logoooo

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به توافق ژنو : حصار تحریم‌ها شکسته شد

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به توافق ژنو : حصار تحریم‌ها شکسته شد

 پس ازاعلام توافق هسته‌اي ايران وکشورهاي 1+5 و اعلامشروع لغو تحريم‌هاي پتروشيمي، خودرو، فلزات گرانبها، قطعات هواپيما وآزادسازي بخشي از اموال بلوکه شده ايران، رسانه‌هاي بين‌المللي از دستاورد 20 ميليارد دلاري دارايي ايران با امضاي پيش نويس مورد بحث در مذاکرات هسته‌اي خبر داده اند که از اين مبلغ سه ميليارد دلار مربوط به دارايي‌هاي بلوکه شده ايران از سوي آمريکاست و بقيه مربوط به صادرات نفت، محصولات پتروشيمي‌و خودروست که با توافق اوليه ايران و 1+5 مي‌توان آن را وصول کرد.

 البته به گفته ظریف،وزير امور خارجه هم تحريم‌هاي بانکي در بسياري از موارد که فشارهايي در حوزه معاملات بانکي به ايران وارد مي‌شد کاسته شده و امکان نقل و انتقال پول به ايران فراهم خواهد شد و اين برنامه‌ها تا شروع سال نو میلادی اجرايي مي‌شود.به همين علت بود که بلافاصله بعد از اعلام توافق، معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رئيس‌جمهور درباره تأثير توافقنامه ژنو در شرايط اقتصادي کشور گفت: براساس اين توافقنامه بخشي از تحريم‌ها کاهش مي‌يابد و بخشي از منابع مالي ما قابل استفاده مي‌شود.

 به دنبال توافق هسته‌اي ايران با کشورهاي 1+5، بخشی ‌از تحريم‌هاي خارجي اعمال شده بر علیه تجار ایرانی برداشته شده و اميد به افزايش رشد شاخص‌هاي اقتصاد ايران را بهبود بخشيده است؛ به نظر مي‌رسد با توجه به استقبال کشورهاي غربي و اروپايي نسبت به توافق هسته‌اي اخير و شکستن سد تحريم‌ها، موانع پيش روي تجار و صادرکنندگان در بخش اقتصاد به ويژه چالش اصلي بازار کار برداشته و زمينه گسترش و رونق سرمايه‌گذاري‌ها در کشور به نحو مطلوبي فراهم شود.

 این مسئله بهانه ای شد تا با محمد حسین روشنک،از چهره‌های ماندگار کار و تولید ، کار آفرین برتر و صادر کننده نمونه ملی ، عضو هیئت نمایندگان، و رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی ایران گفتگو داشته باشیمو نظرات ایشان درباره تاثیر توافق نامه ژنو براقتصاد کشورجویا شویم.

 فراخبر: توافق نامه ژنو با استقبال بازرگانان و صادرکنندگان مواجه شد.به نظر شما این توافق نامه با وجود اینکه هنوز در مرحله اجرا قرار نگرفته،چه عاملی باعث شده تا با این استقبال مواجه شود؟

 روشنک: آنچه امروز به عنوان تاثیرتوافق نامه ژنو در محافل عمومی بحث می‌شود به تاثیرات روانی آن در فضای کسب و کار بر می‌گردد.به عبارتی بعد از توافق نامه اطمینانی در بین بازرگانان ایرانی نسبت به بهبود فضای کسب و کار به وجود آمدن و برنامه ریزی را برای آینده تا اندازه ای ممکن کرد و باعث ایجاد جو امیدوارکننده در فضای حاکم بر اقتصاد کشور شد. البته این مختص به تجار ایرانی نبود. بلکه بازرگانان خارجی نیز احساس کردند فضای خوبی برای ارتقای سطح تعاملات اقتصادی بین ایران و آن‌ها فراهم شده است.این مسئله باعث شد تا طرف‌های خارجی و ایرانی احساس کنند فضا به گونه ای پیش می‌رود که می‌توانند سطح تعاملات اقتصادی خود را در آینده نزدیک ارتقا دهند.در نتیجه می‌توان گفت با وجود اینکه هنوز تاثیرات عملی این توافق نامه ایجاد نشده است ، تاثیرات روانی آن باعث شده تا فضای امیدوار کننده ای بر فضای تجارت کشور حاکم شود.

 فراخبر:یعنی هنوزتوافق نامه تاثیر عملی بر فضای تجارت کشور نگذاشته است؟

 روشنک: البته که تاثیر گذاشته است ، اما منظور این است که هرچه جلوتر برویم این تاثیرات نیز روز به روز برای تجار و مردم ملموس تر می‌شود.قبل از این یکی از موانع توسعه تجارت خارجی ایران خود سانسوری بود. خود سانسوری این است که تجار ما به دلیل فضای ایجاد شده ناشی از تحریم‌ها در برنامه ریزی‌های تجار خود با موانعی روبرور بوده و نمی توانستند به صورت دقیق برنامه ریزی کنند. فضا به گونه ای بود که محدودیت تجاری حتی شامل کالاهای غیر تحریمی هم شده بود، به عبارتی با وجود اینکه مراودات تجاری در برخی از کالاها مشمول تحریم نمی شد اما تجار ما به دلیل مبهم بودن فضا، به قضیه ورود پیدا نمی کردند، به همین دلیل لذا با وجود تحریم نبودن دچار یک خودگریزی از بازار می‌شدیم و بدون تمایل ترجیح می‌دادیم تا مراودات تجاری خود را حتی در بخش‌هایی که شامل تحریم هم نبود از بیم تاثیرات تحریم‌ها محدود کنیم .

 فراخبر: رفع این مشکل چه تاثیری گذاشته است؟

 روشنک: بعد از توافق ژنو حصار تحریم‌ها شکسته شد. دنیا حرف به حق رهبری و مردم ایران را پذیرفت که اقدامات هسته ای ایران صلح آمیز بوده و باید به حقوق ملت ایران احترام بگذارد،برای همین درچنین شرایطی تداوم تحریم‌ها در عمل بی معنی خواهد بود. شکستن حصار تحریم‌ها باعث می‌شود تا فضای تجاری کشور شفاف تر شده و تجار بهتر بتوانند برای آینده خود برنامه ریزی کنند،در نتیجه مشکل خود گریزی از تجارت از ترس تحریم هم تا اندازه ای برطرف خواهد شد.

 فراخبر:از فضای به وجود آمده چگونه می‌توان برای توسعه تجارت خارجی کشور استفاده کنیم. به خصوص اینکه در مدت تحریم‌ها برخی از طرف‌های تجاری ما نشان دادند چندان به توافق‌های تجاری با ایران پایبند نیستند؟

 روشنک: بعد از توافق ژنو یکی از فرصت‌های خوبی که برای کشور ایجاد شد امکان تنوع بخشی به طرف‌های تجاری و انتخاب شرکای تجاری کشور است.در واقع رفع تحریم‌ها باعث می‌شود تا دست کشور در انتخاب شرکای تجاری بازتر شود. حال باید از این فرصت استفاده کنیم و اگر با کشوری و یا کمپانی می‌خواهیم سطح مرودات خود را افزایش دهیم باید به دوران قبل برگردیم و ببینم آیا آن‌ها در دوران تحریم به تعهدات خود پایبند بودند یا نه؟ و در آن دوران چه مقدار با ملت ایران همراهی کردند؟جواب گویی به این سوالات باعث می‌شود تا بهتر بتوانیم رفتارهای آن‌ها راپیش بینی کرده و بدانیم در آینده چه قدر به تعهداتشان پایبند خواهند بود .

 فراخبر:در داخل چه اقدامی برای توسعه تجارت باید صورت بگیرد؟

 در حال حاضر یک فضای امید در بین کارآفرینان ایجاد شده است.با این حال این فضای امید نباید باعث شود احساسیو بدون برنامه ریزی و عمل کنیم. به نظر می‌رسد باید قبل از شروع هر اقدامی یک بازنگری وسیعی در تمامی سطوح اقتصادی خود داشته وبا یک برنامه ریزی دقیق و کارشناسی وارد میدان شویم. منظور این است که با برنامه ریزی مشخص کنیم به دنبال چه هستیم؟ در بخش صادرات صنعت و کشاورزی ما می‌خواهیم چه اقداماتی انجام دهیم.

 برای رسیدن به جواب هم باید به سمت ایجاد اتاق‌های فکر برویم. اتاق‌هایی که در آن مدیران اجرایی،بخش خصوصی و متخصص دانشگاهی و مدیران باتجربه دولت با یکدیگر تعامل کرده و برای این بخش‌ها برنامه ریزی کنند.این اتاق‌های فکر می‌تواند کمک‌های زیادی در توسعه کشور داشته باشند چرا که با بررسی و پیش بینی آینده می‌توانند از هم اکنون راهکارهایی برای ارتقای تجارت کشور و برخورد با مشکلات را در نظر بگیرند.

 فراخبر: یعنی در حال حاضر چنین اتاق‌های فکری وجود ندارد؟

 روشنک: البته که دارد، به عنوان مثال اتاق‌های بازرگانی ، اتحادیه صادراتی و وارداتی ، خانه صنعت و معدن و انجمن مدیران و دیگر تشکل‌های اقتصادی می‌توانند نقش اتاق‌های فکر را ایفا کنند اما در دولت‌های قبل آن گونه که لازم بوده به آن‌ها بها داده نشده است.در واقع اگر ما به این تشکل‌ها بها می‌دادیم می‌توانستیم تا حد زیادی از مسایلی که در بحث تجار کشور در سال‌های اخیر به وجود آمده را جلوگیری کنیم. قرآن کریم وقتی ماجرای حضرت یوسف را بیان می‌کند این درس را به ما می‌دهد که باید در مقابل مشکلات قابل پیش بینی برنامه ریزی داشته باشیم ، ما باید از این مسئله در زندگی عملی خود استفاده کنیم. اما ما چه کردیم؟ در زمانی که درآمد ارزی کشور بیش از نیاز بود و از طرفی بر حقوق هسته ای خود تاکید می‌کردیم قابل پیش بینی بود که کشورهای خارجی چه عکس العملی نشان می‌دهند، دولت وقت فیلم حضرت یوسف ساخت اما از آن تجربه نگرفت، در نتیجه برای مردم و برای صادرکنندگان و تولیدکنندگان کشور مشکلات زیادی بوجود آورد.

 فرا خبر: در حال حاضر برای رفع مشکلات به وجود آمده چه اقدامی باید انجام دهیم؟

 هم اکنون برخورد با تولیدکنندگان و تجار باید مانند برخورد با رزمندگانی باشد که از جنگ برگشته اند. باید به آن‌ها به مثابه افرادی که در میدان نبرد اقتصادی در حال جهاد بودند برخورد کرده وسعی کنیم تا مشکلات و مسایل آن‌ها را واکاوی کرده و درصدد رفع موانع پیش روی آن‌ها بربیاییم.به عنوان مثال اگر در این مدت برخلاف قانون محدودیت‌هایی برای صادرات ایجاد شده آن‌ها را برداریم یا اگر برای بخش تولید موانعی ایجاد شده این‌ها برطرف شد. به طور حتم اگر چنین برخوردی با تولیدکنندگان وصادرکنندگان و بطور کلی فعالین اقتصادی صورت گیرد، شاهد بهبود فضای کسب و کار در کشور خواهیم بود.

 فراخبر:دولت یازدهم چه اقداماتی برای بهبود فضای کسب و کار در شرایط فعلی باید انجام دهد؟

 دولت یازدهم با حمایت صمیمانه مقام معظم رهبری درصد روز اول فعالیت خود توانست گام‌های خوبی برای بهبود فضای کسب و کار کشور بردارد . توفیق دولت د رمذاکرات نیز که با حمایت مقام معظم رهبری تحقق پیدا کرده است می‌تواند فرصت خوبی برای تقویت تولید و ارتقای تجارت کشور باشد. ازاین رو به عنوان یک سرباز در عرصه جهاد اقتصادی می‌توانم بگویم اگر تدابیر مقام معظم رهبری در دوران بحران‌ها نبود ما هم اکنون با مشکلات بسیار زیادتری مواجه بودیم. بنابراین انتظار می‌رود دولت یازدهم با استفاده از رهنمودهای رهبری تلاش کند تا فضای کسب و کار برای حمایت از تولید و صادرات وواردات مواد اولیه و ماشین آلات کشور بهتر شود تا در سال‌های آینده شاهد ارتقای شاخص‌های کشور در راستای تحقق چشم انداز بیست ساله باشیم.

 فراخبر: با تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشته اید.

 روشنک: من هم از نشریه فراخبر که دغدغه حمایت از تولید و صادرات کشوربه عنوان یکی از مطالبات مردم ومقام معظم رهبری است را دارد، تشکر می‌کنم.

#دستکاری_در_ساختارها #اقتصاد_مقاومتی #تولید #کارآفرینی #دولت #کسب_و_کار #تشکل‌ها #اتاق #دیپلماسی #تحریم #برجام

#بانک #تشکل‌ها

 

فراخبر سایت ایمان تجارت روشن

 

 

 

http://new.itrco.ir/news/35/%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%A9-%D8%8C-%D8%B9%D8%B6%D9%88-%D9%87%DB%8C%D8%A6%D8%AA-%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%AA%D8%A7%D9%82-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82-%DA%98%D9%86%D9%88-%DA%AF%D9%81%D8%AA—%D8%AD%D8%B5%D8%A7%D8%B1-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DB%8C%D9%85-%D9%87%D8%A7-%D8%B4%DA%A9%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%B4%D8%AF—/default.aspx

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}