بررسی صمت از روابط اقتصادی خراسان رضوی، کابل و هرات نشان داد
تشکیل ۳ضلعی تجارت پایدار، راه ورود به آسیایمیانه
بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز، زبان، الگوی مصرف و شیوه زندگی و انجام چندین پروژه اقتصادی و عمرانی ازجمله اشتراکات استان خراسان رضوی و کشور افغانستان است. افغانستان در حالی که پنجمین کشور در فهرست شرکای اقتصادی ایران است، برای استان خراسان رضوی رتبه نخست در مبادلات اقتصادی را دارد.
آخرین آمارها درباره مبادلات اقتصادی استان خراسان رضوی با کشورهای جهان حاکی از این است که بیش از ۵۰ درصد صادرات این استان با ارزش حدود ۳۲۰ میلیون دلار به کشور افغانستان بوده است. با احتساب شرایط اقتصادی کشور و اینکه اکنون در دوران رکود اقتصادی به سر میبریم این آمار، مطلوب به نظر میرسد اما در حوزه مبادلات اقتصادی با کشور افغانستان مشکلاتی وجود دارد که به نوعی مانع اصلی ایجاد روابط پایدار است. از جمله مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد تغییر موضع مقامات کشور افغانستان در روابط اقتصادی با ایران است. با اینکه تغییر موضعهای اینچنینی میتواند به استان خراسان رضوی به عنوان یکی از شرکای تجاری افغانستان آسیب وارد کند اما درواقع اینطور نیست. کارشناسان و مسئولان استانی در خراسان رضوی معتقدند این مشکلات بیشتر به کشور افغانستان آسیب اقتصادی وارد میکند و باید برای حل مشکلات داخلی در مراودات اقتصادی با این کشور تلاش بیشتری شود.
از جمله مشکلاتی که در ایران برای ایجاد روابط پایدار اقتصادی با افغانستان وجود دارد، تصدیگری مسئولانی است که از جزییات ارتباط اقتصادی استان خراسان رضوی با افغانستان اطلاع چندانی ندارند. به بررسی چالشها و ظرفیتهای موجود بین خراسان رضوی، هرات و کابل برای ایجاد روابط پایدار اقتصادی میپردازد.
ایجاد کمیته مبادلات اقتصادی با افغانستان در استانهای هممرز
محمدحسین روشنک، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد درباره مبادلات اقتصادی و بازرگانی بین استان خراسان رضوی و کشور افغانستان به صمت میگوید: تجارت جمهوری اسلامی ایران با کشور افغانستان بیشتر روی ۲ استان هممرز خراسان رضوی و هرات متمرکز است.
وی ادامه میدهد: در زمان اتحادیه جماهیر شوروی برخی از افغانستانیها به ایران پناهنده شدند و همچنین برخی از مهاجران این کشور در زمان جنگ امریکا و افغانستان به ایران آمدند و همین موضوع باعث شد تا روابط مردمان ۲ کشور در این منطقه افزایش یابد. همچنین وجود بافتهای مشترک فرهنگی نیز در این زمینه تاثیر قابلتوجهی داشت. روشنک با بیان اینکه از بین این افراد، برخیها دارای فکر و ایده بودند، ابراز میکند: همچنین سرمایهداران و تاجران نیز در بین مهاجران و پناهندگان بودند و زمانی که شرایط این کشور تا حدی به تعادل رسید، این افراد به دلیل شناختی که از بازار ایران و خراسان رضوی پیدا کرده بودند برای تجارت با ایرانیان اقدام کردند. این فعال اقتصادی ادامه میدهد: در ادامه تصمیم افغانستانیها برای تجارت با ایران، کشور ما هم اقداماتی درباره افزایش روابط اقتصادی با این کشور انجام داد و اکنون بخش قابلتوجهی از سرمایهگذاریهای کابل و هرات توسط ایرانیان انجام شده است. وی در ادامه تصریح میکند: بر این اساس بین ایران و افغانستان روابط اقتصادی خوبی به وجود آمده و اکنون باید از این پیشینه و ارتباط به وجود آمده؛ بیشترین بهرهبرداری را داشته باشیم اما متاسفانه شرایط کنونی اینگونه نیست.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد با اشاره به اینکه از ظرفیتهای موجود آنطور که امکان استفاده وجود دارد، بهره نبردهایم، تصریح میکند: ازجمله دلایلی که باعث شده از ظرفیتهای موجود تجاری بین استان خراسان رضوی و کشور افغانستان استفاده نشود، نبود هماهنگی بین دستگاههای اجرایی در ایران است. زمانی که قصد داریم به کشوری صادرات داشته باشیم باید بپذیریم که از آن کشور واردات نیز داشته باشیم اما در برخی از موضوعات این قاعده رعایت نمیشود و به دنبال آن مشکلاتی هم به وجود میآید.
#صادرات #دیپلماسی #دستکاری_در_ساختارها #افغانستان #سرمایه #دستکاری_در_ساختارها #واردات
28/7/94