با این نرخ ارز یخچال 40 میلیون تومانی را بخرند؟ وقتی جامعه این توان را ندارد گواهی بر این است که نرخ واقعی نیست.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی پیشنهاد کرد: اگر دولت بتواند جلوی قاچاق کالا از داخل به خارج را بگیرد، یک گام اساسی در اقتصاد برداشته است. چرا که امروز مسیر قاچاق معکوس شده است. از سوی دیگر ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصاد برگرداند می‌تواند با این اصلاحات و بدون نیاز به دستکاری در ساختارها قیمت ارز را کاهش دهد.

ارز ارزان می‌شود

برای بررسی اقداماتی که در سطح کشور برای کنترل نرخ ارز در درست بررسی است، گفت‌وگویی با رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی ترتیب دادیم. حمید بنایی در گفت‌وگو با «صبح امروز» با تایید پیش بینی استاندار خراسان رضوی و فعالین اقتصادی استان افزود: روز گذشته بعد از جلسه شورای هماهنگی اقتصادی کشور که به دستور رهبر انقلاب تشکیل شده است، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی این مطلب را مطرح کردند که اقدامات کارشناسی شده به زودی جواب می‌دهد و نوسانات بازار ارز کنترل می‌شود.

نماینده گناباد و بجستان اضافه کرد:سامانه «نیما» و بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور و تلاش دولت در راستای شفافیت که به دنبال آن دریافت کنندگان ارزهای دولتی، ازاد و بازار ثانویه توسط بانک مرکزی منتشر شد، توانسته است، ارز را کنترل کند.

همچنین بسته‌های حمایتی دولت برای تولید کنندگان و مردم در آینده نزدیک فضای اقتصادی را تلطیف کند به همین دلیل پیش بینی می‌کنیم که کاهش نرخ ارز در روزهای آینده نیز ادامه داشته باشد. آخرین نرخی که من در روز دوشنبه پیگیری کردم و به دست آوردم برای دلار 11هزار و 500 تومان است. این در شرایطی است که در چند روز گذشته دلار در محدوده 18 هزار تومان بود و داشت به 20 هزار تومان نزدیک می‌شد.

وی اضافه کرد: خوشبختانه جلسات کمیسیون‌های مجلس و اعضای دولت و ارتباط نزدیک دولت و مجلس در کنار اقدامات قوه قضائیه جواب داد. برنامه‌هایی نیز برای 13 آبان که شروع تحریم‌های نفتی است در نظر گرفته شده است.

بنایی خاطرنشان کرد: تلاش‌ها در حوزه دیپلماسی، مثل سخنرانی دکتر روحانی و تلاش‌ها و دیدارهایی که مجمد جواد ظریف با همتایان خود در آسیا و میانه صورت داده نتایج درخشانی را رقم زده است. شرکای ما متعهد شده اند که نفت ما را خریداری کنند. از سوی دیگر پیش بینی شده است که نفت به زودی وارد بورس شود. کاش این اقدامات زودتر انجام می‌شد، اما در مجموع خدا را شاکریم که تلاش‌های مجلس و دولت نتیجه داده است.

وی اضافه کرد: جلسات خانه ملت در حوزه اقتصاد همچنان فعال خواهد بودف هم مرکز پژوهش‌های مجلس و هم نمایندگان مردم درصدد هستند تا راهکارهایی برای پیشگیری از ایجاد دوباره این تکانه‌ها پیدا کنند. کمیسیون‌های اقتصادی و کارشناسان اقتصادی دولت در ارتباط هستند. در جلسه ای روز یکشنبه با حضور دکتر نوبخت در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس صورت گرفت به این جمع بندی رسیدیم که با توجه به این که نفت در بودجه 55 دار پیش بینی شده اما امروز به نرخ 80دلار رسیده است، ما از نظر اعتبارات مشکلی نخواهیم داشت.

بنایی تصریح کرد: امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 40درصد فروش بیشتری داشته‌ایم. انشالا هدف ترامپ در خارج شدن از برجام که زمین زدن اقتصاد کشور بود، محقق نخواهد شد و ما شوک‌هایی که به بازار وارد شد را مدیریت می‌کنیم. الان بهترین زمان برای همدلی و همکاری قوای سه گانه در رفع مشکلات است تا بتوانیم از بزنگاه تاریخی عبور کنیم.

#ساختارها #ارز #دیپلماسی #تحریم #دولت #قاچاق #صادرات #پدیده #رانت #موسسات #میانه #قانون #شفافیت #سرمایه #بانک

http://sobhe-emrooz.ir/?p=34595

روزنامه صبح امروز / 10/7/97

 

 

  1. فعالان بخش صادرات در گفت‌وگو با قدس:

نگذاریم صادرات قربانی تصمیمات اشتباه شود

۲۹ مهرماه روز ملی صادرات نام‌گذاری شده تا به بهانه آن در این روز مباحث مرتبط با این حوزه بازگو شود که از قدردانی از فعالان و معرفی برترین‌ها گرفته تا انتقادهای آنها را شامل میشود

 

 

به همین مناسبت ما هم با دو نفر از مدیران این حوزه گفت‌وگو کردیم که در ادامه می‌خوانید:

 

 درمان اشتباه اعتیاد۴۰ ساله نظام بانکی

 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان خراسان رضوی می‌گوید: اشتباه دولت در شیوه درمان مشکلات اقتصادی موجب شده تا برنامه‌ریزی‌های قبلی فعالان اقتصادی به یکباره از دستور کار خارج شود.

محمدحسن روشنک می‌افزاید: برای بررسی شرایط حاکم بر صادرات لازم است به ریشه‌یابی آن‌ها بپردازیم که از اوایل سال ۹۶ آغاز شد و عده‌ای از ذی نفعان خاص از طریق فشار بر رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد شرایط را به گونه‌ای رقم زدند که در نهایت در تاریخ ۱۱ شهریور ماه سال ۹۶ به یکباره دولت مبلغ سود بانکی را کاهش داد.

وی ادامه می‌دهد: در تمام سیستم‌های اقتصادی برای کنترل نقدینگی یا تورم، سود بانکی را تغییر می‌دهند اما هیچ گاه کاهش اعمالی به یک درصد هم نمی‌رسد چون می‌دانند موجب به هم خوردن تمام محاسبات می‌شود.

با این وصف اشتباه دولت صورت گرفت و بسیاری از شهروندان برای حفظ ارزش دارایی خود به خرید سکه و ارز اقدام کردند و دیدیم که در مدت کوتاهی قیمت دلار دستخوش تغییرات غیر قابل تصوری شد در حالی‌که هنوز خبری از تحریم‌های دوباره و کمبود دلار در بازار نبود.

وی می‌افزاید: دولت با این تصمیم خود می‌خواست اعتیاد ۴۰ ساله وابستگی نظام بانکی را یک شبه درمان کند که شیوه اشتباهی بود و در حالی‌که انتظار می‌رفت دولت بعد از مدتی پی به این اشتباه خود برده و آن را اصلاح کند، در ۲۰ فروردین ماه سال جاری دومین اشتباه خود را مرتکب شد و معاون رئیس جمهور قیمت ۴۲۰۰ تومانی را برای دلار اعلام کرد و مدعی شد نخواهد گذاشت بازار دچار نوسان شود، اما دیدیم که در عمل قادر به کنترل بازار نشد و تا مرز ۱۹ هزار تومان بالا رفت.

 بلا تکلیفی صادرکننده

روشنک در ادامه می‌گوید: این اتفاقات در حالی رخ داد که بر اساس الزامات توسعه صادرات برنامه‌ریزی‌های دقیقی در استان صورت گرفته بود که به تأیید کارگروه توسعه صادرات و شورای گفت‌وگوی استان رسیده بود و در سفر هیئت دولت به مشهد هم به تصویب رسیده بود اما با تصمیمات گرفته شده تمام برنامه ریزی‌ها به هم خورد. وی اظهار می‌دارد: تصمیمات ابلاغی دولت موجب سردرگمی صادرکنندگان شد چرا که نمی‌دانستند ارزی را که قرار است به کشور برگردانند با چه قیمتی باید محاسبه کنند هر چند بخشنامه دولت چهار روش برای بازگرداندن ارز پیش بینی کرده بود که شامل وارد کردن معادل صادرات و محاسبه به جای بدهی ارزی و پس انداز کردن در حساب ارزی و در نهایت فروش به بانک مرکزی می‌شد.

اما در تبصره آن آمده بود صادر کنندگان کالا به عراق و افغانستان از بند چهارم آن معاف هستند لذا بسیاری از صادرکننده‌ها به تصور همین معافیت به عراق و افغانستان کالا فرستادند و دلار را به سامانه نیما برنگرداندند، اما مدتی بعد تفسیر دیگری ارائه شد و خواهان بازگرداندن ارز شدند و همین مسئله مشکلاتی را برای آن‌ها ایجاد کرده است.

آفت خودخواسته صادرات

رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان خراسان رضوی در ادامه به مشکل دیگری که به دنبال این تصمیمات بروز کرده اشاره می‌کند و می‌گوید: شرایط ایجاد شده از سوی دولت که مابه ‌التفاوت سنگین و البته نامعلوم و مبهم و نبود آینده روشن در امر صادرات موجب شده تا سال جاری بسیاری از فعالان باسابقه و خوشنام صادرات، خود را کنار بکشند و همین امر سبب شد تا عده‌ای از این وضعیت سوء استفاده کنند و با استفاده از خلأ‌های قانونی و به وسیله کارت‌های اجاره‌ای وارد میدان صادرات بشوند که چند نمونه کوچک آن در ماه‌های اخیر رسانه‌ای شد، اما سال آینده عمق فاجعه بیشتر روشن می‌شود، زمانی که اعلام کنند مثلاً ۴۰ میلیارد صادرات داشتیم اما مبلغ برگشتی به سامانه نیما کمتر از نصف بوده و چند میلیارد دلار گم شده است.

وی ادامه می‌دهد: سال بعد زمانی که بخواهند صادر کننده نمونه معرفی کنند باید نام کسانی را بیاورند که حتی نمی‌دانند صادرات چیست چون صادرات به نام کسانی صورت می‌گیرد که تنها نامشان روی کارت نوشته شده و عملاً عده‌ای دیگر کار می‌کنند و سود می‌برند و صاحبان کارت به عنوان بدهکار مالیاتی شناخته می‌شوند.

روشنک تأکید می‌کند: ادامه این روند آفت صادرات و تولید خواهد شد و شاید در کوتاه مدت آمار صادرات رشد داشته باشد اما در دراز مدت به ضرر تولید و صادرات خواهد بود، چرا که این افراد خاص نه به دنبال جایگاه کالای ایرانی در خارج هستند و نه به کیفیت کالای صادراتی فکر می‌کنند و تنها به دنبال سود خودشان هستند و وقتی سودی نداشته باشند به حوزه دیگری می‌روند و آن وقت فعالان واقعی باید تاوان تخلفات آن‌ها را بدهند.

 حذف قوانین مشکل‌ساز

دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی هم معتقد است: برای رونق صادرات باید قوانین دست و پاگیر را حذف کرد.

فیروز ابراهیمی می‌گوید: در کنار مشکلات قدیمی حوزه صادرات در حال حاضر و به دنبال خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، مشکلات جدیدی هم دامنگیر فعالان این بخش شده است.

وی می‌افزاید:مباحثی چون محدودیت‌های منابع ارزی از جمله پس لرزه‌های این اقدام غربی‌هاست اما برخی تصمیمات داخلی هم به سخت‌تر شدن شرایط منجر شده است که مهم‌ترین آن‌ها موضوع پیمان سپاری ارزی می‌باشد.

وی ادامه می‌دهد:شروط ایجاد شده در قالب این دستورعمل دولت برای انتقال ارز حاصل از صادرات برای بازرگانان مشکلاتی را ایجاد کرده که مورد انتقاد آنان است.

ابراهیمی می‌گوید: در حال حاضر بیشترین صادرات با استفاده از کارت‌های بازرگانی به اصطلاح یک بار مصرف صورت می‌گیرد، به بیان ساده‌تر صادرات از طریق کارت‌های بی هویت انجام می‌شود و متضرر اصلی این اقدام خود دولت می‌باشد، چرا که دولت از دسترسی به حقوق خود از قبیل حقوق گمرکی محروم می‌شود و به نوعی ضرر ملی محسوب می‌شود.

این در حالی است که طرف قرارداد خارجی استانی مانند خراسان رضوی عمدتاً کشورهایی هستند که یا سیستم بانکی قوی ندارند یا به دلیل اوضاع اقتصادی در شرایط مطلوبی قرار ندارند و با وضعیت پیش آمده در نگرانی و عدم اطمینان از آینده به سر می‌برند که این تعلل آن‌ها می‌تواند در میزان صادرات ما اثرگذار باشد. بنابراین باید به نحوی عمل کنیم که بتوانیم شرایط راحت تری را برای انجام امور مربوط به صادرات فراهم نماییم.

البته ذکر این نکته لازم است که بخش قابل توجهی از صادرات خراسان رضوی به گونه‌ای است که خریداران با حضور در استان به صورت ریالی پرداخت می‌کنند و در نتیجه محاسبات با مبنای ارزی در این موارد اندکی با مشکل روبه‌رو خواهد شد.

دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی می‌افزاید: مشکل دیگر صادرات در حال حاضر عدم تطبیق قیمت پایه صادراتی برخی از کالاها با قیمت اصلی آن است به طور مثال کالایی که عملاً به دو دلار صادر می‌شود، در محاسبات گمرکی با قیمت ۴ دلاری محاسبه می‌شود که این امر به دلیل اهمال کاری یا اشتباه صادرکنندگان و بخش گمرکی در سال‌های گذشته اتفاق افتاده و باید برای اصلاح این رویه اقدام شود.

 ابراهیمی با اشاره به رشد قابل توجه صادرات در ۶ماهه اول سال جاری اظهار می‌دارد: هرچند موارد ذکر شده بر روند کار تأثیر داشته ولی صادرات استان رشد ۳۲ درصدی داشته است.

وی ادامه می‌دهد: بر اساس پیش بینی اواخر سال قبل رشد۱۲ درصدی هدف گذاری شده بود که خوشبختانه گزارش‌های ۶ماه اول حکایت از رشد ۳۲ درصدی دارد و اگر موانع مذکور نبود یا دولت اندکی همکاری می‌کرد، از مرز ۵۰ درصد رشد هم عبور می‌کردیم، بنابراین برای رونق بیشتر صادرات باید در مورد کاستن موانع موجود چاره اندیشی شود.


#ساختارها #ارز #صادرات #قانون #بانک #تورم #سرمایه #طلا #تحریم #تولید #گمرک #قیمت_تمام_شده #شفافیت #رانت

 

http://qudsonline.ir/news/625778/

روزنامه قدس 29/7/97

 

  1. نگاهی به مصادیق دستکاری در ساختارها؛ کشور را به بحران نزدیک نکنیم

 

یادداشت محمد حسین روشنک ، رئیس کانون کارآفرینان استان در روزنامه صبح امروز

  • قلم بارها به «خطرات دستکاری در ساختارها» اشاره نموده این بار در مسیر جاده نیشابور و توقف در پمپ بنزین بهانه ای شد تا به مصادیق این دستکاری‌ها دوباره اشاره کند.
  • در این توقف کوتاه، باک ماشینم را با ۵۰ لیتر بنزین پر و ۵۰ هزار تومان بابت آن پرداخت کردم. در سوپری کنار پمپ بنزین، یک فنجان چای خوردم و ۸هزار تومان بهای آن شد جالب ترین قسمت این بود که یک بطری یک لیتری آب معدنی نیز شد ۲هزار و ۵۰۰ تومان لحظه ای درنگ کردم، در این که آب مایه حیات و ایران دچار خشکسالی است شکی نیست اما چرا باید یک لیتر بنزین از نیم لیتر آب معدنی ارزان تر باشد؟
  • خواستم بگویم که این مساله جنبه مثبتی دارد که مردم آب را ارزشمند بدانند، اما چشمم به شیرآب افتاد که در کنار مغازه نیمه باز مانده بود و از آن آب هدر می‌رفت. پس دیگر توجیهی در کار نبود.
  • این مساله آن قدر ذهنم را مشغول کرد که چند کیلو متر بعد از پمپ بنزین دوباره توقف کردم و در سایه درختی قلم را به نوشتن و ثبت بخشی از مصادیق دستکاری در ساختارها تشویق تا ذهنم را از دغدغه‌ها آسوده کند، اولین سوال این بود که چه کسانی این وضعیت را در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایجاد کرده اند ؟ برای پیدا کردن پاسخ، «یک پرسش» را بارها قلم یادآوری کرد.
  • چه اجباری بوده که با دستکاری و توجیهات دروغ «سمند » با مصرف ۱۰ تا ۱۲ لیتر بنزین در هر ۱۰۰ کیلومتر را با جمع آوری هر قطعه آن از کشوری سرهم کنیم و خودرو ملی بخوانیم، درحالی که بنزینی در آمریکا هر لیتر ۳ دلار قیمت دارد. و خودرو‌های هم تراز خودرو «سمند » ما را طوری ساخته اند که در ۱۰۰ کیلو متر فقط ۵ لیتر نوش جان نمی کند؟
  • چرا باید برای حمایت از “سمند” بنزین را به نصف قیمت آب بفروشیم تا سوارشدن «سمند» با ۱۲ لیتر مصرف توجیه داشته و داد مردم در نیاید ؟
  • این چه ظلمی است به مردم که با دستکاری درساختار‌های قانون تجارت اجازه ندهیم خودروی خارجی با مصرف ۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر با یک سوم قیمت « سمند » وارد کشور شود تا «سمند » با ۱۲ لیتر نوش جان کردن بنزین مشتری داشته باشد؟
  • چه توجیهی وجود داشته که با دستکاری در ساختار‌ها پرایدی تولید کنیم که بنزین ارزان تر از آب مصرف و سالانه هزاران میلیار تومان خسارت مالی و هزاران نفر کشته در شهر‌ها و جاده‌ها ایجاد و به چهار برابر قیمت مشابه خارجی قدیم «حالا که در خارج به اینگونه خودرو‌ها حتی نگاه نمیکنند » بفروشیم، در حالی که با ورود خودرو مشابه خارجی می‌توان علاوه بر صرفه جویی مصرف بنزین که در عرض یک سال ارزش خود را صفر کند، از داغدار شدن هزاران خانواده جلوگیری و جیب مردم خالی نشود؟
  • چرا باید با دستکاری در ساختارها امروز شاهد باشیم،فردی که خودرو شخصی دارد معادل بیش از حقوق قانون کار افرادی که خودرو ندارند، یارانه «سوبسید » از محل تفاوت نرخ بنزین دریافت کنند ؟ آنگاه بگوییم عدالت محور هستیم؟
  • چه توجیهی وجود داشته که با دستکاری در ساختار‌ها و حیاط خلوط قرار دادن بنگاه‌های خودرو سازی دولتی بجای برسیم که نماینده تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی بگوید سایپا ۱۱هزار نیروی مازاد دارد. ایران خودرو نیز قطعا رقمی بیش از این نیروی مازاد دارد ولی آن را اعلام نمیکند. آیا این‌ها تنها بخشی از هزینه‌های سربار تولید خودرو نیست که خودرو سازی ایران را از توان رقابت با خودرو سازان خارجی محروم کرده تا دولت مردان و مجلسیان برای اقوام و دوستان به اصطلاح شغل فراهم کنند؟
  • چرا با دستکاری و مداخله در قیمت و نحوه توزیع بنزین و بطور کلی انرژی کاری کرده ایم که در روز میلیون‌ها لیتر بنزین با یک سوم قیمت آب از ایران به کشور‌های همسایه قاچاق و به نرخ چند برابر بفروش برسد؟
  • چه را باید به اینجا برسیم، به فردی که خودرو ۲ میلیارد تومانی و بیشتر سوار میشود بنزین با نرخ کمتر از نصف آب یعنی یک هزار تومان به فروشیم ؟
  • چرا باید سیاست بازی و گروه گرایی باعث شود افرادی در مدیریت‌های اقتصادی کشور بکار گرفتیم شود که نتیجه کار آن‌ دلار ۱۵هزار تومان و آب ۲۵۰۰ تومان و بنزین هزار تومانی باشد ؟
  • ترامپ گفته است در حالی که در دنیا برای کم یا زیاد کردن یک دهم درصد سود بانکی ماه‌ها تحقیق و برنامه ریزی می‌کنند دولت ما به توصیه و مشورت ذینفعان در تار یخ ۱۳۹۶/۶/۱۱ تصمیم بگیرد با دستکاری و مداخله غیر منطقی و ناشیانه و بر خلاف امری که ده‌ها سال در دنیا تجربه شده، معتاد ۴۰ ساله نظام پولی کشور را یک شبه ترک دهد؟ و بعد این موضوع باعث شود در ساعت ۲۳ روز بیست فرودین ۱۳۹۷ تحت عنوان تک نرخی کردن ارز، تانکر بنزین روی اقتصاد کشور بریزیم تا نرخ ارز و سکه از کنترل خارج و آب به نرخ ۲۵۰۰ تومان برسد؟
  • آیا دستور دستکاری و مداخله غیر معمول در تعیین تعرفه واردات کالا به بهانه «حمایت از تولید» که فقط خودرو و چند کالای دیگر که ریشه دولتی و خصولتی دارند از آن بهره‌مند می‌شوند سالی ۲۰ میلیار دلار کالای قاچاق به کشور وارد شود و اکثر صنایع کوچک و محلی نابود کند، را نتانیاهو داده است؟
  • آیا دستور دستکاری در رویه تجاری معمول جهان با وضع تعرفه‌های نامعقول «تا صد در صد و بیشتر» برای بعضی کالا‌ها شرایطی ایجاد کنیم که اگر تعرفه‌ها را برداریم ابتدا سنبل و دور دانه و نور چشمی صنعت کشور که همان خودروسازی‌های دولتی هستند، در ادامه برای بسیاری از صنایع دیگر نیز این اتفاق طبسعی است را ترامپ قلدور صادر کرده نموده اشت؟
  • آیا دستور مداخله و حمایت‌های ناشیانه و تزریق بنگاه‌های اقتصادی ناکارآمد و در مواردی منفعت طلب که زمین مجانی، تسهیلات ارزی فراوان، وام‌های ریالی ارزان، آب و برق و گاز و … بسیار ارزان استفاده کرده و میکنند به فضای کسب و کار که اگر سوبسید و تعرفه و … نباشد حتی یک روز قادر نیستند با بنگاه‌های مشابه خارجی رقابت کنند را عربستان سعودی صادر کرده است ؟
  • آیا انگلستان دستور داده وسط میدان جنگ اقتصادی با دشمنان خارجی رئیس جمهور کشور را برای پاسخ به اشکالاتی که همه از جمله خود نمایندگان مجلس شورای اسلام در آن مقصر بوده اند به مجلس فرابخوانیم ؟!
  • حتما امارات متحده عربی خواسته است در زمانی که وزیر امور خارجه می‌بایست در حال مذاکره و مشورت با کشورهای دیگر برای کنترل جنگ روانی و اقتصادی امریکا باشد، برای پاسخ به سوالات بی ارزش به مجلس کشانده شود؟
  • چه کسی گفته است، در مقطع حساسی که بایستی سرمربی تیم اقتصادی دولت (رئیس جمهور) بازیکنان ضعیف خود را که بعضی نمایندگان به او تحمیل کرده اند و از ترس همان نمایندگان آنها را تعویض نمی کند، رییس جمهور را مجبور کنیم بازیکنان دیگرش (وزیر کار) را از زمین بیرون بکشد تا برای عوض کردن بازیکنان ضعیف و کم کاری که وضعیت تیم را به این روز انداختند، زمان بخرند؟
  • کدام مشاورین باعث شدند با دستکاری در ساختار وزارتخانه‌های اقتصادی، و ادغام ناشیانه صنعت، معدن، تجارت و راه، ساختمان و … مدیریت اقتصادی کشور را از کنترل خارج کنیم؟
  • آیا نظام آموزشی و دانشگاه‌ها توصیه کردند تصمیمات اقتصادی و بنگاه داری را به گونه ای اتخاذ کنیم که فساد تار و پود حوزه‌های اقتصادی کشور را نابود کند. و همزمان بنگاه‌های دولتی و خصولتی و نهاد‌ها و موسساتی ایجاد شود که هزاران میلیارد‌ها تومان بودجه عمومی که میبایست صرف عمران کشور شود را مصرف کنند ؟
  • کدام شعار انقلاب اسلامی توصیه می‌کرد که ده‌ها برابر حقوق حتی چند دوره نمایندگی مجلس برای انتخاب نمایندگی و صد‌ها برابر آن در تعیین رییس جمهوری از بودجه‌های غیر شفاف هزینه شود و بعد شعار بدهیم ما انقلابی هستیم ؟
  • این قبح شکنی را چه افرادی بوجود آورده اند که نمایندگان مجلس خود را از دیگران برتر بدانند و در تصویب قوانین مثلا مدرک تحصیلی، عدم بکارگیری بازنشستگان « که خود نابود کننده مدیریت کشور خواهد شد » و حقوق و مزایا و ده‌ها قانون دیگر برای خود رانت مخفی ایجاد کنند؟
  • چرا وقتی محمود صادقی نماینده تهران رشوه خواری جمعی از نمایندگان مجلس را افشا کرد اگر دروغ بود با صادقی برخورد نشد و اگر صحت داشت که چون برخورد با صادقی صورت نگرفت صحت آن تایید شده با نمایندگان رشوه خوار برخورد نشد تا اعتماد مردم به نظام حاصل شود؟
  • کدام مداخل و فضا سازی کاری کرده که در دادگاه‌های کشور حرمت خرید و فروش رای شکسته و وکلا بجای وکالت دلال تعیین قیمت رای شوند ؟
  • کدام فرهنگ و تفکر فضا را مهیا کرد که با دخالت و دستکاری در قوانین به ده‌ها موسسه مالی خانوادگی تحت عنوان تعاونی و بانک خصوصی «چون ثامن الحجج » مجوز بدهیم تا آنها در سایه حمایت تفکر خواص و بانک مرکزی با وعده پرداخت بهره‌های صوری و نجومی به مردم هزاران میلیارد تومان پول‌های مردم را جمع آوری و حیف و میل کنند؟
  • ترامپ از دولت خواست که با دستکاری در نظام بانکی و چاپ پول به سپرده‌گذاران موسسات منحله حتی به افراد و بنگاه‌های که به طمع سود هنگفت در موسسات و تعاونی‌های اعتباری و بانک‌های خصوصی وابسته به سازمان‌ها و نهاد‌های ویژه که در دولت‌های احمدی نژاد چون قارچ روییدند از بودجه عمومی کشور پرداخت کند؟
  • احتمالا عربستان دستور مداخله و حمله به سفارت خانه کشور‌های مسلمان منطقه صادر کرده بود تا زمینه رقص شمشیر را فراهم کند؟
  • آیا ترامپیست‌ها با رقص شمشیر فضایی فراهم کردند تا دشمنی را که می‌دانیم سلاح‌های شیمیایی و اتمی و پشتیبانی شیطان بزرگ و ایادی منطقه ای او را در اختیار دارد تحریک شود و او بتواند ادعا کند که بیش از دویست بار نیروهای ایرانی را بمباران کرده و پاسخی دریافت نکرده است؟
  • صدها سوال دیگر نیز در ذهن بود که چرا با ده‌ها و صدها دستکاری و مداخله در ساختار‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که مهم‌ترین آن مداخله در اجرای مفاد قانون اساسی است، شرایط فعلی را برای کشور رقم زدیم که بنزین را به کمتر از نصف آب بفروشیم،اما خسته بودن و دیر شدن برای رسیدن به مقصد باعث شد ادامه نوشتن را رها و راهی مجلس عزاداری سالار شهیدان شوم به این امید که شاید در فرصتی دیگر باز هم قلم من حقیر را یاری و آقای صادقی نه آن نماینده افشاگر_ که همین صادقی طرف گفت‌وگوی خودم در گروه اقتصاد مقاومتی و دیگر دوستان را وادار به نوشتن بخشی از دستکاری‌ها کند تا اگر توفیقی باشد در کتاب در حال تدوین دستکاری در ساختار‌ها منتشر شود.

 

#ساختارها #تحریم #کسب_و_کار #رانت #موسسات #دولت #قاچاق #خودرو #تولید #بنزین #دولت #سیاست #ارز #ادغام #امنیت #یارانه #طلا #بانک #تعرفه #واردات #قانون #فرهنگسازی #رسانه #شفافیت

 

صبح امروز

http://sobhe-emrooz.ir/?p=34422

 

3/7/97

 

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}