حذف رانت تسهیلات بانکی، انقلابی بزرگ در اقتصاد کشور
محمدحسین روشنک، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی
چالش تخصیص تسهیلات بانکی به بخش صنعت، از آن دست موضوعاتی است که در ماههای اخیر بارها از زبان و به بیان فعالان اقتصادی مطرح شده است.
پیش از آنکه شرایط رو به دشواری بگذارد، بارها این نقد مطرح شده بود که عمده تسهیلات سهم بخشها یا افرادی میشود که رانتهای بیشتری دارند. مصداقش آن لیست هاییست که گاه و بیگاه در رسانهها منتشر میشود.
اما از متولیان امر باید پرسید که چرا تسهیلات بانکی را تبدیل به رانت کردید تا با تشدید بحران ایجاد شده به دلیل منابع بانکی، مجبور به توقف پرداخت آن شوید و مشکلات بیشتری برای بنگاههای تولیدی و صادراتی که از همان اندک تسهیلات گاه و بیگاه بهرهمند میشدند، رقم بزنید؟
متأسفانه رانتهای مهمِ تصویب تسهیلات بانکی از یک طرف و منافع کاسبان تورم از طرف دیگر، باعث ایجاد مخالفت در جهت پیادهسازی هر پیشنهاد و طرح ضد فساد، رانت و تورم در کشور شده است. در سالهای گذشته بخش خصوصی بارها درخواست داشت که روند تخصیص منابع، هدفمند و متمرکز بر بخشهای بهرهور باشد ، اما مدیریت ضعیف در این حوزه و غلبه رویکردهای عوامپسند و رانت طلب بر عرصه تصمیمسازی در تخصیص منابع، عامل آن شد تا هدررفت فراوانی در منابع بانکی رقم بخورد، بیآنکه رهاوردی برای اقتصاد کشور ایجاد شود…